Gammeldag hvidkål med den helt rigtige smag og konsistens er bare godt. Sammen med Sønderjysk grønlangkål, brunede kartofler og et stykke godt hamburgerryg, så er man i den syvende himmel. Hvis du vil have en nem opskrift på gammeldags sønderjysk hvidkål, så læs med her.
De gode gamle retter
Helt som det skal være, så er gammeldags hvidkål på bordet hjemme hos os når vi får hamburgerryg.
Jeg forbinder det selvfølgelig med nytår, og som jeg før har skrevet, så er det ikke noget jeg er vokset op med, men noget jeg alligevel holder af.
Jeg bliver altid så glad når min svigermor serverer det, og så er det jo også heldigt at hun selv er helt vild med det. Sønderjysk hvidkål, som det også kaldes, skal sidde lige i skabet og i min, og svigermors version er der stødt muskatnød i, det kan man vælge at springe over, men det passer altså rigtig godt til.
Frikadeller med gammeldags hvidkål er også en klassisk kombination, det smager altså bare godt!
Man kan sagtens lave gammeldags hvidkål helt fra bunden, her mener jeg helt fra bunden.. Altså hakke kål selv osv.. Men jeg tager gerne den nemme genvej og bruger frossen hakket hvidkål.
Det smager helt fantastisk alligevel, og tiden man sparer kan man jo bruge på en masse andre ting i stedet for.
Mere juleinspiration
Ingrediensnoter
Hakket hvidkål – Vi bruger det frosne kål man kan købe i mange supermarkeder. Kålen er kogt og hakket, og det er virkelig nemt at tage sådan en pakke op af fryseren når der skal laves hvidkål.
Fløde – Rigtig piskefløde, det er med til at give en lækker og cremet kål.
Smør – Der skall bruges lidt små. Helst rigtig smør for den helt rigtige smag.
Salt og peber – Sådan noget kål skal krydres godt for at få den rette smag.
Sukker – Bare almindeligt sukker, lige til at skabe den rigtig balance i smagen.
Stødt muskatnød – Muskatnød skal du ikke springe over, det giver altså den helt rigtige smag, som sønderjysk hvidkål bare skal have efter min mening.
Hvordan laver man gammeldags hvidkål?
Det er heldigvis nemt! Som jeg skrev før, så er det helt ok at bruge frossen hakket hvidkål, min tid er simpelthen for kort til at hakke og koge det selv.
I en tykbundet gryde smeltes smørret. Tø den frosne hakkede hvidkål op ved lav varme i det smeltede smør. Når det er tøet op, tilsættes fløde, salt, sukker samt stødt muskatnød efter smag.
Lad det koge op og varm det godt igennem. Smag til med salt, sukker, peber samt ekstra fløde. Varm den godt igennem, eller hold den varm til den skal serveres.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Du kan godt gemme eventuelle rester og varme dem op i en gryde dagen efter. Tilsæt eventuelt lidt mere fløde hvis du synes kålen er for tør.
Du kan servere den til alle de gode danske retter, for eksempel medisterpølse, kogt hambugerryg, frikadeller, kålpølser eller hvad du kan komme i tanke om.
Andre kålretter du måske vil synes om
Tips og tricks til opskriften
- Smag til! Det er så vigtigt at smage til hele tiden, og kål kan tage en del tilsmagning. Husk også muskatnød, da det lige giver det sidste pift til kålen.
Serveringsforslag
- Server med Kogt hamburgerryg og Klassiske brunede kartofler
- Server med Frikadeller eller Julefrikadeller
- Lav kålen til julemiddagen eller til en klassisk Sønderjysk nytårsmenu
Elsker du denne opskrift? Prøv også vores opskrift på Sønderjysk grønlangkål
Opskrift på klassisk sønderjysk hvidkål
Her kommer vores opskrift på gammeldags hvidkål. Det smager virkelig godt og den er rigtig nem at lave. Klassisk tilbehør til nytårsmenuen, eller til hjemmelavede frikadeller.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften af, fortæl os meget gerne i en kommentar hvad du synes om den.
Gammeldags hvidkål
Ingredienser
- 500 g hvidkål, hakket fra frost
- 2,5 dl piskefløde
- 50 g smør
- 1½ tsk salt, eller efter smag
- 1 tsk sukker, eller efter smag
- ¼ tsk stødt muskatnød, eller efter smag
- Peber, efter smag
Sådan gør du
- Smelt smørret i en tykbundet gryde. Kom den frosne hvidkål i og tø den langsomt op ved lav varme.50 g smør, 500 g hvidkål
- Når kålen er tøet op tilsættes fløde, salt, peber, sukker samt stødt muskatnød.2,5 dl piskefløde, 1½ tsk salt, 1 tsk sukker, ¼ tsk stødt muskatnød, Peber
- Lad det koge op, og lad så kålen simre ved middel varme i ca. 10-15 minutter. smag det til med ekstra salt, peber samt fløde til man er tilfreds med smag og konsistens. Lad det simre i 5 minutter yderligere inden det serveres.
Noter
Hakket frossen hvidkål
I de fleste supermarkeder kan du købe frossen hvidkål der er kogt og hakket. Det er nemt, og det bruger vi altid når vi laver retten. Det er selvfølgelig også en mulighed selv at koge et hvidkålshoved, og køre kålen igennem en kødhakker efterfølgende hvis du ikke vil bruge det fra frost. Hvis du selv vil koge kålen, så del hvidkålshovedet i 4 dele, og kog det i 20 minutter i saltet vand. Herefter hakkes det helt fint enten i kødhakkeren eller med en kniv.Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 29. oktober 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Hej Tina og Rasmus
Sønderjysk hvidkål med kålpølser til smager fantastisk godt, og noget af det jeg fik da jeg arbejdede i Sønderjylland.
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren.
Det smager nemlig rigtig godt! 🙂 Og så er det så nemt at lave.
Med venlig hilsen
Tina & Rasmus