Gammeldag hvidkål med den helt rigtige smag og konsistens er bare godt. Sammen med Sønderjysk grønlangkål, brunede kartofler og et stykke godt hamburgerryg, så er man i den syvende himmel. Hvis du vil have en nem opskrift på gammeldags hvidkål, så læs med her.

De gamle retter
Helt som det skal være, så er gammeldags hvidkål på bordet hjemme hos os når vi får hamburgerryg. Jeg forbinder det selvfølgelig med nytår, og som jeg før har skrevet, så er det ikke noget jeg er vokset op med, men noget jeg alligevel holder af.
Jeg bliver altid så glad når min svigermor serverer det, og så er det jo også heldigt at hun selv er helt vild med det. Sønderjysk hvidkål, som det også kaldes, skal sidde lige i skabet og i min og svigermors version er der stødt muskatnød i, det kan man vælge at springe over, men det passer altså rigtig godt til.
Frikadeller med gammeldags hvidkål er også en klassisk kombination, det smager altså bare godt! Man kan sagtens lave gammeldags hvidkål helt fra bunden, her mener jeg helt fra bunden.. Altså hakke kål selv osv.. Men jeg tager den nemme genvej og bruger frossen hakket hvidkål. Det smager helt fantastisk alligevel, og tiden man sparer kan man jo bruge på en masse andre ting i stedet for.

Hvordan laver man gammeldags hvidkål?
Det er heldigvis nemt! Som jeg skrev før, så er det helt ok at bruge frossen hakket hvidkål, min tid er simpelthen for kort til at hakke og koge det selv. Her kommer en gennemgang af hvad du skal bruge og fremgangsmåden.
- Hakket hvidkål, 500 g. fra frost.
- Fløde
- Smør
- Salt og peber
- Sukker
- Stødt muskatnød
I en tykbundet gryde smeltes smørret. Tø den frosne hakkede hvidkål op ved lav varme i det smeltede smør. Når det er tøet op, tilsættes fløde, salt, sukker samt stødt muskatnød efter smag.
Lad det koge op og varm det godt igennem. Smag til med salt, sukker, peber samt ekstra fløde. Varm den godt igennem, eller hold den varm til den skal serveres.

Opskrift på gammeldags hvidkål
Her kommer vores opskrift på gammeldags hvidkål. Det smager virkelig godt og den er rigtig nem at lave. Klassisk tilbehør til nytårsmenuen, eller til hjemmelavede frikadeller.

Gammeldags hvidkål opskrift
Ingredienser
- 500 g hvidkål, hakket fra frost
- 2,5 dl piskefløde
- 50 g smør
- 1½ tsk salt, eller efter smag
- 1 tsk sukker, eller efter smag
- ¼ tsk stødt muskatnød, eller efter smag
- Peber, efter smag
Sådan gør du
- Smelt smørret i en tykbundet gryde. Kom den frosne hvidkål i og tø den langsomt op ved lav varme.
- Når kålen er tøet op tilsættes fløde, salt, sukker samt stødt muskatnød.
- Lad det koge op, og lad det simre ved middel varme i ca. 10-15 minuter. smag det til med ekstra salt, peber samt fløde til man er tilfreds med smag og konsistens. Lad det simre i 5 minutter yderligere inden det serveres.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Hej Tina og Rasmus
Sønderjysk hvidkål med kålpølser til smager fantastisk godt, og noget af det jeg fik da jeg arbejdede i Sønderjylland.
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren.
Det smager nemlig rigtig godt! 🙂 Og så er det så nemt at lave.
Med venlig hilsen
Tina & Rasmus