Madformadelskere / Verdenskøkkener / Græsk mad / Græsk gyros med kylling

Græsk gyros med kylling

Af:

Rasmus Juul Møller

Opdateret:

Udgivet:


Lækker og nem Græsk gyros med med kylling lavet helt fra bunden. Hvis du aldrig har lavet din egen gyros før, så er det bare om at komme i gang.

Det smager fantastisk, og du kan servere den som her med fladbrød, eller bare bare en helt simpel græsk salat og og flutes.

Helt traditionelt laves gyros med svinekød, men kylling er det sunde alternativ med lavere fedtindhold. Smagen er selvfølgelig stadig i top. Traditionelt bliver gyros lavet på rotisseri, men nu da det ikke er hvermandseje, så laver vi det altså på panden her.

græsk gyros med kylling, tzatziki, grøntsager og pommes frites i fladbrød.

Mere hverdagsmad

Opskrift

Græsk gyros med kylling

5 fra 2 stemmer
Klassisk Græsk streetfood der bare smager helt fantastisk. Server gyroskødet i fladbrød eller pitabrød med grøntsager, tzatziki og sprøde pommes frites.
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Marinering 3 timer
Samlet tid 3 timer 30 minutter
Antal4 personer

Ingredienser
 

  • 800 g kyllingebryst
  • 4 spsk olivenolie
  • ½ rødløg
  • 2 fed hvidløg
Krydderiblanding
  • 4 tsk oregano
  • 1 tsk stødt koriander
  • ½ tsk stødt allehånde
  • ½ tsk røget paprika
  • 1 tsk paprika
  • 1,5 tsk salt, eller efter smag
  • Peber, efter smag
  • 1 citron, økologisk, skal og saft
Tilbehør
  • 500 g pommes frites
  • 1 agurk, halveret og skåret i tynde skiver
  • 6 tomater, skåret i tern
  • 1 rødløg, halveret og skåret i tynde skiver
  • 1 portion tzatziki
  • 8 græske fladbrød

Fremgangsmåde
 

  1. Kyllingebrysterne pudses for sener og fedt. Skær dem derefter i tynde strimler og kom dem op i en stor skål.
    800 g kyllingebryst
  2. Derefter tilsættes olivenolien efterfulgt af oregano, koriander, allehånde, røget paprika, paprika, salt, peber, skallen af 1 citron samt saften af ½ citron.
    4 spsk olivenolie, 4 tsk oregano, 1 tsk stødt koriander, ½ tsk stødt allehånde, ½ tsk røget paprika, 1 tsk paprika, 1,5 tsk salt, 1 citron, Peber
  3. De 2 fed hvidløg rives/presse fint fint ud over kødet.
    2 fed hvidløg
  4. Rødløget pilles, skær det i halve og derefter i meget tynde skiver. Kom det op i skålen til de andre ingredienser og vend nu det hele rigtig grundigt sammen.
    ½ rødløg
  5. Kødet skal nu stå på køl og trække i minimum 3 timer, og gerne til dagen efter, så det kan trække masser af smag.
  6. Ca. 15 minutter før gyrosen tilberedes kommes fritterne i ovnen, i airfryren eller i frituregryden og tilbredes til de er gyldne og sprøde.
    500 g pommes frites
  7. Forbered resten af tilbehøret. Grøntsagerne skylles og skæres ud, stil det derefter til siden. Rør din tzatziki sammen og stil den til siden.
    1 agurk, 6 tomater, 1 rødløg, 1 portion tzatziki
  8. Når det er ved at være spisetid, tages den marinerede gyros ud køleskabet. Tilsæt en smule olivenolie til en stor pande og brun nu kødet af ved høj varme til det tager farve og kødet er gennemstegt.
    – Gyros skal brunes af ved meget høj varme, så det får den der lidt karameliserede smag og en god stegeskorpe på overfladen.
  9. Server den færdige gyros med kylling sammen med græske fladbrød og alt det forberedte tilbehør.
    8 græske fladbrød

Næringsindhold

Serving: 1personKalorier: 1149kcalKulhydrater: 107gProtein: 60gFedt: 55gMættet fedt: 13gFlerumættet fedt: 4gEnkeltumættet fedt: 23gTransfedt: 0.03gKolesterol: 148mgNatrium: 2023mgKalium: 2056mgFibre: 13gSukker: 12gA-vitamin: 2476IUC-vitamin: 56mgCalcium: 318mgJern: 5mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Kyllingekød – Jeg bruger kyllingbryst her i opskriften, men det bliver også virkelig lækkert med lårkød der har en lidt mere kraftig smag.
Der skal en del forskellige krydderier i en god gyros, du kan finde dem alle sammen på hylden i dit lokale supermarked.
Oregano – Oregano kan du ikke undvære, du kan bruge tørret eller frisk oregano, hvis du er så heldig at have det i haven.
Stødt koriander – Stødt koriander har en lækker og lidt citrusagtig duft og smag og er en vigtig del af smagen i marinaden.
Stødt allehånde – Stødt allehånde passer utroligt godt sammen med de andre krydderier og giver en dejlig aroma og smag til den færdige ret.
Røget paprika & Paprika – Kombinationen af de 2 typer paprika giver en rigtig god og dyb smag til retten.
Salt – Der skal selvfølgelig salt i marinaden. Jeg bruger 1,5 tsk. Prøv at stege en smule på panden, så kan man altid justere på mængden af salt i forhold til ens egen smag.
Citron – Der skal citron i, både saft og skal. Jeg brugte en ret stor citron her i opskriften, så hvis du kun kan få små citroner, så kan det godt være at du skal bruge 1,5 – 2 stk.

Tilberedning

Steg ved høj varme – Husk at brune kødet af ved høj varme, så bliver smagen bare bedre.

Servering

Server den hjemmelavede gyros i fladbrød med tzaziki, fintsnittede grøntsager og sprøde pommes frites. Alternativt kan du spise gyros sammen med en græsk salat og kogte ris.

Frysning og rester 

Rester af kødet kan gemmes 3 dage i køleskabet. Gyroskødet kan også fint fryses både før og efter tilberedning. Så mariner en stor portion kød og kom det i fryseren, så er der altid nem mad lige til at tage op og stege på panden.

Tilføj dine egne noter

Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.