Madformadelskere / Alle opskrifter / Græsk kleftiko

Græsk kleftiko

Af:

Rasmus Juul Møller

Opdateret:

Udgivet:


Græsk kleftiko er en livret fra det græske køkken. Den smager fantastisk, og det er ikke svært at lave den selv.

græsk kleftiko med lam, kartofler, grøntsager og feta i fad.

Mere gæstemad

HOP DIREKTE TIL

    Denne ret har vi spist flere gange i Grækenland, og opskriften her er et forsøg på at ramme præcis de smage som vi husker fra Kreta.

    Opskriften er god fordi

    Autentisk – Klefiko er ikke en stærk ret, men den er varm og meget smagfuld, og så skal lammekødet være helt mørt så det falder fra hinanden. Sådan er denne ret, og den smager altså som når man sidder på en ægte græsk restaurant.

    Ingrediensnoter

    Her ser du de ingredienser du skal bruge for at lave retten.

    ingredienserne du skal bruge til kleftiko.

    Lammekød – Det kan være kød fra en lammekølle eller en lammebov, det er lidt op til dig selv. Vi har her købt en stor lammekølle med ben, og selv skåret kødet fra og skåret det i grove tern.

    Citroner – Vælg nogle økologiske citroner, da skallen fra citronerne også skal i retten for at få den helt rigtige smag.

    Feta – Du kan bruge rigtig feta eller en salatost hvis du hellere vil det. Vi har her brugt en græsk feta af mærker Lekos, det er nemlig vores yndlingsfeta, og den smager helt forrygende.

    Hvordan laver man græsk kleftiko?

    Det er ikke fordi det er svært at lave denne ret, der er lige lidt forberedelse, men når man først har sat maden i ovnen, så passer den sig selv indtil det er spisetid.

    sådan marinerer du kød og gør fadet klar.
    1. Start med at marinere kødet. Marinaden laver du bare ved at blande olie, citronsaft og -skal, vand, hvidløg og alle krydderierne godt sammen, og så vendes kødet rundt i marinaden. Stil kødet i køleskabet, og lad det stå og marinere i 2 timer.
    2. Find et stort ildfast fad frem. Det vi har brugt er 25×35 cm. Læg to store stykker bagepapir ned i fadet som et kryds. Det er vigtigt at de er godt lange, så du kan lukke bagepapiret på toppen. Derudover er det vigtigt at væsken ikke kan løbe ud i bunden, men at den bliver inde i pakken.
    3. Skær kartoflerne i grove tern, og læg dem i bunden af fadet.
    4. Herefter skal vi have rosmarin, løg, peberfrugt og hvidløg i fadet.
    sådan blander du ingredienserne og gør fadet klar til ovnen.
    1. Nu skal du have det marinerede kød i fadet, og så skal det hele vendes godt rundt, så alle ingredienserne er jævnt fordelt.
    2. Slut af med at fordele feta i mindre stykker ud over hele retten, og giv den noget friskkværnet peber på toppen.
    3. Træk bagepapiret op omkring retten, og luk den med et stykke madsnor.
    4. Pak fadet ind i staniol, og så skal det i ovnen i 4,5 timer ved 180 grader almindelig over- og undervarme.

      Find den fulde opskrift længere nede på siden.

    Tips og Tricks

    Marinering – Hvis du har tid til det, så kan du med fordel marinere kødet dagen før, så det kan stå og trække i køleskabet natten over. Det bliver smagen kun endnu bedre af.

    fad med græsk lamme kleftiko.

    Flere græske retter

    Er du sulten efter mere? Følg Madformadelskere på Instagram, Facebook og Pinterest for at få de nyeste opskrifter!

    græsk kleftiko med lam, kartofler, grøntsager og feta i fad.
    5 fra 1 stemme

    Græsk kleftiko

    Kleftiko er en græsk simreret med lammekød, kartofler og grøntsager, der pakkes ind og står i ovnen og simrer i mange timer. Det smager så godt, og du får dejligt mørt og meget smagfuldt kød.
    Opskrift af: Rasmus Juul Møller
    Udskriv Pin
    Forb. tid 15 minutter
    Tilb. tid 4 timer 30 minutter
    Marinering og trækketid 2 timer 15 minutter
    Samlet tid 7 timer
    Ret Aftensmad
    Køkken Græsk
    Antal 6 personer
    Kalorier 719 kcal

    Ingredienser

    • 1,2 kg lammekød, fra lammekølle eller bov
    • 1,2 kg kartofler
    • 8 fed hvidløg
    • 1 rød Peberfrugt
    • 1 gul peberfrugt
    • 1 grøn peberfrugt
    • 2 rødløg
    • 2 tomater
    • 200 g feta
    • 3 kviste frisk rosmarin

