Vi er fortalere for mange af de gamle mormorretter og traditionelle danske retter. Stuvede kartofler er ingen undtagelse. Vi elsker faktisk mormormad, og vi får tit frikadeller, flæskesteg eller krebinetter, det er nemlig nogle af favoritterne blandt både vokse og børn herhjemme.
Stuvede kartofler som tilbehør til danske retter
Til frikadeller er stuvede kartofler dejligt tilbehør. Det er nemt og billigt at lave, og så smager det fantastisk med friskhakket persille i som her i denne opskrift.
Kartoflerne er super gode som tilbehør til mange kødretter, og de er milde og cremede i smagen, så de fleste børn vil også synes om dem på middagsbordet. Vi vil rigtig gerne slå et slag for de her gamle “mormorretter” – de er nemlig stadig rigtig gode, og fantastisk familiemad som både store og små vil sætte pris på.
Hvordan laver man stuvede kartofler?
Det er en nem ret med få ingredienser, og alt du skal bruge for at lave de lækreste kartofler er:
- Kartofler, selvfølgelig… De skal være kogte, pillede og skåret i tern.
- Smør
- Mel
- Grøntsagsbouilion
- Sødmælk
- Salt, peber og lidt muskatnød
- Masser af frisk persille
Fremgangsmåden er ganske simpel. Du laver en opbagt sovs af smør, mel, bouillon og mælk. Den smager du til og vender de kogte kartofler i og hakket persille. Det er helt vildt nemt tilbehør, og så smager det fantastisk.
Stuvede kartofler opskrift
Her er vores bud på en opskrift på stuvede kartofler med persille. Den er nemt at lave, først skal du have kogt dine kartofler møre i letsaltet vand, og skåret dem ud i mundrette stykker. Så er du klar til at lave stuvningen og vende kartoflerne i.
Vi bruger altid muskatnød i sovsen, det hører sig til stuvede kartofler synes vi. Det giver en dejlig smag til sovsen sammen med den friske hakkede persille.
Stuvede kartofler med persille
Ingredienser
- 50 g smør
- 60 g mel
- 4-5 dl grøntsagsbouillon
- 4-5 dl sødmælk
- Salt
- Peber
- 1 knsp stødt muskatnød
- 1 kg kogte pillede kartofler, skåret i grove stykker
- 1-2 bdt frisk persille, finthakket
Sådan gør du
- Smelt smørret i en gryde, tilsæt mel og rør rundt i et par minutter ved svag varme.
- Tilsæt mælk samt grøntsagsbouillon lidt efter lidt imens du pisker. Når saucen har fået den ønskede konsistens smages den til med salt og peber samt muskat.
- Tilsæt persille og kartofler og rør rundt. Lad det simre ved svag varme et par minutter.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Serveringsforslag og tilbehør til stuvede kartofler
Stuvede kartofler spises traditionelt med stegte ål, men vi spiser det nu mest til frikadeller eller andre traditionelle danske retter som børnene også er vilde med.
Retten er ret hurtig at lave, og du kan også lave den hvis du har en rest kogte kartofler. Så skal de bare skæres i tern og vendes i sovsen sammen med persille. På den måde kan man altså nemt give nyt liv til en rest kogte kartofler, som måske ikke ville være så spændende i sig selv.
Det er en af de tilbehørsretter vi kommer tilbage til igen og igen, det smager altså bare godt og så er det så nemt at lave.
Serveringsforslag til stuvede kartofler
- Som tilbehør til frikadeller
- Som tilbehør til krebinetter eller karbonader (alt efter hvor du kommer fra)
- Som tilbehør til stegte ål
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her