Madformadelskere / Sauce / Stuvede ærter og gulerødder

Stuvede ærter og gulerødder


Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

Photo of author

Rasmus Juul Møller

Stuvede ærter og gulerødder er næsten obligatorisk tilbehør til krebinetter eller karbonader, men sovsen smager også dejligt til mange andre retter. Læs med her og få vores opskrift på klassisk stuvning med grønærter og gulerødder.

stuvede ærter og gulerødder i opbagt sovs med persille i hvid skål med kartofler i baggrunden

Klassisk sovs til krebinetter

Vi elsker krebinetter herhjemme, og når de står på menuen, så er det ofte med stuvede ærter og gulerødder.

Men den klassiske opbagte sovs med grøntsager, er også formidabel at servere til andre retter. Sovsen er nemlig dejlig til både frikadeller, farserede porrer, andre farsretter eller en kogt hamburgerryg.

Den går altså til mange af de gamle klassiske danske retter.

Og så er det noget børnene er vilde med. Sådan er det i hvert fald herhjemme, så vi laver altid en ekstra stor portion.

Du kan lave stuvningen med en pose frosne ærter og gulerødder, eller du kan bruge friske. Det er helt op til dig. Vi bruger som regel frosne, for vi synes det giver stort set samme resultat i sidste ende, og hvorfor så ikke gøre det nemt for sig selv?

Hvis du bruger friske grøntsager, så skal gulerødderne skæres ud i små tern og koges i 2-3 minutter inden de kommes i den opbagte sovs. Grøntsagerne må efter min mening gerne have lidt bid, men de skal ikke være rå.

Der skal også persille i en god omgang stuvede ærter og gulerødder. Vi har altid masser af persille i haven, og så er det skønt at gå ud og hente en ordenlig håndfuld og komme i sovsen. Det giver masser af god smag, så det synes vi ikke du skal springe over.

skål med stuvede ærter og gulerødder med kartofler bagved

Ingrediensnoter

Ærter og gulerødder – Vi køber som regel en pose frosne ærter og gulerødder i en færdig blanding. Fordi det bare er nemt og smager ganske fint. Du kan også sagtens bruge friske grøntsager. I så fald skal du skrælle gulerødderne og skære dem ud i små tern, som koges 2-3 minutter inden de tilsættes i sovsen sammen med de friske ærter.

Smør – Ingen sovs uden smør, i hvert fald ikke når vi taler opbagt sovs. Så der skal selvfølgelig smør i. Vi bruger gerne saltet smør.

Hvedemel – Helt almindeligt hvedemel skal der bruges til at lave opbagningen.

Mælk – Vi bruger ofte sødmælk når vi laver sovs, men du kan også sagtens bruge andre typer af mælk i sovsen.

Persille – Vi synes at persille hører til en sådan en stuvning. Det giver en god frisk smag til den ellers lidt tunge sovs, og vi vil ikke undvære det.

Hvordan laver man stuvede ærter og gulerødder?

Det er super nemt at lave sådan en lækker stuvning til dine krebinetter eller frikadeller.

Hvis du bruger frosne grøntsager, skal du lige give dem et hurtigt opkog, og hvis du bruger friske skal du klargøre grøntsagerne ved lige at skære gulerødderne i tern og koge dem et par minutter.

Herefter er vi klar til at kaste os over den opbagte sovs.

Kom smør i en gryde, og når det er smeltet skal melet røres i. Når melet er stegt med et minuts tid, kan man begynde at hælde væsken i. Det er en blanding af mælk og vand vi bruger, og så tilsætter vi en bouillonterning for at give lidt ekstra smag.

Sovsen smages til med salt, peber og muskatnød, og så tilsættes hakket persille inden servering.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

stuvede ærter og gulerødder med persille

Ofte stillede spørgsmål

Er det bedst at bruge friske eller frosne grøntsager?

Det er lidt en smags sag. Vi bruger frosne, for vi synes ikke der er den store forskel. HVis du hellere vil bruge friske, kan du også sagtens gøre det.

Kan jeg gemme resterne?

