Opskrift på de bedste gammeldags danske klejner kogt i olie eller palmin til jul. De er ikke svære at lave, og lav endelig en stor portion, for de forsvinder hurtigt.
Pisk æg og fløde sammen, tilsæt det til dejen, og så skal dejen samles sammen til en klump. Det er nemmest at hælde det ud på bordet, og samle den med hænderne.
3 æg, 3 spsk piskefløde
Så du har en jævn samlet dej, stilles den på køl 1 time, så er den nemmere at arbejde med.
Del delen i 4 og rul den ud på et bord drysset med godt med mel. Lav lange baner med en klejnespore og skær derefter ud til de enkelte klejner og lav hul i midten.
Vrid klejnerne: Den ene spids kommes ned i hullet, og trækkes forsigtigt hele vejen igennem. Skub forsigtigt siderne med rundt, så du får en pæn klejne.
Varm olien op i en gryde ved middel varme. Tjek med en tandstik om den er varm, det skal syde omkring tandstikken, så er du klar til at koge klejnerne.
1 l solsikkeolie
Kog 10-15 klejner af gangen afhængig af grydens størrelse. Lad dem blive gyldne på den ene side, og vend dem så. Kog til de er gyldne på den anden side også. Tag dem op med en hulske og lad dem dryppe af på køkkenrulle.
Nu er de klar til servering, eller de kan opbevares i en kagedåse.
Noter
Ingrediensnoter
Citron - Det er vigtigt at du køber økologiske citroner når du skal bruge skallen.
Opbevaring af klejner
Opbevar dine klejner i en kagedåse. Det er vigtigt de er helt afkølede før du pakker dem ned i kagedåsen.
Frysning af ukogte klejner
Du kan også vælge at fryse de ukogte klejner ned (efter de er vredet) og så kan du nemt tage en stor håndfuld op og koge når I får lyst til julesmåkager.