Hjem » Jul » Gammeldags hvidkål

Gammeldags hvidkål

Gammeldag hvidkål med den helt rigtige smag og konsistens er bare godt. Sammen med Sønderjysk grønlangkål, brunede kartofler og et stykke godt hamburgerryg, så er man i den syvende himmel. Hvis du vil have en nem opskrift på gammeldags hvidkål, så læs med her.

opskrift på gammeldags hvidkål

De gamle retter

Helt som det skal være, så er gammeldags hvidkål på bordet hjemme hos os når vi får hamburgerryg. Jeg forbinder det selvfølgelig med nytår, og som jeg før har skrevet, så er det ikke noget jeg er vokset op med, men noget jeg alligevel holder af.

Jeg bliver altid så glad når min svigermor serverer det, og så er det jo også heldigt at hun selv er helt vild med det. Sønderjysk hvidkål, som det også kaldes, skal sidde lige i skabet og i min og svigermors version er der stødt muskatnød i, det kan man vælge at springe over, men det passer altså rigtig godt til.

Frikadeller med gammeldags hvidkål er også en klassisk kombination, det smager altså bare godt! Man kan sagtens lave gammeldags hvidkål helt fra bunden, her mener jeg helt fra bunden.. Altså hakke kål selv osv.. Men jeg tager den nemme genvej og bruger frossen hakket hvidkål. Det smager helt fantastisk alligevel, og tiden man sparer kan man jo bruge på en masse andre ting i stedet for.

Sønderjysk hvidkål i sort skål

Hvordan laver man gammeldags hvidkål?

Det er heldigvis nemt! Som jeg skrev før, så er det helt ok at bruge frossen hakket hvidkål, min tid er simpelthen for kort til at hakke og koge det selv. Her kommer en gennemgang af hvad du skal bruge og fremgangsmåden.

  • Hakket hvidkål, 500 g. fra frost.
  • Fløde
  • Smør
  • Salt og peber
  • Sukker
  • Stødt muskatnød

I en tykbundet gryde smeltes smørret. Tø den frosne hakkede hvidkål op ved lav varme i det smeltede smør. Når det er tøet op, tilsættes fløde, salt, sukker samt stødt muskatnød efter smag.

Lad det koge op og varm det godt igennem. Smag til med salt, sukker, peber samt ekstra fløde. Varm den godt igennem, eller hold den varm til den skal serveres.

Gammeldags hvidkål til hamburgerryg eller frikadeller

Opskrift på gammeldags hvidkål

Her kommer vores opskrift på gammeldags hvidkål. Det smager virkelig godt og den er rigtig nem at lave. Klassisk tilbehør til nytårsmenuen, eller til hjemmelavede frikadeller.

opskrift på gammeldags hvidkål
5 fra 4 stemmer

Gammeldags hvidkål opskrift

Lækker sønderjysk hvidkål til den klassiske nytårsmenu eller til frikadeller
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Tilb. tid 30 min
Samlet tid 30 min
Ret Tilbehør
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 341 kcal

Ingredienser

  • 500 g hvidkål, hakket fra frost
  • 2,5 dl piskefløde
  • 50 g smør
  • tsk salt, eller efter smag
  • 1 tsk sukker, eller efter smag
  • ¼ tsk stødt muskatnød, eller efter smag
  • Peber, efter smag

Sådan gør du

  • Smelt smørret i en tykbundet gryde. Kom den frosne hvidkål i og tø den langsomt op ved lav varme.
  • Når kålen er tøet op tilsættes fløde, salt, sukker samt stødt muskatnød.
  • Lad det koge op, og lad det simre ved middel varme i ca. 10-15 minuter. smag det til med ekstra salt, peber samt fløde til man er tilfreds med smag og konsistens. Lad det simre i 5 minutter yderligere inden det serveres.

Hvad skal du huske til næste gang?



Nutrition

Serving: 1personKalorier: 341kcalKulhydrater: 10gProtein: 3gFedt: 33gMættet fedt: 21gKolesterol: 113mgNatrium: 1008mgKalium: 259mgFibre: 3gSukker: 5gA-vitamin: 1354IUC-vitamin: 46mgCalcium: 94mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Mormormad, Nytår, Nytårsmad, Sønderjysk hvidkål, Sønderjysk mad, Tilbehør til frikadeller
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Photo of author

Opskrift af Rasmus Juul Møller

Rasmus er familiefar og madelsker med stort M. Han elsker at stå bag grillen eller pizzaovnen og servere mad, som familie og venner elsker at spise. Rasmus er uddannet teknisk designer, og hans kreativitet ses også i køkkenet, hvor han elsker at frembringe nye retter og kombinationer, der får smagsløgene til at synge. Han elsker gadgets og mad der kan grilles, laves i sous vide eller med noget nyt sejt udstyr.

2 kommentarer til “Gammeldags hvidkål”

  1. 5 stars
    Hej Tina og Rasmus
    Sønderjysk hvidkål med kålpølser til smager fantastisk godt, og noget af det jeg fik da jeg arbejdede i Sønderjylland.
    Bedste hilsner
    Søren

    Svar
    • Hej Søren.

      Det smager nemlig rigtig godt! 🙂 Og så er det så nemt at lave.

      Med venlig hilsen

      Tina & Rasmus

      Svar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.