Græsk streetfood med den helt rigtige smag af sol og sommer. Græsk gyros smager fantastisk, og serveret i klassiske græske fladbrød sammen med alt det klassiske tilbehør, så bliver det ikke meget bedre. Læs med her og se hvor nemt det er at lave lækker hjemmelavet gyros helt fra bunden.
Sol sommer og gyros
Ahh.. Gyros! når duften breder sig i køkkenet, så bliver man altså bare sulten. Den der hel specielle duft af citron og krydderier i skøn forening med enten kylling eller svinekød er altså bare helt speciel.
Det er måske også fordi det bringer ferieminder frem i hukommelsen, god mad, hvide sandstrande og blåt vand.
Gyros er en populær ret i Grækenland, hvor den tit bliver serveret som streetfood i fladbrød sammen med tomat, løg, en god tzatziki, feta og andre lækkerier. Jeg husker at jeg har fået det sammen med sprøde pommes frites, og sådan serverer vi det også hjemme hos os. Man kan også vælge at servere sin gyros sammen med en frisk salat, og et flutes, det er også rigtig lækkert. Jeg foretrækker helt personligt streetfood udgaven.
Omdrejningspunktet er selvfølgelig kødet. Helt traditionelt brugte man lammekød, men nu til dags er det mest svinekød og kylling man bruger. I vores opskrift har jeg brugt en nakkefilet, den har en tilpas mængde fedt, og der er også en masse smag i kødet.
Den mest populære topping er uden tvivl den klasissiske tzatziki, der er en Græsk kold sauce lavet med Græsk yoghurt, agurk og hvidløg. Den har en virkelig forfriskende smag, og passer rigtig godt til det kraftigt krydrede kød.
Hvis du er vant til at købe en færdig gyros, så må du altså ikke syde dig selv for at prøve den hjemmelavede version, den smager bare så meget bedre.
Man kan tit finde nakkefilet på tilbud til en fornuftig pris, de plejer at veje omkring 1,5 kg, så der bliver rigtig meget mad for relativt få penge. Vi plejer at dele det op i to portioner, den ene fryser vi ned, så er der altid noget lækker og nemt i fryseren lige til at tage op.
Ingrediensnoter
Svinekød – Jeg bruger nakkefilet, men du kan også bruge koteletter, svinemørbrad eller lignende.
Olivenolie – En god olivenolien danner basen for marinaden.
Rødløg – Jeg kommer meget tynde strimler af rødløg i sammen med kødet når det marinerer, det giver også en god smag til retten.
Hvidløg – Lidt hvidløg skal der selvfølgelig i, men det skal ikke overdøve de andre smage.
Der skal en del forskellige krydderier i en god gyros, du kan finde dem alle sammen på hylden i dit lokale supermarked.
Oregano – Oregano dufter og smager bare af Grækenland, det kan ikke undværes.
Stødt koriander – Det skal ikke forveksles med den friske grønne udgave. Stødt koriander har en lækker og lidt citrusagtig duft og smag.
Stødt allehånde – Stødt allehånde er også et lidt specielt krydderi, men det passer utroligt godt sammen med de andre krydderier og giver en dejlig aroma og smag til den færdige ret.
Røget paprika & Paprika – Røget og almindelig paprika bliver brugt meget i det græske køkken, det giver en god dyb og let røget smag.
Salt – Der skal selvfølgelig salt til. Jeg bruger 1,5 tsk. til denne portion. Det synes jeg er passende, men du kan altid prøve at stege en smule kød på panden når du har blandet det sammen og se om der skal mere i.
Citron – Der skal citron i, både saft og skal. Så du skal selvfølgelig bruge økologiske citroner for at undgå sprøjtemidler. Jeg brugte en ret stor citron her i opskriften, så hvis du kun kan få små citroner, så kan det godt være at du skal bruge 1,5 – 2 stk.
Hvordan laver man klassisk græsk gyros?
Her kommer der en kort beskrivelse af hvordan du laver den bedste hjemmelavede gyros.
Nakkefileten pudses for overskydende fedt og skæres derpå i tynde mindre strimler. Det kommes i en stor skål hvor de øvrige ingredienser tilsættes. Bland det hele godt sammen og stil det på køl i nogle timer, gerne til dagen efter, så kødet rigtig kan marinere.
