Her får du vores opskrift på autentisk Græsk souvlaki med svinekød. De bedste græske grillspyd med lækkert mørt og velsmagende kød. Serveret med klassiske græske fladbrød, en god hjemmelavet tzatziki, sprøde pommes fristes og friskt grønt, så bliver det ikke meget bedre. Læs vores guide og opskrift til at lave ægte græsk souvlaki derhjemme her.
En tur til middelhavet derhjemme
Souvlaki er vaskeægte Græsk streetfood når det er bedst. Og selvom man ikke lige kan suse til Grækenland hver gang lysten til noget lækkert middelhavsmad melder sig, så kan man sagtes skabe magien i sit eget køkken.
Så mangler solen og atmosfæren selvfølgelig, men smagen er ikke til at tage fejl af!
Jeg kan tydeligt huske på Cypern, hvor jeg fik serveret souvlaki i en lille gadebod på vej hjem fra byen. Det var den perfekt afslutning på en fantastisk aften og bytur jeg aldrig vil glemme.
Men tilbage til retten, der egentlig “bare” er marinret kød tilberedt på et grillspyd. Og om du vælger som her i opskriften at bruge svinekød, kyllingekød, eller oksekød så betyder det ikke så meget, det smager bare fantastisk uanset hvad.
For mig er mad fra middelhavet lig med friske ingredienser. Solmodne tomater, friske citroner og masser af friske krydderurter, det giver bare noget helt specielt når det bliver kombineret i det græske køkken.
Vi plejer at servere spydene sammen med fladbrød og friske grøntsager, hjemmelavet tzatziki og altid sprøde pommes frites. Men hvis du ikke lige er til fladbrød, så kan det sagtens serveres sammen med en frisk græsk salat eller græsk pastasalat, nogle kogte ris eller et godt brød, mere avanceret behøver det faktisk ikke være.
Ingrediensnoter
Svinekød – Jeg bruger nakkefilet. Det har en passende mængde fedt og maser af smag.
Olivenolie – Olivenolien danner sammen med alle krydderierne basen for marinaden.
Hvidløg – Hvidløg er en fast del af det græske køkken og giver en masse dejlig smag til retten.
Frisk persille – Grækerne bruger masser af friske krydderurter, og persille er en af dem. Hvis du ikke kan få bredbladet persille, så bruger du bare almindelig persille.
Citron – Økologiske citroner, for du skal bruge skallen.
Oregano – Oregano er en af de meste brugte krydderurter i Grækenland, og selvfølgelig er det også en del af krydderiblandingen til souvlaki.
Paprika & Røget paprika – Sammen giver de her 2 krydderier varme og en leg røget smag til krydderiblandingen.
Løgpulver – Jeg er sprunget over hvor gærdet er lavest og har brugt løgpulver, men et friskt revet løg er nok mere originalt.
Og så er der alt tilbehøret for at lave den ægte græske streetfood version af souvlaki.
Pommes frites – Det får jeg det altid med, rullet sammen med det hele i fladbrødet. Men kan også spises ved siden af i stedet for.
Agurk – Agurk passer bare utroligt godt som en del af den ultimative bid! Skåret i tynde både eller små tern.
Tomater – Solmodne og lige fra drivhuset er bedst, men du kan selvfølgelig bruge alle tomater lige fra dit lokale supermarked, så længe de er helt modne.
Tzatziki – Ja selvfølgelig skal der masser af tzatziki i. Den klassiske græske kolde sauce har en helt fantastisk smag der passer virkelig godt til retten her.
Hvordan laver man græsk souvlaki med svinekød?
Der er noget forberedelse, og så skal kødet stå i køleskabet nogle timer og trække. I den tid kan man forberede alt tilbehøret, så det sidste trin bliver at grille kødet, enten på en rygende varm grill, eller på en grillpande.
Et rigtig godt tip er at komme de små træspyd i vand, så de ikke brænder når man skal grille sine spyd.
Her kommer der en kort gennemgang af hvordan du laver autentisk græsk souvlaki med den helt rigtige smag.
Den allerede forberedte nakkefilet skæres i passende stykker og kommes op i en stor skål Tilsæt ingredienserne til marinaden og vend det helt grundigt rundt. Stil det på køl en times tid inden det er klar til at smide på grillen.
