Lækker og cremet ostesovs med den helt rigtige smag. Hjemmelavet mornaysauce er bare det bedste! Brug den i en lækker lasagne, eller som sauce i et kartoffelfad. Den kan også spises som hvid sovs til fisk, eller noget så enkelt som frikadeller. Hvis du vil se hvor nemt det er at lave sin helt egen mornay sauce, så læs med her og få vores opskrift.

Ost i maden
Jeg er ikke den store fan af ost, sådan skiveost og den slags altså.
Men ost i maden kan noget. Hvad ville en pizza være uden ost? Ost kan tilføre en masse smag og konsistens til maden, og der er ikke rigtig nogen erstatning for det.
Jeg har aldrig spist ost, heller ikke min barndom var jeg vild med det. Men nu hvor jeg selv står i køkkenet, så er ost tit en ingrediens i den mad jeg laver.
I en klassisk mornaysauce er Gruyère ost omdrejningspunktet. Gruyère ost har en lidt sødelig nøddeagtig smag, og er lidt hård og smuldrende i konsistensen. Jeg kombinerer altid flere forskellige slags oste når jeg laver mornay sauce.
Jeg plejer også at komme parmesan og mozzarella i, men det kan i princippet være lige den slags ost man bedst kan lide der kommer i grundsaucen.
Ingrediensnoter
Gruyère – Schweizisk ost der med sin nøddeagtige og let søde smag er den klassiske ost brugt i mornaysovs.
Parmesan – Klassisk Italiensk ost der bruges i rigtig mange retter. Tilfører en lækker og salt umamismag.
Mozzarella – Også en Italiensk ost, der giver en lækker cremet konsistens til saucen.
Hvordan laver man mornaysauce?
Grundsaucen til en mornay er en bechamelsauce, så hvis du har lavet det før, så er du næsten i mål. De eneste du mangler at tage stilling til er hvilken slags ost du vil komme i saucen. Her kommer en hurtig gennemgang af fremgangsmåden.
Smørret smeltes i en gryde, melet tilsættes og piskes derefter i smørret. Svits blandingen af mel og smør i nogle minutter inden der tilsættes mælk gradvist i mens der piskes. Når mælken er pisket i tilsættes den revne ost, og lad så saucen simre til osten er smeltet og smag til. Så er den klar til servering.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål til mornaysauce
Saucen kan opbevares på køl i et par dage. Du kan godt genopvarme den i en gryde dagen efter.
Ja. Varm det efterfølgende langsomt op i en gryde med en smule vand, og så har du en hurtig og nem sovs.
Du kan bruge lige den slags ost du bedst kan lide, så prøv dig lidt frem.
Andre saucer du måske vil synes om
Opskrift på mornaysovs
Her kommer vores opskrift på den bedste mornaysauce. Den smager helt fantastisk i en lasagne, over ovnbagte kartofler som en kraftig ostesovs til fisk eller kød.
Lav hjemmelavet mornay sovs i stedet for at købe en færdig, det er så nemt. Jeg håber du får lyst til at prøve opskriften.

Mornaysauce
Ingredienser
- 30 g smør
- 3 spsk hvedemel
- 5 dl mælk
- 75 g mozarella, frisk
- 50 g parmesan, fintrevet
- 50 g gruyère ost, fintrevet
- Salt, efter smag
- Peber, efter smag
- ¼ tsk muskatnød, fintrevet
Sådan gør du
- Smelt smørret i en gryde. Pisk melet ind i smørret og lad det svitse ved middelvarme i et par minutter til det danner en roux.
- Tilsæt mælken gradvist i mens der piskes så der ikke kommer klumper. Når mælken er pisket i, koges sovsen op, og den simrer et par minutter.
- Tilsæt osten, og rør rundt i saucen til osten er smelt helt og det igen en en helt glat sauce.
- Smag saucen til med salt, peber og revet muskatnød.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her