1lmælk, eventuelt lidt ekstra til at spæde op hvis den bliver for tyk
3æggeblommer
Sådan gør du
Kødsauce:
I en stor gryde varmes olivenolien op. Tilsæt det hakkede kød og brun det af ved høj varme.
4 spsk olivenolie, 800 g hakket oksekød
Når kødet er brunet af, tilsættes hakkede løg og hakkede hvidløg. Svits det sammen med kødet til løgene bliver klare. Tilsæt tomatkoncentrat og svits det med i ca. 1 minut.
1 løg, 3 fed hvidløg, 3 spsk tomatkoncentrat
Tilsæt derefter rødvin, vand, hakkede tomater, laurbærblade, oregano, allehånde, nelliker, kanelstænger, oksebouillon, salt, peber samt sukker. Rør rundt og bring det i kog. Skru nu ned for varmen og lad saucen simre uden låg i ca. 1 time ved svag varme.
I mens saucen koger, forberedes bechamelsauce og makaroni. Når saucen har kogt færdig, smages den til en sidste gang, sluk for varmen, fisk laurbærblade og kanelstænger og kasser dem.
Bechamelsauce og makaroni:
Mens saucen koger, laves bechamel og makaroni klar: En gryde med rigeligt valsaltet vand bringes i kog, kom makaronien i og kog den efteranvisningerne på posen. Når den er al dente, hældes den op i et dørslag og stilles til siden.
400 makaroni
I en anden stor gryde med tyk bund smeltes smørret, tilsæt melet og svits det ved medium varme i 1 minuts tid. Tilsæt derefter mælken gradvist i mens der piskes.
100 hvedemel, 100 smør, 1 l mælk
Når alt mælken er pisket i og saucen er tyk og cremet, piskes 3 æggeblommer let i en skål Kom en dl. af den varme sauce ned til æggeblommerne i mens der piskes, og hæld det så tilbage op i saucen under omrøring.
3 æggeblommer
Tilsæt derefter parmesan, salt, peber samt revet muskatnød. Smag den til en ekstra gang. Skru helt ned for varmen og lad den stå til den skal bruges.
Forvarm ovnen til 190 grader, sat op til over- og undervarme.
I en stor skål piskes æggehviderne sammen. Tilsæt den nu let afkølede makaroni, ca. 2 dl af den færdige kødsovs samt halvdelen af den revne parmesan og vend det grundigt sammen. Når det er vendt sammen, kommes det op i et olieret fad på ca. 35 x 24 x 7 cm.
3 æggehvider, 50 g parmesan
Fordel resten af kødsaucen ud over makaronien og jævn overfladen helt ud. Nu skal skal bechamelsaucen fordeles ud over kødsaucen og igen jævnes ud. Jeg plejer at bruge en dejskraber til det.
Slut af med at fordele resten af den revne parmesan ud over laget af bechamelsauce. Nu skal fadet i den forvarmede ovn og bage ved 190 grader i 50 minutter - 1 time. Der kan skrues op for varmen til sidst hvis man synes at det mangler lidt farve på toppen.
Når det er færdigt, tages det ud af ovnen og skal nu stå og trække i 30 minutter inden man skærer det ud og serverer.
Noter
Tilberedning
Prøv at time det, så alle de enkelte dele bliver færdige samtidig. Når det så er sagt, så kan man sagtens lave kødsaucen dagen i forvejen for at spare på tiden.