Hjem » Aftensmad » Stifado

Stifado

Lækkert og mørt oksekød i en lækker og krydret sauce med løg. Stifado er noget nær den perfekte simreret, der med sin karakteristiske smag af kanel og andre krydderier er en gryderet man simpelthen bare skal prøve. Hvis du vil have den bedste opskrift på Græsk stifado, så læs med her.

Græsk stifado med oksekød i hvid skål med løg hvidløg og kanel

Ferieminder fra Cypern

Stifado bringer gode ferieminder frem for mig. For mange år siden var jeg på Cypern sammen med min søster. Det var en helt fantastisk tur, der bød på både fremragende madoplevelser og masser af fester.

På hotelværelset ved siden af vores boede der et ægtepar, jeg faldt i snak med manden en dag på altanen og han anbefalede mig at prøve retten stifado hvis vi skulle ud og spise. Jeg fulgte selvfølgelig hans råd og bestilte det den samme aften, MUMS! det smagte simpelthen fantastisk. Jeg kan kun anbefale Jer at prøve den her dejlige gryderet krydret med kanel og allehånde, I bliver med garanti ikke skuffede!

Stifado kan tilberedes med oksekød eller lam. Kødet bliver braisseret i rødvin, bouillon og lækre krydderier og det giver en smagfuld og varm ret.

Vi spiser stifado med et godt stykke brød, det bruger vi til at dyppe i den skønne sovs, det er sådan vi bedst kan lide at spise retten. Den har så meget smag og kraft, at man ikke behøver andet tilbehør. Hvis du gerne vil servere lidt tilbehør, kan du for eksempel lave en grøn salat til, eller servere ris eller kartofler sammen med.

Simremad når det er bedst

Simremad er specielt gode til de kolde måneder, vi elsker at lave mad der skal stå hele dagen og hygge på komfuret om efteråret og om vinteren. Det giver altid et fantastisk resultat, og man opbygger en dejlig sult af at dufte til retten hele eftermiddagen.

Ud over stifado er vi også vilde med Boeuf bourguignon eller Chili con carne

Ingrediensnoter

Løg – Jeg plejer at bruge skalotteløg. Men man kan også bruge perleløg, eller helt almindelige løg. Mange af dem koger lidt ud, og bliver den del af den fantastisk lækre sauce.

Oksekød – Man kan også lave stifado med lammekød eller svinekød. Jeg fortrækker den dog med oksekød. Brug mellemskært oksekød det gør ikke noget at der en en smule fedtmarmorering i kødet, det er med til at give smag til retten.

Kanel – Jeps! Der skal hel kanel i, og når duften breder sig i huset, så bliver det svært at vente til maden er færdig. Som mange fejlagtigt tror, så kommer det altså slet ikke til at smag af jul. Det får derimod en lækker aromatisk smag, der med garanti vil begejstre de fleste.

Rødvin – Gå efter en god kraftig rødvin, da det er den der danne grundlaget for saucen. Her må man godt ofre lidt og købe en god en.

Hvordan laver man klassisk stifado med oksekød?

Her kommer der en kort gennemgang af fremgangsmåden til hvordan du laver den bedste stifado.

Husk at du kan finde den fulde opskrift længere nede på siden.

I en stor gryde brunes løgene godt af og stilles, de tages op stilles til siden i samme olie brunes kødet af ved høj varme. Når kødet er brunet af tilsættes de øvrige ingredienser og retten for nu lov till at simre under låg.

Når den har simret kommes løgene i og retten skal igen simre til løgene er kogt en smule ud. Retten smages til med salt og peber inden den stilles på bordet, hvor den serveres med et godt brød, grøn salat, ris eller kartofler til.

Ofte stillede spørgsmål

Kan man fryse stifado?

Yes! Du kan sagtens lave retten i forvejen. Lav en stor portion og frys det ned i mindre portioner, så er der altid nem aftensmad til en dag hvor man ikke gider stå længe i køkkenet.

Kan man bruge andet end oksekød til stifado?

Ja, du kan også bruge stykker af svine- eller lammekød. I princippet kan det også laves med kylling hvis du synes.

Hvad spiser man til stifado?

Vi spiser et godt madbrød til. Det er godt til at suge sovsen op. Du kan servere ris, salat eller kartofler til hvis du synes, men vi synes ikke det er nødvendigt.

græsk stifado i hvid skål med løg, hvidløg og kanel

Stifado udstyr

Du behøver ikke noget specielt udstyr for at lave denne ret andet end en god tykbundet gryde. Hvis du har en trykkoger, kan du korte kogetiden noget ned og få et rigtig godt resultat. Vi laver også af og til denne ret i vores trykkoger, da det går hurtigt og kødet bliver super mørt.

