Lækker og saftig nakkefilet tilberedt som klassisk husarsteg. Nakkefilet fyldt med svampe, bacon og friske krydderurter, det er opskriften på den bedste husarsteg. Serveret med en god sovs, nogle sprøde kartofler og kogt broccoli, så bliver det ikke meget bedre. Hvis du vil se hvor nemt det er at lave husarsteg fra bunden, så læs med her og få vores opskrift.
De game klassikere holder stadig
Nu går vi den tid i møde, hvor gryderetterne, supper og andet godt finder vej tilbage til bordet, efter at være afløst af de mere lette sommerretter. Og det passer mig fint, for selv om jeg elsker sommermad, så er der noget rart ved efterårs og vinterretterne. Det er “comfort food” eller hyggemad, som vi kalder det på dansk, og selv om det kan være noget tungt, så er det alligevel lækkert.
Jeg er vild med de gamle klassiske retter og en god hjemmelavet husarsteg, er for mig rigtig mormor mad. På en hverdag, er det måske ikke lige de tunge gamle retter vi plejer at trække frem, men i en weekend, hvor det regner og er lidt koldt, så er de gamle klassikere helt perfekte. Husarstegen er desværre gået lidt i glemmebogen, og det er rigtig synd, for det smager super godt og det er faktisk ret nemt at lave.
En husarsteg er i al sin enkelhed en nakkefilet fyldt med en blanding af svampe, bacon, en smule løg og lækre frisk krydderurter efter smag. Jeg plejer at bruge timian, persille og salvie når jeg laver husarsteg, men det kunne lige så godt være rosmarin, løvstikke, eller noget helt tredje. I min udgave af husarsteg er det normalt champignoner jeg bruger, men i svampesæsonen blander jeg med kantareller, og hvad der ellers byder sig til i skovbunden.
Tilbehøret til husarsteg kan være alt muligt, men hos os plejer det at være en eller anden form for kartofler og noget grønt. Og så er der selvfølgelig sovsen! Skyen fra husarstegen bliver til den lækreste brune sovs du med garanti vil elske, og sovs er bare det perfekte match til kartofler.
Ingrediensnoter
Nakkefilet – En nakkefilet kan du finde i de fleste større supermarkeder, den her i opskriften vejede omkring 1,5 kg.
Bacon – Bacon er med til at give den dejlige saltede røgede smag, der også kommer til at præge sovsen sammen med svampene.
Champignoner – Champignonger er bare nogle lækre svampe, og de giver en rigtig fin smag. Men er du den type der selv samler svampe, så kan du med fordel prøve at mikse med nogle af dem du finder i naturen. Alternativt kan man købe dem i supermarkeder, jeg kan anbefale at prøve med en blanding af kantareller og champignoner.
Løg – Løg skal der til. Jeg bruger kun et løg, men du kan sagtens prøve at komme et mere i. Du kan også skifte dem ud, og bruge skalotteløg i stedet for.
Persille – Frisk persille er bare godt, og det passer også rigtig godt i en ret som husarsteg.
Timian – Frisk timian er en af de bedste krydderurter i min bog, og det kan bare noget sammen med svampe.
Salvie – Om man kan lide salvie er en smags sag, jeg synes at det smager vildt godt og her i retten passer det rigtig godt sammen med de andre krydderurter.
Fælles for alle krydderurterne er at man kan bruge tørret, hvis man ikke kan finde friske.
Hvordan laver man husarsteg?
Det er faktisk ret nemt at lave en husarsteg, og her kommer en kort beskrivelse af hvordan du gør.
Bacon, svampe samt løg og krydderurter hakkes fint og svitses på en pande. I mellemtiden forberedes nakkefileten, der skæres i skiver, dog uden at skære helt igennem stegen. Nakkefileten krydres og svampefyldet kommes imellem skiverne. Stegen bindes op og drysses med en smule rasp, inden den kommes i et ildfast fad.
Der tilsættes vin, bouillon samt krydderuter til fadet, der nu stilles i en forvarmet ovn. Når stegen er færdig tages den ud af ovnen, og skyen hældes igennem en si over i en gryde, hvor der tilsættes fløde, ribsgele samt sovsekulør. Saucen koges en smule ind og smages til hvorefter den jævnes, inden den er klar til servering.
Madsnoren fjernes fra stegen, der skæres i skiver. Server sammen med sprøde ovnkartofler og kogt broccoli.
Find den fulde opskrift på husarsteg længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Resterne af husarsteg kan holde sig et par dage på køl i en lufttæt beholder.
Ja, man kan sagtens fryse resterne ned og gemme dem til senere.
Ja, hvis man ikke kan lide svinekød, så kan man lave husarsteg med kalkunbryst. Så kan man også bruge kalkunbacon i stedet for.
Andre efterårsretter retter du måske vil synes om
Opskrift på gammeldags husarsteg af nakkefilet
Her kommer vores opskrift på den bedste husarsteg. Der er masser af velsmag, der med garanti vil glæde hele familien.
Det er mormormad når det er bedst, server den sammen med den lækre brune sovs, sprøde kartofler og kogt broccoli eller kogte ærter.
Husarsteg
Ingredienser
- 1,5 kg nakkefilet
- 200 g bacon
- 1 løg
- 250 g champignon
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk frisk persille
- 1 spsk frisk timian
- 2 blade frisk salvie
- 1 tsk salt
- Peber
- 3 dl oksebouillon
- 1 dl rødvin
- 1 dl piskefløde
- 1 spsk sovsekulør
- 1 spsk ribsgele
- 2 spsk maizena
- 2 spsk vand
- Salt
Sådan gør du
- Som det første forvarmes ovnen til 200 grader.
- Derefter skæres baconen i tern og svitses på en stor pande. I mens baconen svitses, renses løg samt champignoner. Begge dele hakkes fint og kommes på panden sammen med baconen når den er blevet gylden.
- De friske krydderurter hakkes fint og kommes på panden sammen med salt og peber efter smag. Svits blandingen til al væde fra svampene er fordampet.
- Imens blandingen svitses forberedes nakkefileten. Den pudses for de værste sener og fedt. Derefter skæres der skiver i den, dog uden at skære helt igennem, lidt som med en hasselback kartoffel.
- Nakkefileten krydres derefter med en smule salt og peber. Nu skal svampeblandingen fordeles ned imellem skiverne på nakkefilten, bare fyld rigeligt i.
- Slut af med at drysse rasp på toppen. Efterfølgende bindes stegen med madsnor på langs for at holde sammen på den under tilberedningen. Husarstegen placeres nu i et ildfast fad og der tilsættes rødvin, bouillon samt ekstra krydderurter til fadet.
- Stil nu husarstegen i ovnen og tilbered den i 2 timer ved 200 grader.
- Når tiden er gået tages stegen ud af ovnen. Skyen fra fadet hældes igennem en si over i en gryde. Stegen stilles utildækket, og skal nu trække imens sovsen laves.
- Kom fløden i skyen og kog den op. Tilsæt sovsekulør, ribsgele og smag den til med salt og peber. Når man er tilfreds med smagen jævnes sovsen med en blanding af maizena rørt op en i en smule vand.
- Når man er tilfreds med konsistensen på sovsen er den klar til servering. Madsnoren fjernes på stegen, og den skæres i skiver og servres med sovsen, kogt broccoli og kogte kartofler.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her