Hjem » Småkager og cookies » Fedtebrød med romglasur

Fedtebrød med romglasur

Fedtebrød med romglasur er sådan en gammel dansk klassikker, som ikke må mangle når vi laver julebag. De er heldigvis både hurtige og nemme at lave selv, og så smager de jo forrygende. Læs med her og få opskriften på lækre fedtebrød til jul.

fedtebrød med romglasur på skærebræt med julepynt

Småkager med romglasur

Fedtebrød med romglasur, eller romsnitter som de også kaldes, er nogle virkelig skønne småkager med rom i glasuren som navnet antyder. De er perfekte at bage her op til jul.

Det betyder at det måske nok mest er en voksensmåkage? I hvert fald hvis man bruger rigtig rom i glasuren. Det kan man sagtens gøre.

Herhjemme bruger vi romessens, og ungerne synes de smager af romkugler, så her er de altså et hit hos både børn og voksne.

Det er ikke en småkage som vi som sådan har tradition for at lave i vores familie, men når det nu er Søren Ryges yndlingssmåkage, så skal den jo prøves af, og den er bestemt kommet for at blive.

Den har en super god balance mellem smagen af kokos og rom. Det er altså en småkage der ikke er så sød som mange af de andre julesmåkager, og så er det bare et frisk pust med den karakteristiske romglasur.

At den så er virkelige nem at lave, bliver den jo bestemt ikke værre af.

Hvis du endnu ikke har prøvet selv at lave fedtebrød med romglasur, så er det måske i år du får lyst til at prøve dem?

Tag børnene med i køkkenet, og så kan du på en halv time lave de skønneste romsnitter selv.

fedtebrød med romglasur eller romsnitter med julepynt

Ingrediensnoter

Hvedemel – Brug helt almindeligt hvedemel, bare det du har i skabet.

Smør – Vælg rigtigt smør og ikke et blandingsprodukt.

Kokosmel – Kokosmel er essentielt i denne opskrift. De skal smage af kokos ellers er det ikke rigtige fedtebrød.

Flormelis – Du skal bruge flormelis til glasuren

Romessens – Vi bruger romessens, men du kan også vælge rigtig mørk rom hvis du synes.

Hvordan laver man fedtebrød med romglasur?

Det er nok nogle af de nemmeste julesmåkager du kan komme i nærheden af at lave.

Først skal hvedemel og hjortetaksalt blandes, og smørret smuldres så heri. Jeg gør det altid med røremaskinen.

Når smørret er smuldret tilsættes sukker og kokosmel og dejen samles hurtigt med hænderne. Den skal endelig ikke æltes.

Dejen deles så i 4 stykker, og hvert stykke trilles til en pølse der passer med bagepladens korte side.

Rul de 4 stænger flade med en kagerulle, og bag dem så i ovnen.

I mens de bager kan du lave romglasuren. Den røres sammen af flormelis, romessens (eller rom) og lidt vand. Glasuren skal være ret tyk, for den skal på lige når stængerne kommer ud af ovnen, og den vil derfor flyde lidt ekstra ud.

Når glasuren er smurt på, skæres stængerne i skrå snitter mens de stadig er lune. Lad dem køle helt ned på en bagerist inden du pakker dem væk i en kagedåse.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

fedtebrød med glasur med rom og julepynt

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man fedtebrød?

Når småkagerne er helt afkølede, kan de pakkes ned i en lufttæt kagedåse.

Kan jeg bruge andet end romessens?

Du kan sagtens give din glasur en anden smag hvis du har lyst. Prøv for eksempel med citron- eller appelsinsaft eller måske en pebermynteessens. Kun fantasien sætter grænsen for hvad du kan smage glasuren til med.

Kan jeg lave småkagedejen i forvejen?

Ja du kan godt lave dejen og lægge den i køleskabet dagen før. Den er dog så hurtig at lave, at det næsten ikke kan betale sig. Hvis den har ligget i køleskabet, så tag den ud en halv time før du skal bage, så smørret kan blive lidt blødt igen og dejen kan rulles ud.

