Fastelavn er lige om hjørnet, og det betyder selvfølgelig at der er fuld gang i fastelavnsbollesæsonen. Her får du et bud på åbne fastelavnsboller med creme og syltetøj, som med garanti vil bringe glæde hos både voksne og børn. Læs med her og få vores opskrift.
Nemme fastelavnsboller med creme og syltetøj
Fastelavn er mit navn.. Boller vil jeg have..
Herhjemme elsker vi altså fastelavnsboller i alle afskygninger, og der bliver bagt rigtig mange helt fra januar og til fastelavn.
En af dem ungerne især er vilde med, er de gammeldags åbne fastelavnsboller lavet med en blød gærdej og fyld af hjemmelavet kagecreme eller syltetøj.
Så skal der selvfølgelig glasur på toppen, og så bliver det ikke meget bedre.
De her slags fastelavnsboller er som sagt lavet med en blød gærdej, så de er altså virkelig nemme at lave. Der er ikke noget bøvl med wienerbrødsdej eller noget, det er som at bage helt almindelige gærboller bare med fyld i midten.
Du kan bruge det fyld du bedst selv kan lide. Her er det kagecreme og syltetøj, men du kan også eksperimentere med nutella, marcipanremonce, nougat eller noget helt andet hvis du synes.
Kun fantasien sætter grænsen for hvad du kan fylde i.
Ingrediensnoter
Kardemomme – Jeg synes at kardemomme hører sig til i fastelavnsboller som disse, men hvis du ikke kan lide det, kan det springes over.
Smør – Der skal smør i bollerne for at gøre dem lækre og bløde. Du skal bruge helt almindeligt smør, og ikke et blandingsprodukt.
Hvedemel – Brug almindeligt hvedemel.
Bagefast kagecreme – Man kan flere steder købe pulver til bagefast kagecreme der bare skal piskes op med mælk. Men faktisk er det virkelig nemt at lave det selv.
Syltetøj – Hvis du har bagefast syltetøj så brug det. Man kan også bruge almindeligt syltetøj, men man kan risikere at det flyder ud under bagningen.
Glasur – Glasuren laves af flormelis blandet med kogende vand. Du kan også tilsætte kakao for at lave brun glasur, eller frugtfarve for at lave andre farver.
Hvordan laver man åbne fastelavnsboller?
Det er heldigvis rimeligt nemt at lave disse fastelavnsboller selv derhjemme. Du kan sagtens tage børnene med i køkkenet også.
Først skal du lave cremen. Den skal nemlig stå på køl mens du laver det andet. Cremen laver man helt enkelt ved at piske alle ingredienserne sammen i en gryde, og koge det op. Når cremen har kogt et par minutter, er den færdig og så skal den på køl inden den kan bruges.
I mens cremen køler ned, laves bolledejen. Det er en gærdej, der laves ved at udrøre gær i lunt mælk, og herefter tilsættes æg, salt, sukker og kardemomme og så hvedemel lidt af gangen mens dejen æltes. Til sidst tilsættes blødt smør, og dejen æltes rigtig godt, inden den stilles til hævning.
Når dejen er hævet, formes den til boller, hvori der laves en fordybning. Fordybningerne fyldes med creme eller syltetøj, og så skal bollerne hæve til dobbelt størrelse inden de bages.
Når bollerne er færdigbagte, skal de køle lidt ned inden de pyntes med glasur som laves af flormelis og kogende vand samt eventuelt lidt kakao for at lave brun glasur.
Nu er bollerne klar til servering.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL
De færdigbagte fastelavnsboller er bedst når de er nybagte. Så jeg vil anbefale at spise dem på dagen de er bagt. Hvis du vil gemme rester til dagen efter, bør de opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur for at undgå at de bliver for tørre.
Ja det kan de godt. Vent med at pynte dem med glasur til de er tøet op igen.
Ja du kan bruge det fyld du allerbedst kan lide. Prøv for eksempel med marcipanremonce, nougat, nutella eller dit yndlingsfyld.
Du kan bruge glasur i alle farver og også gerne krymmel, hakket chokolade, hakkede nødder, frysetørrede hindbær eller andre typer af pynt.