    Marinade

    • 1 dl olivenolie
    • 3 citroner, saften heraf og skal af én
    • 1 dl vand, eller hvidvin
    • 2 fed hvidløg
    • 3 spsk tørret oregano
    • 2 tsk stødt spidskommen
    • 2 tsk stødt koriander
    • 3 tsk salt
    • 1 ½ tsk stødt peber
    • 1 ½ tsk chiliflager, eller efter smag

    Sådan gør du

    Marinering af kød

    • Skær kødet ud i passende stykker.
      1,2 kg lammekød
    • Riv hvidløgene og skallen af den ene citron, og kom dem i en stor skål sammen med resten af ingredienserne til marinaden og bland det grundigt sammen. Tilsæt kødet og vend det grundigt rundt, så marinaden bliver godt fordelt. Stil det nu på køl i mindst 2 timer.
      1 dl olivenolie, 3 citroner, 1 dl vand, 2 fed hvidløg, 3 spsk tørret oregano, 2 tsk stødt spidskommen, 2 tsk stødt koriander, 3 tsk salt, 1 ½ tsk stødt peber, 1 ½ tsk chiliflager
    • Forvarm ovnen til 180 grader almindelig over- og undervarme.
    • Forbered alle nu alle ingredienserne imens ovnen varmer op. Skræl kartoflerne og skær dem i grove stykker. Pil hvidløgene og skær dem i halve. Skær peberfrugterne og tomaterne i grove tern, og pil rødløgene og skær dem i tern.
      1,2 kg kartofler, 8 fed hvidløg, 1 rød Peberfrugt, 1 gul peberfrugt, 1 grøn peberfrugt, 2 rødløg, 2 tomater, 200 g feta
    • Nu er det tid til at pakke det hele ind i. For et stort ildfast fad med bagepapir, og sørg for at det er skåret i en længde, så det kan foldes ind over og lukkes tæt.
    • Kom kartofler, hvidløg, peberfrugter, tomater og rødløg i fadet sammen med frisk rosmarin. Kom derefter det marinerede kød i sammen med marinaden og vend det hele grundigt rundt. Slut af med at smuldre fetaen i grove stykker ud over, og give det hele et godt drys friskkværnet peber.
      3 kviste frisk rosmarin
    • Saml bagepapiret på midten og luk det sammen med noget madsnor, så det slutter tæt. Pak derefter et lag alufolie over, så det slutter tæt om fadet.
    • Stil fadet midt i den forvarmede ovn og tilbered det nu i 4 ½ time ved 180 grader over- og undervarme. Når tiden er gået, tages fadet ud af ovnen og skal nu trække i 15 minutter inden det pakkes ud.
      – Pak det ud inde ved bordet, så duften kan brede sig.
    • Server den rygende varme Kleftiko sammen med græske fladbrød.

    Tips og noter

    1. Lammekød – Du kan bruge lammekød i tern eller selv skære kødet ud fra en kølle eller en bov. Hvis du har købet en lammekølle en bov med ben, skæres kødet af benet og skæres derefter i passen mellemstore stykker og stilles til siden.
    2. Marinering – Vi anbefaler at du stiller kødet i køleskabet i marinaden i 2 timer. Dette kan godt springes over, men det giver en bedre smag til kødet jo længere det marinerer. Du kan også med fordel gøre dette dagen i forvejen. Hvis du har meget travlt, kan du dog godt bruge kødet med det samme.
    3. Servering – Vent med at pakke pakken op til I sidder rundt om fadet ved bordet. Det er en del af oplevelsen når man åbner pakken og duften breder sig. Server med noget godt brød til at suge den lækre sauce op med.
    4. Rester – Du kan fint gemme rester til dagen efter og genopvarme dem. Smagen træder faktisk endnu mere frem når det har stået natten over i køleskabet.

    Hvad skal du huske til næste gang?



    Ernæringsinformation

    Kalorier: 719kcalKulhydrater: 50gProtein: 51gFedt: 35gMættet fedt: 11gFlerumættet fedt: 3gEnkeltumættet fedt: 18gKolesterol: 160mgNatrium: 1695mgKalium: 1797mgFibre: 8gSukker: 7gA-vitamin: 1325IUC-vitamin: 114mgCalcium: 293mgJern: 7mg
    Vilkår for beregning af ernæringsdata
    Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

    Opskrift af

    Rasmus Juul Møller Avatar

    En kommentar til “Græsk kleftiko”

    1. 5 stars
      Vi elsker alle 4 lam herhjemme, og denne ret har været en livret siden vi fik den første gang i Grækenland.

      Svar
    5 from 1 vote

    Skriv en kommentar

    Opskriftsvurdering





    Om madformadelskere

    Redaktionen:
    Tina Westergaard Møller
    Rasmus Juul Møller

    Mad for Madelskere udgives af:
    WM Media
    CVR: 38046799
    Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

    Kontakt
    [email protected]

    Rettigheder

    Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.