Populært:

Madformadelskere / Alle opskrifter / Pastitsio – Græsk lasagne

Pastitsio – Græsk lasagne

5

/5

2 timer 45 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

2 timer 45 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Græsk Pastitsio, eller Græsk lasagne, er bare noget af det bedste! Et lag af makaroni med en lækker og smagsfuld kødsauce, og gratineret bechamelsauce på toppen, så bliver det ikke meget bedre! Prøv vores opskrift på den klassiske græske ret her.

Pastitsio eller græsk lasagne på en tallerken med en gaffel

Turen går til grækenland

Jeg elsker Grækenland! Maden, landet, klimaet og den smilende og venlige befolkning, er bare noget af det der gør Grækenland til en af mine favoritdestinationer når det handler om at rejse.

Maden i sig selv er noget helt specielt. Masser af friske råvarer og krydderier fusioneret i traditionelle og historiske opskrifter der går tilbage i århundreder. Det der kommer ud af det, er for mig nogle af de allebedste retter i verden. Når man siger Græsk mad, så tænker de fleste straks gyros, og det er også en af mine favoritter, men der er bare også så mange andre retter der fortjener at blive fremhævet.

Pastitsio er det græske bud på lasagne, men med de specielle græske smage i. Her tænker jeg mest på kanel, allehånde og nelliker, men også oregano. Kombineret sammen med de andre ingredienser i retten, så har man en virkelig lækker ret, der i smagen kan minde en smule om Moussaka.

Hvis du aldrig har hørt om græsk lasagne før, men har lyst til at prøve at lave opskriften, sås skal du kaste dig ud i det. Det smager virkelig godt, og selvom der er en del manuelt arbejde forbundet med det, Kødsauce, Bechamel osv. så er det alt arbejdet værd, når man sætter tænder det færdige resultat.

pastitsio som er en slags græsk lasagne i et stort fad

Ingrediensnoter

Der er rigtig mange ingredienser i Pastitsio, og her vil jeg lige kort gennemgå de vigtigste af dem.

Makaroni
– Jeg bruger makaroni, helt originalt bruges en pasta der hedder pastitsio, men makaroni er helt fint som alternativ, og er noget vi kan købe her i Danmark.

Kefalotyri/Parmesan – Jeg bruger parmesan som erstatning for Græsk Kefalotyri ost. Køb en du selv kan rive, de smager lidt bedre en den pose med pulver man også kan købe.

Æggehvider – Der skal bruges æggehvide til at binde makaronien sammen i den færdige pastitsio.

Hakket oksekød – Kan erstattes af hakket lammekød. Gå gerne efter kød med en fedtprocent over 7.

Rødvin – Rødvin bliver brugt meget i græsk mad. Vinen giver dybde og syre til kødsaucen. Her ville jeg vælge en forholdsvis tør rødvin.

Krydderier – Laurbærblade, Oregano, allehånde, nelliker, kanelstænger. Klassiske græske krydderier der går igen i mange retter.

Oksebouillonterning – Giver en god dybde og salt smag. Kan erstattes af mere salt. Her tænker jeg at der skal 1,5 tsk salt mere i hvis man springer bouillon over.

Salt & peber – Helt klassisk. Der skal en del salt i kødsaucen, men smag det til som du selv synes det skal være. Jeg salter til kanten fordi at retten som helhed godt kan tåle det.

Sukker – Der skal sukker til at samle op på syren fra rødvin og tomater.

Hvedemel – En helt fast del af en hver opbagning. Det er helt almindeligt hvedemel der skal bruges.

Smør – Den anden del af en roux, hvor mel er den første. Roux er basen for en opbagning.

Muskatnød – Revet eller stødt. Klassisk krydderi til bechamel.

Æggeblommer – Æggeblommer giver en god fedme til bechamellen og hjælper med til at den sætter sig når den bliver bagt.

Hvordan laver man pastitsio?

Her kommer der en hurtig gennemgang af hvordan du selv kan lave den bedste græske lasagne helt fra bunden.

I en stor gryde svitses kødet ved høj varme inden løg og hvidløg tilsættes og svitses med. Resten af ingredienserne tilsættes og saucen skal nu simre uden låg i ca. 1 time.

Når kødsaucen simrer koges makaronien efter anvisningerne på posen.

Bechamelsaucen laves samtidig. I en gryde smeltes smørret og melet svitses inden mælken gradvist tilsættes imens der piskes. Resten af ingredienserne tilsættes og saucen stilles til siden.

Smør et stort fad med olie. Kom den kogte makaroni i en skål og tilsæt parmesan og piskede æggehvider samt er par deciliter kødsauce, vend det grundigt rundt og kom det i bunden af fadet.

Derefter fordeles kødsaucen, der allerede har fået fjernet kanelstænger og laurbærblade, ud over den kogte makaroni i en jævnt lag. Nu skal bechamelsaucen fordeles ud ud over kødsaucen i et jævnt lag, slut af med at drysse med revet parmesan

Sæt faddet i den forvarmede ovn og bag retten i ca.1 time før den tages ud. Lad den færdige ret hvile inden den skæres ud og serveres.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

stykke af græsk pastitsio på tallerken

Ofte stillede spørgsmål

Kan man fryse resterne ned?

Ja, det er rigtig fint at fryse ned. Skær det ud i portioner og frys det ned i små plastikbøtter.

Hvordan opbevarer man resterne?

Resterne kan holde sig på køl i 3 dage eller det kan fryses ned for længere holdbarhed.

Kan jeg bruge andet end oksekød?

Ja, prøv med hakket lammekød hvis du kan få fat i det.

Andre græske retter du måske vil synes om

stort fad med græsk lasagne med makaroni, kødsovs og en lækker bechamel på toppen

Tips og tricks til opskriften

  • Lad retten hvile inden du skærer den ud og serverer den. Så har den tid til at sætte sig og blive mere fast og nem at skære ud.
  • Smag til undervejs. Retten kan tage mere salt end man regner med.
  • Lav den græske kødsauce dagen i forvejen. Så kan den også stå og trække mere smag.

Serveringsforslag

Elsker du denne ret?

Prøv også vores opskrift på Græsk Moussaka
græsk pastitsio i stort fad
skive af græsk lasagne hvor man kan se alle makaroni enderne

Opskrift på græsk lasagne

Her får I vores opskrift på vaskeægte græsk lasagne. Der er fuld drøn på de kendte græske smage, og det smager altså bare godt.

Hvis du elsker Græsk mad og aldrig har smagt Pastitsio, så er det bare om at komme i gang i køkkenet og forkæle familien med smagen af Grækenland.

Pastitsio eller græsk lasagne på en tallerken med en gaffel
5 fra 2 stemmer

Pastitsio – Græsk lasagne

Opskrift på Pastitsio
En klassisk Græsk lasagne med makaroni, smagfuld kødsovs og en lækker cremet bechamelsauce. Server den med en græsk salat.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 2 timer
hviletid 30 minutter
Samlet tid 2 timer 45 minutter
Ret Aftensmad
Køkken Græsk
Antal 8 personer
Kalorier 900 kcal

Ingredienser

  • 400 makaroni
  • 50 g parmesan
  • 3 æggehvider

Kødsauce:

  • 4 spsk olivenolie
  • 800 g hakket oksekød
  • 1 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 3 spsk tomatkoncentrat
  • 2,5 dl rødvin
  • 1,5 dl vand
  • 2 ds hakkede tomater
  • 2 laurbærblade
  • 2 tsk oregano
  • ¼ tsk stødt allehånde
  • ¼ tsk stødte nelliker
  • 2 kanelstænger
  • 1 oksebouillonterning
  • 2 tsk sukker
  • 1,5 tsk salt, eller efter smag
  • Peber

Bechamel:

  • 100 hvedemel
  • 100 smør
  • 100 parmesan
  • ¼ tsk muskatnød, eller efter smag
  • 1,5 tsk salt
  • Peber
  • 1 l mælk, eventuelt lidt ekstra til at spæde op hvis den bliver for tyk
  • 3 æggeblommer

Sådan gør du

Kødsauce:

  • I en stor gryde varmes olivenolien op. Tilsæt det hakkede kød og brun det af ved høj varme.
    4 spsk olivenolie, 800 g hakket oksekød
  • Når kødet er brunet af, tilsættes hakkede løg og hakkede hvidløg. Svits det sammen med kødet til løgene bliver klare. Tilsæt tomatkoncentrat og svits det med i ca. 1 minut.
    1 løg, 3 fed hvidløg, 3 spsk tomatkoncentrat
  • Tilsæt derefter rødvin, vand, hakkede tomater, laurbærblade, oregano, allehånde, nelliker, kanelstænger, oksebouillon, salt, peber samt sukker. Rør rundt og bring det i kog. Skru nu ned for varmen og lad saucen simre uden låg i ca. 1 time ved svag varme.
    2,5 dl rødvin, 1,5 dl vand, 2 ds hakkede tomater, 2 laurbærblade, 2 tsk oregano, ¼ tsk stødt allehånde, ¼ tsk stødte nelliker, 2 kanelstænger, 1,5 tsk salt, 2 tsk sukker, Peber, 1 oksebouillonterning
  • I mens saucen koger, forberedes bechamelsauce og makaroni.
    Når saucen har kogt færdig, smages den til en sidste gang, sluk for varmen, fisk laurbærblade og kanelstænger og kasser dem.

Bechamelsauce og makaroni:

  • Mens saucen koger, laves bechamel og makaroni klar:
    En gryde med rigeligt valsaltet vand bringes i kog, kom makaronien i og kog den efteranvisningerne på posen. Når den er al dente, hældes den op i et dørslag og stilles til siden.
    400 makaroni
  • I en anden stor gryde med tyk bund smeltes smørret, tilsæt melet og svits det ved medium varme i 1 minuts tid. Tilsæt derefter mælken gradvist i mens der piskes.
    100 hvedemel, 100 smør, 1 l mælk
  • Når alt mælken er pisket i og saucen er tyk og cremet, piskes 3 æggeblommer let i en skål Kom en dl. af den varme sauce ned til æggeblommerne i mens der piskes, og hæld det så tilbage op i saucen under omrøring.
    3 æggeblommer
  • Tilsæt derefter parmesan, salt, peber samt revet muskatnød. Smag den til en ekstra gang. Skru helt ned for varmen og lad den stå til den skal bruges.
    100 parmesan, 1,5 tsk salt, Peber, ¼ tsk muskatnød

Samling og tilberedning:

  • Forvarm ovnen til 190 grader, sat op til over- og undervarme.
  • I en stor skål piskes æggehviderne sammen. Tilsæt den nu let afkølede makaroni, ca. 2 dl af den færdige kødsovs samt halvdelen af den revne parmesan og vend det grundigt sammen. Når det er vendt sammen, kommes det op i et olieret fad på ca. 35 x 24 x 7 cm.
    3 æggehvider, 50 g parmesan
  • Fordel resten af kødsaucen ud over makaronien og jævn overfladen helt ud. Nu skal skal bechamelsaucen fordeles ud over kødsaucen og igen jævnes ud. Jeg plejer at bruge en dejskraber til det.
  • Slut af med at fordele resten af den revne parmesan ud over laget af bechamelsauce. Nu skal fadet i den forvarmede ovn og bage ved 190 grader i 50 minutter – 1 time. Der kan skrues op for varmen til sidst hvis man synes at det mangler lidt farve på toppen.
  • Når det er færdigt, tages det ud af ovnen og skal nu stå og trække i 30 minutter inden man skærer det ud og serverer.

Noter

Tilberedning

Prøv at time det, så alle de enkelte dele bliver færdige samtidig. Når det så er sagt, så kan man sagtens lave kødsaucen dagen i forvejen for at spare på tiden.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 900kcalKulhydrater: 67gProtein: 41gFedt: 50gMættet fedt: 22gFlerumættet fedt: 3gEnkeltumættet fedt: 20gTransfedt: 2gKolesterol: 223mgNatrium: 2011mgKalium: 1068mgFibre: 5gSukker: 15gA-vitamin: 1123IUC-vitamin: 12mgCalcium: 489mgJern: 6mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.