Madformadelskere / Aftensmad / Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

4.75

/5

4 timer 30 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

4.75

/5

4 timer 30 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Boeuf bourguignon eller på dansk, bøf bourgogne er en fantastisk simreret med oksekød, masser af urter og ikke mindst rødvin i rigelige mængder. Det er fransk simremad når det er bedst, med en intens smag af alle de dejlige ingredienser. Boeuf bourguignon er hjemme hos os hyggemad. Det er noget vi spiser når vejret rusker og regner, og man virkelig har lyst til noget “comfort food”. Hvis du har fået lyst til at vide mere om hvordan du selv kan lave en fantastisk lækker simreret, så læs med her og få vores opskrift.

Boeuf bourguignon med oksekød, små løg og gulerødder serveret med kartoffelmos i sort skål

Fransk simremad når det er bedst

Franskmænd kan noget med kraftige smage, det gælder både vin, ost og mad.

Det er heldigvis noget resten af verden har taget til sig med kyshånd, og vi nyder godt af alle de fantastiske retter de har fundet på igennem tiden. Boeuf bourguignon er verdens bedste gryderet med oksekød er der nogen der siger.

Jeg synes også at det smager fantastisk, men om det er verdens bedste, det ved jeg nu ikke helt. Men en ting er helt sikkert! Det er en sikker vinder herhjemme, både hos børn og voksne.

De gode smage kommer selvfølgelig fra gode råvarer. Et godt stykke kød med en god fedtmarmorering til at give en godt dyb smag. Rødvinen må godt være kraftig, den bliver kogt ind under den lange tilberedning, og danner grundlaget for den lækre kraftige sauce i retten. Og når du skal købe bacon til boeuf bourguignon, så lad det være et helt stykke og gerne et der har set rigtig røg da det blev lavet.

Sammen med alle de andre ingredienser, bliver det her under tilberedningen til en god kraftig gryderet, det bare passer helt perfekt til en kold dag, hvor man trænger til et solidt måltid mad med masser af smag.

Selvom boeuf bourguignon tager lang tid at lave, så er der egentlig ikke så meget arbejde i at lave det. Grøntsager og kød kan forberedes på forhånd, så alt er lige til at svitse når man skal i gang med madlavningen.

Når vi laver Boeuf bourguignon, så serverer vi det næsten altid med en eller anden form for mos, det kan være kartoffelmos, en god mos med selleri, eller andre rodfrugter. Men hvis man nu ikke er til kartoffelmos og den slags, så gør Boeuf bourguignon sig også rigtig godt sammen med et godt stykke brød og en lækker let salat med en syrlig dressing, for at lave lidt modspil til de kraftige smage.

boeuf bourguignon med kartoffelmos

Ingrediensnoter

Oksekød – Vælg en udskæring med masser af smag for eksempel spidsbryst eller inderlår.

Bacon – Den røgede, saltede smag giver rigtig meget dybde til retten.

Rødvin – I rigelige mængder! Find en god kraftig vin.

Tomatkoncentrat – Bidrager til retten med sin intense dybe smag.

Balsamico – Balsamicoeddike har masser af smag, vi vil gerne have syren og alle de andre smagsnoter med i retten. Man balancerer syren i retten med sukker.

Cognac – Til flambering, her betyder mærket ikke så meget, og det kan springes over.

Grønt – Persillerødder, gulerødder samt skalotteløg. Og ikke perleløg at forglemme.

Oksebouillon – Her er det en fordel med en god kraftig bouillon, men hvis det ikke kan fremskaffes, så er det helt ok med en terning. Fond Du Chef er også et godt bud.

Suppevisken – Bestående af laurbærblade, timian samt persille.

Champignon – Herfra kommer der også masser af umamismag til retten.

Salt, peber og sukker – Selvfølgelig.

Smør – Franskmænd elsker smør, og det gør vi også!

Hvordan laver man boeuf bourguignon?

Når man skal lave den perfekte boeuf bourguignon, så handler det i stor grad om at finde de gode råvarer. Friske krydderurter og kød af god kvalitet med masser af smag. Det er ikke en ret man lige smider i en gryde, og så er der aftensmad efter en halv time. Næ… ting tager tid! og tiden er det der er med til at trække alle smagene ud af ingredienserne.

Det vil altså sige, at for de fleste, så er Boeuf bourguignon det man må kalde weekendmad. Dermed ikke sagt at det ikke kan spises på hverdage, man kan jo bare lave en stor portion og fryse ned. Så har man altid noget lækkert til en kold mandag.

Boeuf bourguignon er altså en gryderet der kan laves dagen før, og så er den bare endnu bedre dagen efter. Her kommer der en kort gennemgang af hvordan du laver den bedste Boeuf Bourguignon fra bunden.

