Græsk kleftiko er en livret fra det græske køkken. Den smager fantastisk, og det er ikke svært at lave den selv.

Mere gæstemad
Denne ret har vi spist flere gange i Grækenland, og opskriften her er et forsøg på at ramme præcis de smage som vi husker fra Kreta.
Opskriften er god fordi
Autentisk – Klefiko er ikke en stærk ret, men den er varm og meget smagfuld, og så skal lammekødet være helt mørt så det falder fra hinanden. Sådan er denne ret, og den smager altså som når man sidder på en ægte græsk restaurant.
Ingrediensnoter
Her ser du de ingredienser du skal bruge for at lave retten.
Lammekød – Det kan være kød fra en lammekølle eller en lammebov, det er lidt op til dig selv. Vi har her købt en stor lammekølle med ben, og selv skåret kødet fra og skåret det i grove tern.
Citroner – Vælg nogle økologiske citroner, da skallen fra citronerne også skal i retten for at få den helt rigtige smag.
Feta – Du kan bruge rigtig feta eller en salatost hvis du hellere vil det. Vi har her brugt en græsk feta af mærker Lekos, det er nemlig vores yndlingsfeta, og den smager helt forrygende.
Hvordan laver man græsk kleftiko?
Det er ikke fordi det er svært at lave denne ret, der er lige lidt forberedelse, men når man først har sat maden i ovnen, så passer den sig selv indtil det er spisetid.
- Start med at marinere kødet. Marinaden laver du bare ved at blande olie, citronsaft og -skal, vand, hvidløg og alle krydderierne godt sammen, og så vendes kødet rundt i marinaden. Stil kødet i køleskabet, og lad det stå og marinere i 2 timer.
- Find et stort ildfast fad frem. Det vi har brugt er 25×35 cm. Læg to store stykker bagepapir ned i fadet som et kryds. Det er vigtigt at de er godt lange, så du kan lukke bagepapiret på toppen. Derudover er det vigtigt at væsken ikke kan løbe ud i bunden, men at den bliver inde i pakken.
- Skær kartoflerne i grove tern, og læg dem i bunden af fadet.
- Herefter skal vi have rosmarin, løg, peberfrugt og hvidløg i fadet.
- Nu skal du have det marinerede kød i fadet, og så skal det hele vendes godt rundt, så alle ingredienserne er jævnt fordelt.
- Slut af med at fordele feta i mindre stykker ud over hele retten, og giv den noget friskkværnet peber på toppen.
- Træk bagepapiret op omkring retten, og luk den med et stykke madsnor.
- Pak fadet ind i staniol, og så skal det i ovnen i 4,5 timer ved 180 grader almindelig over- og undervarme.
Find den fulde opskrift længere nede på siden.
Tips og Tricks
Marinering – Hvis du har tid til det, så kan du med fordel marinere kødet dagen før, så det kan stå og trække i køleskabet natten over. Det bliver smagen kun endnu bedre af.
Flere græske retter

Græsk kleftiko
Ingredienser
- 1,2 kg lammekød, fra lammekølle eller bov
- 1,2 kg kartofler
- 8 fed hvidløg
- 1 rød Peberfrugt
- 1 gul peberfrugt
- 1 grøn peberfrugt
- 2 rødløg
- 2 tomater
- 200 g feta
- 3 kviste frisk rosmarin
Marinade
- 1 dl olivenolie
- 3 citroner, saften heraf og skal af én
- 1 dl vand, eller hvidvin
- 2 fed hvidløg
- 3 spsk tørret oregano
- 2 tsk stødt spidskommen
- 2 tsk stødt koriander
- 3 tsk salt
- 1 ½ tsk stødt peber
- 1 ½ tsk chiliflager, eller efter smag
Sådan gør du
Marinering af kød
- Skær kødet ud i passende stykker.1,2 kg lammekød
- Riv hvidløgene og skallen af den ene citron, og kom dem i en stor skål sammen med resten af ingredienserne til marinaden og bland det grundigt sammen. Tilsæt kødet og vend det grundigt rundt, så marinaden bliver godt fordelt. Stil det nu på køl i mindst 2 timer.1 dl olivenolie, 3 citroner, 1 dl vand, 2 fed hvidløg, 3 spsk tørret oregano, 2 tsk stødt spidskommen, 2 tsk stødt koriander, 3 tsk salt, 1 ½ tsk stødt peber, 1 ½ tsk chiliflager
- Forvarm ovnen til 180 grader almindelig over- og undervarme.
- Forbered alle nu alle ingredienserne imens ovnen varmer op. Skræl kartoflerne og skær dem i grove stykker. Pil hvidløgene og skær dem i halve. Skær peberfrugterne og tomaterne i grove tern, og pil rødløgene og skær dem i tern.1,2 kg kartofler, 8 fed hvidløg, 1 rød Peberfrugt, 1 gul peberfrugt, 1 grøn peberfrugt, 2 rødløg, 2 tomater, 200 g feta
- Nu er det tid til at pakke det hele ind i. For et stort ildfast fad med bagepapir, og sørg for at det er skåret i en længde, så det kan foldes ind over og lukkes tæt.
- Kom kartofler, hvidløg, peberfrugter, tomater og rødløg i fadet sammen med frisk rosmarin. Kom derefter det marinerede kød i sammen med marinaden og vend det hele grundigt rundt. Slut af med at smuldre fetaen i grove stykker ud over, og give det hele et godt drys friskkværnet peber.3 kviste frisk rosmarin
- Saml bagepapiret på midten og luk det sammen med noget madsnor, så det slutter tæt. Pak derefter et lag alufolie over, så det slutter tæt om fadet.
- Stil fadet midt i den forvarmede ovn og tilbered det nu i 4 ½ time ved 180 grader over- og undervarme. Når tiden er gået, tages fadet ud af ovnen og skal nu trække i 15 minutter inden det pakkes ud. – Pak det ud inde ved bordet, så duften kan brede sig.
- Server den rygende varme Kleftiko sammen med græske fladbrød.
Vi elsker alle 4 lam herhjemme, og denne ret har været en livret siden vi fik den første gang i Grækenland.