Populært:

Madformadelskere / Verdenskøkkener / Græsk mad / Græsk gyros med kylling

Græsk gyros med kylling

5

/5

3 timer 30 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

3 timer 30 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Lækker og nem Græsk gyros med med kylling lavet helt fra bunden. Hvis du aldrig har lavet din egen gyros før, så er det bare om at komme i gang. Det smager fantastisk, og du kan servere den som her med fladbrød, eller bare bare en helt simpel græsk salat og og flutes. Læs med her og se hvor nemt det.

græsk gyros med kylling, tzatziki, grøntsager og pommes frites i fladbrød

Græsk mad

Gyros består normalt af kød, i det her tilfælde kylling der bliver marineret i en blanding af olivenolie, citronsaft/skal sammen med en masse lækre krydderier. Helt traditionelt bliver det lave på rotisseri, men nu da det ikke lige er hvermandeje, så lave vi det altså på panden her.

Helt traditionelt laves gyros med svinekød, og den opskrift kan du også finde her hos os, men kylling er det sunde alternativ med sit lave fedtindhold. Men lad mig slå det helt fast, det smager lige så godt som klassisk gyros med svinekød. Den stegte gyros serveres enten i fladbrød, eller i en pita, som mange af os nok også kender. Dertil serveres den med den klasiske græske kolde sauce tzaziki, friske fintsnittede grøntsager, og min favorit! sprøde pommes frites.

Alternativt, så kan det serveres med kogte ris. Eller hvad med at servere det sammen med en lækker græsk salat og et godt hjemmebagt flutes?

Det er en den perfekte mundfuld, og jeg anbefaler at i nyder det sammen med en iskold øl eller en frisk kold hvidvin.

fladbrød med kyllingegyros med grøntsager, tzatziki og pommes frites

Ingrediensnoter

Kyllingekød – Jeg bruger kyllingbryst her i opskriften, men det bliver også virkelig lækkert med lårkød der har en lidt mere kraftig smag.

Olivenolie – Olivenolien danner basen for marinaden.

Rødløg – Rødløg giver en god smag til til den færdige gyros, de bliver karameliseret når man steger kødet ved høj varme.

Hvidløg – Hvidløg en en fast ingrediens i det græske køkken og det skal selvfølgelig også i vores gyros.

Der skal en del forskellige krydderier i en god gyros, du kan finde dem alle sammen på hylden i dit lokale supermarked.

Oregano – Oregano kan du ikke undvære, du kan bruge tørret eller frisk oregano, hvis du er så heldig at have det i haven.

Stødt koriander – Stødt koriander har en lækker og lidt citrusagtig duft og smag og er en vigtig del af smagen i marinaden.

Stødt allehånde – Stødt allehånde passer utroligt godt sammen med de andre krydderier og giver en dejlig aroma og smag til den færdige ret.

Røget paprika & Paprika – Kombinationen af de 2 typer paprika giver en rigtig god og dyb smag til retten.

Salt – Der skal selvfølgelig salt i marinaden. Jeg bruger 1,5 tsk. Prøv at stege en smule på panden, så kan man altid justere på mængden af salt i forhold til ens egen smag.

Citron – Der skal citron i, både saft og skal. Jeg brugte en ret stor citron her i opskriften, så hvis du kun kan få små citroner, så kan det godt være at du skal bruge 1,5 – 2 stk.

Hvordan laver man græsk gyros med kylling?

Her kommer der en kort beskrivelse af hvordan vi plejer at lave den bedste gyros med kylling. Der er lidt forberedende arbejde, og ikke mindst tiden det skal marinere at tænke på, så lav det eventuelt dagen før, så det kan står og trække på køl natten over.

De allerede forberedte og udskårne kyllingebryster, kommes op i en stor skål. Olivenolien tilsættes sammen med rødløg og hvidløg, efterfulgt af krydderiblandingen. Rør det hele grundigt sammen og lad det nu stå køl og marinere.

Den nu færdigmarinerede gyros steges på en meget varm pande til den er brunet godt af. Server den i græske fladbrød, med en god tzaziki, friske grøntsager og sprøde pommes fristes.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

græsk gyros lavet af kylling i fladbrød

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man resterne?

Gem det på køl op til 3 dage eller frys det ned til senere.

Kan gyros fryses?

Jeps! både før og efter tilberedning. Lav en stor portion og frys halvdelen ned. Så er der altid nem mad, lige til at tage op.

Kan jeg bruge andet end kylling?

Du kan bruge lammekød eller svinekød.

