Fedtebrød med romglasur er sådan en gammel dansk klassikker, som ikke må mangle når vi laver julebag. De er heldigvis både hurtige og nemme at lave selv, og så smager de jo forrygende. Læs med her og få opskriften på lækre fedtebrød til jul.
Småkager med romglasur
Fedtebrød med romglasur, eller romsnitter som de også kaldes, er nogle virkelig skønne småkager med rom i glasuren som navnet antyder. De er perfekte at bage her op til jul.
Det betyder at det måske nok mest er en voksensmåkage? I hvert fald hvis man bruger rigtig rom i glasuren. Det kan man sagtens gøre.
Herhjemme bruger vi romessens, og ungerne synes de smager af romkugler, så her er de altså et hit hos både børn og voksne.
Det er ikke en småkage som vi som sådan har tradition for at lave i vores familie, men når det nu er Søren Ryges yndlingssmåkage, så skal den jo prøves af, og den er bestemt kommet for at blive.
Den har en super god balance mellem smagen af kokos og rom. Det er altså en småkage der ikke er så sød som mange af de andre julesmåkager, og så er det bare et frisk pust med den karakteristiske romglasur.
At den så er virkelige nem at lave, bliver den jo bestemt ikke værre af.
Hvis du endnu ikke har prøvet selv at lave fedtebrød med romglasur, så er det måske i år du får lyst til at prøve dem?
Tag børnene med i køkkenet, og så kan du på en halv time lave de skønneste romsnitter selv.
Ingrediensnoter
Hvedemel – Brug helt almindeligt hvedemel, bare det du har i skabet.
Smør – Vælg rigtigt smør og ikke et blandingsprodukt.
Kokosmel – Kokosmel er essentielt i denne opskrift. De skal smage af kokos ellers er det ikke rigtige fedtebrød.
Flormelis – Du skal bruge flormelis til glasuren
Romessens – Vi bruger romessens, men du kan også vælge rigtig mørk rom hvis du synes.
Hvordan laver man fedtebrød med romglasur?
Det er nok nogle af de nemmeste julesmåkager du kan komme i nærheden af at lave.
Først skal hvedemel og hjortetaksalt blandes, og smørret smuldres så heri. Jeg gør det altid med røremaskinen.
Når smørret er smuldret tilsættes sukker og kokosmel og dejen samles hurtigt med hænderne. Den skal endelig ikke æltes.
Dejen deles så i 4 stykker, og hvert stykke trilles til en pølse der passer med bagepladens korte side.
Rul de 4 stænger flade med en kagerulle, og bag dem så i ovnen.
I mens de bager kan du lave romglasuren. Den røres sammen af flormelis, romessens (eller rom) og lidt vand. Glasuren skal være ret tyk, for den skal på lige når stængerne kommer ud af ovnen, og den vil derfor flyde lidt ekstra ud.
Når glasuren er smurt på, skæres stængerne i skrå snitter mens de stadig er lune. Lad dem køle helt ned på en bagerist inden du pakker dem væk i en kagedåse.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Når småkagerne er helt afkølede, kan de pakkes ned i en lufttæt kagedåse.
Du kan sagtens give din glasur en anden smag hvis du har lyst. Prøv for eksempel med citron- eller appelsinsaft eller måske en pebermynteessens. Kun fantasien sætter grænsen for hvad du kan smage glasuren til med.
Ja du kan godt lave dejen og lægge den i køleskabet dagen før. Den er dog så hurtig at lave, at det næsten ikke kan betale sig. Hvis den har ligget i køleskabet, så tag den ud en halv time før du skal bage, så smørret kan blive lidt blødt igen og dejen kan rulles ud.
Andre julesmåkager du måske vil synes om
Tips og tricks til opskriften
- Brug hænderne til at samle dejen med. Varmen fra hænderne hjælper med at blødgøre smørret lidt og samle dejen. Hvis den slet ikke vil samles, kan du tilsætte en lille smule vand.
Serveringsforslag
- Server til juleaften, adventshygge eller bare fordi det er december.
Elsker du fedtebrød? Prøv også vores opskrift på Fedtebrød med citronglasur
Opskrift på romsnitter med kokos
Her får du vores opskrift på virkelig nemme og lækre fedtebrød med romglasur eller romsnitter. Det er klassiske danske småkager, som både smager forrygende og er virkelig nemme at lave selv.
Vi håber du får lyst til at gå i køkkenet og lave nogle lækre fedtebrød til familien. Tag eventuelt børnene med i køkkenet, og lad dem hjælpe med at bage. Det elsker de fleste børn virkelig.

Fedtebrød med romglasur
Ingredienser
- 150 g hvedemel
- ½ tsk hjortetaksalt
- 150 g smør
- 80 g sukker
- 80 g kokosmel
Glasur:
- 150 g flormelis
- 1 tsk romessens
- Vand
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn.
- Start med at blande hvedemel og hjortetaksalt, og smulder smørret heri. Du kan med fordel bruge en røremaskine til det.150 g hvedemel, ½ tsk hjortetaksalt, 150 g smør
- Tilsæt herefter sukker og kokosmel, og saml så dejen. Det er nemmest at gøre med hænderne, da varmen fra hænderne blødgører smørret lidt. Dejen er fedtet, det skal den være.80 g sukker, 80 g kokosmel
- Del dejen i 4 lige store dele, og tril hvert stykke til en pølse der er lige så lang som bagepladens korte side.
- Brug en kagerulle til at trykke pølserne til flade stænger på ½ cm i tykkelsen.
- Bag stængerne ved 200 grader almindelig varme i 10 minutter til de er gyldne i kanten.
- I mens kagerne bages, røres glasuren sammen. Flormelis røres sammen med romessens og der tilsættes lidt vand af gangen indtil glasuren er tyk og sej. Den skal være tykkere end normalt, da den skal på de varme kager, så den vil flyde lidt ud.150 g flormelis, 1 tsk romessens, Vand
- Når kagerne er færdigbagte, tages pladen ud af ovnen, og glasuren smørres ud på toppen af stængerne.
- Mens de stadig er lune skæres stængerne på skrå i snitter på cirka 1,5 cm i tykkelsen, og småkagerne lægges på en bagerist for at køle ned.
- Når fedtebrødene er helt afkølede kan de opbevares i en kagedåse.
Noter
Opbevaring
Opbevar de færdige småkager i en tætsluttende kagedåse.Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 25. november 2021 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her