Kleftiko er en græsk simreret med lammekød, kartofler og grøntsager, der pakkes ind og står i ovnen og simrer i mange timer. Det smager så godt, og du får dejligt mørt og meget smagfuldt kød.
Forb. tid 15 minuttermin
Tilb. tid 4 timert30 minuttermin
Marinering og trækketid 2 timert15 minuttermin
Samlet tid 7 timert
Antal 6personer
Ingredienser
1,2kglammekød, fra lammekølle eller bov
1,2kgkartofler
8fedhvidløg
1rød Peberfrugt
1gul peberfrugt
1grøn peberfrugt
2rødløg
2tomater
200gfeta
3kvistefrisk rosmarin
Marinade
1dlolivenolie
3citroner, saften heraf og skal af én
1dlvand, eller hvidvin
2fedhvidløg
3spsktørret oregano
2tskstødt spidskommen
2tskstødt koriander
3tsksalt
1 ½tskstødt peber
1 ½tskchiliflager, eller efter smag
Sådan gør du
Marinering af kød
Skær kødet ud i passende stykker.
1,2 kg lammekød
Riv hvidløgene og skallen af den ene citron, og kom dem i en stor skål sammen med resten af ingredienserne til marinaden og bland det grundigt sammen. Tilsæt kødet og vend det grundigt rundt, så marinaden bliver godt fordelt. Stil det nu på køl i mindst 2 timer.
Forvarm ovnen til 180 grader almindelig over- og undervarme.
Forbered alle nu alle ingredienserne imens ovnen varmer op. Skræl kartoflerne og skær dem i grove stykker. Pil hvidløgene og skær dem i halve. Skær peberfrugterne og tomaterne i grove tern, og pil rødløgene og skær dem i tern.
1,2 kg kartofler, 8 fed hvidløg, 1 rød Peberfrugt, 1 gul peberfrugt, 1 grøn peberfrugt, 2 rødløg, 2 tomater, 200 g feta
Nu er det tid til at pakke det hele ind i. For et stort ildfast fad med bagepapir, og sørg for at det er skåret i en længde, så det kan foldes ind over og lukkes tæt.
Kom kartofler, hvidløg, peberfrugter, tomater og rødløg i fadet sammen med frisk rosmarin. Kom derefter det marinerede kød i sammen med marinaden og vend det hele grundigt rundt. Slut af med at smuldre fetaen i grove stykker ud over, og give det hele et godt drys friskkværnet peber.
3 kviste frisk rosmarin
Saml bagepapiret på midten og luk det sammen med noget madsnor, så det slutter tæt. Pak derefter et lag alufolie over, så det slutter tæt om fadet.
Stil fadet midt i den forvarmede ovn og tilbered det nu i 4 ½ time ved 180 grader over- og undervarme. Når tiden er gået, tages fadet ud af ovnen og skal nu trække i 15 minutter inden det pakkes ud. - Pak det ud inde ved bordet, så duften kan brede sig.
Server den rygende varme Kleftiko sammen med græske fladbrød.
Noter
1. Lammekød - Du kan bruge lammekød i tern eller selv skære kødet ud fra en kølle eller en bov. Hvis du har købet en lammekølle en bov med ben, skæres kødet af benet og skæres derefter i passen mellemstore stykker og stilles til siden.2. Marinering - Vi anbefaler at du stiller kødet i køleskabet i marinaden i 2 timer. Dette kan godt springes over, men det giver en bedre smag til kødet jo længere det marinerer. Du kan også med fordel gøre dette dagen i forvejen. Hvis du har meget travlt, kan du dog godt bruge kødet med det samme.3. Servering - Vent med at pakke pakken op til I sidder rundt om fadet ved bordet. Det er en del af oplevelsen når man åbner pakken og duften breder sig. Server med noget godt brød til at suge den lækre sauce op med.4. Rester - Du kan fint gemme rester til dagen efter og genopvarme dem. Smagen træder faktisk endnu mere frem når det har stået natten over i køleskabet.