Populært:

Håkonskager

5

/5

2 timer 30 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

2 timer 30 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Julesmåkager er en af de første tegn på at december nærmer sig herhjemme. Vi kan simpelthen næsten ikke vente med at komme i gang med årets julebag. Disse nemme håkonskager med marcipan og sukkerkant er en favorit blandt os alle i familien. Læs med her og få vores opskrift.

Håkonskager med marcipan og sukkerkant i småkage-dåse med rødt bånd

Nemme julesmåkager

Vi elsker at bage småkager til jul, og hvert år bliver det til ret mange forskellige slags. En af de småkager som vi alle fire elsker herhjemme er håkonskager.

Det er lækre specier med marcipan, som er rullet i æg og perlesukker, så de får en skøn knasende sukkerkant. Det gør dem lige lidt ekstra lækre.

Marcipanen er med til at give dem en dejlig smag, som vi bare forbinder med jul. Når det så er sagt, så smager de ikke meget af marcipan. For selv Rasmus der ellers ikke spiser marcipan, er vilde med de her småkager.

Selve dejen er virkelig nem at lave. Når dejen er samlet, så skal den rulles og lægges i køleskabet, så de bliver nemmere at skære ud. Inden småkagerne skæres ud skal de rulles i sammenpisket æg og perlesukker, det er det der giver den lækre kant på småkagerne.

Jeg har set at nogle også ruller i hakkede mandler sammen med perlesukkeret, det kan man jo prøve hvis man synes. Men så nærmer vi os nok smagen fra Finskbrød.

Der er også nogle der laver håkonskager unden marcipan, men jeg synes altså at det hører til, og det giver en fantastisk smag. Men som mange andre julesmåkager, så findes der rigtig mange forskellige måder at lave disse småkager på.

Ingen opskrift er rigtig eller forkert, og mange familier har nok en de sværger til. Her er vores bud i hvert fald på hvad vi synes er de bedste håkonskager med marcipan. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften.

håkonskager med marcipan i hjerteformet kagedåse

Ingrediensnoter

Marcipan – Vælg den du bedst kan lide.

Hvedemel – Helt almindeligt hvedemel, eller kagehvedemel hvis du har det stående alligevel.

Vanilje – Jeg bruger helst korn fra en vaniljestang, men hvis du ikke har det, kan du fint bruge vaniljepasta eller vaniljepulver i stedet. Du kan også skifte noget af flormelisen ud med vaniljesukker hvis det er det eneste du har.

Smør – Jeg bruger usaltet smør når jeg bager småkager. Det synes jeg bliver bedst.

Æg – Ægget bruges til at smørre rullen af småkagedej ind i, så sukkeret kan sidde fast.

Perlesukker – Perlesukker giver den skønne knasende kant på småkagerne.

Hvordan laver man håkonskager?

Disse småkager smager fantastisk, og heldigvis er de nemme at lave.

Start med at smuldre smørret i melet. Herefter tilsætter du flormelis, vanilje og revet marcipan, og så skal dejen bare samles. Det er nemmest at gøre med hænderne, da varmen fra hænderne hjælper med at samle dejen.

Dejen deles i to, og trilles til tykke stænger på 3-4 cm i diameter. Dejen pakkes stramt ind i husholdningsfilm for at holde på formen, og så sættes stængerne i køleskabet i et par timer.

De afkølede stænger rulles i sammenpiskes æg, og derefter i perlesukker, og så skæres de i skiver. Småkagerne skal nu bages til de er gyldne i kanten, og så skal de køle ned på en bagerist inden de kan pakkes i kagedåser.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

håkonskager med marcipan og julepynt

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man småkagerne?

De afkølede småkager opbevares i en lufttæt kagedåse. De må gerne stå køligt og mørkt, men ikke i køleskabet, da de vil blive bløde. Et viktualigerum eller køkkenskab er meget bedre.

Kan dejen laves på forhånd?

Du kan sagtens lave dejen og forme den til stænger. Så kan den sagtens holde sig en uges tid i køleskabet, og du kan bage dine småkager når det passer dig bedst.

