Den helt klassiske hvide sovs bechamel, med den helt rigtige smag. Hjemmelavet bechamelsauce er helt uundværligt i en god lasagne, og så er det en grundsovs. Med ganske få tilføjelser har man noget helt nyt. Hvis du vil se hvor nemt det er at lave den bedste hjemmelavede bechamelsauce, så læs med her.
Klassisk hvid sovs
Den klassiske bechamelsauce har mange navne og i bund og grund er det helt den samme sauce. De fleste af os forbinder den selvfølgelig med lasagne, hvor den indgår som et cremet element imellem lagene af pastaplader og kødsovs.
Men der skal ikke så mange ændringer til, før den tager en helt anden form. Den er grundstammen i Mornaysauce, hvor der egentlig bare er tilføjet ost, så er det en ostesauce. I hvid sovs, som mange spiser til kogt hamburgerryg, er en del af mælken erstattet af kogevand fra hamburgerryggen. Tilføj hønsefond eller bouillon, kyllingekød og aspargessnitter, så er der serveret til tarteletter. Frisk hakket persille, stegt flæsk og så er vi klar til Danmarks nationalret. Altså en meget alsidig “følgesvend” i køkkenet og en der bør sidde på rygraden.
Ingrediensnoter
Smør – Kan erstattes af olie.
Mel – Helt almindeligt hvedemel.
Mælk – Jeg plejer at bruge sødmælk, det giver en god “fedme” til saucen.
Muskatnød – Kan springes over hvis man ikke bryder sig om smagen, men jeg synes det hører til.
Hvordan laver man bechamelsovs?
Her kommer der en lille hurtig gennemgang af hvordan man laver bechamelsauce, så næste gang du skal lave lasagne er der ingen undskyldning. Den fulde opskrift kan du finde nederst på siden.
Smør smeltes i en tykbundet gryde, melet tilsættes og piskes i smørret. Blandingen svitses i nogle minutter før mælken piskes gradvist i. Der tilsættes stødt muskatnød og saucen smages til med salt og peber.
Ofte stillede spørgsmål om bechamelsauce
På køl, så kan den holde sig et par dage.
Jeps. Det opvarmes efterfølgende ved svag varme med lidt væske tilsat.
Ja, man kan bruge olie som erstatning for smør.
Andre opskrifter du måske vil synes om
Opskrift på klassisk bechamélsauce
Her får i vores opskrift på den bedste hjemmelavede bechamelsovs. Den smager rigtig godt og kan bruges som en hvid grundsovs til persillesovs eller mornaysauce. Brug den i klassisk bolognese eller en god græsk moussaka.
Bechamelsauce
Ingredienser
- 30 g smør
- 3 spsk hvedemel
- 5 dl mælk
- ½ tsk salt, eller efter smag
- Peber, efter smag
- ¼ tsk muskatnød, fintrevet
Sådan gør du
- Smelt smørret i en gryde. Pisk melet ind i smørret og lad det svitse ved middelvarme i et par minutter til det danner en roux.
- Tilsæt mælken gradvist imens der piskes så der ikke kommer klumper.
- Smag saucen til med salt, peber og revet muskatnød.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her