JAAA! Vi skal have frikadeller. Der er efter min mening den danske nationalret nr. 2.. efter stegt flæsk med persillesovs selvfølgelig. Her er det opskriften på gammeldags frikadeller med havregryn.
Vi elsker deller og de er supernemme at lave, så bare kom i gang!
Min mors gammeldags frikadeller er bare de bedste! Sådan vil de fleste nok sige og det er helt rigtigt! Det må være minderne om trykhed og hygge med familien der påvirker det. Mors eller mormors frikadeller er bare noget de fleste kan huske fra barndommen.
Grundfarsen er egentlig den samme som til kødbollerne til fx boller i karry, dog uden spidskommen. Hvis man i tvivl om mængden af salt, så steg en prøvedelle, det er ikke alle der har lyst til at smage på rå fars.
Frikadeller opskrift
Her er vores opskrift på lækre frikadeller med havregryn. Havregryn giver den helt rigtige konsistens og smag, lige som vi bedst kan lide dem. Derudover er de her frikadeller uden mel og gluten, så her kan alle vist være med.
De er super gode som hverdagsmad, på madpakken, til julefrokosten eller som nem mad du kan have i fryseren til den der dag hvor du ikke har tid til at lave mad.
Frikadeller opskrift
Ingredienser
- 1 kg hakket svinekød, eller en blandet af hakket svine- og kalvekød
- 3 store løg, groft revet på rivejern
- 2 dl havregryn
- 3 stk æg
- 2 dl mælk
- 2 tsk salt, eller efter smag
- Peber
- smør, til stegning
- Olivenolie, til stegning
Sådan gør du
- Alle ingredienser til farsen røres sammen i en skål eller på køkkenmaskine.
- Frikadellerne formes i den ønskede størrelse og steges ved middelvarme i en blanding af olivenolie og smør i ca. 10 – 12 min. Vend dem når halvdelen af tiden er gået. De skal have en fin stegeskorpe dog uden at være brændte.
- Server med stuvet spidskål eller jeres eget favorit tilbehør.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Prøv også: Græske frikadeller
Tips og tricks til frikadeller
- Brug masser af løg i frikadellerne, det er det der giver smag.
- Hvis man ikke er vild med frikadelledunsten indenfor, kan man stege dem udenfor hvis man har en kogeplade eller et gasblus (for eksempel på grillen)
- Lav bare dobbeltportion – de er gode at have i fryseren.
- Gem resterne, de er super gode kolde på madpakken dagen efter.
Serveringsforslag og tilbehør til frikadeller
- Server med stuvede kartofler eller stuvet spidskål.
- Server i en lækker frikadelleburger med rødkål.
- Brug små deller som hapsere i madpakken eller på det børnevenlige tapasbord. Lav dem evt. lidt mindre i størrelsen i forhold til hvad du gør til aftensmad.
Holdbarhed
- Frikadeller kan godt holde sig et par dage i køleskabet – hvis de skal gemmes længere tid, kan du fryse dem ned i bøtter eller poser.
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️