I en stor gryde brunes de grove bacontern af til de er blevet gyldne. Tag dem op af gryden og stil dem til siden. I baconfedet brunes kødet, der forinden er skåret i passende tern og vendt i mel. Brun kødet af i portioner så der ikke trækker for meget væske ud.

Når alt kødet er brunet af kommes det tilbage i gryden og flamberes i cognac, Når det er flamberet og væden er fordampet tages kødet op og stilles til siden. I samme gryde smeltes en god klat smør og skalotteløgene der er hakket fint svitses inden tomatkoncentrat tilsættes og svitses med. Kom kød samt bacon tilbage i gryden sammen med gulerødderne der er skrællet og skåret i skiver.

Tilsæt nu rødvin, vand, bouillon, balsamicoeddike, suppevisk, salt, brun farin og peber. Kom låg på gryden, skru ned for varmen og lad retten simre i ca. 3 timer, eller til kødet er mørt. Når der er en times tid tilbage af tilberedningstiden, klargøres og tilberedes svampene og perleløgene, der tilsættes til retten.

Lad nu gryderetten simre uden låg den sidste time af tilberedningstiden, eller til kødet er helt mørt, husk at røre rundt så det ikke brænder på. Fjern suppevisken og smag til en sidste gang med salt, sukker og peber. Husk at der kan tilsættes vand undervejs, hvis det koger for meget ind. Modsat kan retten jævnes til sidst med en en blanding af vand og maizena, hvis saucen er for tynd.

Server hjemmelavet Boeuf Bourguignon med en god kartoffelmos eller et godt brød. Som grønt tilbehør kan der serveres salat til.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

Boeuf bourguignon i gryde

Ofte stillede spørgsmål

Hvilket tilbehør skal jeg servere til boeuf bourguignon?

Boeuf bourguignon er en kraftig ret og det kræver noget tilbehør der støtter op om den kraftige smag. Vi plejer at spise det sammen med en god kartoffelmos, eller en mos med kartofler og selleri.

Det kan også anbefales at servere en salat med en god syrlig dressing til at bryde det fede i retten. Man kan også sagtens servere bouef bourguignon sammen med et godt madbrød. Det letter en smule på det, hvis man springer mosen over. Og hvis man så også her supplerer op med en frisk salat, så er det også virkelig lækkert.

Kan boeuf bourguignon fryses?

Ja du kan sagtens fryse resterne ned eller lave en stor portion og fryse ned, så du altid har nem mad i fryseren til en dag hvor du ikke har tid til at stå i køkkenet.

Kan jeg lave boeuf bourguignon i slow cooker?

Du kan sagtens koge retten i en slow cooker, det har vi selv gjort flere gange med stor succes. På den måde passer retten sig selv, du kan sætte den over om morgenen, og så er der lækker mad til spisetid.

Følg blot opskriften længere nede på siden her, og i stedet for at koge din gryderet i 3-5 timer, kan du komme det i slow cookeren og give den 7-8 timer på lav varme.

Kan jeg sætte gryden i ovnen?

Ja du kan godt tilberede din ret i ovnen. Så i stedet for at lade den simre på komfuret i 3-5 timer, kan du sætte gryden i ovnen i 3-5 timer ved cirka 125 grader eller hælde retten i en stegeso og sætte den i ovnen. Retten er færdig når kødet er mørt, så her må du prøve dig lidt frem.

Andre gryderetter du måske vil synes om

Boeuf bourguignon med kartoffelmos i sort skål

Tips og tricks til den bedste boeuf bourguignon

  • Du kan bruge forskellige udskæringer af oksekød til denne ret. Typisk vil man vælge de lidt billigere udskæringer, som kræver lidt længere tidberedningstid for at blive møre.
  • Brug gerne et helt stykke bacon til denne ret, som du selv skærer i tern. Allerbedst er det hvis du har adgang til Hjemmelavet bacon.

Serveringsforslag

  • Server med Kartoffelmos eller Kartoffelmos med selleri
  • Du kan også servere med kogte kartofler eller kogte ris.
  • Helt enkelt kan retten også serveres med et flutes eller madbrød og en grøn salat ved siden af.
Boeuf bourguignon med perleløg, gulerødder og oksekød
tallerken med boeuf bourguignon med champignon gulerødder og perleløg

Opskrift på fransk gryderet med oksekød og rødvin

Her kommer vores bud på bouef bourguignon, en fransk simreret med oksekød. Det er summen af alle ingredienserne sammen den lange tilberedningstid, der giver en helt utroligt velsmagende gryderet.

Jeg håber I får lyst til at prøve opskriften, herhjemme er det nemlig en af hele familiens livretter.

