Madformadelskere / Sauce / Hollandaise sauce

Hollandaise sauce


Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

Photo of author

Rasmus Juul Møller

Hollandaise sauce er en klassisk fransk sauce, som med sin luftige konsistens og lidt syrlige smag egner sig virkelig godt til laks og for så vel også andre typer af fisk. Den er ikke så svær at lave, hvis du lige har de små fifs og teknikker der giver den perfekte hollandaise. Læs med her og få vores opskrift og lær hvordan du laver den lækre sovs.

hollandaise sauce i gryde med laks

Dejlig sauce til fisk

En hollandaise er et super godt bud hvis du leder efter en god sovs til fisk. Vi elsker at spise den til fisk, særligt laks, der er en favorit blandt både voksne og børn herhjemme.

Den er også skøn på hvide asparges, til kylling eller på en klassisk eggs Benedict.

Mange er bange for at kaste sig ud i en hjemmelavet hollandaise sauce, men det behøver du ikke at være. Det altafgørende er selvfølgelig at sovsen ikke skiller, og her er det vigtigt at temperaturen ikke bliver for høj. Så vil den nemlig skille.

Når du først har fået teknikken ind, så er det ingen sag at lave en lækker hollandaise til din fisk.

I modsætning til Hollandaise sauce lavet i sous vide, så bliver den klassiske version lavet i gryde meget luftig, så jeg foretrækker at piske den i hånden.

Herhjemme elsker vi alle sammen fisk, så hollandaise er noget vi laver ret ofte. Det er en simpel sauce der bare smager godt! Den er let syrlig og en perfekt cremet sauce, der let kan serveres hele året rundt, selv på varme sommerdage.

hollandaise sauce i gryde med laks med citron i baggrunden

Ingrediensnoter

Hvidvin – Hvidvin giver en god syre til saucen.

Citronsaft – Citronsaft giver lige som hvidvinen en frisk smag.

Æg – Æggeblommer er det der emulgerer sammen med smørret og de andre ingredienser, og giver en cremet og luftig sauce.

Smør – Smør er grundstammen i de “ægte” saucer, og jeg synes ikke det betyder det store for smagen om det er saltet, eller ikke saltet smør. Smørret klares inden det skal bruges.

Salt og Peber – Saucen skal selvfølgelig krydres med salt og peber. Det er lidt en smagssag hvor meget man vil have og derfor har jeg med vilje saltet lidt i underkanten.

Hvordan laver man hollandaise sauce?

Her kommer der en kort gennemgang af hvordan du laver den bedste hjemmelavede hollandaisesauce i verden. En ægte håndpisket sauce kræver lidt håndarbejde og ganske som med en sauce bearnaise, så er den en risiko for at den skiller hvis man ikke passer på varmen og sørger for at piske konstant.

I en gryde piskes hvidvin, citronsaft, æggeblommer og salt sammen ved lav varme til det bliver en cremet masse. Når man kan trække spor i æggemassen, er det tid til at tilsætte det klarede smør. I mens der piskes konstant tilsættes det klarede smør i en tynd stråle. Bliv ved med at tilsætte smør til det hele er pisket i.

Som det sidste tilsættes der hvid peber og saucen tages af varmen og smages til. Hvis den den blevet for tyk, kan der tilsættes en lille bitte smule koldt vand for at justere konsistensen.

Den færdige hjemmelavede hollandaise hældes over i en skål og serveres med det samme.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

tallerken med ovnbagt laks med kartofler og hollandaise sauce

Ofte stillede spørgsmål

Hvad kan jeg servere hollandaise til?

Vi har helt klart nogle favoritter der bare er super lækre med hollandaise. Det er især en sauce der går godt til fisk, og vi spiser den ofte til laks. Den er lækker luftig og syrlig, og det er skønt til den fede fisk. Du kan også servere den til nye kartofler og andre typer af kød, og den er helt perfekt til hvide asparges.

Hvorfor skiller min hollandaise?

For høj varme er som regel den mest almindelige årsag. En anden kan være at man ikke piske konstant når der skal smør i.

Kan man lave hollandaise sous vide?

