Stifado

Stifado bringer gode ferieminder frem for mig. For mange år siden var jeg på Cypern sammen med min søster. Det var en helt fantastisk tur, der bød på både fremragende madoplevelser og masser af fester.

På hotelværelset ved siden af vores boede der et ægtepar, jeg faldt i snak med manden en dag på altanen og han anbefalede mig at prøve retten stifado hvis vi skulle ud og spise. Jeg fulgte selvfølgelig hans råd og bestilte det den samme aften, MUMS! det smagte simpelthen fantastisk. Jeg kan kun anbefale Jer at prøve den her dejlige gryderet krydret med kanel og allehånde, I bliver med garanti ikke skuffede!

Stifado kan tilberedes med oksekød eller lam. Kødet bliver braisseret i rødvin, bouillon og lækre krydderier og det giver en smagfuld og varm ret.

Vi spiser stifado med et godt stykke brød, det bruger vi til at dyppe i den skønne sovs, det er sådan vi bedst kan lide at spise retten. Den har så meget smag og kraft, at man ikke behøver andet tilbehør. Hvis du gerne vil servere lidt tilbehør, kan du for eksempel lave en grøn salat til, eller servere ris eller kartofler sammen med.

Stifado - Opskrift på den græske simreret stifado - Lav den i gryde eller trykkoger
Stifado - Opskrift på den græske simreret stifado - Lav den i gryde eller trykkoger

Stifado opskrift

Her er vores bud på en traditionel Stifado opskrift. Den er fuld af smag og med mørt kød – præcis som vi bedst kan lide den! Det håber vi også du kan.

Stifado - Opskrift på den græske simreret stifado - Lav den i gryde eller trykkoger
Udskriv Pin
4.5 fra 2 stemmer

Stifado opskrift

Den traditionelle græske simreret i gryde eller trykkoger
Ret Hovedret
Køkken Græsk
Keyword Simremad
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 1 time 45 minutter
Trykkoger 45 minutter
Samlet tid 2 timer
Portioner 4 personer

Ingredienser

  • 0,5 dl olivenolie
  • 1 kg mellemskært oksekød
  • 500 g skalotteløg
  • 4 fed hvidløg hakkede
  • 3,5 dl rødvin
  • 2 spsk tomatkoncentrat
  • 1 spsk rødvinseddike
  • 1 spsk brun farin
  • 2 stænger kanel
  • 1 knsp stødt allehånde
  • 3 dl oksebouillon
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

Stifado i gryde

  • Start med at pille løgene og brun dem godt af i en tykbundet gryde med olivenolie, tag dem op og læg dem til side. 
  • Brun kødet ved høj varme i den overskydende olie, det kan med fordel gøres af et par omgange så man undgår at der trækker for meget kødsaft ud.
  • Når alt kødet er brunet, kommes det tilbage i gryden sammen med rødvin, tomatkoncentrat, rødvinseddike, brun farin, kanel, allehånde, hvidløg samt oksebouillon. 
  • Nu skal der låg på og der skues ned for varmen. Retten skal simre ved svag varme i ca. 40 min. hvis det koger for meget ind tilsættes der mere bouillon eller vand.
  • Imens retten simrer kan men tage løgne og give dem et snit i siden, så tilberedes de lidt hurtigere. Når der er gået ca. 40 min. kommes løgene i gryden, nu skal det hele simre yderlige en time. Det er vigtigt at løgene koger godt ud, da de udgør en del af saucen. rør i gryden af og til, tilsæt mere væske om nødvendigt. Smag til med salt og peber. 
  • Når løgene er kogt godt ud og kødet er mørt er retten færdig. 

Stifado i trykkoger

  • Start med at pille skalotteløgene og brun dem godt af i olivenolie. Når løgene har fået en flot gylden farve tages de op og lægges til siden.
  • Brun derefter kødet af i den overskydende olie fra løgene. Gør det af et par omgange, så kødet ikke koger i stedet for at stege.
  • Når alt kødet er brunet godt af, kommes det hele i trykkogeren.
  • Tilsæt derefter rødvin, bouillon, rødvinseddike, brun farin, salt, peber, allehånde, kanel, hvidløg, tomatkoncentrat samt de brunede løg. Kom låg på og kog nu retten under tryk i  35 – 40 min.
  • Når tiden er gået tages trykket af gryden til låget kan tages af, smag retten til med yderlige salt og peber.
Har du prøvet denne opskrift?Nævn os på dit billede med @madformadelskere brug #madformadelskere!

Noter

Serveres med ris eller groft brød og salat.

Simremad

Er du glad for simreretter, så er denne ret med garanti også noget for dig. Hvis du allerede har prøvet den, og har lyst til andre lækre opskrifter på simremad, så prøv Krydret gryderet med kikærter eller Slowcooked boeuf bourguignon.

Simremad er specielt gode til de kolde måneder, vi elsker at lave mad der skal stå hele dagen og hygge på komfuret om efteråret og om vinteren. Det giver altid et fantastisk resultat, og man opbygger en dejlig sult af at dufte til retten hele eftermiddagen.

Stifado udstyr

Du behøver ikke noget specielt udstyr for at lave denne ret andet end en god tykbundet gryde. Hvis du har en trykkoger, kan du korte kogetiden noget ned og få et rigtig godt resultat. Vi laver også af og til denne ret i vores trykkoger, da det går hurtigt og kødet bliver super mørt.

Til trykkoger-opskriften har vi brugt vores Crock Pot Express (reklamelink) – Du kan også bruge en anden type trykkoger. Det smarte ved denne er, at du kan brune kød direkte i maskinen, så du behøver ikke ekstra gryder osv.

❤️ Har du prøvet denne opskrift? 
Vi vil rigtig gerne høre hvordan din ret blev. Læg en kommentar og antal stjerner herunder, og del dit billede med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg

shares