Solæg – Sønderjyske æg

Hvad er solæg?

Solæg er en egnsret der stammer fra det Sønderjyske. Det er supernemt at lave og så smager det jo bare helt fantastisk. Min erfaring er at de også har en helene effekt på en tømmermandsramt krop.

De kan spises som en lille hyggelig snack eller som forret, og bliver ofte serveret ved festlige højtider som fx. påske eller jul. Her i sønderjylland er det en tradition at servere æggene til påskefrokost og julefrokost, og det er altid et hit. Folk der ikke har set eller smagt solæg før, kan godt blive lidt skræmt af deres udseende, ikke mindst den blå blomme, og det bliver da ikke bedre når man fortæller de har stået i saltlagen i et par uger forud for de skal spises.

Men langt de fleste af dem der tager mod til sig, og prøver et æg, er vilde med dem, og tager gerne et mere. Husk derfor at lave rigeligt!

Opskriften på ægte sønderjyske solæg

Her er den opskrift vi sværger til når vi skal lave solæg. Vi kommer gerne skaller fra rødløg i lagen for at give en fin farve til æggene (løgskaller fra almindelige gule løg kan også bruges, men farven bliver mindre markant).

Når æggeskallerne er let knækkede, bliver de flot marmorerede af farven fra løgskallerne. Hvis du vil have marmoreringen endnu mere tydelig, kan man også bruge rødkål eller rødbede i syltelagen.

Solæg - Nem opskrift på ægte sønderjyske æg

Solæg opskrift

Klassiske solæg direkte fra Sønderjylland!
4.5 fra 2 stemmer
Ret: Forret, Frokost
Køkken: Dansk
Keyword: Jul, Påske
Tilberedning: 30 minutter
Udskriv Pin
Antal: 8 stk

Ingredienser

  • 8 æg
  • Vand, til kogning

Saltlage

  • 150-200 g salt
  • 1 l vand
  • Skaller fra 2 rødløg

Til servering

  • Olie/eddikedressing, (2 spsk. olivenolie og 1 spsk. hvidvinseddike)
  • HP sauce
  • Tabasco
  • Stærk sennep
  • Salt og peber
  • Ketchup, (til den mere børnevenlige version)

Sådan gør du

  • Kom æggene i en gryde med masser af vand og kog dem ved svag varme i 20 minutter
  • Imens æggene koger kommes ingredienserne til lagen i en gryde og koges op
  • Hæld lagen i en krukke eller den beholder man vil have æggene stående i
  • Når æggene har kogt 20 min, skal de en tur under den kolde hane og køle ned
  • Tag æggene og tril dem på bordet så skallen revner. Kom derefter æggene op i krukken med lage, og læg tallerken eller andet over, der kan presse æggene ned i lagen
  • Skift lagen ud hver anden dag – æggene skal gerne ligge i lagen en uges tid. Jo længere de ligger jo mere salte bliver de, vi synes en 4-7 dage er passende
  • Når æggene skal spises, pilles skallen af, de halveres og blommen tages ud. Herefter fyldes hullet med olie/eddikedressing, HP sauce, tabasco, sennep og blommen lægges oven i. Kom lidt salt og peber på toppen og spis straks. 
HAR DU PRØVET OPSKRIFTEN?Nævn os på dit billede med @madformadelskere og tag #madformadelskere!

Prøv også: Avocado med rejer

Solæg traditionen

Vi plejer at spise dem efter de har ligget i lagen en uges tid. Man skal være opmærksom på at jo længere de ligger, desto mere salte bliver de. Hvis lagen er stærk nok kan de holde sig en 3 ugers tid.

Hvis man ikke har spist solæg før, så er fremgangsmåden som følger. Pil skallen af og del ægget i 2 på langs. Pil derefter forsigtigt blommen ud og fyld olie/eddike dressing, HP Sauce samt sennep og tabasco i der hvor blommen har ligget. Ketchup kan også bruges til børnevenlige solæg (vores børn elsker nemlig også solæg). Læg derefter blommen omvendt ovenpå, og giv ægget en smule salt og peber. Og vupti! en lille lækker snack lige til at drøne ned sammen med en snaps! Først spiser man et halvt æg (ja – det hele skal i munden på en gang) og derefter skyller man den ned med en snaps.

Vi stiller altid krukken på bordet så folk selv kan sidde og pille skallen af, og komme det fyld i de gerne vil have. Det er vildt hyggeligt, og det er sådan traditionen er.

Hvorfor hedder det solæg?

Retten solæg er også kendt i Tyskland, og det er her navnet solæg stammer fra. Den tyske ret kaldes Solei, hvor Sole betyder saltlage og Ei betyder æg. Så navnet betyder “saltlage-æg” eller “æg i saltlage”.

Holdbarhed og opbevaring

Når æggene først ligger i saltlagen kan de holde i ca. 3 uger hvis du skifter lagen jævnligt. Det er ikke nødvendigt at stille krukken med æg i køleskabet, den skal bare opbevares på køkkenbordet.

Solæg - Nem opskrift på ægte sønderjyske æg

Tilbehør og fyld

Traditionelt spises de fyldte klassike solæg ikke med andet tilbehør end en snaps eller en gammel dansk. Sådan gør man og sådan bør det være. Fyld til solæg skal bestå af en olie/eddikedressing, hp sauce, tabacso, sennep og salt og peber. Sådan spises æggne i Sønderjylland.

På sydfyn kan man dog risikere at solæg serveres med en blandet dressing af de ovennævnte ingredienser. Vi synes dog helt klart at det er bedre at gæsterne selv blander deres fyld direkte i ægget.

Solæg på 2 dage

Står du lige nu og opdager at du har glemt at sætte æg over til solæg, og gæsterne kommer om kun 2 dage, ja så fortvivl ikke. Du kan altså sagtens lave æggene og nøjes med at lade dem stå et par dage. Æggene bliver ganske vist ikke helt så salte som de bør være, men lidt ekstra salt på ægget når det skal spises kan sagtens redde den situation.

Det er altså ingen undskyldning for at lade være med at lave solæg hvis du kun har et par dage til påskefrokosten eller julefrokosten.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 18. februar 2016 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *






Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg

Følg med på Instagram

Vil du have flere opskrifter på lækker hjemmelavet hverdagsmad? Gå ikke glip af dejlige billeder og opskrifter direkte i dit feed. 

Følg med på Instagram
shares