Lækker cremet og en dejlig syrlig citrussmag. Citronsovs er den perfekte følgesvend til et stykke lækkert fisk. Server citronsaucen sammen med ovnbagt laks, nye kartofler og dampede grønne asparges. Hvis du vil se hvor nemt du selv kan lave den bedste citronsovs, så læs med her og få vores opskrift.
Nem citronsovs med masser af smag
Den nemmeste sovs med citron er faktisk den man selv laver. Jeg er godt klar over at man kan købe de der færdige saucer, der egentlig bare skal i gryden og varmes op, men de smager altså ikke lige så godt som den hjemmelavede.
Når der er fisk på menuen, og der serveres sauce til, så er der normalt 4 saucer vi arbejder med. Sauce Hollandaise, Blanquette Sauce, Beurre Blanc og ikke mindst Citron Sauce. Citronsovsen er ungernes favorit, hvor jeg måske nok hælder mere til en god gammeldags Hollandaise. Men når det så er sagt, så kan citronsovs noget især med fed fisk, og så er den virkelig nem at lave hvis man ikke vil kaste sig ud i en Hollandaise.
Vores citronsovs er opbagt, det vil sige at basen for saucen er en roux, altså en blanding af mel og smør der svitses hvorefter der tilsættes væske. Opbagt sovs er noget de fleste af os kender fra den klassiske brune sovs man spiser til and og flæskesteg og de første trin i processen er da også de samme.
Rester af citronsaucen kan sagtens gemmes på køl i et par dage og varmes op igen ved lav varme, der kan eventuelt tilsættes en smule væske til gryden når den skal varmes op. Alternativt, så kan den også varmes i micro ovnen.
Mere hverdagsmad
Ingrediensnoter
Hvedemel – Hvedemel udgør den ene del af en roux, altså basen til opbagningen.
Smør – Smør er den anden del af opbagningen. Det kan også være andet fedtstof, men helt klassisk er det smør man bruger. Hvis man ikke kan tåle smør, kan der bruges olie i stedet for.
Hvidvin – Hvidvinen giver en dejlig smag til citronsaucen, den kan udelades og erstattes af vand.
Mælk – Mælk er den ene del af væsken i citronsovsen, den kan erstattes af vand såfremt at man ikke tåler mælk.
Grøntsagsbouillon – Her plejer jeg at bruge 1/2 bouillonterning og 2,5 dl vand.
Citron – Du skal bruge både skal og saft fra citronen, så det er altså vigtig at købe øko! Køb eventuelt en citron mere, hvis din saucen kommer til at mangle syre.
Sukker – Sukker er for mig en vigtig ingrediens i meget mad og jeg bruger det som smagsforstærker på samme måde som salt.
Salt og Peber – Salt og peber skal der selvfølgelig også i.
Hvordan laver man hjemmelavet citronsovs?
Her kommer der en kort beskrivelse af hvordan man selv kan lave en lækker citronsovs med masser af lækker citrussmag.
Som med alle opbagte saucer, så starter man med at svitse smør og mel i en tykbundet gryde.
Når smør og mel er svitset et par minutter, tilsættes mælk og grøntsagsbouillon gradvist imens der piskes. Når mælk og bouillon er pisket i tilsættes resten af ingredienserne. Smag saucen til, og lad den simre ved svag varme. Hvis den bliver for tyk tilsættes mere væske.
Nu er saucen klar til servering.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Rester af citronsaucen kan opbevares på køl og genopvarmes ved lav varme i en tykbundet gryde.
Denne sovs med citron er meget velegnet til fisk. Vi spiser den ofte når vi får laks, for ungerne er vilde med begge dele. Den kan også sagtens spises til for eksempel kylling.
Andre opskrifter på sauce du måske vil synes om
Tips og tricks til citronsovs
- Husk at have lidt ekstra citronsaft til at smage saucen til med.
- Brug økologiske citroner i alle opskrifter hvor du skal bruge skallen.
- Server citronsaucen i en opvarmet sauceskål eller kande.
Serveringsforslag
- Server nem citronsovs til dampet fisk med nye kartofler og grillede grønne asparges.
- Server den hjemmelavede citronsauce til stegt kyllingebryst med ovn kartofler.
Denne citronsovs er fantastisk til fisk. Prøv den for eksempel til Laksefilet på grill
Opskrift på nem citronsauce
Her får du vores opskrift på den bedste citronsovs med masser af smag. Server den til en lækker lakseside på grill, med nye kartofler og grillet grønne asparges. Den egner sig rigtig godt som sauce til fed fisk eller kylling.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, herhjemme er det en sovs som hele familien er vilde med.
Citronsovs
Ingredienser
- 30 g smør
- 2 ½ spsk hvedemel
- ½ dl hvidvin
- 2 ½ dl mælk
- 2 ½ dl grøntsagsbouillon
- 1 øko citron, Saft og skal heraf
- ½ tsk sukker
- 1 ½ tsk salt
- Peber
Sådan gør du
- I en tykbundet gryde smeltes smørret ved middel varme. Tilsæt melet og rør det ud i smørret. Lad rouxen svitse i et par minutter inden der tilsættes væske. – Roux er navnet på blandingen af fedtstof og mel der bruges til jævning.
- Når blandingen af mel og smør har svitset lidt, tilsættes mælk og grøntsagsbouillon gradvist imens der piskes. Når det er pisket i, tilsættes hvidvin, citronsaft, fint revet citronskal samt salt, sukker og peber.
- Skru ned for varmen og lad saucen simre ved svag varme. Smag den til med slat og peber. Tilsæt eventuelt ekstra citronsaft hvis den skal være mere syrlig. – Der er meget forskel på hvor syrlig man vil have en citronsovs, så smag på den løbende når der tilsættes citronsaft. Hvis den bliver for syrlig tilsættes en smule sukker.
- Server den færdige citronsovs i en forvarmet sovseskål eller kande.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Smager dejligt. Alle børnene spiste gladeligt sovsen.
Hej Helen
Hvor er det dejligt at høre, tusind tak for din kommentar 🙂
Mvh Tina