Andre julesmåkager du måske vil synes om

romsnitter eller fedtebrød med romglasur

Opskrift på romsnitter med kokos

Her får du vores opskrift på virkelig nemme og lækre fedtebrød med romglasur eller romsnitter. Det er klassiske danske småkager, som både smager forrygende og er virkelig nemme at lave selv.

Vi håber du får lyst til at gå i køkkenet og lave nogle lækre fedtebrød til familien. Tag eventuelt børnene med i køkkenet, og lad dem hjælpe med at bage. Det elsker de fleste børn virkelig.

fedtebrød med romglasur på skærebræt med julepynt
5 fra 1 stemme

Fedtebrød med romglasur

Opskrift på fedtebrød med romglasur
De fleste af os kender fedtebrød, eller romsnitter som de også kaldes. Det er små lækre julesmåkager med kokos i, og så med en skøn romglasur på toppen. De både smager godt, og så er de virkelig nemme og hurtige at lave.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 20 min
Tilb. tid 10 min
Samlet tid 30 min
Ret Julesmåkage
Køkken Dansk
Antal 50 stk
Kalorier 57 kcal

Ingredienser

  • 150 g hvedemel
  • ½ tsk hjortetaksalt
  • 150 g smør
  • 80 g sukker
  • 80 g kokosmel

Glasur:

  • 150 g flormelis
  • 1 tsk romessens
  • Vand

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn.
  • Start med at blande hvedemel og hjortetaksalt, og smulder smørret heri. Du kan med fordel bruge en røremaskine til det.
  • Tilsæt herefter sukker og kokosmel, og saml så dejen. Det er nemmest at gøre med hænderne, da varmen fra hænderne blødgører smørret lidt. Dejen er fedtet, det skal den være.
  • Del dejen i 4 lige store dele, og tril hvert stykke til en pølse der er lige så lang som bagepladens korte side.
    fedtebrød med romglasur step 1
  • Brug en kagerulle til at trykke pølserne til flade stænger på ½ cm i tykkelsen.
    fedtebrød med romglasur step 2
  • Bag stængerne ved 200 grader almindelig varme i 10 minutter til de er gyldne i kanten.
    fedtebrød med romglasur step 3
  • I mens kagerne bages, røres glasuren sammen. Flormelis røres sammen med romessens og der tilsættes lidt vand af gangen indtil glasuren er tyk og sej. Den skal være tykkere end normalt, da den skal på de varme kager, så den vil flyde lidt ud.
  • Når kagerne er færdigbagte, tages pladen ud af ovnen, og glasuren smørres ud på toppen af stængerne.
    fedtebrød med romglasur step 4
  • Mens de stadig er lune skæres stængerne på skrå i snitter på cirka 1,5 cm i tykkelsen, og småkagerne lægges på en bagerist for at køle ned.
  • Når fedtebrødene er helt afkølede kan de opbevares i en kagedåse.

Hvad skal du huske til næste gang?



Nutrition

Serving: 1småkageKalorier: 57kcalKulhydrater: 8gProtein: 1gFedt: 3gMættet fedt: 2gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 1gTransfedt: 1gKolesterol: 6mgNatrium: 25mgKalium: 4mgFibre: 1gSukker: 5gA-vitamin: 75IUCalcium: 1mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Fedtebrød med kokosmel, Gammeldags fedtebrød, Jul, julesmåkager med kokos, romsnitter, Småkager med rom
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Photo of author

Opskrift af Tina Westergaard Møller

Tina er 33 år og uddannet civilingeniør i Arkitektur. Arkitektblyanten er dog skiftet ud med laptop og piskeris, og nu bruger hun meget af sin tid på at dele glæden ved madlavning med Jer her på Madformadelskere. Tina har stået i køkkenet siden hun var lille, og havde som barn en drøm om at blive kok. Hun elsker at fremtrylle lækre desserter og kager, og dele dem med familie og venner.

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.