Vi elsker græsk mad herhjemme. Alt fra stifado til græsk bøf og selvfølgelig tzatziki med brød til. Græske fladbrød er noget man kan servere til det meste. Man kan spise dem som brød eller bruge dem som græske pitabrød og folde dem sammen med for eksempel gyros inden i. Læs med her og få vores nemme opskrift på brød til græsk mad.
Nemme pitabrød på pande
Her får du opskriften på lækre græske pitabrød. Eller vi vil måske nærmere kalde dem for fladbrød, for de er ikke hule som vi normalt tænker på vores pitabrød.
De græske pitabrød fyldes altså ikke med fyld indeni som vi plejer at gøre det med traditionelle pitabrød, men fyldet lægges i stedet ovenpå brødet, som så foldes rundt om fyldet.
De er lækre med græske souvlaki, græske frikadeller eller gyros.
Brødene kan også bruges når du serverer græsk tzatziki, hvor man vil brække brødet i stykker og dyppe i tzatzikien.
Det er altså næsten et must have til den græske middag, men du kan også servere det til alle andre gryderetter og supper.
Mere hverdagsmad
Ingrediensnoter
Gær – Vi bruger almindeligt frisk gær i denne opskrift.
Olie – Vi bruger normalt olivenolie, men andre typer af olie kan også bruges.
Hvedemel – Vi bruger helt almindeligt hvedemel med et højt proteinindhold. Du kan bruge andre typer af mel hvis du synes, og du kan for eksempel erstatte halvdelen af hvedemelet med fuldkornsmel.
Hvordan laver man græske fladbrød?
Det er heldigvis super nemt at lave de her lækre fladbrød.
Først skal vi have lavet dejen, det gør vi som regel på maskinen, da den klarer alt det hårde arbejde.
Gæren skal opløses i det lunkne vand, og så tilsættes salt, sukker og olien, inden melet kommes i lidt af gangen. Dejen skal så æltes inden den skal hæve en halv times tid.
Når dejen er hævet, deles den i 8 stykker, som hver rulles ud til fladbrød. De udrullede brød skal lie hæve lidt mens panden varmes op, og så er du klar til at bage brødene på en tør pande.
De færdigbagte brød pakkes ind i et viskestykke, og så er de klar til servering. De smager super godt lune med en skøn tzatziki.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Når fladbrødene er bagt, skal de pakkes ind i et viskestykke for at blive lækre og bløde. Når de er helt kølet ned kan de opbevares i en plastpose eller anden lufttæt indpakning.
Ja brødene kan sagtens fryses ned hvis I ikke får spist dem alle.
Du kan godt skifte noget af hvedemelet ud med fuldkornsmel. Det kan være at du skal bruge lidt mindre mel alt efter hvilken type du bruger, så tilsæt melet lidt af gangen.
De er oplagte at servere til græske retter som stifado, gyros, tzatziki eller andet mad hvor du gerne vil servere brød til. De fungerer også super godt til alle typer af gryderetter og supper.
Andre græske opskrifter du måske vil synes om
Tips og tricks til opskriften
- Pak de færdigbagte fladbrød ind i et viskestykke med det samme. Så holder de på dampen og forbliver lækre og bløde.
- Hvis du vil undgå at dine fladbrød puffer for meget op under bagningen, så kan de prikkes med en gaffel på den ene side inden bagning.
Serveringsforslag
- Server med græske souvlaki spyd, som er den græske form for kebabspyd.
- Server som brød til at dyppe i gryderetter for eksempel den græske Stifado.
- Server som brød til at dyppe i hummus eller græsk tzatziki.
Opskrift på græske pitabrød
Her får du vores opskrift på lækre bløde græske fladbrød. De er nemme at lave, og de fungerer super godt til alt fra gyros og souvlaki til stifado og tzatziki. Du kan også servere dem til alle typer af gryderetter og supper.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, og servere de skønne pitabrød for din familie. Herhjemme er de et hit hos både små og store, og så er det altid et must når der er græsk mad på menuen.
Græske fladbrød
Ingredienser
- 2 dl vand
- 25 g gær
- 1 tsk salt
- 2 tsk sukker
- 2 spsk olivenolie, eller anden olie
- 360 g hvedemel
Sådan gør du
- Lun vandet til det er lillefingervarmt. Opløs gæren i vandet. Tilsæt salt, sukker og olie, og til sidst hvedemel lidt af gangen. Det er ikke sikkert alt melet skal bruges. Dejen skal være jævn og glat, men må ikke være tør. Ælt dejen i cirka 10 minutter.
- Lad dejen hæve i cirka 30 minutter.
- Efter hævning lægges dejen ud på bordet.
- Del dejen i 8 lige store stykker. Hvis du vil lave brødene lidt større, kan du nøjes med at dele dejen i 6 dele.
- Udrul hvert stykke dej til et fladbrød på 2-3 mm i tykkelsen.
- Lad fladbrødene hæve i cirka 15 minutter. Varm i mens en slip let pande op til lidt højere end middel varme.
- Læg et fladbrød på panden af gangen, og bag det cirka 3 minutter på den ene side.
- Vend brødet om og lad det bage 2-3 minutter på den anden side til det er gyldent og gennembagt.
- Pak de færdige brød ind i et viskestykke efterhånden som de bliver færdigbagt. På den måde holder de sig bløde og lune indtil spisetid.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her