Madformadelskere / Aftensmad / Kong Fiddes livret

Kong Fiddes livret

5

/5

45 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

45 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Mørt oksekød i en lækker cremet flødesovs. Kong Fiddes livret er bare en vinder! Og serveret med sprøde pommes frites, hakkede løg, æg og rødbeder, så bliver det bare ikke meget bedre. Læs med her os se hvordan du laver det helt fra bunden.

Kong fiddes livret med oksekød i krydret tomatsovs serveret på tallerken med pommes frites, kogte æg, rå løg og syltede rødbeder.

En væskeægte kongeret

Er du vokset op i det Sønderjyske, så har du måske hørt om Kong Fiddes livret? 

Da Kong Frederik den 9. levede, var det en ret der ofte blev serveret for ham på Gråsten slot, og det er i alt sin enkelthed en gryderet med oksekød i flødesovs. Men det er nu alligevel ikke ”bare” en gryderet, det kan vel kaldes for en Dansk udgave af den ellers så berømte Bouf Stroganoff, og det smager faktisk rigtig godt.

Nu er det en helt anden konge der sidder på tronen i Danmark, nemlig vores helt egen Frederik den 10, og lad os da bare fejre det med at servere hans morfars livret for familien. Jeg er vild med sådan nogle gryderetter, og hvad kan gå galt med oksekød og masser af fløde, dertil kommer nogle helt almindelige smagsgivere som de fleste af os har stående derhjemme.

Traditionelt serveres det med både kogte kartofler, pommes frites, hakket løg, hakket rødbeder samt hakket hårdkogte æg til at drysse over.

Jeg synes at det bliver lidt meget med både pommes og så kogte kartofler oveni, så her har vi sprunget de kogte over og valgt den nemme løsning der hedder Pommes Frites i airfryer.

gryde med Kong Fiddes Livret og pommes frites og små skåle med tilbehør bagved.

Mere hverdagsmad


Ingrediensnoter

Oksekød – Her ville jeg gå med flanksteak, oksemødbrad eller lignende. Jeg var heldig at finde et stykke billigt Filet Mignon, som røg i vores.

Løg – Almindelige gule løg er fint. Man kan også sagtens bruge rødløg hvis det er det man lige har.

Krydderierne Paprika og karry. Jeg ville nok gå efter en Edelsüss paprika og en mild karry. Men hvis du ikke har det stående, så kan du også sagtens bruge de almindelige varianter. Bar vær opmærksom på at den bliver lidt spicy.

Piskefløde – Flødesovs kræver fløde, sådan er det bare.

Oksebouillon – Jeg bruger bare en halv terning til at give lidt mere dybde i smagen, det er ikke en del af den oprindelige opskrift så vidt jeg ved, men det skader bestemt ikke!

Ketchup – Jeg bruger Heinz, men andet kan nok også bruges.

Engelsk sovs
– Jeg bruger den fra Beauvais, men den Lee & Perrins kan også fint bruges.

Salt & Peber – Det hele smages til med salt og peber.

Sukker – Sukker kan altså også noget, og er en af grundsmagene. Man smager den ikke som sød, men den er med til at runde sovsen af.

Æg, rødbeder & løg – Toppingen er ret vigtig. De hårdkogte æg, rødbeder og løg giver bare noget lækkert til hver mundfuld.

Frisk persille – Den friske persille hakkes og stilles på bordet sammen med de andre toppings. Den giver også et godt pift til hver mundfuld.

Alternative ingredienser

  • Udskift for eksempel oksekød med svinekød, det kan for eksempel være svinemørbrad.

Hvordan laver man kong fiddes livret?

Her kommer der en kort beskrivelse af hvordan du laver Kong Fiddes livret helt fra bunden.

I en stor pande med smør og olie brunes kødstrimlerne af ved høj varme. Når de er brunet af, tages de op og stilles til siden. I samme pande varmes igen smør og olie op, og nu svitses løgene der er hakket fint.

Når løgene er blevet klare, tilsættes paprika og karry, det svitses kort med inden fløde, ketchup, engelsk sovs, salt, peber samt sukker tilsættes. Det hele bringes i kog, og der skues lidt ned for varmen. Tilsæt nu de brunede kødstrimler og lad retten simre til saucen er kogt ind og blevet tyk og cremet.

Slut af med at drysse med en gang finthakket persille inden panden stilles på bordet.

Server med sprøde pommes frites, eventuelt kogte kartofler, hakkede kogte æg, hakkede syltede rødbeder samt hakkede løg.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

Kon fiddes Livret med pommesfrites, løg, æg og rødbeder.

Ofte stillede spørgsmål

Kan man fryse rester ned?

Ja, kom dem i en plastikbøtte og så i fryseren. Så er der altid en nem lækker ret lige til at varme op.


Andre gryderetter du måske vil synes om

gryde med kong fiddes livret.

