Moussaka

Der er nu ikke noget som en ægte græsk moussaka på en kold efterårsdag. Det elsker vi alle sammen herhjemme. Vi kan rigtig godt lide vores moussaka udelukkende med auberginer. Altså uden kartofler. Andre laver den også med kartofler, men det er der altså ikke i denne her.

Derfor er den også super god hvis man spiser efter lchf-principperne. Det her er nemlig en ægte lchf moussaka. Den er fuld af kød og lækker ostesovs kombineret med smagfulde auberginer. Det er nu ikke derfor vi spiser den. Vi lever nemlig efter teorien om at god hjemmelavet mad oftest kan ses som sund hvis vi spiser det i den rette mængde. Derfor er vi heller ikke bange for at lave mad med smør og fløde, for det smager nu altså bare godt!

Moussaka - Opskrift på græsk moussaka med aubergine

Moussaka opskrift

Her er vores bud på en lækker og smagfuld moussaka. Den smager dejligt at kanel, krydderurter og skøn parmesan. Det er sådan en ret der kan hæve humøret her på de kolde og regnfulde efterårsdage. En rigtig hyggeret.

Denne opskrift er uden kartofler, men nogen kan godt lidt at komme kartofler i. Det synes vi dog ikke skal i en original moussaka, og denne mætter stadig virkelig godt, og vi savner ikke kartofler.

Moussaka - Opskrift på græsk moussaka med aubergine
Udskriv Pin
0 fra 0 stemmer

Moussaka opskrift

Hyggemad med smag af Grækenland
Ret Hovedret, Hverdagsmad
Køkken Græsk
Keyword Efterår, lchf, Vinter
Portioner 4 personer

Ingredienser

  • 4 stk auberginer store
  • 1-2 dl olivenolie
  • fint salt

Kødsauce:

  • 1 spsk olivenolie
  • 2 stk løg fint hakket
  • 400-500 g hakket oksekød kan erstattes af hakket lam
  • 1 dl hvidvin
  • 1 ds hakkede tomater
  • 2 fed hvidløg fint hakket
  • 1 spsk mynte fint hakket
  • 2 spsk persille fint hakket
  • 2 stk hel kanel kan erstattes af 1/2 tsk stødt kanel
  • 1 stk lauerbærblad
  • salt efter smag
  • peber efter smag
  • 1 tsk sukker

Ostesauce:

  • 100 g smør
  • 1 dl hvedemel
  • 1/2 l mælk
  • 2 stk æg pisket sammen
  • 2 dl parmesan revet fint
  • 1 knsp muskat stødt

Fremgangsmåde

  • Start med at skylle auberginerne, skær dem i skiver på 1 cm. i tykkelsen. Drys skiverne med salt på begge sider, placer dem i et dørslag og lad dem dryppe af i en times tid. Når der er gået en time skylles skiverne grundigt i koldt vand, så alt saltet skylles af. Dub dem tørre med køkkenrulle og stil dem til siden.

Kødsaucen:

  • Når man har sat auberginerne til saltning kan man med fordel lave kødsaucen. Varm olie op i en stor gryde eller pande. Svits løg, hvidløg samt oksekød ved høj varme i ca. 10 minutter til alt væden er fordampet.
  • Dernæst tilsættes de hakkede tomater, hvidvin, laurbærblad, sukker, kanelstænger samt persille, og mynte. Skru ned for varmen og lad saucen simre under låg i ca. en halv time. Husk at røre i det, så det ikke brænder på.
  • Efter en halv time fjernes låget og saucen smages til med salt og peber. Skru lidt op for varmen og lad saucen koge lidt ind ca. 10 – 15 minutter. Når saucen er færdig fjernes kanelstængerne.

Ostesauce:

  • Sart med at smelte smørret i en gryde. Når smørret er smeltet tilsættes melet under omrøring, jeg bruger som regel altid et piskeris. Lad rouxen (det franske navn for opbagning) simre et par minutter. Tilsæt derefter mælken lidt ad gangen under stadig omrøring med piskeriset, så der ikke kommer klumper. Når saucen er helt glat varmes den op for jævn varme, til den koger og er blevet tyk.
  • Fjern gryden fra varmen og tilsæt parmesanen, samt de 2 sammenpiskede æg under kraftig omrøring til saucen igen er blevet helt glat. Tilsæt dernæst muskat og rør sammen.

Moussaka:

  • Forvarm ovnen til 180 – 190 grader.
  • Varm olivenolie op på en pande og svits aubergineskiverne ad flere omgange til de er gyldne på begge sider og helt bløde. Kom aubergineskiverne på køkkenrulle når de er færdige, det er med til at suge den overskydende olie fra.
  • Fordel en del af aubergineskiverne i bunden på et ildfast fad og kom ca. halvdelen af kødsaucen over. Dernæst auberginer igen og så kødsauce. Slut af med de sidste auberginer som øverste lag. Lidt som når man laver lasagne.
  • Som det sidste hældes ostesaucen over og fordeles på toppen. Nu skal hele herligheden bages i oven i 45 – 60 minutter eller til overfladen er blevet gylden og lækker.
  • Tag fadet ud af ovnen og lad det trække i ca. 5 minutter inden det serveres evt. sammen med en græsk salat og et godt brød til.
Har du prøvet denne opskrift?Nævn os på dit billede med @madformadelskere brug #madformadelskere!

Hvis du kan lide denne ret, så prøv vores opskrift på græsk stifado

Moussaka – Tips og tricks

  • Gem rester af moussaka til madpakken dagen efter. Opvarm et par minutter i mikroovnen.

Serveringsforslag

Opbevaring

  • Får I ikke spist det hele, kan moussakaen sagtens holde sig nogle dage i køleskabet. Den smager faktisk endnu bedre dagen efter når den har stået og trukket smag.

❤️ Har du prøvet denne opskrift? 
Vi vil rigtig gerne høre hvordan din ret blev. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften, og del dit billede med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg

shares