Der findes næsten ikke noget bedre end sådan en ny kartoffel sammen med grillmaden her som sommeren. Helt simpelt, perfekt kogt i godt saltet vand, og med lidt frisk persille på toppen. Så behøver man altså ikke meget mere.
Nye danske kartofler
Kartofler er uden tvivl en af favoritterne på listen over tilbehør hos rigtig mange danskere. Og en Dansk bøf er da heller ikke det sammen uden sine kartofler, eller hvad med den stegte flæsk? Her han vi heller ikke undvære dem.
Jeg husker tydeligt fra min bardom, når vi besøgte min farmor og farfar i stege, hvordan min farfar nærmest stod med tårer i øjnene og betragtede køkkenhaven, og de mange rækker af kartofler. Det er et godt bandomsminde sammen med alle de jordbær vi stjal når min farfar ikke lige var i køkkenhaven!
Kartoflens kraft er stærk i vores familie, min farfar havde den, min far har den, men så sprang den alligevel et led over! Jeg er ikke vild med kartofler, og så alligevel lidt. De helt nye, bare kogte med salt, peber og persille, det sætter jeg virkelig pris på. Og så kan jeg også godt lide alle de ting kartofler kan forvandles til med ganske lidt arbejde.
Nu er de her de nye kartofler, så det er med at nyde dem, inden de igen bliver en smule kedelige. Så start med min favorit, kogte i saltet vand med et drys persille.
Ingrediensnoter
Små nye kartofler – Det er være fra din egen have, hvis du er så heldig at have kartofler i haven, men de kan også købes i mange supermarkeder her først på sommeren, eller i vejboder eller ved grønthandleren.
Salt – Salt er en meget vigtig ingrediens når man skal koge kartofler. Mange siger faktisk at kogevandet skal være så salt som havvand, og hvis du er tæt på havet, kan du faktisk koge dine kartofler i havvand. Det har vi selv gjort flere gange, og resultatet bliver så godt!
Persille – Frisk persille oven på de kogte kartofler giver en rigtig god smag, men det kan selvfølgelig springes over.
Alternative ingredienser
- Udskift for eksempel persille med løvstikke eller dild.
Hvordan koger man nye kartofler?
Her kommer der en kort beskrivelse af hvordan jeg plejer at koge vores nye kartofler. Det plejer at virke hver gang, så det er bare med at komme i gang. Der skal en del salt i kogevandet, men det skal du ikke bliver forskrækket over, det sætter sig ikke i kartoflerne.
I en gryde bringes velsaltet vand i kog. De allerede skyllede og rensede kartofler kommes i det kogende vand. Der skrues ned til middel varme, og kartoflerne koges i nogle minutter inden der slukkes for varmen.
Lad nu kartoflerne trække i kogevandet til de er færdige. Der testes med en spids kniv om de er møre. Vandet hældes fra og kartoflerne dampes kort af inden de drysses med friske hakket persille og serveres.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Nej, nye kartofler skal ikke skrælles. Enten skal man lade skrællen sidde, ellers skal den gnides af med fingrene, eller en skuresvamp.
Andre kartoffelopskrifter du måske vil synes om
- Små ovnbagte kartofler med tomater og hvidløg
- Kartofler på grill
- Kartofler og gulerødder i ovn
- Smørstegte kartofler med persille
- Græske kartofler
Tips og Tricks
- Løvstikke
- Har du løvstikke i haven, så kan du med fordel komme en stilk løvstikke ned i vandet mens kartoflerne koger. Det giver en dejlig smag.
- Stik i kartoflerne
- Kogetiden afhænger meget af hvor store dine kartofler er, så stik i dem med enden af en skarp kniv, og når kartoflerne selv glider af kniven igen, så er de færdige.
Serveringsforslag
- Server de lækre kartofler til grillmaden. Det kan for eksempel være til en lakseside på grill, til en lækker ribeye på grill eller måske til grillet flanksteak.
- Nye kartofler er skønne til en Stegt rødspætte med persillesovs.
Elsker du kartofler?
Prøv også vores opskrift på Små ovnbagte kartofler med tomater og hvidløg eller Smørstegte kartofler med persille.
Opskrift på nye kartofler
Her får du vores opskrift på kogte nye kartofler. Sådan nogle små kartofler smager altså bare fantastisk når de er kogt helt rigtigt.
Vi håber du kan bruge vores guide og opskrift til at glæde din familie eller dine gæste med lækre nye kartofler.
Kogte nye kartofler
Ingredienser
- 1 kg kartofler, nye
- Salt, ca. 2. spsk eller efter smag
- Frisk persille, hakket
Sådan gør du
- I en stor gryde bringes velsaltet vand i kog. Der skal være så meget vand at det kommer til at dække kartoflerne når de kommer i. – Vandet skal være næsten så salt som havvand.Salt
- Imens vandet bringes i kog, skylles de nye kartofler grundigt. Vi plejer ikke at fjerne skrællen, men lader den sidde. Hvis du vil have skrællen af, gøres det nemt ved at gnide den af med fingrene, eller med en skuresvamp.1 kg kartofler
- Når vandet koger, kommes kartoflerne i. Kog vandet op og skru ned for varmen Lad kartoflerne koge under låg i ca. 7 minutter.
- Når tiden er gået slukkes der for blusset og kartoflerne skal nu stå og trække i kogevandet i ca. 6-7 minutter alt efter størrelse. Stik i dem med en spids kniv og tjek om de er møre.
- Når kartoflerne er klar, hældes vandet fra og de skal nu dampe af i et par minutter inden de drysses med frisk hakket persille og serveres.Frisk persille
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her