Indhold

Boeuf bourguignon

Indhold

Boeuf bourguignon eller på dansk, bøf bourgogne er en fantastisk simreret med oksekød, masser af urter og ikke mindst rødvin i rigelige mængder. Det er fransk simremad når det er bedst, med en intens smag af alle de dejlige ingredienser. Boeuf bourguignon er hjemme hos os hyggemad. Det er noget vi spiser når vejret rusker og regner, og man virkelig har lyst til noget “comfort food”. Hvis du har fået lyst til at vide mere om hvordan du selv kan lave en fantastisk lækker simreret, så læs med her.

Boeuf bourguignon - Opskrift på den lækre fransk simreret med oksekød

Fransk simremad når det er bedst

Franskmændende kan noget med kraftige smage, det gælder både vin, ost og mad. Det er heldigvis noget resten af verden har taget til sig med kyshånd, og vi nyder godt af alle de fantastiske retter de har fundet på igennem tiden. Boeuf bourguignon er verdens bedste gryderet med oksekød er der nogen der siger. Jeg synes også at det smager fantastisk, men om det er verdens bedste, det ved jeg nu ikke helt. Men en ting er helt sikkert! Det er en sikker vinder herhjemme, både hos børn og voksne.

Hvordan laver man bouef bourguignon?

Når man skal lave den perfekte bouef bourguignon, så handler det i stor grad om at finde de gode råvarer. Friske krydderurter og kød af god kvalitet med masser af smag. Det er ikke en ret man lige smider i en gryde, og så er der aftensmad efter en halv time. Næ… ting tager tid! og tiden er det der er med til at trække alle smagene ud af ingredienserne.

Det vil altså sige at for de fleste, så er bouef bourguignon det man må kalde weekendmad. Dermed ikke sagt at det ikke kan spises på hverdage, man kan jo bare lave en stor portion og fryse ned. Så har man altid noget lækkert til en kold mandag.

Bouef bourguignon er altså en gryderet der kan laves dagen før, og så er den bare endnu bedre dagen efter. Her kommer en lille oversigt over de ingredienser vi bruger i vores version af denne fantastiske gryderet med oksekød.

  • Oksekød. Vælg en udskæring med masser af smag for eksempel spidsbryst eller inderlår.
  • Bacon. Den røgede, saltede smag giver rigtig meget dybde til retten.
  • Rødvin. I rigelige mængder! Find en god kraftig vin.
  • Cognac til en lille flambering.
  • Grønt. Persillerødder, gulerødder samt skalotteløg. Og ikke perleløg at forglemme.
  • Oksebouillon. Her er det en fordel med en god kraftig bouillon, men hvis det ikke kan fremskaffes, så er det helt ok med en terning. Fond Du Chef er også et godt bud.
  • Suppevisken! Bestående af laurbærblade, timian samt persille.
  • Champignon. Herfra kommer der også masser af umamismag til retten.
  • Salt, peber og sukker selvfølgelig.
  • Smør! Franskmænd elsker smør, og det gør vi også!

Man starter med at stege baconen gyldent, derpå steges kødet i det tilbageblevne baconfedt og slutteligt flamberes i cognac. Så er det grøntsagernes tur til en omgang i smør.

Lang liste, meget smag, og den sidste ingrediens er kærlighed! Arbejdet bærer lønnen i sig selv, og når duften spreder sig i huset, så er man ikke i tvivl om at der er noget godt i vente.

Tilbehør til boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon er en kraftig ret og det kræver noget tilbehør der støtter op om den kraftige smag. Vi plejer at spise det sammen med en god kartoffelmos, eller en mos af blandede rodfrugter. Det kan også anbefales at servere en salat med en god syrlig dressing til at bryde det fede i retten.

Man kan også sagtens servere bouef bourguignon sammen med et godt madbrød. Det letter en smule på det, hvis man springer mosen over. Og hvis man så også her supplerer op med en frisk salat, så er det også virkelig lækkert.

Boeuf bourguignon opskrift

Her kommer vores bud på bouef bourguignon, en fransk simreret med oksekød. Det er summen af alle ingredienserne sammen den lange tilberedningstid, der giver en helt utroligt velsmagende gryderet. Jeg håber I får lyst til at prøve opskriften.