Boeuf bourguignon med oksekød, små løg og gulerødder serveret med kartoffelmos i sort skål
4.75 fra 4 stemmer

Boeuf Bourguignon

Opskrift på Boeuf Bourguignon
Boeuf bourguignon er en klassisk fransk simreret med oksekød, rødvin, champignon, gulerødder, løg og masser af god smag. Den er perfekt til en regnvejrsdag hvor man bare trænger til noget der varmer og smager fantastisk. Server den med en god mos af kartofler eller rodfrugter eller med salat og et godt brød til.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 30 min
Tilb. tid 4 t
Samlet tid 4 t 30 min
Ret Aftensmad, Hovedret
Køkken Fransk
Antal 4 personer
Kalorier 1482 kcal

Ingredienser

  • 350 g bacon, skåret i grove tern
  • 1,2 kg okseklump, eller okseinderlår
  • 1 dl hvedemel
  • 1 dl cognac, til flambering
  • 1 dl balsamicoeddike
  • 2 spsk tomatkoncentrat
  • 100 g smør, til stegning
  • 2 gulerødder, skåret i skiver
  • 3 skalotteløg, skåret i små tern
  • 1 l rødvin, gerne en god kraftig rødvin
  • 3 dl vand
  • 1 stk fond Du Chef (Okse), eller anden bouillonterning
  • 1 suppevisk, timian, persille, og 3 laurbærblade bundet op.
  • 2 tsk salt
  • Peber, efter smag
  • 3 spsk brun farin
  • 500 g brune champignon
  • 250 g perleløg, kan erstattes af skalotteløg, eller en blanding
  • 0,5 dl rødvin, skal bruges til perleløgne

Sådan gør du

  • I en tykbundet gryde brunes baconternene af til de er helt gyldne, de tages op og stilles til siden.
  • Vend kødstykkerne i mel og drys det overskydende af. Nu skal kødstykkerne brunes godt af i det tilbageblevne baconfedt. Gør det lidt af gangen, så der ikke trækker væde ud af kødet.
  • Når alt kødet er brunet af, kommes det tilbage i gryden, skru op for varmen og kom cognac på. Nu skal det tændes for flamberingen, pas på fingrene og emhætten!! Jeg plejer at bruge en lille gasbrænder til at tænde med. Når flammerne slukker, så hældes kødet i en skål og stilles til siden.
  • I samme gryde tilsættes nu en god klat smør. Svits de hakkede skalotteløg ved middel varme til de bliver klare. Kom tomatkoncentrat i og svits det sammen med løgene i et minuts tid.
  • Kom kød samt bacon samt gulerødderne der er skåret i skiver. Tilsæt nu rødvin, Vand, bouillon, balsamicoeddike, suppevisk, salt, 2 spsk. brun farin og et drys peber. Rør rundt kom låg på og skru nu ned til lav varme.
  • Nu skal det stå og simre ved svag varme i ca. 3 timer. Tilberedningstiden, afhænger af hvilket stykke kød man bruger. Retten er færdig når kødet er mørt. Huske at smage til løbende undervejs, og husk at røre rundt jævnligt.
  • Når der er en ca. en time tilbage af tiden, forberedes svampene, de renses og steges i rigeligt med smør til alt væde er fordampet. Når de er færdige stilles de til siden.
  • Perleløgene forberedes også. Jeg bruger bare en pose frosne, eller skalotteløg. Varm en god klat smør i en gryde og brun perle/skalotteløgene ved middelvarme, når de har fået lidt farve tilsættes 1 spsk. brun farin. Skru lidt ned for varmen og karameliser løgene i det brune sukker. Slut af med at tilsætte en ½ dl rødvin, når rødvinen er fordampet, tages løgne af og stilles til siden.
  • Nu skal låget af den store gryde. Tilsæt champignonerne og perleløgene og rør rundt. Nu skal retten koge en smule ind ved svag varme. Husk at der er mel i og det har en tildens til at brænde på, så husk at der skal røres rundt jævnligt.
    Husk at når man koger noget ind, så bliver smagen også kraftigere, så pas på med at overkrydre. Hvis man synes at smagen sidder der og ikke vil koge det mere ind, så kan der jævnes med lidt maizena og vand blandet sammen.
  • Når det er kogt ind til den ønskede konsistens, er retten klar til servering. Server med en god kartoffelmos eller et godt brød.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 1482kcalKulhydrater: 60gProtein: 86gFedt: 71gMættet fedt: 30gFlerumættet fedt: 7gEnkeltumættet fedt: 27gTransfedt: 1gKolesterol: 298mgNatrium: 2448mgKalium: 2514mgFibre: 5gSukker: 23gA-vitamin: 5888IUC-vitamin: 10mgCalcium: 172mgJern: 10mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD bøf bourguignon, Fransk gryderet med oksekød, Gryderet, okseklump opskrifter, Oksekød, Simremad, verdens bedste gryderet
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Flere billeder af boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon - Opskrift på den lækre fransk simreret med oksekød
gryde med boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon i gryde
Boeuf bourguignon i tallerken

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 3. maj 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.