Tips og Tricks

  • Kødsaft
    • Når man har stegt kødet, så kan man godt komme ud for at det væsker en del. Det kan man hælde fra inden det kommer i saucen, så tager det ikke så lang tid at koge den ind. Men det giver altså smag til retten.
  • Smag på maden
    • Det er vigtigt at man smager den retten til løbende. Smagen ændrer sig undervejs.

Serveringsforslag

  • Serveres helt klassisk med pommes frites, kogte kartofler, hakkede æg, hakke rødbeder samt hakkede løg.

Elsker du denne ret?

Så må du også prøve vores opskrift på Kylling stroganoff
Kong Fiddes livret serveret med pommes frites, løg, rødbeder og kogte æg.

Opskrift på Kong Frederik den 9.’s livret

Her får du vores opskrift på en vaskeægte Sønderjysk klassiker. Det er en rigtig hyggeret, og hvis du ikke har prøvet at lave det før, så kan jeg varmt anbefale det, det smager rigtig godt.

Det er en god familieret, og vi håber du får lyst til at prøve at servere den for din familie.

Kong fiddes livret med oksekød i krydret tomatsovs serveret på tallerken med pommes frites, kogte æg, rå løg og syltede rødbeder.
5 fra 2 stemmer

Kong Fiddes livret

Opskriften på Kong Frederik d. 9.'s livret. Lækkert mørt oksekød i en krydret flødesovs.Retten serveres med sprøde pommesfrites, eventuelt kogte kartofler, kogte æg, syltede rødbeder og rå løg.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Samlet tid 45 minutter
Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 1536 kcal

Ingredienser

  • 3 spsk smør, til stegning
  • 3 spsk olie, til stegning
  • 650 g oksekød, flanksteak, filet eller mørbrad
  • 2 løg
  • 1,5 spsk karry, mild karry, evt. lidt ekstra efter smag
  • 2 spsk paprika
  • 5 dl piskefløde
  • ½ oksebouillonterning, kan udelades, men giver ekstra dybde
  • 4 spsk ketchup
  • 2,5 spsk engelsk sovs
  • 1 tsk salt, eller efter smag
  • ½ tsk sukker
  • Peber, efter smag

Topping

  • 4 æg
  • 200 g syltede rødbeder
  • 2 løg
  • Frisk persille

Tilbehør

  • 750 g pommes Frites

Sådan gør du

  • Start med at pille 2 løg. Hak dem fint, kom dem i en skål og stil dem til siden.
    2 løg
  • Kødet skæres i tynde strimler, kom dem i en skål og stil dem til siden, så er klar til skal brunes af.
    650 g oksekød
  • I en stor sauterpande kommes halvdelen af smørret samt halvdelen af olien. Varm det op til høj varme og brun nu kødstrimlerne af. Når de er færdige kommes de op i en skål.
    – Det kan godt betale sig at gøre det af et par omgange, så kødet ikke væsker for meget.
  • I samme gryde smeltes resten af smørret og de finthakkede løg tilsættes og svitses ved mellem varme til de bliver klare.
  • Kom paprika samt karry i, og svits det med i en minuts tid. Derefter tilsættes piskeflødes sammen med bouillonterning, ketchup, engelsk sovs, salt, peber og sukker. Bring det i kog og sku ned for varmen , så det småkoger.
    1,5 spsk karry, 2 spsk paprika, 5 dl piskefløde, ½ oksebouillonterning, 4 spsk ketchup, 2,5 spsk engelsk sovs, 1 tsk salt, Peber, ½ tsk sukker
  • Kom nu de allerede tilbredte kødstrimler i saucen. Nu skal retten simere i ca. 15 – 20 minutter, eller til saucen er kogt ind og blevet helt cremet. Smag den til undervejs og tilsæt eventuelt mere salt, peber eller sukker efter smag.
    – Vær opmærksom på at hvis der er en masse væske ved kødet, så forlænger det tiden det tager at koge saucen ind.

Tilbehør

  • Mens retten simrer, kan du lave pommes frites efter anvisningen på posen, og du kan forberede tilbehøret.
  • Kog 4 æg til de er hårdkogte, pil dem og hak dem derefter groft. Kom dem i en skål.
    4 æg
  • Pil og hak 2 løg fint, kom dem i en skål.
    2 løg
  • De syltede rødbeder hakkes fint, og kommes i en skål.
    200 g syltede rødbeder
  • Når saucen er kogt ind og du er tilfreds med smagen, så drysses den lige med frisk finthakket persille før serveringen.
    Server sammen med sprøde pommes frites og eventuelt kogte kartofler samt alle de lækre toppings du har forberedt.
    Frisk persille

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 1536kcalKulhydrater: 85gProtein: 50gFedt: 114gMættet fedt: 52gFlerumættet fedt: 9gEnkeltumættet fedt: 45gTransfedt: 1gKolesterol: 433mgNatrium: 2278mgKalium: 2004mgFibre: 13gSukker: 17gA-vitamin: 4309IUC-vitamin: 27mgCalcium: 215mgJern: 10mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Rasmus Juul Møller Avatar
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.