Sprøde klejner

5

/5

2 timer 30 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

2 timer 30 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Mormors sprøde klejner er det bedste klejner der findes. Når der kommes op af den varme olie, og duften spreder sig i huset, så spredes julestemningen også. Læs med her og få mormors opskrift på de bedste julekljener.

sprøde klejner med citronskal og fløde

Julestemning og sprøde klejner

Julestemning hænger unægtelig sammen med duften og smagen af friskkogte sprøde klejner herhjemme. Klejner er mormors ekspertområde, så det er som regel noget vi laver sammen.

I år har vi haft mormor på besøg i en weekend, hvor vi sammen har bagt lækre julesmåkager. Der blev selvfølgelig også kogt klejner til den helt store guldmedalje. Det er noget der for alvor kan sætte skub i julestemningen.

Klejner skal koges

Nu har du måske set at jeg skriver koge klejner og ikke bage klejner. Klejner er nemlig sådan en slags småkage der skal koges i varm olie. Man kan også bruge palmin eller svinefedt, men vi bruger som regel helt almindelig solsikkeolie eller fritureolie.

Det at de bliver kogt i olie, giver den helt rigtige knasende sprøde skal, og den helt rigtige smag. De er selvfølgelig lækrest lige efter de er kogt, men de kan sagtens gemmes i en kagedåse i flere uger.

Du kan også vælge at fryse de ukogte klejner ned (efter de er vredet) og så kan du nemt tage en stor håndfuld op og koge når I får lyst til julesmåkager. Vi koger som regel dem alle på en gang, de er nemlig hurtigt væk!

sprøde danske klejner på tallerken

Hvordan laver man klejner?

Det er altså ikke så svært at lave hjemmelavede klejner som mange måske tror. Derfor er der ingen undskyldning for at lade være, for de smager altså bare fantastisk!

Til dejen skal du bruge:

  • Hvedemel
  • Smør
  • Sukker
  • Citronskal
  • Æg
  • Piskefløde
  • + Olie til at koge dem i.

Dejen er ret nem at gå til. Først smuldres smørret i melet. Så tilsættes sukker og citronskal, og så samles dejen i hånden med sammenpisket æg og fløde. Så er det en god ide lige at sætte dejen i køleskabet i en times tid, så er den nemmere at arbejde med.

Når du er klar til at lave klejnerne, rulles dejen tyndt ud, og skæres ud i lange baner med en klejnespore (eller en kniv hvis du ikke har sådan en). Banerne deles i klejner, og der skæres hul i midten. Nu vrides den ene spids ind igennem hullet og siderne trækkes med rundt, så man får en fin klejne. De koges så i varm olie, og drypper af på køkkenrulle inden de er klar til servering.

smukke vredne klejner med fløde

Elsker du jule klejner?

Så vil du garanteret også være helt vild med de lækre, tykke, bløde Norske klejner

Mormors klejneopskrift

Her får du mormors opskrift på de bedste juleklejner. Det er den opskrift vi altid har brugt i vores familie, og de smager lige præcis som de skal: af jul! Der er ikke så meget at sige om opskriften, den skal du bare prøve!

sprøde klejner med citronskal og fløde
5 fra 1 stemme

Sprøde klejner

Opskrift på de bedste gammeldags danske klejner kogt i olie eller palmin til jul
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 40 minutter
Tilb. tid 50 minutter
Hviletid 1 time
Samlet tid 2 timer 30 minutter
Ret Julesmåkage
Køkken Dansk
Antal 80 stk
Kalorier 64 kcal

Ingredienser

  • 500 g hvedemel
  • 125 g smør
  • 170 g sukker
  • 1 citron, skallen heraf
  • 3 æg
  • 3 spsk piskefløde
  • 1 l olie eller palmin, til kogning

Sådan gør du

  • Kom melet i en skål, og smulder smørret her i.
  • Tilsæt sukker og citronskal.
  • Pisk æg og fløde sammen, tilsæt det til dejen, og så skal dejen samles sammen til en klump. Det er nemmest at hælde det ud på bordet, og samle den med hænderne.
  • Så du har en jævn samlet dej, stilles den på køl 1 time, så er den nemmere at arbejde med.
  • Del delen i 4 og rul den ud på et bord drysset med godt med mel. Lav lange baner med en klejnespore og skær derefter ud til de enkelte klejner og lav hul i midten.
    sådan skærer man klejner ud
  • Vrid klejnerne: Den ene spids kommes ned i hullet, og trækkes forsigtigt hele vejen igennem. Skub forsigtigt siderne med rundt, så du får en pæn klejne.
  • Varm olien op i en gryde ved middel varme. Tjek med en tandstik om den er varm, det skal syde omkring tandstikken, så er du klar til at koge klejnerne.
  • Kog 10-15 klejner af gangen afhængig af grydens størrelse. Lad dem blive gyldne på den ene side, og vend dem så. Kog til de er gyldne på den anden side også. Tag dem op med en hulske og lad dem dryppe af på køkkenrulle.
  • Nu er de klar til servering, eller de kan opbevares i en kagedåse.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1klejneKalorier: 64kcalKulhydrater: 7gProtein: 1gFedt: 4gMættet fedt: 1gKolesterol: 4mgNatrium: 11mgKalium: 7mgFibre: 1gSukker: 2gA-vitamin: 39IUCalcium: 1mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Prøv også: Mormors sønderjyske fedtkager og Pebernødder

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Opskrift af

Tina Westergaard Møller Avatar
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.