Græske kartofler

Græske kartofler, kartofler med hvidløg og citron eller patates ladorigani. Kald dem hvad du vil, fælles for dem er at de smager fantastisk, og passer så godt som tilbehør til rigtig mange retter. Det er en ret nem opskrift, og de passer stort set sig selv i ovnen. Belønningen kommer allerede når duften spreder sig i huset, og smagen sidder lige i skabet. Få den nemme opskrift her.

Græske kartofler - Nem opskrift på lækre ovnkartofler med citron og hvidløg. Perfekt tilbehør til lam eller grillmad

En tur til Grækenland hjemme

Grækenland kan prale af rigtig mange fantastiske retter, der er blevet til livretter for mange mennesker i hele verden.
I mange år var en af mine absolutte favoritresturanter, den lille græske taverna i Süderlügum. Der var en fantastisk stemning, maden var i top og værterne forstod virkelig at hygge om gæsterne. Den restaurant er desværre lukket nu, men minderne om maden, og den hygge der var lever stadig i bedste velgående. Så hvis man er så heldig at bo i nærheden af en græsk restaurant, så kom afsted! Nyd at der er en smule af Grækenland tæt på.

Hvad er græske kartofler?

Græske kartofler, eller det vi kalder for græske kartofler herhjemme, er ovnbagte kartofler med masser af hvidløg, citron, olivenolie og oregano. De første gange jeg lave dem, var det som regel når vi fik lam de stod på bordet. Nu bestiller familien dem til alt fra fisk, mad fra grillen eller til farmors frikadeller.

Man kan helt selv bestemme hvilke krydderier man vil bruge, men helt traditionelt bliver de lavet med masser af oregano, hvidløg, citronsaft, olivenolie og en smule bouillon.

Græske kartofler - Nem opskrift på lækre ovnkartofler med citron og hvidløg. Perfekt tilbehør til lam eller grillmad

Hvordan laver man græske kartofler?

Det er faktisk rigtig nemt af lave sine helt egne græske kartofler med citron og hvidløg. Og hvis man er så heldig at der står lam på menuen, så er det her et must som det perfekte tilbehør til lam.

Jeg plejer at lave dem med helt almindelige kartofler, men jeg tror også sagtens man kan bruge bagekartofler i stedet for. Om man vil skære dem ud i både, eller bare helt groft er op til en selv, smagen bliver den samme.

  • Kartofler, det kan sagtens være bagekartofler.
  • Citroner, gå efter økocitroner.
  • Bouillon, hønsebouillon eller grøntsagsbouillon.
  • Hvidløg
  • Oregano, jeg plejer at bruge tørret, men man kan også sagtens bruge frisk oregano.
  • Olivenolie
  • Salt og peber

Som I kan se, så er det slet ikke så mange ingredienser der skal til for at lave græske kartofler bagt i ovn. En del af hemmeligheden er at de under den første del af tilberedningen er dækket til med folie. Her bliver kartoflerne lækre og møre, samtidig med at de suger masser smag fra marinaden.

Når man så til sidst fjerne folien, så er det at de bliver gyldne og det marinade der er tilbage koger ind. Inden kartoflerne serveres vendes de rundt, så man får så meget smag med som muligt.

Fremgangsmåde:

Man starter med at vaske kartoflerne. Jeg plejer at lade skrællen sidde, men man kan sagtens skrælle dem hvis man ikke bryder sig om skræl. Så skærer man kartoflerne i både, eller bare groft som vist på billedet.

Derefter hælder man marinade på kartoflerne og de kommes i et ildfast fad eller i en bradepande. Dæk dem til med folie og så skal de i oven. Til sidst fjernes folien og kartoflerne bages til de er gyldne.

Græske kartofler - Nem opskrift på lækre ovnkartofler med citron og hvidløg. Perfekt tilbehør til lam eller grillmad

Det færdige resultat taler for sig selv. De smager bare så godt, så lav hellere for mange end for få. De kan også sagtens varmes op dagen efter, så man undgår madspild.

Græske kartofler opskrift

Herunder kommer vores opskrift på hvordan du laver de perfekte græske kartofler. Så næste gang du laver lam, eller starter grillen op, så kast dig endelig ud i at lave lækre smagfulde kartofler med citron som tilbehør.

Græske kartofler - Nem opskrift på lækre ovnkartofler med citron og hvidløg. Perfekt tilbehør til lam eller grillmad
5 fra 4 stemmer

Græske kartofler opskrift

Lækre kartofler i ovn med citron og hvidløg! Passer perfekt til lam eller som tilbehør til noget lækkert mad fra grillen.
Udskriv Pin
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 1 t 25 min
Samlet tid 1 t 35 min
Ret Tilbehør
Køkken Græsk
Antal 4 personer
Kalorier 433 kcal

Ingredienser

  • 1 ½ kg kartofler
  • 2 spsk persille, hakket

Marinade:

  • ½ dl olivenolie
  • dl citronsaft
  • 2 ½ dl hønsefond
  • 2 tsk citronskal, fra økologiske citroner
  • 10 fed hvidløg, groft hakket
  • 1 spsk oregano
  • 1 ½ tsk salt
  • peber, efter smag

Sådan gør du

  • Forvarm ovnen til 170 – 180 grader
  • Start med at rengøre kartoflerne og skær dem ud groft. Kom dem i en stor skål.
  • Bland alle ingredienserne til marinaden i en skål.
  • Hæld marinader over kartoflerne og bland det grundigt.
  • Hæld det hele over i et ildfast fad og dæk det til med alufolie.
  • Placer det ildfaste fad midt i den forvarmede ovn og tilbered det i ca. 70 minutter.
  • Når der er gået 70 minutter, fjernes folien og kartoflerne vendes rundt og tilberedes yderligere 10 – 15 minutter eller til de bliver let gyldne.
  • Drys med hakket frisk persille og server med det samme.

Nutrition

Kalorier: 433kcalKulhydrater: 71gProtein: 9gFedt: 14gMættet fedt: 2gKolesterol: 2mgNatrium: 259mgKalium: 1687mgFibre: 8gSukker: 5gA-vitamin: 42IUC-vitamin: 88mgCalcium: 54mgJern: 3mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Kartoffelfad, Kartofler, Ovnkartofler
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Serveringsforslag

Tilbehør med kartofler

I danmark har vi tradition for at spise masser af kartofler. For mange er kartofler måske lidt kedeligt, men sådan behøver det bestemt ikke at være. Vi elsker kartofler, men spiser dem også i mange forskellige afskygninger.

Prøv vores yndlingsopskrifter på tilbehør med kartofler:

Hvad synes du om opskriften på kartofler i ovn?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Denne artikel er skrevet af:

Rasmus Juul Møller

Rasmus Juul Møller

Rasmus er familiefar og madelsker med stort M. Han elsker at stå bag grillen eller pizzaovnen og servere mad, som familie og venner elsker at spise. Rasmus er uddannet teknisk designer, og hans kreativitet ses også i køkkenet, hvor han elsker at frembringe nye retter og kombinationer, der får smagsløgene til at synge. Han elsker gadgets og mad der kan grilles, laves i sous vide eller med noget nyt sejt udstyr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg