Stuvede kartofler er en klassisk dansk tilbehørsret, som passer super godt til både frikadeller, hamburgerryg og andet klassisk mormormad. Det smager så godt, og så er det faktisk supernemt at lave.

Tilbehør til dansk mad
Til frikadeller er stuvede kartofler dejligt tilbehør. Det er nemt og billigt at lave, og så smager det fantastisk med friskhakket persille i som her i denne opskrift.
Kartoflerne er også super gode som tilbehør til mange andre kødretter, og de er milde og cremede i smagen, så de fleste børn vil også synes om dem på middagsbordet.
Vi vil rigtig gerne slå et slag for de her gamle “mormorretter” – de er nemlig stadig rigtig gode, og fantastisk familiemad som både store og små vil sætte pris på. Derudover så er det jo både nemt og billigt med sådan en omgang kartofler, og det mætter rigtig godt.
Stuvede kartofler spises traditionelt med stegte ål, men vi spiser det nu mest til frikadeller eller andre traditionelle danske retter som børnene også er vilde med.
Retten er ret hurtig at lave, og du kan også lave den hvis du har en rest kogte kartofler. Så skal de bare skæres i tern og vendes i sovsen sammen med persille. På den måde kan man altså nemt give nyt liv til en rest kogte kartofler, som måske ikke ville være så spændende i sig selv.
Det er en af de tilbehørsretter vi kommer tilbage til igen og igen, det smager altså bare godt og så er det så nemt at lave.
Mere hverdagsmad
Ingrediensnoter
Kartofler – Du skal bare bruge helt almindelig spisekartofler når du skal lave en stuvning med kartofler. Kartoflerne skal være kogte, pillede og skåret i grove tern.
Mælk – Vi brugte sødmælk til denne opskrift, det synes vi giver det bedste resultat når vi laver opbagt sovs.
Persille – Vi synes altså der hører sig persille til, og gerne rigeligt af det. Så har du frisk persille i haven, så er det bare at give den gas med det.
Hvordan laver man stuvede kartofler?
Det er en nem ret at lave, og du skal ikke bruge ret mange ingredienser. Fremgangsmåden er ganske simpel.
Du laver en opbagt sovs af smør, mel, bouillon og mælk. Den smager du til, og vender de kogte kartofler og hakket persille i sovsen. Det er helt vildt nemt tilbehør, og så smager det fantastisk.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Vi elsker stuvede kartofler med persille i sovsen. Det gør den altså lige lidt mere let og lækker. Men hvis du nu ikke er til persille, kan den fint laves uden persille eller du kan bruge for eksempel purløg i stedet hvis du hellere vil det.
Andre klassiske danske retter
- Dansk valgflæsk
- Husarsteg
- Frikadeller med hjemmelavet kartoffelsalat
- Saftig glaseret skinke i ovn
- Klassisk svensk pølseret
Tips og Tricks
- Tilsmagning
- Smag til med muskatnød, salt og peber. Det er lidt en smags sag hvor meget muskat man synes sådan en stuvning skal have, så det er vigtigt at smage til og komme lidt i af gangen indtil du synes smagen er rigtig.
Serveringsforslag
- Server kartoflerne tilbehør til frikadeller, hamburgerryg, flæskesteg eller andre klassiske danske retter.
- De er også lækre til krebinetter eller karbonader (alt efter hvor du kommer fra).
- Stuvede kartofler er klassisk tilbehør til stegte ål.
Elsker du lækre retter med kartofler?
Prøv også vores opskrifter på Sprøde parmesan-kartofler eller cremede flødekartofler med porrer
Opskrift på stuvning med kartofler
Her er vores bud på en opskrift på stuvede kartofler med persille. Den er nemt at lave, først skal du have kogt dine kartofler møre i letsaltet vand, og skåret dem ud i mundrette stykker. Så er du klar til at lave stuvningen og vende kartoflerne i.
Vi bruger altid muskatnød i sovsen, det hører sig til stuvede kartofler synes vi. Det giver en dejlig smag til sovsen sammen med den friske hakkede persille. Vi håber du har lyst til at prøve opskriften og servere kartoflerne for din familie.

Stuvede kartofler med persille
Ingredienser
- 1 kg kartofler
- 50 g smør
- 50 g hvedemel
- 4 dl grøntsagsbouillon
- 4 dl sødmælk
- 1 knsp stødt muskatnød
- 1 tsk salt
- Peber
- 1 bdt frisk persille
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne og skær dem i grove tern. Kom dem i en gryde med velsaltet vand, og lad dem koge til de er møre, cirka 8-10 minutter. Hæld herefter vandet fra, og lad dem stå og køle af.1 kg kartofler
- Smelt smørret i en gryde, tilsæt mel og pisk i det i et par minutter ved svag varme, så melet bliver stegt godt af.50 g smør, 50 g hvedemel
- Tilsæt mælk samt grøntsagsbouillon lidt efter lidt imens du pisker. Hold øje med konsistensen mens du tilsætter væsken, den skal ikke være alt for tyk, for den tykner yderligere lidt når kartoflerne kommer i. Når saucen har fået den ønskede konsistens smages den til med salt og peber samt revet muskatnød.4 dl grøntsagsbouillon, 4 dl sødmælk, 1 knsp stødt muskatnød, 1 tsk salt, Peber
- Hak persillen fint, og tilsæt den sammen med kartoflerne og rør rundt. Lad det simre ved svag varme et par minutter, så sovsen tykner lidt yderligere, og server den derefter straks.1 bdt frisk persille
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 26. februar 2019 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret:
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her