Populært:

Moussaka


Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

Photo of author

Rasmus Juul Møller

Græsk moussaka er en fantastisk ret med masser af smag. Man kan næsten drømme sig til dejlige Grækenland, når man sætter tænderne i den her dejlige fyldige ret. En lækker kødsauce, cremede aubergineskiver og en lækker fyldig ostesauce, så bliver det ikke meget bedre. Hvis du vil have vores opskrift på den bedste Græske moussaka, så læs med her.

græsk moussaka med auberginer på tallerken med bestik og fad med moussaka i baggrunden

Moussaka uden kartofler

Der er nu ikke noget som en ægte græsk moussaka på en kold efterårsdag. Det elsker vi alle sammen herhjemme.

Vi kan rigtig godt lide vores moussaka udelukkende med auberginer. Altså uden kartofler. Andre laver den også med kartofler, men det er der altså ikke i denne her.

Derfor er den også super god hvis man spiser efter lchf-principperne. Det her er nemlig en ægte lchf moussaka. Den er fuld af kød og lækker ostesovs kombineret med smagfulde auberginer. Det er nu ikke derfor vi spiser den.

Vi lever nemlig efter teorien om at god hjemmelavet mad oftest kan ses som sund hvis vi spiser det i den rette mængde. Derfor er vi heller ikke bange for at lave mad med smør og fløde, for det smager nu altså bare godt!

Moussaka er noget vi elsker at sætte på madplanen. Vi voksne vil gerne bare have den med et stykke brød til, mens børnene rigtig gerne vil have kartoffelmos som tilbehør. Men man kan jo servere det tilbehør man bedst selv kan lide. En sprød og frisk grøn salat eller en græsk salat er også dejlig at servere til moussaka.

græsk moussaka i fad med ske

Ingrediensnoter

Auberginer – Auberginer er selvfølgelig den vigtigste ingrediens i opskriften. Der skal være godt med aubergineskiver i en ægte moussaka. Du kan købe auberginer i de fleste supermarkeder.

Hakket oksekød – Vi bruger gerne hakket oksekød til denne ret, men du kan også slippe afsted med at bruge hakket lammekød eller måske kylling eller gris.

Mynte og persille – Er med til at give den helt rigtige smag. Det skal du ikke springe over!

Kanel – Vi bruger hel kanelstang, det giver en skøn smag til retten. Du kan købe hel kanel i de større supermarkeder.

Æg – Der skal æg i ostesovsen på toppen af retten. Æg er med til at få ostemassen til at sætte sig, og giver en cremet og lækker top.

Parmesan – Ost skal der til! Vi bruger parmesan, for det har en god salt smag, som passer godt til retten. Du kan bruge andre typer af ost hvis du hellere vil det.

Hvordan laver man moussaka?

Det er heldigvis ikke så svært at lave en original græsk moussaka. Det tager lidt tid, men det er hele ventetiden værd.

Først skal auberginerne forberedes. De skal skæres i skiver og saltes, så de kan ligge og smide lidt væske. Herefter skal de skylles og tørres.

I mens skal kødsovsen sættes over. Det gør man ved at opvarme olien, og derefter svitse løg, hvidløg og oksekød. Derefter tilsættes resten af ingredienserne, og så skal saucen simre under låg en halv times tid, inden låget tages af, så saucen kan koge lidt ind.

Så mangler vi bare ostesovsen. Den laver man ved at smelte smør og tilsætte hvedemel, og herefter væsken. Herefter skal der æg, parmesan og muskat nød i, og så er vi klar til at samle moussakaen.

Aubergineskiverne svitses i olie inden 1/3 af skiverne kommes i bunden af fadet efterfulgt af halvdelen af kødsovsen, så halvdelen af de resterende auberginer, så resten af kødsovsen og til sidst de sidste aubergineskiver.

Ostesovsen hældes så på toppen, og så sættes fadet i ovnen og bages en lille times tid.

Lad din moussaka trække 5 minutter efter den er kommet ud af ovnen, og så er den klar til servering.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

fad med græsk moussaka og tallerken med stykke ved siden af

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg gemme resterne?

Ja. Får I ikke spist det hele, kan moussakaen sagtens holde sig nogle dage i køleskabet. Den smager faktisk endnu bedre dagen efter når den har stået og trukket smag.

Kan moussaka fryses?

Ja du kan god fryse rester af moussaka ned.

Kan jeg bruge andet end hakket oksekød?

Ja. Du kan sagtens lave moussaka med lam, svinekød eller kylling. Prøv dig frem.

Andre græske opskrifter du måske vil synes om

Fad med moussaka med træske

Tips og tricks til opskriften

 • Brug den ost du bedst kan lide. Vi elsker at lave moussaka med parmesan, men du kan også bruge andre slags ost.

Serveringsforslag

Elsker du smagen af græsk moussaka? Prøv også vores opskrift på Græsk Stifado

fad med græsk moussaka med ske
moussaka stykke på tallerken med fad i baggrunden

Opskrift på den græske klassiker

Her er vores bud på en lækker og smagfuld moussaka. Den smager dejligt af kanel, krydderurter og skøn parmesan. Det er sådan en ret der kan hæve humøret her på de kolde og regnfulde efterårsdage. En rigtig hyggeret.

