Svenske chokoladebrød er faktisk småkager, nemlig lækre kakaosmåkager der er drysset med perlesukker og hakkede mandler. De er nemme at lave, og så smager de bare godt. Læs med her og få den nemme opskrift.
Julebag for hele familien
Da vi var små bagte vi altid julesmåkager sammen med mor når vi nærmede os 1. søndag i advent. Det var så hyggeligt, og vi børn glædede os altid virkelig til både jul og julebagning.
Nu er det vores egne børn der gerne vil hjælpe til med at bage julesmåkager, og det er jo bare helt fantastisk. Jeg har endnu engang fået hjælp af Ellen i køkkenet til at bage disse lækre svenske chokoladebrød.
Det er vist en opskrift der oprindeligt stammer fra Karolines køkken, og den bringer altså skønne barndomsminder frem.
Det er en opskrift der både er nem at gå til, og så er den hurtig at lave.
Det er lidt forskelligt hvad folk godt kan lide at drysse på toppen. Nogle vælger udelukkende perlesukker, og det er også lækkert.
Jeg bruger perlesukker og hakkede mandler, for det giver en fantastisk smag med de ristede mandler på toppen. Samtidig bidrager de med lidt ekstra knas.
Svenske chokoladebrød kaldes også for svenske chokoladesnitter, svenske chokoladekager og kakaosnitter. Kært barn har mange navne som man siger.
Det gør dem jo ikke mindre lækre!
De små kakaosmåkager er i hvert fald nogle hele familien elsker herhjemme, så de er og bliver en fast del af vores årlige julebag.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften og selv bage de skønne småkager.
Ingrediensnoter
Kakao – Kakao er det der giver den karakteristiske smag til disse småkager. Og farven selvfølgelig. Du skal bruge den rigtige bagekakao.
Smør – Jeg bruger helt almindeligt Lurpak til at bage småkager med. Andre typer kan også bruges, men vælg rigtig smør og ikke et blandingsprodukt.
Vanilje – Jeg bruger vaniljekorn fra en vaniljestang. Du kan også erstatte noget af sukkeret med vaniljesukker hvis du hellere vil bruge det.
Perlesukker og mandler – Skal bruges som drys på toppen. Du kan springe mandlerne over eller vælge andre nødder hvis du synes.
Hvordan laver man svenske chokoladebrød?
Det er virkelig nemt at lave de svenske julesmåkager selv. Det er også ret hurtigt overstået.
Jeg laver for det meste småkagedej på røremaskinen, det er nemt og hurtigt. Først blandes alle de tørre ingredienser. Så smuldres smørret heri, og til sidst samles dejen med æg.
- Nu skal dejen rulles ud til lange pølser, som eventuelt kan sættes på køl hvis de er meget bløde, men det plejer jeg ikke at gøre.
- Efterfølgende rulles dejstængerne med en kagerulle, så de bliver flade og brede.
- Dejstængerne pensles med sammenpisket æg og drysses med en blanding af perlesukker og mandler inden de bages i ovnen.
- Når de er færdigbagte, skal de lige have lov til at køle ned et par minutter, og så skæres de ud mens de stadig er lune.
De udskårne chokoladesnitter køles ned på en rist. Småkagerne skal være sprøde i overfladen men stadig bløde indeni når de er aflølede.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
De afkølede småkager kommes i en tætsluttende kagedåse. Her kan de holde sig længe, hvis du altså gemmer kagedåsen godt.
Du kan sagtens forberede dejen og lægge den på køl til næste dag. Jeg vil sige at denne dej i hvert fald kan holde sig nogle dage på køl.
Hvis du ikke er til mandler, kan du undlade dem eller skifte dem ud med andre hakkede nødder. Snitterne er også lækre med hasselnødder eller pistacienødder.
Andre julesmåkager du måske vil synes om
Tips og tricks til opskriften
- Lav dejen på forhånd og læg den på køl til den skal bruges, så er det hurtigt at lave småkagerne når børnene er med i køkkenet. Herhjemme kan de i hvert fald hurtigt blive utålmodige hvis dejen først skal laves mens de er med i køkkenet.
Serveringsforslag
- Server til adventshygge eller som en dejlig snack i julemåneden når I skal familiehygge med julekalender i TV.
Elsker du disse småkager?
Så må du også love mig at prøve vores opskrift på Chokoladespecier
Opskrift på svenske kakaosmåkager
Her får du vores opskrift på lækre svenske chokoladesmåkager. Det er en kakaosmåkage med drys af perlesukker og mandler. Dejen bages i lange stænger, som efter bagningen skæres ud og køles ned på en rist. På den måde bliver overfladen sprød mens indholdet forbliver blødt og lækkert.
Vi håber du får lyst til at tage familien med i køkkenet og bage de lækre småkager. Vi vil meget gerne høre hvad du synes om opskriften i en kommentar herunder.
Svenske chokoladebrød
Ingredienser
- 1 vaniljestang
- 200 g sukker
- 300 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 4 spsk kakao
- 200 g smør
- 1 æg
Topping:
- 1 æg
- 50 g perlesukker
- 50 g mandler
Sådan gør du
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland vaniljen med en lille smule af sukkeret for at få skilt kornene lidt ad.1 vaniljestang
- Bland vanilje, sukker, hvedemel, bagepulver og kakao i en skål (brug gerne røremaskinen). Skær smørret i små tern, og smulder smørret i melblandingen. Kom til sidst ægget i, og ælt hurtigt dejen sammen til en samlet dej.200 g sukker, 300 g hvedemel, 1 tsk bagepulver, 4 spsk kakao, 200 g smør, 1 æg
- Del dejen i 4 dele, og tril hver del dej til en pølse på 30 cm. Hvis dejen er meget blød, kan den lægges kort i køleskabet.
- Tænd ovnen på 175 grader almindelig over- og undervarme.
- Brug en kagerulle til at rulle hen over dejpølserne, så de bliver trykket flade. De skal være cirka 4-5 cm brede.
- Pensel dejen med sammenpisket æg. Drys herefter perlesukker og hakkede mandler på toppen.1 æg, 50 g perlesukker, 50 g mandler
- Bag stængerne i 15-17 minutter ved 175 grader over- og undervarme. Tag dem ud af ovnen og lad dem køle ned et par minutter. Skær så småkagerne ud på skrå med en skarp kniv mens de stadig er lune.
- Læg de færdig småkager på en rist, og lad dem køle helt ned inden de pakkes ned i en kagedåse.
Noter
Mandler
Jeg bruge hele mandler som jeg hakker. Jeg smutter dem ikke først, men beholder bare den brune hinde på. Du kan også købe hakkede mandler i supermarkedet hvis du ikke vil hakke mandlerne selv.Bagetid
Småkagerne skal være sprøde i overfladen men bløde inden i. Da det er meget forskelligt hvordan ovne varmer, kan det være at dine skal bage lidt længere eller kortere tid end mine. Hold godt øje med dem første gang du skal bage dem i din egen ovn.Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 24. november 2021 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
5 stjerner, de er meget nemme at lave, og de smager godt. Jeg syntes godt de kan høre til en god påske småkage 🌼
Hej Laila
Tak for din kommentar, vi er glade for at du kunne bruge opskriften.
Og super god ide at bage dem her til påske!
Mvh Tina, Madformadelskere