Andre julesmåkager du måske vil synes om

julesmåkager - håkonskager med marcipan og sukkerkant

Tips og tricks til opskriften

  • Lav gerne dejen dagen før de skal bages, så den kan blive helt kold i køleskabet inden den skæres ud. Så bliver det noget nemmere at arbejde med.

Serveringsforslag

  • Server til en dejlig julehyggeeftermiddag med juleklip og familiehygge.
  • Server til julekalenderen i TV med varm kakao eller gløgg.

Elsker du denne opskrift? Prøv også vores opskrift på lækre Finskbrød

Håkonskager med marcipan og sukkerkant i småkage-dåse med rødt bånd

Opskrift på julesmåkager med marcipan

Her får du vores nemme opskrift på de lækreste julesmåkager. De kaldes Håkonskager eller Kong Håkonskager, og det er sprøde specier med marcipan og en sprød sukkerkant.

Det er småkager som både store og små er vilde med herhjemme. Vi håber du får lyst til at prøve dem, og måske tage ungerne med i køkkenet til en hyggelig dag med julebagning.

Håkonskager med marcipan og sukkerkant i småkage-dåse med rødt bånd
5 fra 2 stemmer

Håkonskager

Opskrift på håkonskager
De bedste julesmåkager med marcipan. En skøn småkage, som ovenikøbet er virkelig nemt at lave. Småkagerne er sprøde specier med marcipan og så har de en knasende sprød sukkerkant, som altid er et hit hos familiens mindste.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Køleskab 2 timer
Samlet tid 2 timer 30 minutter
Ret Julesmåkage
Køkken Dansk
Antal 50 stk
Kalorier 73 kcal

Ingredienser

  • 250 g hvedemel
  • 200 g smør
  • 1 vaniljestang
  • 100 g flormelis
  • 100 g marcipan
  • 1 æg
  • 1 dl perlesukker

Sådan gør du

  • Skær smørret i små tern, og smulder det i melet.
    200 g smør, 250 g hvedemel
  • Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland kornene med lidt af flormelissen, så kornene skiller sig fra hinanden.
    1 vaniljestang
  • Riv marcipanen på et rivejern på den grove side, og bland det revne marcipan med vaniljekorene og resten af flormelissen. Hæld det hele op i smør/mel blandingen og bland det godt sammen.
    100 g marcipan, 100 g flormelis
  • Brug hænderne til at samle dejen. Det er nemmest hvis du gør det i en stor skål, eller hælder dejen ud på bordet. Varmen fra dine hænder gør at dejen kan samles.
  • Del dejen i to lige store dele, og tril hver del til en pølse på 3-4 cm i tykkelsen. Pak pølserne stramt ind i husholdningsfilm og læg dem på køl i minimum 2 timer, eller til dagen efter.
  • Når du er klar til at bage tændes ovnen på 200 grader almindelig varme.
  • Rullerne pensles nu først med sammenpisket æg, og rulles så i perlesukker, så de får en flot perlesukkerkant hele vejen rundt.
    1 æg, 1 dl perlesukker
  • Rullerne skæres ud i skiver på cirka 3-4 mm i tykkelsen, og skiverne lægges på en bageplade beklædt med bagepapir.
    udskæring af håkonskager
  • Håkonskagerne bages i ovnen ved 200 grader almindelig ovn i 10 minutter til kanten er gylden.
  • Lad småkagerne køle helt ned på en bagerist inden de pakkes ned i kagedåser.

Noter

Opbevaring

De afkølede småkager kommes i en tætsluttende kagedåse, og opbevares køligt for eksempel i et viktualierum eller køkkenskab. Du skal ikke sætte kagedåsen i køleskabet, så bliver småkagerne bløde.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1småkageKalorier: 73kcalKulhydrater: 9gProtein: 1gFedt: 4gMættet fedt: 2gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 1gTransfedt: 1gKolesterol: 12mgNatrium: 31mgKalium: 13mgFibre: 1gSukker: 5gA-vitamin: 105IUCalcium: 3mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 21. november 2021 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.