Andre græske retter du måske vil synes om

græsk gyros med det hele

Tips og tricks til opskriften

  • Mariner kødet og kom det i fryseren, så er der altid nem mad lige til at tage op.
  • Husk at brune kødet af ved høj varme, så bliver smagen bare bedre.
  • Prøv med forskellige slags kød, svinekød, lammekød.

Serveringsforslag

  • Vi plejer at servere det helt klassisk som streetfood. I hjemmelavede fladbrød med tzaziki, fintsnittede grøntsager og sprøde pommes frites.
  • Du kan også spise gyros sammen med en græsk salat og kogte ris.

Vil du bage dine egne græske fladbrød?

Find vores opskrift på lækre græske fladbrød her.
fladbrød med kyllingegyros
græsk streetfood

Opskrift på græsk fladbrød med kylling

Her får du vores opskrift på gyros med kylling. Vi elsker at spise det som klassisk græsk streetfood serveret i fladbrød.

Hvis du aldrig har lavet gyros selv, så prøv vores opskrift, det vil du ikke fortryde.

græsk gyros med kylling, tzatziki, grøntsager og pommes frites i fladbrød
5 fra 2 stemmer

Græsk gyros med kylling

Opskrift på græsk gyros med kylling
Klassisk Græsk streetfood der bare smager helt fantastisk. Server i fladbrød eller pitabrød med grøntsager, tzatziki og sprøde pommes frites.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Marinering 3 timer
Samlet tid 3 timer 30 minutter
Ret Aftensmad
Køkken Græsk
Antal 4 personer
Kalorier 1149 kcal

Ingredienser

  • 800 g kyllingebryst, eller udbenet lårkød uden skind
  • 4 spsk olivenolie
  • ½ rødløg
  • 2 fed hvidløg

Krydderiblanding

  • 4 tsk oregano
  • 1 tsk stødt koriander
  • ½ tsk stødt allehånde
  • ½ tsk røget paprika
  • 1 tsk paprika
  • 1,5 tsk salt, eller efter smag
  • Peber, efter smag
  • 1 økologisk citron, Skal og saft

Tilbehør

  • 500 g pommes frites
  • 1 agurk, halveret og skåret i tynde skiver
  • 6 tomater, skåret i tern
  • 1 rødløg, halveret og skåret i tynde skiver
  • 1 portion tzatziki
  • 8 græske fladbrød

Sådan gør du

  • Kyllingebrysterne pudses for sener og fedt. Skær dem derefter i tynde strimler og kom dem op i en stor skål.
    800 g kyllingebryst
  • Derefter tilsættes olivenolien efterfulgt af oregano, koriander, allehånde, røget paprika, paprika, salt, peber, skallen af 1 citron samt saften af ½ citron.
    4 spsk olivenolie, 4 tsk oregano, 1 tsk stødt koriander, ½ tsk stødt allehånde, ½ tsk røget paprika, 1 tsk paprika, 1,5 tsk salt, 1 økologisk citron, Peber
  • De 2 fed hvidløg rives/presse fint fint ud over kødet.
    2 fed hvidløg
  • Rødløget pilles, skær det i halve og derefter i meget tynde skiver. Kom det op i skålen til de andre ingredienser og vend nu det hele rigtig grundigt sammen.
    ½ rødløg
  • Kødet skal nu stå på køl og trække i minimum 3 timer, og gerne til dagen efter, så det kan trække masser af smag.
  • Ca. 15 minutter før gyrosen tilberedes kommes fritterne i ovnen, i airfryren eller i frituregryden og tilbredes til de er gyldne og sprøde.
    500 g pommes frites
  • Forbered resten af tilbehøret. Grøntsagerne skylles og skæres ud, stil det derefter til siden. Rør din tzatziki sammen og stil den til siden.
    1 agurk, 6 tomater, 1 rødløg, 1 portion tzatziki
  • Når det er ved at være spisetid, tages den marinerede gyros ud køleskabet. Tilsæt en smule olivenolie til en stor pande og brun nu kødet af ved høj varme til det tager farve og kødet er gennemstegt.
    – Gyros skal brunes af ved meget høj varme, så det får den der lidt karameliserede smag og en god stegeskorpe på overfladen.
  • Server den færdige gyros med kylling sammen med græske fladbrød og alt det forberedte tilbehør.
    8 græske fladbrød

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 1149kcalKulhydrater: 107gProtein: 60gFedt: 55gMættet fedt: 13gFlerumættet fedt: 4gEnkeltumættet fedt: 23gTransfedt: 0.03gKolesterol: 148mgNatrium: 2023mgKalium: 2056mgFibre: 13gSukker: 12gA-vitamin: 2476IUC-vitamin: 56mgCalcium: 318mgJern: 5mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.