Denne opskrift er uden kartofler, men nogen kan godt lidt at komme kartofler i. Det synes vi dog ikke skal i en original moussaka, og denne mætter stadig virkelig godt, og vi savner ikke kartofler. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, og servere retten for din familie.

græsk moussaka med auberginer på tallerken med bestik og fad med moussaka i baggrunden
5 fra 4 stemmer

Moussaka

Opskrift på Moussaka
Rigtig hyggemad med smag af Grækenland. Moussaka med skiver af lækre auberginer er dejlig mad for hele familien. Server for eksempel med brød, kartoffelmos eller en sprød grøn salat.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 1 time
Tilb. tid 2 timer
Samlet tid 3 timer
Ret Aftensmad
Køkken Græsk
Antal 4 personer
Kalorier 1307 kcal

Ingredienser

 • 4 auberginer, store
 • 1 dl olivenolie
 • fint salt

Kødsauce:

 • 1 spsk olivenolie
 • 2 løg, fint hakket
 • 2 fed hvidløg, fint hakket
 • 500 g hakket oksekød, kan erstattes af hakket lam
 • 1 dl hvidvin
 • 1 ds hakkede tomater
 • 1 spsk mynte, fint hakket
 • 2 spsk persille, fint hakket
 • 2 kanelstænger, kan erstattes af 1/2 tsk stødt kanel
 • 1 laurbærblad
 • 1 ½ tsk salt
 • Peber, efter smag
 • 1 tsk sukker

Ostesauce:

 • 100 g smør
 • 1 dl hvedemel
 • 1/2 l mælk
 • 2 æg, pisket sammen
 • 2 dl parmesan, revet fint
 • 1 knsp stødt muskatnød

Sådan gør du

 • Start med at skylle auberginerne, skær dem i skiver på 1 cm. i tykkelsen. Drys skiverne med salt på begge sider, placer dem i et dørslag og lad dem dryppe af i en times tid. Når der er gået en time skylles skiverne grundigt i koldt vand, så alt saltet skylles af. Dub dem tørre med køkkenrulle og stil dem til siden.
  4 auberginer, fint salt

Kødsaucen:

 • Når man har sat auberginerne til saltning kan man med fordel lave kødsaucen. Varm olie op i en stor gryde eller pande. Svits løg, hvidløg samt oksekød ved høj varme i ca. 10 minutter til alt væden er fordampet.
  1 spsk olivenolie, 2 løg, 2 fed hvidløg, 500 g hakket oksekød
 • Dernæst tilsættes de hakkede tomater, hvidvin, laurbærblad, sukker, kanelstænger samt persille, og mynte. Skru ned for varmen og lad saucen simre under låg i ca. en halv time. Husk at røre i det, så det ikke brænder på.
  1 dl hvidvin, 1 ds hakkede tomater, 2 spsk persille, 2 kanelstænger, 1 laurbærblad, 1 tsk sukker, 1 spsk mynte
 • Efter en halv time fjernes låget og saucen smages til med salt og peber. Skru lidt op for varmen og lad saucen koge lidt ind ca. 10 – 15 minutter. Når saucen er færdig fjernes kanelstængerne.
  1 ½ tsk salt, Peber

Ostesauce:

 • Sart med at smelte smørret i en gryde. Når smørret er smeltet tilsættes melet under omrøring, jeg bruger som regel altid et piskeris. Lad rouxen (det franske navn for opbagning) simre et par minutter. Tilsæt derefter mælken lidt ad gangen under stadig omrøring med piskeriset, så der ikke kommer klumper. Når saucen er helt glat varmes den op for jævn varme, til den koger og er blevet tyk.
  100 g smør, 1 dl hvedemel, 1/2 l mælk
 • Fjern gryden fra varmen og tilsæt parmesanen, samt de 2 sammenpiskede æg under kraftig omrøring til saucen igen er blevet helt glat. Tilsæt dernæst muskat og rør sammen.
  2 æg, 2 dl parmesan, 1 knsp stødt muskatnød

Moussaka:

 • Forvarm ovnen til 180 – 190 grader.
 • Varm olivenolie op på en pande og svits aubergineskiverne ad flere omgange til de er gyldne på begge sider og helt bløde. Kom aubergineskiverne på køkkenrulle når de er færdige, det er med til at suge den overskydende olie fra.
  1 dl olivenolie
 • Fordel en del af aubergineskiverne i bunden på et ildfast fad og kom ca. halvdelen af kødsaucen over. Dernæst auberginer igen og så kødsauce. Slut af med de sidste auberginer som øverste lag. Lidt som når man laver lasagne.
 • Som det sidste hældes ostesaucen over og fordeles på toppen. Nu skal hele herligheden bages i oven i 45 – 60 minutter eller til overfladen er blevet gylden og lækker.
 • Tag fadet ud af ovnen og lad det trække i ca. 5 minutter inden det serveres evt. sammen med en græsk salat og et godt brød til.

Hvad skal du huske til næste gang?Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 1307kcalKulhydrater: 61gProtein: 54gFedt: 94gMættet fedt: 38gFlerumættet fedt: 6gEnkeltumættet fedt: 43gTransfedt: 2gKolesterol: 274mgNatrium: 1286mgKalium: 1799mgFibre: 15gSukker: 26gA-vitamin: 1505IUC-vitamin: 15mgCalcium: 856mgJern: 6mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 1. november 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Rasmus Juul Møller Avatar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering

Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.