Lækre gammeldags fastelavnsboller med creme, der vil bringe glæde hos både børn og voksne. Vi har her lavet bollerne med vaniljecreme inden i, men de kan laves med det fyld man ønsker fx hindbærsyltetøj, marcipan eller chokolade. Kun fantasien sætter grænser. Læs med her og få vores opskrift på klassiske gammeldags fastelavnsboller.
Helt klassisk med vaniljecreme
Nogen gange skal alt bare være som det plejer, og fastelavnsbollerne skal være af den gammeldags slags med masser af lækker vaniljecreme indeni.
Det er faktisk ikke svært at lave sine egne fastelavnsboller.
Det er heller ikke svært at lave vaniljecreme, og når man laver den selv, er det nemt at lave en der er bagefast og ikke flyder ud når bollerne er i ovnen. Derfor laver jeg altid cremen selv. Man kan også købe en bagefast type i supermarkederne har jeg set, men det kan næsten ikke betale sig, for det er virkelig så nemt selv at lave det.
Bollerne her er også helt klassisk pyntet med brun glasur.
Du kan selvfølgelig give ungerne frit spil med glasur i alle regnbuens farver og krymmel og glimmer, det bestemmer du helt selv. Begge delen fungerer super fint.
Ingrediensnoter
Kardemomme – Jeg synes at kardemomme hører sig til i fastelavnsboller, men hvis du ikke kan lide det, kan det springes over.
Smør – Der skal smør i bollerne for at gøre dem lækre og bløde. Du skal bruge helt almindeligt smør, og ikke et blandingsprodukt.
Hvedemel – Brug almindeligt hvedemel.
Bagefast kagecreme – Man kan flere steder købe pulver til bagefast kagecreme der bare skal piskes op med mælk. Men faktisk er det virkelig nemt at lave det selv.
Glasur – Glasuren laves af flormelis blandet med kogende vand og kakao. Du kan også tilsætte frugtfarve i stedet for kakao for at lave andre farver.
Hvordan laver man gammeldags fastelavnsboller med creme?
Det første du skal gøre når du skal lave disse fastelavnsboller er at lave cremen, så den kan nå at køle ned og sætte sig. Cremen er virkelig nem at lave, det er nemlig bare at piske alle ingredienserne sammen, og koge cremen godt igennem et par minutter. Herefter skal den køle ned.
I mens cremen køler ned, kan du lave dejen til bollerne.
Det er en almindelig gærdej med kardemomme, som skal æltes sammen og hæve en halv times tid inden den rulles ud og bollerne skal formes.
Når bollerne er formet, skal de hæve til dobbelt størrelse på pladen inden de bages i ovnen.
Når de er kølet ned, kan de pyntes med glasur som røres sammen af flormelis, kakao og kogende vand.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
De færdigbagte fastelavnsboller er bedst når de er nybagte. Så jeg vil anbefale at spise dem på dagen de er bagt. Hvis du vil gemme rester til dagen efter, bør de opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur for at undgå at de bliver for tørre.
Ja det kan de godt. Vent med at pynte dem med glasur til de er tøet op igen, da glasuren vil fryde ud under optøningen.
Hvis du vil nyde lækre nybagte fastelavnsboller, kan du også fryse de ubagte fastelavnsboller. Når de skal bages lader du dem stå 3-4 timer i køleskabet, derefter en times tid ved stuetemperatur og så bager du dem som angivet.
Ja du kan bruge det fyld du allerbedst kan lide. Prøv for eksempel med marcipanremonce, marmelade, nougat, nutella eller dit yndlingsfyld.
Du kan bruge glasur i alle farver og også gerne krymmel, hakket chokolade, hakkede nødder, frysetørrede hindbær eller andre typer af pynt.
Ja det kan du sagtens. Vi anbefaler at du køber den bagefaste version af kagecreme, den kan fås i de fleste større supermarkeder.
