Madformadelskere / Aftensmad / Stegt flæsk med persillesovs

Stegt flæsk med persillesovs

5

/5

20 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

20 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Danmarks nationalret nr 1 er stegt flæsk med persillesovs. Og med godt grund. Det er nemlig noget nær det perfekte danske måltid. Sprødt flæsk, nye kartofler og en cremet og tyk persillesovs. Så bliver det ikke meget bedre. Så her hvordan du laver en af de mest kendte gamle danske retter.

Opskrift på stegt flæske med persillesovs og kartofler

Stegt flæsk med persillesovs er min livret! Det kan der slet ikke være tvivl om, og til trods for at vi spiser rigtig meget spændende og velsmagende mad herhjemme, så er det her favoritten. Jeg kan stadig huske når min mor lavede stegt flæsk. De der sprøde salte skiver flæsk sammen med persillesovs, uhmm! Og så kartofler til at mose ud i sovsen.

Nu er det mine egne unger, der med stor velbehag spiser stegt flæsk, når det er på menuen herhjemme. Vi får det Ca. 1 gang om måneden, og så er det altså “all you can eat“. Der er ikke noget værre end at kunne spise en skive til, og så er fadet tomt! Så det er bare om at lave rigeligt.

Hvordan laver man stegt flæsk med persillesovs?

De to hovedelementer i stegt flæsk med persillesovs er selvsagt kød og sovs. Kartoflen er mere bare fyldstof for mig, men alligevel kan jeg ikke komme i tanke om andet der ville passe til. Det er ganske få ingredienser der skal til at lave vores alle sammen nationalret.

  • Flæsk i skiver. Vi plejer at gå efter letsaltet flæsk, jeg synes det har en bedre smag
  • Frisk persille
  • Smør/mel, til opbagningen
  • Mælk
  • Bouillon, bare en smule til lige at løfte smagen på sovsen.
  • Salt og peber
  • Rødbeder, simpelthen et must som tilbehør!

Flæsket steges gyldent og sprødt. Samtidig med at flæsket hygger sig på grillen bringes en stor gryde med velsaltet vand i kog.

Når vandet koger, kommes kartoflerne i og koges til de er møre. I en anden gryde smeltes smør. Når smørret er smeltet tilsættes mel, og det piskes sammen til en roux (Opbagning). Lad det stege ved svag varme et par minutter.

Mælk og bouillon tilsættes gradvist under omrøring til rouxen. Når sovsen har nået den ønskede konsistens, smages den til med salt og peber samt rigeligt friskhakket persille.

Flæsket serveres med sammen med sovsen, kartoflerne samt rødbeder. Og så er det bare at spise igennem! Server det sammen med en iskold øl, gerne med masser af humle.

Stegt flæsk i ovn

Stegt flæsk kan sagtens tilberedes i ovn. Her slipper man også for en del stegeos, som man eller ville opleve hvis man lavede stegt flæsk på panden. Ovnen stilles til alm. ovn og temperaturen til 225 grader.

Flæsket placeres på risten med bagepapir. Placer bagepladen midt i ovnen og kom en bradepande under til at samle fedt op. Det er altså en god metode til at lave stegt flæsk i ovn uden svineri. Flæsket steges 25 – 30 minutter eller til det er gyldent og sprødt. Vend det et par gange undervejs.

Stegt flæsk på grill

Der er mange måder at komme frem til perfekt stegt flæsk, personligt foretrækker jeg at lave det på grillen. Man slipper for stegeos i huset, og det er absolut en fordel.

Når vi laver stegt flæsk på grillen, så er det normalt i alubakker. Flæsket placeres i bakkerne, og tilberedes ved indirekte varme til det er gyldent. det vendes at par gange undervejs. Temperaturen i grillen bør ligge omkring 225 grader. Alubakkerne samler alt fedtet op, så minimum rengøring af grillen efterfølgende.

Man kan også med fordel lave stegt flæsk på rotisseri. Her er det kurven til rotisseri jeg tænker på. Her placeres en alubakke under kurven når det snurrer rundt. På den måde undgår man også fedt i grillen. Alubakken fyldes løbende med vand i løbet af grilltiden. Her grilles igen ved indirekte varme og en temperatur på ca. 225 gader.