Ja det kan man godt. Fordelen ved at lave sin hollandaise sous vide, er at man har 100% styr på temperaturen, og derfor er saucen mere “sikker” mod at skille fordi den bliver for varm. Få vores opskrift på Hollandaise sous vide her.

Andre saucer du måske vil synes om

gryde med sauce hollandaise med laks i ovn

Tips og tricks til hollandaise sauce

  • Lav saucen over lav varme, hvis du bruger for høj varme er der en chance for at den skiller.
  • Server den hurtigt når den er færdig, der er ikke noget mere træls end en kold sauce.

Serveringsforslag

  • Server med nye kartofler, asparges og Lakseside på grill.
  • Hollandaise er også lækkert til andre typer af fisk og kylling.
  • Brug sauce hollandaise til en eggs benedict med pocheret æg til morgenmad.

Hvis du elsker en hollandaise, så vil du med garanti også synes om en klassisk Bearnaise sauce

laks og hollandaise sauce
nye kartofler med hollandaise sauce og laksefilet

Opskrift på klassisk sauce hollandaise

Her får du vores opskrift på en helt klassisk hollandaise sauce, som du kan servere som sovs til din laks eller til andre retter hvor du har brug for en luftig og let syrlig sauce.

Vi håber du får lyst til at kaste dig ud i at lave en dejlig hjemmelavet sauce hollandaise, det er faktisk ikke så svært som mange tror, og herhjemme elsker både børn og voksne den.

hollandaise sauce i gryde med laks
5 fra 2 stemmer

Hollandaise sauce

Opskrift på hollandaise sauce
En klassisk sauce hollandaise er cremet, luftig og let syrlig. Den er perfekt til laks, andre typer fisk, kylling eller på en Eggs Benedict. Server for eksempel saucen til grillet laks med nye kartofler og hvide asparges.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 0 min
Tilb. tid 10 min
Samlet tid 10 min
Ret Tilbehør
Køkken Fransk
Antal 4 personer
Kalorier 402 kcal

Ingredienser

  • 1,5 spsk hvidvin, tør
  • 1,5 spsk citronsaft
  • 3 æggeblommer
  • 200 g smør
  • ¼ tsk fint salt
  • Hvid peber, efter smag

Sådan gør du

  • Smelt smørret i en gryde ved lav varme. Lad det stå i nogle minutter inden det klarede smør som ligger øverst, hældes forsigtigt over i en anden beholder, lad vallen blive tilbage i gryden, den skal du ikke bruge.
  • Stil en tykbundet gryde på blusset, kom hvidvin, citronsaft, æggeblommer samt salt i. Tænd for lav varme (3 på vores induktionsplade). Pisk nu massen til den bliver skummende.
  • Efterhånden som der bliver pisket luft i massen og den bliver varmet op, vil den ændre sig fra at være skummende til at blive cremet. Når man kan trække spor i det med piskeriset, er det klar til at man kan begynde at piske det klarede smør i.
    – Her kan man vælge at slukke for varmen på blusset, eller skrue en smule ned. Det er vigtigt at temperaturen ikke bliver for høj, for så skiller saucen.
  • Smørret tilsættes lidt af gangen i en tynd stråle imens der piskes, bliv ved med at tilsætte smør til det helt er brugt. Når saucen er tyk og cremet smages den til , og der tilsættes et drys hvid peber.
    Du kan piske en smule koldt vand i hvis saucen er blevet for tyk. Hollandaise sauce skal selv kunne løbe af skeen, ikke have den samme konsistens som mayonnaise.
    – Husk at du ikke må stoppe med at piske, når du kommer smør i æggemassen.
  • Kom den færdige sauce over i en skål og server den med det samme.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 402kcalKulhydrater: 1gProtein: 3gFedt: 44gMættet fedt: 27gFlerumættet fedt: 2gEnkeltumættet fedt: 12gTransfedt: 2gKolesterol: 253mgNatrium: 352mgKalium: 27mgSukker: 0.1gA-vitamin: 1444IUCalcium: 29mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD ægte sauce, Fransk sauce, Hurtig sovs, Sauce, Sovs, Sovs til fiskefilet, Sovs til kylling, sovs til laks
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.