Opskrift på gammeldags fastelavnsboller med cremeNår vi nærmer os fastelavn, skal der selvfølgelig bages fastelavnsboller. Her i denne version er fyldet med en lækker vaniljecreme, og det er altid et hit hos både børn og voksne. Denne opskrift er forholdsvist nem at give sig i kast med, og den tager ikke så lang tid at komme i gennem.
Forb. tid 45 minuttermin
Tilb. tid 15 minuttermin
Hævetid 1 timet15 minuttermin
Samlet tid 2 timert15 minuttermin
Antal 12Stk
Ingredienser
Boller:
25ggær
2dlsødmælk
2æg
½tsksalt
60gsukker
½tskstødt kardemomme
450ghvedemel
100gsmør, blødt
Bagefast kagecreme:
1stangvanilje
70gsukker
2æg
4spskmaizena
5dlsødmælk
Glasur:
100gflormelis
2spskkakao
Vand, kogende
Sådan gør du
Bagefast kagecreme:
Start med vaniljecremen, da den skal have tid til at køle ned inden den skal inden i bollerne.
Pisk æg, sukker, korn fra vaniljestangen og maizena sammen i en gryde. Kom herefter mælken i mens du fortsat pisker. Varm cremen langsomt op mens du pisker. Cremen skal op og koge, og koge ca. 1-2 min. Smag på den, og vær sikker på at smagen af maizena er kogt ud. Hvis den smager af maizena, skal den koge lidt mere. Herefter skal den køle af, først på køkkenbordet, og bagefter i køleskabet. Inden den kommes i bollerne, piskes den igennem med et piskeris.
Boller:
Lun mælken og opløs gæren i den lune mælk.
Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme, og herefter hvedemelet lidt af gangen. Ælt dejen godt, brug gerne røremaskinen. Når dejen er jævn, tilsættes blødt smør i tern, og æltes ind i dejen. Ælt dejen til den slipper skålen, det tager cirka 15 minutter på røremaskinen. Herefter skal dejen hæve 30 minutter i skålen.
Del dejen i 2 lige store dele. Rul hver del ud til et rektangel.
Skær hvert rektangel ud i 6 stykker, så du i alt har 12 stykker dej.
Kom en spiseskefuld creme på hvert stykke dej.
Luk bollerne bagpå ved at folde hjørnerne ind mod midten. Tryk dem godt sammen for at sikre at cremen ikke løber ud under bagningen. Vend dem herefter om og tril dem runde på køkkenbordet.
Læg bollerne med samlingen ned ad på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve til dobbelt størrelse på en bageplade beklædt med bagepapir. Det tager cirka 45 minutter hvis de hæver et lunt sted.
Varm i mens ovnen op til 200 grader almindelig over- og undervarme.
Bag bollerne 12-14 min ved 200 grader til de er gyldne og gennembagte.
Lad dem køle af på en rist inden du kommer glasur på.
Pynt:
Rør glasur af flormelis, kakao og en lille smule kogende vand. Kom en skefuld glasur på hver bolle, og drys evt. med lidt krymmel eller frysetørret hindbær.