Andre opskrifter på fastelavnsboller du måske vil synes om
- Åbne fastelavnsboller
- Semlor – Svenske fastelavnsboller
- Fastelavnsboller med skildpaddecreme og solbær
- Fastelavnsboller med fløde
- Fastelavnsboller med marcipan
Tips og tricks til gammeldags fastelavnsboller med creme
- Du kan fylde dem med andet end vaniljecreme, prøv for eksempel marcipanremonce, nougat, marmelade eller nutella. Kun fantasien sætter grænsen.
- Børnene elsker at være med til at pynte fastelavnsboller – vi laver glasur i forskellige farver og bruger nogle forskellige slags krymmel til pynt. Det er en dejlig familieaktivitet på en våd forårsdag. Vi kan få lang tid til at gå med at pynte flotte fastelavnsboller, og det bedste er jo alle de smagsprøver der ryger ned undervejs. Det er en fast tradition, lige så vel som når vi pynter og bager julekager.
Serveringsforslag
- Server til fastelavnsfesten eller til kollegaerne på arbejdet
- Server for familien fastelavnssøndag med en god kop kaffe og saftevand til de mindste.
Opskrift på klassiske Fastelavnsboller med creme
Her er vores opskrift på lækre luftige fastelavnsboller med creme. Det er gode at lave med creme som her, eller med marcipan eller syltetøj. Det er også super lækkert at lave fastelavnsbollerne med creme og chokoladestykker.
Jeg synes at denne opskrift giver verdens bedste fastelavnsboller, og vi bager dem selv hvert år til fastelavn. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, og servere lækre gammeldags fastelavnsboller for din familie.
Gammeldags fastelavnsboller med creme
Ingredienser
Boller:
- 25 g gær
- 2 dl sødmælk
- 2 æg
- ½ tsk salt
- 60 g sukker
- ½ tsk stødt kardemomme
- 450 g hvedemel
- 100 g smør, blødt
Bagefast kagecreme:
- 1 stang vanilje
- 70 g sukker
- 2 æg
- 4 spsk maizena
- 5 dl sødmælk
Glasur:
- 100 g flormelis
- 2 spsk kakao
- Vand, kogende
Sådan gør du
Bagefast kagecreme:
- Start med vaniljecremen, da den skal have tid til at køle ned inden den skal inden i bollerne.
- Pisk æg, sukker, korn fra vaniljestangen og maizena sammen i en gryde. Kom herefter mælken i mens du fortsat pisker. Varm cremen langsomt op mens du pisker. Cremen skal op og koge, og koge ca. 1-2 min. Smag på den, og vær sikker på at smagen af maizena er kogt ud. Hvis den smager af maizena, skal den koge lidt mere. Herefter skal den køle af, først på køkkenbordet, og bagefter i køleskabet. Inden den kommes i bollerne, piskes den igennem med et piskeris.
Boller:
- Lun mælken og opløs gæren i den lune mælk.
- Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme, og herefter hvedemelet lidt af gangen. Ælt dejen godt, brug gerne røremaskinen. Når dejen er jævn, tilsættes blødt smør i tern, og æltes ind i dejen. Ælt dejen til den slipper skålen, det tager cirka 15 minutter på røremaskinen. Herefter skal dejen hæve 30 minutter i skålen.
- Del dejen i 2 lige store dele. Rul hver del ud til et rektangel.
- Skær hvert rektangel ud i 6 stykker, så du i alt har 12 stykker dej.
- Kom en spiseskefuld creme på hvert stykke dej.
- Luk bollerne bagpå ved at folde hjørnerne ind mod midten. Tryk dem godt sammen for at sikre at cremen ikke løber ud under bagningen. Vend dem herefter om og tril dem runde på køkkenbordet.
- Læg bollerne med samlingen ned ad på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve til dobbelt størrelse på en bageplade beklædt med bagepapir. Det tager cirka 45 minutter hvis de hæver et lunt sted.
- Varm i mens ovnen op til 200 grader almindelig over- og undervarme.
- Bag bollerne 12-14 min ved 200 grader til de er gyldne og gennembagte.
- Lad dem køle af på en rist inden du kommer glasur på.
Pynt:
- Rør glasur af flormelis, kakao og en lille smule kogende vand. Kom en skefuld glasur på hver bolle, og drys evt. med lidt krymmel eller frysetørret hindbær.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 13. januar 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her