Kogte nye kartofler

/5

14 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

Photo of author

Rasmus Juul Møller

Der findes næsten ikke noget bedre end sådan en ny kartoffel sammen med grillmaden her som sommeren. Helt simpelt, perfekt kogt i godt saltet vand, og med lidt frisk persille på toppen. Så behøver man altså ikke meget mere.

kogte nye kartofler med persille i serveringsskål.

Nye danske kartofler

Kartofler er uden tvivl en af favoritterne på listen over tilbehør hos rigtig mange danskere. Og en Dansk bøf er da heller ikke det sammen uden sine kartofler, eller hvad med den stegte flæsk? Her han vi heller ikke undvære dem.

Jeg husker tydeligt fra min bardom, når vi besøgte min farmor og farfar i stege, hvordan min farfar nærmest stod med tårer i øjnene og betragtede køkkenhaven, og de mange rækker af kartofler. Det er et godt bandomsminde sammen med alle de jordbær vi stjal når min farfar ikke lige var i køkkenhaven!

Kartoflens kraft er stærk i vores familie, min farfar havde den, min far har den, men så sprang den alligevel et led over! Jeg er ikke vild med kartofler, og så alligevel lidt. De helt nye, bare kogte med salt, peber og persille, det sætter jeg virkelig pris på. Og så kan jeg også godt lide alle de ting kartofler kan forvandles til med ganske lidt arbejde.

Nu er de her de nye kartofler, så det er med at nyde dem, inden de igen bliver en smule kedelige. Så start med min favorit, kogte i saltet vand med et drys persille.

skål med nye kogte kartofler med persille.

Ingrediensnoter

Små nye kartofler – Det er være fra din egen have, hvis du er så heldig at have kartofler i haven, men de kan også købes i mange supermarkeder her først på sommeren, eller i vejboder eller ved grønthandleren.

Salt – Salt er en meget vigtig ingrediens når man skal koge kartofler. Mange siger faktisk at kogevandet skal være så salt som havvand, og hvis du er tæt på havet, kan du faktisk koge dine kartofler i havvand. Det har vi selv gjort flere gange, og resultatet bliver så godt!

Persille – Frisk persille oven på de kogte kartofler giver en rigtig god smag, men det kan selvfølgelig springes over.

Alternative ingredienser

  • Udskift for eksempel persille med løvstikke eller dild.

Hvordan koger man nye kartofler?

Her kommer der en kort beskrivelse af hvordan jeg plejer at koge vores nye kartofler. Det plejer at virke hver gang, så det er bare med at komme i gang. Der skal en del salt i kogevandet, men det skal du ikke bliver forskrækket over, det sætter sig ikke i kartoflerne.

I en gryde bringes velsaltet vand i kog. De allerede skyllede og rensede kartofler kommes i det kogende vand. Der skrues ned til middel varme, og kartoflerne koges i nogle minutter inden der slukkes for varmen.

Lad nu kartoflerne trække i kogevandet til de er færdige. Der testes med en spids kniv om de er møre. Vandet hældes fra og kartoflerne dampes kort af inden de drysses med friske hakket persille og serveres.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

Nye kartofler med persille i skål.

Ofte stillede spørgsmål

Skal man skrælle nye kartofler?

Nej, nye kartofler skal ikke skrælles. Enten skal man lade skrællen sidde, ellers skal den gnides af med fingrene, eller en skuresvamp.


Andre kartoffelopskrifter du måske vil synes om

skål med lækre nye kartofler.

Tips og Tricks

  • Løvstikke
    • Har du løvstikke i haven, så kan du med fordel komme en stilk løvstikke ned i vandet mens kartoflerne koger. Det giver en dejlig smag.
  • Stik i kartoflerne
    • Kogetiden afhænger meget af hvor store dine kartofler er, så stik i dem med enden af en skarp kniv, og når kartoflerne selv glider af kniven igen, så er de færdige.

Serveringsforslag

Elsker du kartofler?

Prøv også vores opskrift på Små ovnbagte kartofler med tomater og hvidløg eller Smørstegte kartofler med persille.
kogte kartofler med persille i skål.

Opskrift på nye kartofler

Her får du vores opskrift på kogte nye kartofler. Sådan nogle små kartofler smager altså bare fantastisk når de er kogt helt rigtigt.

Vi håber du kan bruge vores guide og opskrift til at glæde din familie eller dine gæste med lækre nye kartofler.

kogte nye kartofler med persille i serveringsskål.
Ingen stemmer endnu

Kogte nye kartofler

Små nye kartofler, perfekt kogte og med et drys frisk persille. De er fantastiske til alt den lækre sommermad, og det er bare at nye de nye kartofler mens de er her.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Tilb. tid 7 minutter
Trækketid 7 minutter
Samlet tid 14 minutter
Ret Tilbehør
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 193 kcal

Ingredienser

  • 1 kg kartofler, nye
  • Salt, ca. 2. spsk eller efter smag
  • Frisk persille, hakket

Sådan gør du

  • I en stor gryde bringes velsaltet vand i kog. Der skal være så meget vand at det kommer til at dække kartoflerne når de kommer i.
    – Vandet skal være næsten så salt som havvand.
    Salt
  • Imens vandet bringes i kog, skylles de nye kartofler grundigt. Vi plejer ikke at fjerne skrællen, men lader den sidde. Hvis du vil have skrællen af, gøres det nemt ved at gnide den af med fingrene, eller med en skuresvamp.
    1 kg kartofler
  • Når vandet koger, kommes kartoflerne i. Kog vandet op og skru ned for varmen Lad kartoflerne koge under låg i ca. 7 minutter.
  • Når tiden er gået slukkes der for blusset og kartoflerne skal nu stå og trække i kogevandet i ca. 6-7 minutter alt efter størrelse. Stik i dem med en spids kniv og tjek om de er møre.
  • Når kartoflerne er klar, hældes vandet fra og de skal nu dampe af i et par minutter inden de drysses med frisk hakket persille og serveres.
    Frisk persille

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 193kcalKulhydrater: 44gProtein: 5gFedt: 0.2gMættet fedt: 0.1gFlerumættet fedt: 0.1gEnkeltumættet fedt: 0.01gNatrium: 16mgKalium: 1063mgFibre: 6gSukker: 2gA-vitamin: 165IUC-vitamin: 52mgCalcium: 33mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Rasmus Juul Møller Avatar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.