Den klassiske danske ret stegt rødspætte med med persillesovs og kartofler kan bare noget! Det smager helt fantastisk, og hvis du ikke har haft mod på at lave det hjemme hos dig selv før, så er det nu du skal kaste dig ud i det. Læs med her og se hvor nemt det rent faktisk er.
Frisk fisk og festmåltid
Vi er vilde med fisk! Hele familien elsker faktisk fisk, og det åbner op for nogle muligheder for at variere aftensmaden på en sund måde. Livretten hos ungerne er ubetinget laks, og det smager da også godt, men hos os voksne er det fladfisken der er i højsæde.
Det er en blanding af minder om fisketure og restaurantbesøg igennem livet, der har sat sine spor på den positive måde, og når muligheden for friske fisk byder sig, så er det på menuen.
Der er mange bud på hvordan man laver en rødspætte. Paneringen er selvfølgelig en vigtig del, det uden tvivl være rugmel og ikke så meget andet. Der er folk der vender fisken i pisket æg inden rugmelen, men det synes jeg nu ikke er nødvendigt.
Jeg har også engang på Langeland hørt om noget med knuste flæskesvær, men jeg blev aldrig helt klar over om det var en joke!
Fiskekutteren.dk kommer her i vores lille by med frisk fisk, og det er faktisk helt friskt! Så fryseren bliver fyldt når han kommer, så vi har fisk indtil næste gang han dukker op. Der er så meget at vælge imellem, at det kan være svært at bestemme sig. Men hele rødspætter skal der simpelthen med hjem!
Ingrediensnoter
Rødspætter – Flået på oversiden, renset for blodrester og trimmet for finner.
Rugmel – Helt almindelig rugmel til paneringen.
Salt & Peber – Fiskene skal krydres godt, det gøres under stegningen.
Kartofler – Helst nye, men det kan vi desværre ikke få året rundt, så uden for sæsonen, kan du sagtens bruge andre kartofler, helst små.
Mælk – Til sovsen – Eventuelt supleret med en smule af kogevandet fra kartoflerne.
Persille – Masser af frisk persille. Hakkes fint inden det skal i sovsen.
Citronsaft – Der skal lidt syre til sovsen, og her er citronsaft rigtig godt.
Grøntsagsbouillon – Hvis man synes at sovsen er lidt fad i smagen, så kan jeg anbefale en halv terning lige til at løfte smagen lidt.
Hvordan laver man stegt rødspætte med persillesovs?
Her kommer der en kort gennemgang af hvordan du laver de bedste stegte rødspætte med persillesovs.
På billederne herunder, kan du se hvordan du forbereder og tilbereder rødspætterne.
- Først skal fiskene gøres klar. Finner klippes af, og fiskene renses helt indvendigt.
- Fiskene vendes i rugmel på begge sider.
- Fiskene steges med oversiden nedad først, krydder dem med salt og peber. De steges i smør og olie i cirka 4 minutter før de vendes. 4 minutters stegetid på hver side, plejer at passe for os, men hvis dine fisk er meget større eller mindre skal tiden måske justeres lidt.
- Fiskene vendes og krydres med salt og peber, og steges 4 minutter på den anden side også.
De færdige rødspætter kan holdes varme i ovnen på 100 grader.
I en gryde smeltes smørret til sovsen og melet kommes i. Svits det i et par minutter inden mælken gradvist piskes i til sovsen er blevet tyk og cremet. Kom citronsaft samt den hakkede persille i, og smag sovsen til med salt, sukker samt peber og eventuelt en smule grøntsagsbouillon.
Server de stegte rødspætter med persillesovsen og kogte kartofler.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Når du serverer hele rødspætter, skal du beregne en rødspætte pr person. Det kan både børn og voksne sagtens spise herhjemme, men hvis dine børn ikke spiser så meget, så kan to børn måske dele en fisk.
