Populært:

Madformadelskere / Aftensmad / Sønderjysk nytårsmenu

Sønderjysk nytårsmenu


Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

Photo of author

Tina Westergaard Møller

Nytåret nærmer sig, og her i Sønderjylland betyder det for mange hamburgerryg, sønderjysk grønlangkål, brunede kartofler og kålpølser. Læs med her og få vores opskrifter på alt hvad der hører til en god sønderjysk nytårsmenu.

sønderjysk nytårsmenu med klassisk nytårsmad hamburgerryg, kålpølser, grønlangkål og brunede kartofler

Sønderjysk nytårsmad

Jeg er vokset op med traditionel sønderjysk nytårsmad til nytår. Kogt hamburgerryg, sønderjysk grønlangkål med kartofler i, kogte kålpølser og lækre søde brunede kartofler. Det hele serveres med sennep og syltede rødbeder.

Efter jeg blev voksen er det ikke en tradition jeg selv har ført videre til min familie til nytårsaften, men vi nyder gerne en sønderjysk nytårsmenu her op til nytår.

Da jeg var barn var kålpølser og grønlangkål ikke min livret, men jeg må sige at jeg har lært at sætte mere pris på det efter jeg blev ældre. Det smager jo helt fantastisk!

For mange sønderjyder er det nok ikke noget man får mange gange om året. For de fleste nok kun på nytårsaften. Men så har man også noget at se frem til.

En klassisk sønderjysk nytårsmenu består af grønlangkål, hamburgerryg, brunede kartofler og kålpølser.

Det er altså 4 forskellige elementer man skal have styår på for at lave god nytårsmad til en ægte sønderjyde. Retterne serveres med sennep og noget surt, ofte syltede rødbeder, og måske ketchup til børnene.

Herhjemme elsker børnene også hamburgerryg, kålpølser og brunede kartofler. De er ikke så vilde med grønlangkål, men det er der nok ikke mange børn er der, det kommer måske når de bliver ældre.

sønderjysk nytårsmenu med hamburgerryg, kålpølser, brunede kartofler og sønderjysk grønlangkål

Ingrediensnoter

Hamburgerryg – Vælg gerne en fin stor en. Resterne kan fryses ned eller bruges til pålæg.

Kålpølser – Vi kan bedst lide dem fra Carl Vollstedt, men vælg dem du bedst selv kan lide.

Brunede kartofler – kan laves af små kogte og pillede kartofler eller du kan tage den nemme løsning med glaskartofler.

Grønkål – Vi køber frossen hakket grønkål. Det er nemt og smager som det skal. Du kan også bruge frisk grønkål, og så blanchere og hakke det inden du skal bruge det.

Kartofler – Der skal kartofler i en rigtig sønderjysk grønlangkål. Helt almindelige kogte kartofler.

Hvordan laver man en Sønderjysk nytårsmenu?

Der er ikke noget som god sønderjysk nytårsmad!

Heldigvis er de enkelte elementer ikke så svære at lave, det mest tricky kan være timingen, og at få det hele færdigt samtidig.

Først skal du sætte hamburgerryggen over og koge. Når den er kogt, skal den trække 45 minutter i kogevandet. I mens den trækker skal du forberede de andre tre elementer.

Det første du gør, er at koge kartofler til grønlangkålen. Mens de koger, sætter du kålpølserne over, og herefter går du i gang med at smelte sukker til de brunede kartofler.

Kålpølserne skal kun koge 5 minutter, og så skal de bare trække i vandet indtil servering.

Så de to sidste ting du skal have på plads, er grønlangkål og brunede kartofler. De skal laves samtidig.

Når du først har fået kogt karamellen sammen til kartoflerne, skal kartoflerne bare op på panden, og så skal de stå og hygge sig indtil spisetid. I mens kan grønlangkålen tilberedes.

Det gør man ved at smelte smør, og så tilsætte grønkålen. Herefter tilsættes moste kartofler, fløde og kogevand fra hamburgerryggen, og det smages til med salt, peber og sukker. Konsistensen kan tilpasses med mere kogevand hvis nødvendigt.

Nu er alle elementerne til den ultimative nytårsmenu klar, og så er det bare at servere det med en god sennep og syltede rødbeder.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

sønderjysk nytårsmad med kålpølser, grønlangkål, hamburgerryg og brunede kartofler

Ofte stillede spørgsmål

Kan man gemme resterne?

Ja det kan du sagtens. Husk at køle eventuelle rester hurtigt ned, og opvarm dem rigtig godt dagen efter. Hamburgerryggen kan du også fryse ned eller bruge som pålæg.

Hvad er en sønderjysk nytårsmenu?

En traditionel sønderjysk nytårsmenu består af kogt hamburgerryg, sønderjysk grønlangkål med kartofler i, brunede kartofler og kogte kålpølser. Menuen serveres med sennep og syltede rødbeder.

Andre sønderjyske retter du måske vil synes om

hamburgerryg, grønlangkål, kålpølser og brune kartofler som sønderjysk nytårsmenu

Opskrift på nytårsmad fra Sønderjylland

Her får du vores opskrift på klassisk nytårsmad fra Sønderjylland. Det er hamburgerryg, grønlangkål, brunede kartofler og kålpølser som de fleste sønderjyder forbinder med nytår.