Boeuf bourguignon - Opskrift på den lækre fransk simreret med oksekød
4.67 fra 3 stemmer

Boeuf Bourguignon opskrift

Perfekt til en regnvejrdag hvor man bare trænger til noget der varmer og smager fantastisk.
Opskrift lavet af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 30 min
Tilb. tid 4 t
Samlet tid 4 t 30 min
Ret Aftensmad, Hovedret
Køkken Fransk
Antal 4 personer

Ingredienser

  • 250 g bacon, skåret i tern
  • 1,2 kg oksespidsbryst, eller okseinderlår. Skåret i mundrette stykker
  • 1,5 dl hvedemel
  • 1 dl cognac, til flambering
  • 100 g smør, til stegning
  • 1 stk persillerod, skåret i små tern
  • 2 stk gulerødder, skåret i små tern
  • 3 stk skalotteløg, skåret i små tern
  • 8 dl rødvin, gerne en god kraftig rødvin som Bourgogne eller lignende.
  • 5 dl oksebouillon, hjemmelavet, eller Fon Du Chef
  • 1 stk suppevisk, timian, persille, laurbærblade bundet op.
  • 2 tsk salt
  • Peber, efter smag
  • 2 spsk brun farin
  • 350 g champignon
  • 250 g perleløg, kan erstattes af skalotteløg, eller en blanding
  • 0,5 dl rødvin, skal bruges til perleløgne

Sådan gør du

  • I en tykbundet gryde brunes baconternene af til de er helt gyldne, de tages op og stilles til siden.
  • Vend kødstykkerne i mel og drys det overskydende af. Nu skal kødstykkerne brunes godt af i det tilbageblevne baconfedt. Gør det lidt af gangen, så der ikke trækker væde ud af kødet.
  • Når alt kødet er brunet af, kommes det tilbage i gryden, skru op for varmen og kom cognac på. Nu skal det tændes for flamberingen, pas på fingrene og emhætten!! Jeg plejer at bruge en lille gasbrænder til at tænde med. Når flammerne slukker, så hældes kødet i en skål og stilles til siden.
  • I samme gryde tilsættes nu en god klat smør, og de små tern af persillerod, gulerod samt skalotteløg, steges ved middelvarme til de er blevet bløde.
  • Kom kød samt bacon tilbage i gryden sammen med grøntsagerne. Tilsæt nu rødvin, bouillon, suppevisk, salt, 1 spsk. brun farin og et drys peber. Rør rundt kom låg på og skru nu ned til lav varme.
  • Nu skal det stå og simre ved svag varme i 3-5 timer. tilberedningstiden, afhænger af hvilket stykke kød man bruger. Jeg har brugt spidsbryst og det skal have lang tid før det bliver mørt. smag gerne til undervejs og husk at røre rundt undervejs.
  • Når der er en ca. en time tilbage af tiden, forberedes svampene, de renses og steges i rigeligt med smør til alt væde er fordampet. Når de er færdige stilles de til siden.
  • Perleløgene forberedes også. Jeg bruger bare en pose frosne, eller skalotteløg. Varm en god klat smør i en gryde og brun perle/skalotteløgene ved middelvarme, når de har fået lidt farve tilsættes 1 spsk. brun farin. Skru lidt ned for varmen og karameliser løgene i det brune sukker. Slut af med at tilsætte en ½ dl rødvin, når rødvinen er fordampet, tages løgne af og stilles til siden.
  • Nu skal låget af den store gryde. Tilsæt champignonerne og løgene til resten og rør rundt. Nu skal retten koge en smule ind ved svag varme. Husk at der er mel i og det har en tildens til at brænde på, så husk at der skal røres rundt.
    Husk at når man koger noget ind, så bliver smagen også kraftigere, så pas på med at overkrydre. Hvis man synes at smagen sidder der og ikke vil koge det mere ind, så kan der jævnes med maizena og vand blandet sammen.
  • Når det er kogt ind til den ønskede konsistens, er retten klar til servering. Server med en god kartoffelmos eller et godt brød.
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Boeuf bourguignon, Gryderet, Oksekød, Simremad
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Denne artikel er skrevet af:

Rasmus Juul Møller

Rasmus Juul Møller

Rasmus er familiefar og madelsker med stort M. Han elsker at stå bag grillen eller pizzaovnen og servere mad, som familie og venner elsker at spise. Rasmus er uddannet teknisk designer, og hans kreativitet ses også i køkkenet, hvor han elsker at frembringe nye retter og kombinationer, der får smagsløgene til at synge. Han elsker gadgets og mad der kan grilles, laves i sous vide eller med noget nyt sejt udstyr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg