Populært:

Græske kartofler

4.88

/5

1 time 35 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

4.88

/5

1 time 35 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Græske kartofler, kartofler med hvidløg og citron eller patates ladorigani. Kald dem hvad du vil, fælles for dem er at de smager fantastisk, og passer så godt som tilbehør til rigtig mange retter. Det er en ret nem opskrift, og de passer stort set sig selv i ovnen. Belønningen kommer allerede når duften spreder sig i huset, og smagen sidder lige i skabet. Få den nemme opskrift her.

græske kartofler i ovn med hvidløg, citron og persille

En tur til Grækenland hjemme

Grækenland kan prale af rigtig mange fantastiske retter, der er blevet til livretter for mange mennesker i hele verden. I mange år var en af mine absolutte favoritrestauranter, den lille græske taverna i Süderlügum. Der var en fantastisk stemning, maden var i top og værterne forstod virkelig at hygge om gæsterne.

Den restaurant er desværre lukket nu, men minderne om maden, og den hygge der var lever stadig i bedste velgående. Så hvis man er så heldig at bo i nærheden af en græsk restaurant, så kom afsted! Nyd at der er en smule af Grækenland tæt på. Hvis ikke, så kan du også nemt lave lækker græsk mad hjemme i dit eget køkken, og få en bid af Grækenland.

græske kartofler med citron og persille i fad

Ingrediensnoter

Kartofler – Du kan bruge de kartofler du bedst kan lide. Bagekartofler kan også sagtens skæres ud og bruges til disse græske kartofler. Om man vil skære dem ud i både, eller bare helt groft i tern, er op til dig selv, smagen bliver den samme.

Citroner – Vælg nogle lækre øko-citroner, da både skallen og saften skal bruges i retten, og vi vil selvfølgelig gerne undgå sprøjtegifte der kan være i skallen på ikke økologiske citroner.

Fond – Du kan bruge hønsefond eller en grøntsagsbouillon hvis du synes.

Oregano – Det er lækkert med frisk oregano i disse kartofler, men hvis du ikke har det, kan du også sagtens bruge tørret oregano.

Hvordan laver man græske kartofler?

Det er faktisk rigtig nemt af lave sine helt egne græske kartofler med citron og hvidløg. Og hvis man er så heldig at der står lam på menuen, så er det her et must som det perfekte tilbehør til lam.

Som I kan se, så er det slet ikke så mange ingredienser der skal til for at lave græske kartofler bagt i ovn. Man starter med at vaske kartoflerne. Jeg plejer at lade skrællen sidde, men man kan sagtens skrælle dem hvis man ikke bryder sig om skræl. Så skærer man kartoflerne i både, eller bare groft som vist på billedet.

Derefter hælder man marinade på kartoflerne og de kommes i et ildfast fad eller i en bradepande. Dæk dem til med folie og så skal de i oven. Til sidst fjernes folien og kartoflerne bages til de er gyldne.

En del af hemmeligheden er at de under den første del af tilberedningen er dækket til med folie. Her bliver kartoflerne lækre og møre, samtidig med at de suger masser smag fra marinaden. Når man så til sidst fjerne folien, så er det at de bliver gyldne og det marinade der er tilbage koger ind. Inden kartoflerne serveres vendes de rundt, så man får så meget smag med som muligt.

Det færdige resultat taler for sig selv. De smager bare så godt, så lav hellere for mange end for få. De kan også sagtens varmes op dagen efter, så man undgår madspild.

fad med græske kartofler med hvidløg, citron og persille

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er græske kartofler?

Græske kartofler, eller det vi kalder for græske kartofler herhjemme, er ovnbagte kartofler med masser af hvidløg, citron, olivenolie og oregano.

Man kan helt selv bestemme hvilke krydderier man vil bruge, men helt traditionelt bliver de lavet med masser af oregano, hvidløg, citronsaft, olivenolie og en smule bouillon.

Hvad serverer man til græske kartofler?

De første gange jeg lave dem, var det som regel når vi fik lam, de stod på bordet. Nu bestiller familien dem til alt fra fisk, mad fra grillen eller til farmors frikadeller.

Andre Serveringsforslag:
Du kan servere dem til græske frikadeller eller græsk bøf.
Eller til lammekølle på grill.
Spis som tilbehør til souvlaki eller gyros.
Spis til grillet fisk eller grillede skaftkoteletter.

Andet Tilbehør med kartofler

I danmark har vi tradition for at spise masser af kartofler. For mange er kartofler måske lidt kedeligt, men sådan behøver det bestemt ikke at være. Vi elsker kartofler, men spiser dem også i mange forskellige afskygninger.

Prøv vores yndlingsopskrifter på tilbehør med kartofler:

fad med græske kartofler med citron og persille og ske og gaffel med siden af

Opskrift på de bedste ovnkartofler ala grækenland

Herunder kommer vores opskrift på hvordan du laver de perfekte græske kartofler. Så næste gang du laver lam, eller starter grillen op, så kast dig endelig ud i at lave lækre smagfulde kartofler med citron som tilbehør. De er både nemme at forberede, og så smager de bare af sol og sommer.

græske kartofler i ovn med hvidløg, citron og persille
4.88 fra 8 stemmer

Græske kartofler

Opskrift på lækre kartofler i ovn med citron og hvidløg! Disse ovnkartofler perfekt til lam eller som tilbehør til noget lækkert mad fra grillen. De lækre krydderier, citron og hvidløg giver dig en lille bid af Grækenland hjemme i dit eget køkken.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 1 time 25 minutter
Samlet tid 1 time 35 minutter
Ret Tilbehør
Køkken Græsk
Antal 4 personer
Kalorier 433 kcal

Ingredienser

  • 1,5 kg kartofler
  • ½ dl frisk persille, hakket

Marinade:

  • ½ dl olivenolie
  • 1 ¼ dl citronsaft
  • 2 ½ dl hønsefond
  • 2 tsk citronskal, fra økologiske citroner
  • 10 fed hvidløg, groft hakket
  • 1 spsk oregano
  • 1 ½ tsk salt
  • Peber, efter smag

Sådan gør du

  • Forvarm ovnen til 175 grader.
  • Start med at rengøre kartoflerne og skær dem ud groft. Kom dem i en stor skål.
  • Bland alle ingredienserne til marinaden i en skål.
  • Hæld marinader over kartoflerne og bland det grundigt.
  • Hæld det hele over i et ildfast fad og dæk det til med alufolie.
  • Placer det ildfaste fad midt i den forvarmede ovn og tilbered det i ca. 70 minutter.
  • Når der er gået 70 minutter, fjernes folien og kartoflerne vendes rundt og tilberedes yderligere 10 – 15 minutter eller til de bliver let gyldne.
  • Drys med hakket frisk persille og server med det samme.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 433kcalKulhydrater: 71gProtein: 9gFedt: 14gMættet fedt: 2gKolesterol: 2mgNatrium: 259mgKalium: 1693mgFibre: 9gSukker: 5gA-vitamin: 58IUC-vitamin: 88mgCalcium: 59mgJern: 3mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 23. april 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.