Ja du kan gemme resterne af sovsen i køleskabet. Sørg for at køle resterne hurtigt ned, og få dem på køl, og så skal du varme dem godt igennem i en gryde igen inden servering.

Andre sovseopskrifter du måske vil synes om

stuvning med ærter og gulerødder i hvid skål med kartofler og persille

Tips og tricks til opskriften

  • Vi synes at persille hører sig til, og gerne meget af det. Så kom bare en god håndfuld i.
  • Husk at smage saucen til, hvis den lige mangler den sidste afrunding, kan en knivspids sukker være en god ide.

Serveringsforslag

  • Server helt klassisk til Krebinetter eller karbonader.
  • Server til kødretter som frikadeller, farsbrød, hamburgerryg eller hvad du har lyst til.

Elsker du denne opskrift? Prøv også vores opskrift på Stuvet hvidkål

kartofler og stuvede ærter og gulerødder i skåle på bord
ærter og gulerødder i opbagt sovs med kartofler bagved

Opskrift

Her får du vores klassiske opskrift på stuvede ærter og gulerødder, eller grønærter som det også kaldes. Det er en traditionel Dansk sovs og tilbehørret, som kan serveres til gammeldags Dansk mad som krebinetter og frikadeller.

Vi kan nok alle huske den fra vores bedsteforældre, og vi håber da også at du får lyst til at prøve at lave opskriften, og servere stuvningen for din familie. Herhjemme er det noget både voksne og børn elsker at spise.

stuvede ærter og gulerødder i opbagt sovs med persille i hvid skål med kartofler i baggrunden
5 fra 1 stemme

Stuvede ærter og gulerødder

Opskrift på stuvede ærter og gulerødder
Den klassiske danske sovs med stuvede grøntsager. Vi spiser den til krebinetter, frikadeller, hamburgerryg eller andre kødretter, og gerne med kogte kartofler til. Det er noget både voksne og børn elsker at spise herhjemme.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 5 min
Tilb. tid 10 min
Samlet tid 15 min
Ret Sovs
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 251 kcal

Ingredienser

  • 750 g frosne ærter og gulerødder, eller friske
  • 50 g smør
  • 2 spsk hvedemel, med top
  • 2 dl mælk
  • Vand
  • 1 grøntsagsbouillonterning, eller anden slags
  • 1 dl persille
  • 1/4 tsk muskatnød

Sådan gør du

  • Kom ærter og gulerødder i kogende vand, og giv dem et kort opkog så de stadig har lidt bid. Hæld vandet fra og lad dem dryppe af.
    Bruger du friske grøntsager, skrælles gulerødderne, skæres i tern, og koges 2-3 minutter. Ærterne kan bruges friske.
    750 g frosne ærter og gulerødder
  • Smelt smørret i en tykbundet gryde ved middel varme og kom så hvedemel i mens du pisker, til det bliver en jævn masse. Lad det så stege ved svag varme i ca. 1 min imens du fortsat pisker.
    50 g smør, 2 spsk hvedemel
  • Tilsæt nu gradvist mælk imens du stadig pisker i sovsen. Fortsæt herefter med at tilføje vand ind til saucen har den ønskede konsistens. Kom bouillonterningen i sammen med fintrevet muskatnød samt ærter og gulerødder. Lad sovsen simre i ca. 5 min, husk at røre i den jævnligt, så den ikke brænder på.
    2 dl mælk, Vand, 1 grøntsagsbouillonterning, 1/4 tsk muskatnød
  • Slut af med at komme hakket persille i og smag til med salt og peber.
    1 dl persille
  • Server straks sovsen til krebinetter, karbonader, frikadeller eller en anden kødret.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 251kcalKulhydrater: 30gProtein: 9gFedt: 13gMættet fedt: 8gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 3gTransfedt: 0.4gKolesterol: 33mgNatrium: 202mgKalium: 615mgFibre: 8gSukker: 3gA-vitamin: 12021IUC-vitamin: 53mgCalcium: 146mgJern: 3mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Sovs til krebinetter, Stuvede ærter og gulerødder, Stuvede grønærter
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.