Gammeldags hvidkål

5

/5

30 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

30 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Gammeldag hvidkål med den helt rigtige smag og konsistens er bare godt. Sammen med Sønderjysk grønlangkål, brunede kartofler og et stykke godt hamburgerryg, så er man i den syvende himmel. Hvis du vil have en nem opskrift på gammeldags sønderjysk hvidkål, så læs med her.

gammeldags hvidkål i skål med brunede kartofler og hamburgerryg i baggrunden

De gode gamle retter

Helt som det skal være, så er gammeldags hvidkål på bordet hjemme hos os når vi får hamburgerryg.

Jeg forbinder det selvfølgelig med nytår, og som jeg før har skrevet, så er det ikke noget jeg er vokset op med, men noget jeg alligevel holder af.

Jeg bliver altid så glad når min svigermor serverer det, og så er det jo også heldigt at hun selv er helt vild med det. Sønderjysk hvidkål, som det også kaldes, skal sidde lige i skabet og i min, og svigermors version er der stødt muskatnød i, det kan man vælge at springe over, men det passer altså rigtig godt til.

Frikadeller med gammeldags hvidkål er også en klassisk kombination, det smager altså bare godt!

Man kan sagtens lave gammeldags hvidkål helt fra bunden, her mener jeg helt fra bunden.. Altså hakke kål selv osv.. Men jeg tager gerne den nemme genvej og bruger frossen hakket hvidkål.

Det smager helt fantastisk alligevel, og tiden man sparer kan man jo bruge på en masse andre ting i stedet for.

skål med cremet gammeldags sønderjysk hvidkål og ske

Mere juleinspiration


Ingrediensnoter

Hakket hvidkål – Vi bruger det frosne kål man kan købe i mange supermarkeder. Kålen er kogt og hakket, og det er virkelig nemt at tage sådan en pakke op af fryseren når der skal laves hvidkål.

Fløde – Rigtig piskefløde, det er med til at give en lækker og cremet kål.

Smør – Der skall bruges lidt små. Helst rigtig smør for den helt rigtige smag.

Salt og peber – Sådan noget kål skal krydres godt for at få den rette smag.

Sukker – Bare almindeligt sukker, lige til at skabe den rigtig balance i smagen.

Stødt muskatnød – Muskatnød skal du ikke springe over, det giver altså den helt rigtige smag, som sønderjysk hvidkål bare skal have efter min mening.

Hvordan laver man gammeldags hvidkål?

Det er heldigvis nemt! Som jeg skrev før, så er det helt ok at bruge frossen hakket hvidkål, min tid er simpelthen for kort til at hakke og koge det selv.

I en tykbundet gryde smeltes smørret. Tø den frosne hakkede hvidkål op ved lav varme i det smeltede smør. Når det er tøet op, tilsættes fløde, salt, sukker samt stødt muskatnød efter smag.

Lad det koge op og varm det godt igennem. Smag til med salt, sukker, peber samt ekstra fløde. Varm den godt igennem, eller hold den varm til den skal serveres.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

stor skål med gammeldag hvidkål

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man rester?

Du kan godt gemme eventuelle rester og varme dem op i en gryde dagen efter. Tilsæt eventuelt lidt mere fløde hvis du synes kålen er for tør.

Hvad serverer man gl. daws hvidkål til?

Du kan servere den til alle de gode danske retter, for eksempel medisterpølse, kogt hambugerryg, frikadeller, kålpølser eller hvad du kan komme i tanke om.

Andre kålretter du måske vil synes om

sønderjysk hvidkål i skål med gammeldags kogt hamburgerryg og brunede kartofler

Tips og tricks til opskriften

  • Smag til! Det er så vigtigt at smage til hele tiden, og kål kan tage en del tilsmagning. Husk også muskatnød, da det lige giver det sidste pift til kålen.

Serveringsforslag

Elsker du denne opskrift? Prøv også vores opskrift på Sønderjysk grønlangkål

gammeldags hvidkål serveret til hamburgerryg og brune kartofler
skål med gl. dags. hvidkål

Opskrift på klassisk sønderjysk hvidkål

Her kommer vores opskrift på gammeldags hvidkål. Det smager virkelig godt og den er rigtig nem at lave. Klassisk tilbehør til nytårsmenuen, eller til hjemmelavede frikadeller.

Vi håber du får lyst til at prøve opskriften af, fortæl os meget gerne i en kommentar hvad du synes om den.

gammeldags hvidkål i skål med brunede kartofler og hamburgerryg i baggrunden
5 fra 5 stemmer

Gammeldags hvidkål

Opskrift på gammeldags hvidkål
Lækker sønderjysk hvidkål til den klassiske nytårsmenu eller til frikadeller, hamburgerryg, medisterpølse eller andre lækre retter. Det er nemt at lave selv, og så smager det forrygende.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 0 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 30 minutter
Ret Tilbehør
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 341 kcal

Ingredienser

  • 500 g hvidkål, hakket fra frost
  • 2,5 dl piskefløde
  • 50 g smør
  • tsk salt, eller efter smag
  • 1 tsk sukker, eller efter smag
  • ¼ tsk stødt muskatnød, eller efter smag
  • Peber, efter smag

Sådan gør du

  • Smelt smørret i en tykbundet gryde. Kom den frosne hvidkål i og tø den langsomt op ved lav varme.
    50 g smør, 500 g hvidkål
  • Når kålen er tøet op tilsættes fløde, salt, peber, sukker samt stødt muskatnød.
    2,5 dl piskefløde, 1½ tsk salt, 1 tsk sukker, ¼ tsk stødt muskatnød, Peber
  • Lad det koge op, og lad så kålen simre ved middel varme i ca. 10-15 minutter. smag det til med ekstra salt, peber samt fløde til man er tilfreds med smag og konsistens. Lad det simre i 5 minutter yderligere inden det serveres.

Noter

Hakket frossen hvidkål

I de fleste supermarkeder kan du købe frossen hvidkål der er kogt og hakket. Det er nemt, og det bruger vi altid når vi laver retten. Det er selvfølgelig også en mulighed selv at koge et hvidkålshoved, og køre kålen igennem en kødhakker efterfølgende hvis du ikke vil bruge det fra frost.
Hvis du selv vil koge kålen, så del hvidkålshovedet i 4 dele, og kog det i 20 minutter i saltet vand. Herefter hakkes det helt fint enten i kødhakkeren eller med en kniv.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 341kcalKulhydrater: 10gProtein: 3gFedt: 33gMættet fedt: 21gKolesterol: 113mgNatrium: 1008mgKalium: 259mgFibre: 3gSukker: 5gA-vitamin: 1354IUC-vitamin: 46mgCalcium: 94mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 29. oktober 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Rasmus Juul Møller Avatar

2 kommentarer til “Gammeldags hvidkål”

  1. 5 stars
    Hej Tina og Rasmus
    Sønderjysk hvidkål med kålpølser til smager fantastisk godt, og noget af det jeg fik da jeg arbejdede i Sønderjylland.
    Bedste hilsner
    Søren

    Svar
    • Hej Søren.

      Det smager nemlig rigtig godt! 🙂 Og så er det så nemt at lave.

      Med venlig hilsen

      Tina & Rasmus

      Svar
5 from 5 votes (4 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.