Andre fiskeretter du måske vil synes om
- Salat med varmrøget laks og avocado
- Ørred på grill
- Laksebowl med ris og grøntsager
- Laks med spinat i flødesovs
- Laksespyd på grill
Tips og Tricks
- Brug masser af smør!
- Der skal en del fedtstof til at stege fiske, og smør er det eneste rigtige. Spar nu ikke på det! Du kan bruge stegefedtet som smørsovs til fisken hvis du har lyst.
- Smag sovsen til
- Husk at smage persillesovsen til, den skal sidde lige i skabet.
Serveringsforslag
- Server helt klassisk med kogte nye kartofler og en smule grønt. Det kan være ærter, bønne, gulerødder eller Jeres favoritgrøntsager.
Elsker du denne ret?
Prøv også vores opskrift på Ovnbagt laks eller Lakseside på grill
Opskrift på panerede rødspætter med persillesovs.
Her får du vores version af den danske klassiker, stegte rødspætter med persillesovs og kartofler. Det er faktisk ret nemt at lave og serveret sammen med en god hjemmelaver persillesovs og nye danske kartofler, så bliver det ikke meget bedre.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, og gløde familien med en dejlig fiskeret til aften.
Stegt rødspætte med persillesovs
Ingredienser
- 4 rødspætter, hele, flåede
- 2 dl rugmel
- 100 g smør
- 2 spsk olie
- Salt
- Peber
Persillesovs
- 30 g smør
- 30 g hvedemel
- 5 dl mælk, let eller sødmælk
- 2 bdt frisk persille
- ½ citron, saften
- 1 tsk salt, eller efter smag
- ½ tsk sukker, eller efter smag
- Peber
- ½ grøntsagsbouillonterning, eventuelt, for at løfte smagen
Sådan gør du
- Start med at forberede rødspætterne. De flås på oversiden og hovederne skæres af. Klip eller skær de store finner på hver side af fisken af, og kasser dem. Rens fiskene grundigt indvendigt for indvolde og blodrester under den kolde hane. Du kan med fordel bruge spidsen af en kartoffelskræller eller en kniv til at skrabe blodresterne ud.4 rødspætter
- Forvarm ovnen til 100 grader sat op til almindelig over- og undervarme. Ovnen skal bruges til at holde de færdige fisk varme indtil det hele er færdigt og maden skal serveres. Det er ikke nødvendigt hvis du ikke skal lave så mange fisk, så du kan stege dem på en gang.
- Smør og olie varmes op til middel varme på panden. Imens smørret varmes op, vendes de 2 første rødspætter grundigt i rugmel til de er helt dækket. Kom dem på panden, og steg dem først med oversiden nedad ved middel varme i ca. 4 minutter alt efter størrelse. Når de er helt gyldne, vendes de forsigtigt og steges igen i ca. 4 minutter på undersiden. – Krydder fiskene med salt og peber på begge sider under tilberedningen.2 dl rugmel, 100 g smør, 2 spsk olie, Salt, Peber
- Læg de færdigstegte fisk i ovnen, for at holde dem varme mens du steger resten.
- Samtidig med at fiskene steges, laves persillesovsen.
- I en gryde smeltes smørret til sovsen, kom melet i og svits det i 2 – 3 minutter og tilsæt derefter mælken gradvist imens der piskes, til sovsen er tyk og cremet. Kom citronsaft samt hakket persille i, og smag til med salt, sukker samt peber og eventuelt ½ bouillonterning. Skru ned for varmen og lad det simre til alle fisk er stegt færdig.30 g smør, 30 g hvedemel, 5 dl mælk, 2 bdt frisk persille, ½ citron, 1 tsk salt, ½ tsk sukker, Peber, ½ grøntsagsbouillonterning
- Server de stegte rødspætter med persillesovsen, kogte kartofler og noget grønt tilbehør.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 25. juni 2024 – Vi har efterfølgende opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret:
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her