Madformadelskere / Bagværk / Brød / Græske fladbrød

Græske fladbrød

5

/5

1 time 45 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

1 time 45 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Vi elsker græsk mad herhjemme. Alt fra stifado til græsk bøf og selvfølgelig tzatziki med brød til. Græske fladbrød er noget man kan servere til det meste. Man kan spise dem som brød eller bruge dem som græske pitabrød og folde dem sammen med for eksempel gyros inden i. Læs med her og få vores nemme opskrift på brød til græsk mad.

græske fladbrød i bunke med tzatziki og oliven

Nemme pitabrød på pande

Her får du opskriften på lækre græske pitabrød. Eller vi vil måske nærmere kalde dem for fladbrød, for de er ikke hule som vi normalt tænker på vores pitabrød.

De græske pitabrød fyldes altså ikke med fyld indeni som vi plejer at gøre det med traditionelle pitabrød, men fyldet lægges i stedet ovenpå brødet, som så foldes rundt om fyldet.

De er lækre med græske souvlaki, græske frikadeller eller gyros.

Brødene kan også bruges når du serverer græsk tzatziki, hvor man vil brække brødet i stykker og dyppe i tzatzikien.

Det er altså næsten et must have til den græske middag, men du kan også servere det til alle andre gryderetter og supper.

græske fladbrød med tzatziki og oliven

Mere hverdagsmad


Ingrediensnoter

Gær – Vi bruger almindeligt frisk gær i denne opskrift.

Olie – Vi bruger normalt olivenolie, men andre typer af olie kan også bruges.

Hvedemel – Vi bruger helt almindeligt hvedemel med et højt proteinindhold. Du kan bruge andre typer af mel hvis du synes, og du kan for eksempel erstatte halvdelen af hvedemelet med fuldkornsmel.

Hvordan laver man græske fladbrød?

Det er heldigvis super nemt at lave de her lækre fladbrød.

Først skal vi have lavet dejen, det gør vi som regel på maskinen, da den klarer alt det hårde arbejde.

Gæren skal opløses i det lunkne vand, og så tilsættes salt, sukker og olien, inden melet kommes i lidt af gangen. Dejen skal så æltes inden den skal hæve en halv times tid.

Når dejen er hævet, deles den i 8 stykker, som hver rulles ud til fladbrød. De udrullede brød skal lie hæve lidt mens panden varmes op, og så er du klar til at bage brødene på en tør pande.

De færdigbagte brød pakkes ind i et viskestykke, og så er de klar til servering. De smager super godt lune med en skøn tzatziki.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

græske fladbrød til græske mad

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man brødene?

Når fladbrødene er bagt, skal de pakkes ind i et viskestykke for at blive lækre og bløde. Når de er helt kølet ned kan de opbevares i en plastpose eller anden lufttæt indpakning.

Kan græske fladbrød fryses?

Ja brødene kan sagtens fryses ned hvis I ikke får spist dem alle.

Kan jeg bruge andet end hvedemel?

Du kan godt skifte noget af hvedemelet ud med fuldkornsmel. Det kan være at du skal bruge lidt mindre mel alt efter hvilken type du bruger, så tilsæt melet lidt af gangen.

Hvilke retter kan jeg servere disse brød til?

De er oplagte at servere til græske retter som stifado, gyros, tzatziki eller andet mad hvor du gerne vil servere brød til. De fungerer også super godt til alle typer af gryderetter og supper.

Andre græske opskrifter du måske vil synes om

græske fladbrød med tzatziki og oliven

Tips og tricks til opskriften

  • Pak de færdigbagte fladbrød ind i et viskestykke med det samme. Så holder de på dampen og forbliver lækre og bløde.
  • Hvis du vil undgå at dine fladbrød puffer for meget op under bagningen, så kan de prikkes med en gaffel på den ene side inden bagning.

Serveringsforslag

  • Server med græske souvlaki spyd, som er den græske form for kebabspyd.
  • Server som brød til at dyppe i gryderetter for eksempel den græske Stifado.
  • Server som brød til at dyppe i hummus eller græsk tzatziki.
bunke med græske pitabrød og to fladbrød ved siden af

Opskrift på græske pitabrød

Her får du vores opskrift på lækre bløde græske fladbrød. De er nemme at lave, og de fungerer super godt til alt fra gyros og souvlaki til stifado og tzatziki. Du kan også servere dem til alle typer af gryderetter og supper.

Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, og servere de skønne pitabrød for din familie. Herhjemme er de et hit hos både små og store, og så er det altid et must når der er græsk mad på menuen.

græske fladbrød i bunke med tzatziki og oliven
5 fra 1 stemme

Græske fladbrød

Opskrift på græske fladbrød
Eller græske pitabrød som mange også vil kalde dem for. De er oplagte at servere til alle typer af græsk mad for eksempel med fyld af gyros, lammefrikadeller eller noget andet lækkert. Du kan også servere dem til gryderetter som græsk stifado.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Hævetid 45 minutter
Samlet tid 1 time 45 minutter
Ret Brød
Køkken Græsk
Antal 8 stk
Kalorier 202 kcal

Ingredienser

  • 2 dl vand
  • 25 g gær
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk sukker
  • 2 spsk olivenolie, eller anden olie
  • 360 g hvedemel

Sådan gør du

  • Lun vandet til det er lillefingervarmt. Opløs gæren i vandet. Tilsæt salt, sukker og olie, og til sidst hvedemel lidt af gangen. Det er ikke sikkert alt melet skal bruges. Dejen skal være jævn og glat, men må ikke være tør. Ælt dejen i cirka 10 minutter.
  • Lad dejen hæve i cirka 30 minutter.
  • Efter hævning lægges dejen ud på bordet.
    Dej til fladbrød på bordet
  • Del dejen i 8 lige store stykker. Hvis du vil lave brødene lidt større, kan du nøjes med at dele dejen i 6 dele.
    dejstykker til græske fladbrød
  • Udrul hvert stykke dej til et fladbrød på 2-3 mm i tykkelsen.
    udrullet græsk pitabrød
  • Lad fladbrødene hæve i cirka 15 minutter. Varm i mens en slip let pande op til lidt højere end middel varme.
    fladbrød til hævning
  • Læg et fladbrød på panden af gangen, og bag det cirka 3 minutter på den ene side.
    bagning af græsk fladbrød
  • Vend brødet om og lad det bage 2-3 minutter på den anden side til det er gyldent og gennembagt.
    bagning af fladbrød på pande
  • Pak de færdige brød ind i et viskestykke efterhånden som de bliver færdigbagt. På den måde holder de sig bløde og lune indtil spisetid.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1stkKalorier: 202kcalKulhydrater: 36gProtein: 5gFedt: 4gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 3gNatrium: 294mgKalium: 67mgFibre: 1gSukker: 1gC-vitamin: 1mgCalcium: 8mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Tina Westergaard Møller Avatar
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.