Spanakopita

5

/5

55 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

55 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Grækerne kan bare noget med mad, og en græsk spinattærte er bestemt ikke nogen undtagelse. De kalder den selv spanakopita, og det er en tærte med filodej, og med fyld af spinat og feta.

græsk spanakopita med spinat og feta på tallerken med skive af tærten i forgrunden

Græsk spinattærte

Vi elsker tærte herhjemme, men det er ikke så tit vi laver tærte med filodej. Det skal vi dog til at gøre, for denne tærte var et kæmpe hit hos både børn og voksne.

Det er også virkelig overraskende hvor nemt det egentlig er at lave, jeg har altid troet at sådan en smuk tærte med filodej må være virkelig svær at lave, men det var den slet ikke.

Minderne fløj straks tilbage til Grækenland da vi satte tænderne i tærten her, der er de gode enkle Græske smage som vi elsker, og der skal bare ikke ret meget til.

sprød græsk spinattærte med feta

Ingrediensnoter

Filodej – Frossen filodej i plader. Det kan fås i større supermarkeder, vi fandt det i Føtex. Det skal lige tø op 4-6 timer i køleskabet inden det skal bruges, men så er det virkelig nemt at arbejde med.

Spinat – Frossen spinat, som lige skal tø op og dryppe af inden brug.

Feta – Vi har brugt rigtig fetaost, men du kan også bruge en salatost eller for eksempel en puck-ost.

Æg – Der skal æg i spinatmassen for ligesom at sætte den og gøre den fast når den bages. Det giver god fylde i tærten.

Timian – Jeg ved ikke om det er helt originalt græsk, men det passer virkelig godt til, og giver en skøn smag.

Citron – Lidt citronskal i æggemassen giver et frisk pift til spinaten.

Muskatnød – Der skal ikke så meget i, men det giver lidt den der sidste lille prik over i’et.

Hvordan laver man spanakopita?

Denne tærte smager skønt, og den er faktisk ikke så svær at lave.

Filodejen skal først placeret i bunden af en springform, og så skal man huske at pensle med olie mellem hvert lag. Når dejen er klar, fyldes tærten med en æggemasse med spinat, feta og lækre krydderier, og så foldes filodejen op, så tærten lukkes.

Når tærten er klar, skal den i ovnen og bages cirka 45 minutter til den er lækker, gylden og sprød.

Herefter er den klar til at spise.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

spanakopita på fad med timian

Ofte stillede spørgsmål

Kan man lave spanakopita med butterdej?

Ja det kan man faktisk godt. Der er nogle der vælger den lidt federe butterdej til tærten, så det kan du godt gøre hvis du ikke er vild med filodej.

Andre græske retter du måske vil synes om

græsk spanakopita med spinat og feta inden i på tallerken

Tips og tricks til opskriften

  • Pensel olie eller smeltet smør mellem lagene af filodej. Vi bruger her olie, men smeltet smør kan også fint bruges.

Serveringsforslag

  • Server tærten som en let frokostret.
  • Server som tilbehør til græske frikadeller eller kyllingespyd.

Elsker du også græsk mad?

Prøv også vores opskrift på Moussaka, som er en ægte Græsk klassiker.
Nem græsk filodejstærte med spinat og feta

Opskrift på spinattærte med feta

Her kommer vores opskrift på en klassisk Græsk spanakopita, dog tilpasset som vi bedst kan lide den. Helt klassisk er der vist ikke feta i, men det er vi altså vilde med herhjemme.

Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, så du også kan tage din familie med til Grækenland hjemme ved spisebordet.

græsk spanakopita med spinat og feta på tallerken med skive af tærten i forgrunden
5 fra 2 stemmer

Spanakopita

Opskrift på spanakopita
Nem og lækker Græsk spinattærte med feta. Du kan servere den som en let frokostret eller som tilbehør til aftensmaden hvis den står på græsk mad. Den er skøn til Græske frikadeller eller souvlaki.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Samlet tid 55 minutter
Ret Tærte
Køkken Græsk
Antal 4 personer
Kalorier 614 kcal

Ingredienser

  • 10 ark filodej, fra frost, optøet
  • 1 dl olivenolie
  • 4 æg
  • 600 g spinat, fra frost, optøet
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 forårsløg
  • 1 citron, skallen
  • 1 tsk tørret timian, eller frisk
  • ½ tsk stødt muskatnød
  • 1 tsk salt
  • Peber
  • 200 g feta
  • 2 spsk sesamfrø

Sådan gør du

  • Få forhånd optøs filodejen efter anvisning på pakken.
    Spinaten optøs og afdryppes i en si. Pres så meget vand som muligt ud af spinaten, så den ikke afgiver for meget væske i tærten.
    10 ark filodej, 600 g spinat
  • Tænd ovnen på 180 grader almindelig over- og undervarme.
  • Pisk æggene sammen i en skål.
    4 æg
  • Hak løg, hvidløg og forårsløg fint, og kom det op i skålen til æggene.
    1 løg, 2 fed hvidløg, 2 forårsløg
  • Tilsæt citronskal, timian, muskatnød, salt og peber, og rør det hele sammen.
    1 citron, 1 tsk tørret timian, ½ tsk stødt muskatnød, 1 tsk salt, Peber
  • Tilsæt den godt afdryppede spinat, og smuldr fetaen ned oven i. Vend det hele forsigtigt sammen.
    200 g feta
  • Find en springform på cirka 25 cm frem, og pensel den med olie. Læg herefter et ark filodej i bunden, så det fylder hele bunden men stikker ud over kanten, så det senere kan foldet over tærten.
  • Pensel filodejen med olie, og læg herefter endnu et ark filodej ovenpå, men denne gang lidt forskud, så du efterhånden får ekstra filodej hele vejen rundt langs kanten. Pensel med olie. Fortsæt på denne måde til du har brugt alle ark filodej.
    1 dl olivenolie
    filodej i springform til spanakopita
  • Når du har lagt alle ark filodej i bunden, hældes ægge/spinatmassen ned ovenpå. Herefter lukkes toppen af tærten ved at folde filodejen hen over, et ark af gangen. Det må gerne se lidt rustikt ud, og filodejen må gerne stikke lidt op, så bliver den nemlig ekstra sprød og lækker.
    filodejstærte med spinat/fetamassen
  • Når alle lagene er foldet ind, og tærten er lukket, pensles med olie, og så drysses toppen af tærten med sesam.
    2 spsk sesamfrø
    spanakopita klar til ovnen med sesamfrø på toppen
  • Bag tærten ved 180 grader over- og undervarme i cirka 45 minutter til tærten er sprød og gylden på toppen.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 614kcalKulhydrater: 37gProtein: 21gFedt: 44gMættet fedt: 12gFlerumættet fedt: 5gEnkeltumættet fedt: 24gTransfedt: 0.02gKolesterol: 208mgNatrium: 1080mgKalium: 1039mgFibre: 5gSukker: 2gA-vitamin: 14587IUC-vitamin: 49mgCalcium: 445mgJern: 7mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Tina Westergaard Møller Avatar
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.