Imens kødet marinerer kommes træspyddene i vand og stilles til siden. Grøntsagerne og tzatzikien forberedes og stilles på køl. Når kødet er ved at være klar, sættes fritterne over, så de er klar til når kødet er færdigt.
Kødet kommes på de forberedte træspyd og grilles ved høj varme til kødet er gennemstegt. Fladbrødene smøres med tzatziki, kom derefter kød, grøntsager og til sidst pommes frites i og server det med det samme.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Resterne kan opbevares på køl i 2 dage eller de kan fryses ned.
Ja, du kan fryse spydene ned, før og efter tilberedning. Så er der altid nem aftensmad lige til at tage op.
Ja, du kan bruge kylling, oksekød, eller lam.
Andre græske retter du måske vil synes om
Tips og tricks til opskriften
- Mariner kødet nogle timer ekstra, det giver mere smag.
- Lav rigeligt! Det smager godt og bliver hurtigt spist. Resterne kan sagtens spises dagen efter også.
- Prøv med andre slags kød end svinekød. Souvlaki med kylling, oksekød eller lam smager også godt.
Serveringsforslag
- Server med græske fladbrød, tzatziki, agurk, tomat, rødløg og sprøde pommes frites.
- Server med græsk salat og et godt brød.
Er du vild med græsk street food?
Prøv også vores opskrift på Græsk gyros med svinekød
Opskrift på græske grillspyd
Her får du vores opskrift på en lækker og nem græsk streetfood ret, nemlig souvlaki med svinekød serveret i græske fladbrød med lækker tzatziki, salat og sprøde pommes frites.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, og servere lækker græsk med for din familie. Herhjemme er det noget vi alle 4 elsker at spise til aftensmad.
Græsk souvlaki med svinekød
Ingredienser
- 800 g nakkelfilet
- 1 dl olivenolie
- 4 fed hvidløg, revet fint
- 4 spsk frisk persille, hakket fint
- 2 økologiske citroner
Krydderier
- 2 spsk tørret oregano
- 2,5 tsk salt
- 1 tsk paprika
- 1 tsk røget paprika
- 1 tsk løgpulver, eller et fintrevet løg
- Peber, efter smag
Tilbehør
- 500 g pommes frites
- 1 agurk, halveret og skåret i tynde skiver
- 6 tomater, skåret i tern
- 1 rødløg, halveret og skåret i tynde skiver
- 1 portion tzatziki
- 8 græske fladbrød
Sådan gør du
- Nakkefileten pudses for fedt og skæres derefter i skiver á ca. 1,5 cm. Skær derefter skiverne af nakkefilet i passende stykker, kom dem op i en stor skål og stil dem til siden.800 g nakkelfilet
- Hæld olivenolien ud over kødet efterfulgt, fint revet hvidløg, hakket persille, citronsaft fra 1 ½ citron, fint revet citronskal fra 1 citron, tørret oregano, salt, paprika, røget paprika, løgpulver, eller fint revet løg samt peber.1 dl olivenolie, 4 fed hvidløg, 4 spsk frisk persille, 2 økologiske citroner, 2 spsk tørret oregano, 2,5 tsk salt, 1 tsk paprika, 1 tsk røget paprika, 1 tsk løgpulver, Peber
- Vend nu det hele grundigt sammen og stil det på køl en time, så det kan trække en masse smag.
- Imens kødet står og trækker kan man med fordel komme små træspyd i vand, så de ikke brænder når der skal grilles.
- Når kødet er marineret færdigt tages det ud af køleskabet og skal nu kommes på de allerede forberedte træspyd.
- Grillen forvarmes til høj varme, og souvlakispydene grilles nu over direkte varme på alle sider til kødet er færdigt og de har fået en flot "grillfarve". – Hvis du ikke har en grill, kan du bruget en grillpande og gøre det indenfor på komfuret.
- Når alle spyd er grillet, serveres de med traditionelle græske fladbrød, tzaziki, de forskellige grøntsager, og hvis de skal være som græsk streetfood, så serveres der også sprøde pommes til.500 g pommes frites, 1 agurk, 6 tomater, 1 rødløg, 1 portion tzatziki, 8 græske fladbrød
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her