Endelig kan man også stege flæsket direkte på grillen. Her vil fedet dryppe ned, og samles op i drypbakken. temperaturen skal igen være ca. 200-225 grader og grillen skal være sat op til indirekte varme. Flæsket vendes efter behov, og steges til det er gyldent og sprødt.

Paneret stegt flæsk

Panering eller ej, det er nærmest en religion. Personlige foretrækker jeg uden, men jeg spiser det også gerne med. Paneringen forgår helt simpel ved at flæsket bankes let ud, derpå dyppes det i æg, så i rasp. Herefter steges det til det er gyldent.

Tilbehør til stegt flæsk

Tilbehøret til stegt flæsk er efter bogen, persillesovs, kartofler og rødbeder. Det er sådan vi fortrækker. Men skulle man nu alligevel beslutte sig for at lave noget der fungerer godt, så kunne en hjemmelavet rösti måske erstatte kartoflerne. Eller måske kunne man lave stuvede kartofler.

Stegt flæsk med persillesovs opskrift

Her er vores opskrift på stegt flæsk og persillesovs. Uden så meget indpakning, så er det i min verden retten over dem alle, intet mindre end Danmarks nationalret. Jeg håber at i får lyst til at sætte tænderne i et knasende stykke flæsk, og prøve kræfter med opskriften.

Opskrift på stegt flæske med persillesovs og kartofler
5 fra 1 stemme

Stegt flæsk med persillesovs

Opskrift på stegt flæsk med persillesovs
Danmarks nationalret nr. 1. Stegt flæsk og persillesovs er klassisk dansk mad, som bare smager godt og hele familien elsker det. Serveres med kogte kartofler og så har man et fantastisk måltid mad.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 20 minutter
Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 1120 kcal

Ingredienser

  • 800 g flæsk, i skiver, gerne letsaltet flæsk

Persillesovs:

  • 30 g smør
  • 2 spsk hvedemel
  • 3 dl mælk
  • 2 dl grøntsagsbouillon
  • 2 dl frisk persille, fint hakket

Sådan gør du

Stegt flæsk i ovn:

  • Forvarm ovnen til 225 grader alm. ovn. Kom bagepapir på risten til ovnen og fordel skiverne af flæsk. Kom risten i den forvarmede ovn, placer en bradepande under risten. Tilbered nu skiverne af flæsk 35 – 40 minutter til de er gyldne og sprøde. Vend dem et par gang undervejs.

Stegt flæsk på grill:

  • Metode 1. Forvarm grillen til 200-225 grader, sat op til indirekte varme. Skiverne af flæsk placeres i alubakker. Steg dem 45 – 60 minutter eller til de er gyldne og sprøde. Det sprødstegte flæsk placeres på fedtsugende papir inden det serveres.
  • Metode 2. Forvarm grillen til 200-225 grader, sat op til indirekte varme. Skiverne af flæsk kommes i en rotisserikurv. Placer en alubakke med en smule vand under kurven, fyld vand på efter behov. Tilbered flæsket i den roterende kurv i 45 – 60 minutter eller til de er gyldne og sprøde.
  • Metode 3. Forvarm grillen til middel varme sat op til direkte varme. Steg skiverne af flæsk over den direkte varme, vend dem løbende, så de ikke brænder på under tilberedningen. Fortsæt indtil de er gyldne og sprøde.

Stegt flæsk på pande:

  • Forvarm en nonstick pande til middel varme. Placer skiverne af flæsk på panden og steg dem i 5 – 6 minutter på hver side eller til de er gyldne og sprøde. Vend dem flere gange undervejs, så de ikke brænder på.

Persillesovs:

  • Smørret smeltes i en gryde. Når det er smeltet tilsættes melet, det piskes sammen til en roux. Lad det svitse et par minutter ved middel varme. Tilsæt mælk og bouillon gradvist under omrøring. Når sovsen har den ønskede konsistens, tilsættes persille og der smages til med salt og peber.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 1120kcalKulhydrater: 10gProtein: 23gFedt: 109gMættet fedt: 40gTransfedt: 1gKolesterol: 153mgNatrium: 314mgKalium: 777mgFibre: 2gSukker: 4gA-vitamin: 4366IUC-vitamin: 67mgCalcium: 167mgJern: 4mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Mangler du en dejlig dessert ovenpå et godt måltid? Så prøv en af vores klassiske danske desserter for eksempel Citronfromage eller Rabarbertrifli.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Opskrift af

Rasmus Juul Møller Avatar
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.