Ja det kan du sagtens. Vi anbefaler at du køber den bagefaste version af kagecreme, den kan fås i de fleste større supermarkeder.
Andre fastelavnsbolleopskrifter du måske vil synes om
- Semlor – Svenske fastelavnsboller
- Fastelavnsboller med skildpaddecreme og solbær
- Gammeldags fastelavnsboller med creme
- Fastelavnsboller med marcipan
- Fastelavnsboller med fløde
Tips og tricks til åbne fastelavnsboller
- Farv glasuren i forskellige farver for at gøre fastelavnsbollerne endnu mere festlige.
- Kom også flot krymmel på når du pynter med glasur.
- Lad børnene hjælpe med at pynte fastelavnsbollerne, det synes de helt sikkert er super sjovt.
Serveringsforslag
- Server til fastelavnsfesten når I har slået katten af tønden.
- Server til børnefødselsdagen med saftevand til alle ungerne.
- Server til familien med en god kop kaffe eller varm kakao med flødeskum.
Opskrift på åbne gammeldags fastelavnsboller
Her får du vores opskrift på nemme åbne fastelavnsboller af gærdej. De er nemme at komme i gang med, og du kan sagtens tage børnene med i køkkenet og lave disse fastelavnsboller med fyld.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, og servere lækre fastelavnsboller for familien her op til fastelavn.
Åbne fastelavnsboller
Ingredienser
Boller:
- 25 g gær
- 2 dl sødmælk
- 2 æg
- ½ tsk salt
- 60 g sukker
- ½ tsk stødt kardemomme
- 450 g hvedemel
- 100 g smør, blødt
Bagefast kagecreme:
- ½ vaniljestang
- 35 g sukker
- 1 æg
- 2 spsk maizena
- 2,5 dl sødmælk
Andet:
- 1 dl hindbærsyltetøj, gerne bagefast
- 50 g flormelis
- Vand, kogende
- 1 spsk kakao
Sådan gør du
Kagecreme:
- Start med at lave kagecremen, da den skal have tid til at sætte sig på køl.
- Flæk vaniljestangen og kom kernerne, den tomme vaniljestang, og alle de andre ingredienser til kagecremen i en gryde, og pisk godt sammen mens cremen koges op.
- Lad cremen koge et par minutter til den tykner og bliver jævn og glat. Kom cremen over i en skål, og lad den køle af et øjeblik. Læg husholdningsfilm ovenpå cremen (lige ovenpå cremen, ikke på skålen), og sæt skålen i køleskabet, så cremen kan sætte sig. Du kan med fordel lave dem et par timer før den skal bruges.
- Inden cremen fyldes i fastelavnsbollerne, piskes den godt igennem.
Boller:
- Lun mælken og opløs gæren i den lune mælk.
- Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme, og herefter hvedemelet lidt af gangen. Ælt dejen godt, brug gerne røremaskinen. Når dejen er jævn, tilsættes blødt smør i tern, og æltes ind i dejen. Ælt dejen til den slipper skålen, det tager cirka 15 minutter på røremaskinen. Herefter skal dejen hæve 30 minutter i skålen.
- Del dejen i 12 lige store dele, og form boller. Lav en fordybning midt i hver bolle.
- Fyld 6 af bollerne med kagecreme og 6 med syltetøj, og lad dem efterhæve til dobbelt størrelse på en bageplade beklædt med bagepapir. Det tager cirka 45 minutter hvis de hæver et lunt sted.
Bagning:
- Opvarm ovnen til 200 grader almindelig ovn.
- Bag bollerne midt i ovnen i 12-14 minutter til de er gyldne og gennembagte.
- Lad bollerne køle ned på en rist, de må ikke være for varme når glasuren kommes på, for så vil den smelte og glide af bollerne.
Pyntning:
- Når bollerne er kølet lidt ned, kan de pyntes med glasur. Glasuren røres sammen af flormelis og lidt kogende vand. Halvdelen kan eventuelt laves som brun glasur ved at tilsætte kakao. Du kan også tilsætte frugtfarve hvis du vil have en anden farve glasur.
- Pynt bollerne med glasur, og server dem straks når glasuren er tør.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her