Klassiske gammeldags sønderjyske fedtkager - de bedste julesmåkager hvis du spørger mig. Det er en opskrift der kommer så tæt på min mormors opskrift som muligt, og jeg bager dem hvert eneste år til jul.
Forb. tid 30 minuttermin
Tilb. tid 15 minuttermin
Samlet tid 45 minuttermin
Antal 20stk
Ingredienser
185ghvedemel
185gsukker
100gsvinefedt, blødt
0,5tskvaniljesukker
0,5tskhjortetaksalt
2spskkakao
Sådan gør du
Tænd ovnen på 185 grader almindelig over- og undervarme.
Skær svinefedtet ud i mindre tern. Bland alle ingredienserne sammen på nær kakao, og ælt til en samlet masse. Brug gerne hænderne, da varmen fra hænderne hjælper med at smelte fedtet lidt og samle dejen.
185 g hvedemel, 185 g sukker, 100 g svinefedt, 0,5 tsk vaniljesukker, 0,5 tsk hjortetaksalt
Del dejen i 2 dele og tilsæt kakao til den ene del. Tril dejen til små kugler (10 hvide og 10 brune), tryk dem flade og sæt dem på en bageplade.
2 spsk kakao
Bag kagerne i midten af ovnen ved 185 grader over- og undervarme i ca. 15 min. Kagerne skal gerne sprække lidt og være meget porøse på overfladen, mens de er sprøde indeni.
Lad kagerne køle af på en bagerist.
Noter
Ingrediensnoter
Svinefedt - Det lyder måske underligt hvis du ikke har brugt det før, men du kan faktisk finde det i de fleste supermarkeder, især op til jul. Tag dit svinefedt ud af køleskabet i god tid, så det er lidt blødt når du skal bage. Ælt dejen med hænderne, så samles dejen nemmere ved hjælp af varmen fra dine hænder.
Lugten under bagning
Bliv ikke bange for lugten under bagningen. Åben et vindue og tænd for emhætten når kagerne kommer i ovnen. Lugten forsvinder efter bagningen - bare rolig.
Opbevaring
Opbevar de færdigbagte fedtkager i en kagedåse eller anden lufttæt beholder. Her kan de holde i flere måneder, men det gør de nok ikke!...