Til trykkoger-opskriften har vi brugt vores Crock Pot Express (reklamelink) – Du kan også bruge en anden type trykkoger. Det smarte ved denne er, at du kan brune kød direkte i maskinen, så du behøver ikke ekstra gryder osv.

Andre græske opskrifter du helt sikkert vil elske

Opskrift på Græsk Stifado

Her kommer vores opskrift på Græsk stifado med oksekød. Det smager simpelthen fantastisk, og selvom der er relativt få ingredienser, så går de alle sammen op i en højere enhed. Prøv at lave det næste gang i der skal en lækker gryderet på menuen.

Græsk stifado med oksekød i hvid skål med løg hvidløg og kanel
4.73 fra 11 stemmer

Græsk Stifado

Opskrift på den traditionelle græske simreret i gryde eller trykkoger. Du kender måske retten fra en ferie på Cypern eller Kreta. Den smager også skønt hjemme i Danmark. Vi laver stifado med oksekød, og det smager bare fantastisk!
Opskrift lavet af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 1 t 45 min
Trykkoger 45 min
Samlet tid 2 t
Ret Hovedret
Køkken Græsk
Antal 4 personer
Kalorier 603 kcal

Ingredienser

  • 0,5 dl olivenolie
  • 1 kg mellemskært oksekød
  • 500 g skalotteløg
  • 4 fed hvidløg, hakkede
  • 3,5 dl rødvin
  • 2 spsk tomatkoncentrat
  • 1 spsk rødvinseddike
  • 1 spsk brun farin
  • 2 stænger kanel
  • 1 knsp allehånde, stødt
  • 3 dl oksebouillon
  • Salt og peber

Sådan gør du

Stifado i gryde

  • Start med at pille løgene og brun dem godt af i en tykbundet gryde med olivenolie, tag dem op og læg dem til side. 
  • Brun kødet ved høj varme i den overskydende olie, det kan med fordel gøres af et par omgange så man undgår at der trækker for meget kødsaft ud.
  • Når alt kødet er brunet, kommes det tilbage i gryden sammen med rødvin, tomatkoncentrat, rødvinseddike, brun farin, kanel, allehånde, hvidløg samt oksebouillon. 
  • Nu skal der låg på og der skues ned for varmen. Retten skal simre ved svag varme i ca. 40 min. hvis det koger for meget ind tilsættes der mere bouillon eller vand.
  • Imens retten simrer kan men tage løgne og give dem et snit i siden, så tilberedes de lidt hurtigere. Når der er gået ca. 40 min. kommes løgene i gryden, nu skal det hele simre yderlige en time. Det er vigtigt at løgene koger godt ud, da de udgør en del af saucen. rør i gryden af og til, tilsæt mere væske om nødvendigt. Smag til med salt og peber. 
  • Når løgene er kogt godt ud og kødet er mørt er retten færdig. 

Stifado i trykkoger

  • Start med at pille skalotteløgene og brun dem godt af i olivenolie. Når løgene har fået en flot gylden farve tages de op og lægges til siden.
  • Brun derefter kødet af i den overskydende olie fra løgene. Gør det af et par omgange, så kødet ikke koger i stedet for at stege.
  • Når alt kødet er brunet godt af, kommes det hele i trykkogeren.
  • Tilsæt derefter rødvin, bouillon, rødvinseddike, brun farin, salt, peber, allehånde, kanel, hvidløg, tomatkoncentrat samt de brunede løg. Kom låg på og kog nu retten under tryk i  35 – 40 min.
  • Når tiden er gået tages trykket af gryden til låget kan tages af, smag retten til med yderlige salt og peber.

Noter

Serveres med ris eller groft brød og salat.

Nutrition

Serving: 1personKalorier: 603kcalKulhydrater: 17gProtein: 59gFedt: 25gMættet fedt: 6gKolesterol: 155mgNatrium: 298mgKalium: 1285mgFibre: 3gSukker: 7gC-vitamin: 10mgCalcium: 110mgJern: 6mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Aftensmad med oksekød, Græsk aftensmad, Græsk mad, Græsk menu, Gryderet, Simremad, Stifado med oksekød
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 1. oktober 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.