Når kødet er marineret tilberedes det i olivenolie på en meget varme pande. Når det er færdigstegt, serveres det sammen med græske fladbrød, tzatziki, masser af grønt og selvfølgelig sprøde pommes frites.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Rester af gyros kan opbevares på køl i op til 3 dage eller det kan fryses ned.
Ja, du kan sagtens fryse det ned, enten før eller efter tilberedning.
Ja, du kan også fint bruge kylling eller lammekød.
Andre græske retter du måske vil synes om
Tips og tricks til opskriften
- Steg en smule af kødet når det er krydret og klar til at marinere. Så kan man hurtig vurdere om det mangler noget.
- Steg kødet ved høj varme, så det ikke kommer til at stå og koge. Du kan eventuelt dele det op i portioner og stege lidt ad gangen. Det skal gerne få en lækker stegeskorpe.
Serveringsforslag
- Server græsk gyros sammen med fladbrød, tzatziki, grønt og sprøde pommes frites.
- Du kan også servere det sammen med en frisk græsk salat og et flutes.
- Server det med græske kartofler og tzatziki.
Elsker du også græsk mad?
En af vores livretter fra det Græske køkken er den græske gryderet Stifado, den må du også prøve hvis du er fan af det græske køkken.
Opskrift på klassisk gyros som i gækenland
Her får du en af mine favoritopskrifter. Den klassiske Græske ret gyros. Det er nemt at lave og smager helt fantastisk.
Server det som græsk streetfood sammen med fladbrød eller i pitabrød, masser af lækker og frisk tzatziki, tomat, agurk, rødløg og selvfølgelig sprøde pommes frites. Vi håber du får lyst til at servere retten for din familie, herhjemme er det altid et hit hos både børn og voksne.
Græsk gyros med svinekød
Ingredienser
- 800 g svinekød, nakkefilet eller lignende
- 4 spsk olivenolie
- ½ rødløg
- 2 fed hvidløg
Krydderiblanding
- 4 tsk oregano
- 1 tsk stødt koriander
- ½ tsk stødt allehånde
- ½ tsk røget paprika
- 1 tsk paprika
- 1,5 tsk salt, eller efter smag
- peber, efter smag
- 1 økologisk citron, Skal og saft
Tilbehør
- 500 g pommes frites
- 1 agurk, halveret og skåret i tynde skiver
- 6 tomater, skåret i tern
- 1 rødløg, halveret og skåret i tynde skiver
- 1 portion tzatziki
- 8 græske fladbrød
Sådan gør du
- Kødet skæres i tynde mindre strimler og kommes op i en stor skål.800 g svinekød
- Tilsæt der efter olivenolien efterfulgt af oregano, koriander, allehånde, røget paprika, paprika, salt, peber, skallen af 1 citron samt saften af ½ citron.4 spsk olivenolie, 4 tsk oregano, 1 tsk stødt koriander, ½ tsk stødt allehånde, ½ tsk røget paprika, 1 tsk paprika, 1,5 tsk salt, 1 økologisk citron, peber
- Pil de 2 fed hvidløg og riv dem fint ud over kødet.2 fed hvidløg
- Rødløget pilles og skæres i halve og derefter i meget tynde skiver. Kom det op i skålen til de andre ingredienser og vend nu det hele rigtig grundigt sammen.½ rødløg
- Nu skal kødet stå på køl og trække i minimum 3 timer, men gerne til dagen efter, så det kan trække masser af smag.
- 15 minutter før gyrosen tilberedes kommes fritterne i ovnen, i airfryren eller i frituregryden og tilbredes til de er gyldne og sprøde.500 g pommes frites
- Resten af tilbehøret forberedes. Grøntsagerne skylles og skæres ud, stil det derefter til siden. Rør en god kraftig tzatziki sammen og stil den til siden.1 agurk, 6 tomater, 1 rødløg, 1 portion tzatziki
- Når det er spisetid, tages den marinerede gyros ud køleskabet. Tilsæt en smule olivenolie til en stor pande og brun nu kødet af ved høj varme til det tager farve og kødet er gennemstegt. – Gyros må gerne brunes af ved meget høj varme, så det får den der autentiske lidt karameliserede smag og en god stegeskorpe på overfladen.
- Server den færdige gyros sammen med græske fladbrød og alt det forberedte tilbehør.8 græske fladbrød
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her