Vi håber du får lyst til at prøve opskrifterne og fremgangsmåden på et komplet sønderjysk nytårsmåltid. Det er slet ikke så svært at lave, og det smager formidabelt.

sønderjysk nytårsmenu med klassisk nytårsmad hamburgerryg, kålpølser, grønlangkål og brunede kartofler
5 fra 2 stemmer

Sønderjysk nytårsmenu

Opskrift på Sønderjysk nytårsmenu
Sønderjysk grønlangkål og kogt hamburgerryg er rigtig vinterhyggemad herhjemme. Vi elsker det, og serveret med brunede kartofler er det et himmelsk måltid. Vi håber du får lyst til at prøve retten hjemme hos Jer.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 25 minutter
Tilb. tid 1 time 35 minutter
Samlet tid 2 timer
Ret Aftensmad
Køkken Dansk, Sønderjysk
Antal 4 personer
Kalorier 1694 kcal

Ingredienser

Hamburgerryg

 • 1,5 kg hamburgerryg
 • Vand
 • 3 spsk sukker

Kålpølser

 • 4 kålpølser

Sønderjysk grønlangkål

 • 500 g grønkål, frossen, hakket
 • 300 g kartofler
 • 1 dl piskefløde
 • 125 g smør
 • 1 dl kogevand fra hamburgerryg, evt. ekstra til at justere konsistensen
 • 2 tsk sukker, eller efter smag
 • 2 tsk salt, eller efter smag
 • Peber, efter smag

Brunede kartofler

 • 1 kg kartofler, kogte og pillede
 • 2 dl sukker
 • 20 g smør
 • ½ dl vand
 • 1 dl piskefløde
 • 1 tsk salt

Sådan gør du

Hamburgerryg

 • Hamburgerryggen sættes over 1t og 35min inden servering.
 • Kom hamburgerryggen i en stor gryde. Hæld koldt vand over så det dækker hamburgerryggen. Tilsæt sukker og skru op for varmen.
 • Når vandet koger skrues der ned for varmen, så det bare simrer. Kom låg på gryden og lad hamburgerryggen simre i 45 minutter.
 • Når tiden er gået tages gryden af varmen. Lad hamburgerryggen stå og trække i 45 minutter inden servering. Gå i mens videre med de andre elementer.

Sønderjysk grønlangkål

 • Grønlangkål startes 40 min inden servering.
 • I en skål med rigeligt vand koges kartoflerne møre. Pil dem og mos dem til en grov mos.
 • Find en tykbundet gryde frem og kom smørret i. Varm det langsom op ved middel varme. Tilsæt den frosne grønkål og tø den langsom op i smørret ved svag varme.
 • Tilsæt moste kartofler, fløde, kogevand fra hamburgerryg samt salt og sukker, og lade det koge op ved svag varme. Smag til med salt, peber samt sukker og kogevand.
 • Konsistensen skal være tyk, men stadig cremet. Konsistensen kan justeres med ekstra kogevand fra hamburgerryggen hvis den bliver for tyk. Kogevandet giver også den gode let røgede smag.
 • Nu er den sønderjyske grønlangkål klar til servering. Den kan også stå og simre ved svag varme til maden skal på bordet. Husk at røre rundt, så det ikke brændet på.

Kålpølser

 • Kålpølser startes 30 min inden servering.
 • Bring en gryde med vand i kog. Tilsæt kålpølserne. Lad dem koge 5 minutter, og tag herefter gryden af varmen. Lad pølserne trække i kogevandet indtil servering.

Brunede kartofler

 • Brunede kartofler startes 30 minutter inden servering. Kartoflerne koges, afkøles og pilles på forhånd.
 • Kom sukkeret på en pande, og smelt det ved middel varme. Undgå at røre rundt mens sukkeret smelter. Skru eventuelt lidt ned når det begynder at smelte, for at undgå at det brænder på. Tilsæt smørret når sukkeret er smeltet og rør rundt i karamelmassen.
 • Tilsæt vand og piskefløde lidt af gangen til karamellen for at undgå at temperaturen falder for meget. Tilsæt salt. Når massen er rørt godt sammen og er jævn, tilsættes de kogte og afkølede kartofler.
 • Lad kartoflerne stå 1-2 minutter inden du rører i dem første gang. Vend kartoflerne rundt, og lad karamellen koge ind. Hvis væsken virker tynd og ikke koger, skal du skrue lidt op for blusset.
 • Når karamelmassen koger, kan der skrues lidt ned (massen skal fortsat boble) og kartoflerne skal stå cirka 20 minutter og simre i karamellen indtil den er kogt helt ind og blevet tyk.

Servering

 • Fjern nettet fra hamburgerryggen og skær den i passende skiver, og server sammen med grønlangkålen, brunede kartofler og kålpølserne.
 • Godt nytår!

Hvad skal du huske til næste gang?Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 1694kcalTransfedt: 1gKolesterol: 414mgNatrium: 8497mgKalium: 3449mgFibre: 7gA-vitamin: 14199IUC-vitamin: 217mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering

Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.