Populært:

Valgflæsk

5

/5

30 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

30 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

I dag er dagen hvor vi alle skal stemme til kommunal- og regionsvalget. Det betyder selvfølgelig at vi skal spise valgflæsk efterfølgende. Læs med her og få vores opskrift på valgflæsk og lidt mere fakta om hvorfor det egentlig hedder sådan.

valgflæsk eller stegt flæsk med persillesovs og kartofler

Kan man spise valgflæsk?

Valgdag, det betyder stegt flæsk og persillesovs herhjemme. Men hvad er valgflæsk egentlig og kan det overhovedet spises?

Hvis man ser på ordet valgflæsk i sin helt traditionelle betydning, så har det faktisk ingenting med mad at gøre overhovedet.

Valgflæsk er et udtryk for alt det politikerne lover os borgere for at få os til at sætte et kryds ved dem. De løfter der får os til at stemme på lige præcis dem. En måde at fiske stemmer på igennem valgkampen.

Men når det så er sagt, så er stegt flæsk med persillesovs jo danmarks nationalret, og det er jo oplagt at servere på en festdag som valgdagen hvor vi fejrer demokratiet.

Det er også blevet en skøn tradition herhjemme, så når vi har sat vores krydser, så fejrer vi det med en god omgang stegt flæsk med persillesovs og kartofler.

Det er heldigvis en ret som hele familien elsker herhjemme.

stegt flæsk med persillesovs og kartofler som valgflæsk

Ingrediensnoter

Flæsk / svinebryst i skiver – Gerne letsaltet flæsk.

Kartofler – Kartofler skal der til, der skal jo være noget til at suge sovsen op med.

Persille – Ingen flæsk uden persillesovs. Der skal selvfølgelig masser af frisk persille i.

Hvordan laver man valgflæsk?

Det er slet ikke svært at lave en god omgang valgflæsk, og du kan nemt nå det selvom du både skal hjem fra arbejde og stemme på vejen.

Først skal kartoflene skrælles og sættes til at koge i saltet vand.

I mens de koger steges flæskes gyldent på en pande, og så er der kun sovsen tilbage.

Persillesovs laves ved at smelte smør i en gryde, og tilsætte hvedemel. Det skal lige svitses godt af, og så kommes væsken i indtil man synes den har en god tykkelse. Til sidst skal der hakket persille i, og så er der kun tilbage at sætte sig til bordet og nyde den gode mad.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

stegt flæsk og persillesovs og kartofler som valgflæsk

Ofte stillede spørgsmål

Hvad betyder valgflæsk?

Valgflæsk har som sådan ikke noget med mad at gøre. Valgflæsk er et udtryk for alle de løfter der bliver givet under en valgkamp for at tiltrække ekstra stemmer. Det er et udtryk for de ting politikerne lover os for at fiske lidt ekstra stemmer inden valget.

Andre danske retter du måske vil synes om

stegt flæsk med persillesovs og kartofler

Opskrift på valgflæsk

Her på valgdagen skal vi selvfølgelig have valgflæsk. Stegt flæsk med persillesovs og kogte kartofler er lækkert at spise for hele familien, og herhjemme er det blevet en tradition på valgdagen.

Vi håber du får lyst til at servere en omgang lækker valgflæsk for familien, og så ønsker vi Jer alle sammen en rigtig god valgdag.

valgflæsk eller stegt flæsk med persillesovs og kartofler
5 fra 1 stemme

Valgflæsk

Opskrift på valgflæsk til valgdagen
Danmarks nationalret stegt flæsk og persillesovs er blevet en tradition for mange at spise på valgdagen. Det er god klassisk dansk mad, som er en god afslutning på dagen, når man har fået sat sit kryds til valget.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 30 minutter
Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 1350 kcal

Ingredienser

  • 1 kg kartofler
  • 800 g flæsk, i skiver, gerne letsaltet flæsk

Persillesovs:

  • 30 g smør
  • 2 spsk hvedemel
  • 3 dl mælk
  • 2 dl grøntsagsbouillon
  • 2 dl frisk persille, fint hakket

Sådan gør du

Kartofler:

  • Skræl kartoflerne og kog dem i saltet valg i 15-20 minutter til de er møre. Hæld så vandet fra og lad dem dampe af inden servering. Mens kartoflerne koges laves flæsk og persillesovsen.

Stegt flæsk:

  • Forvarm en pande til middel varme. Placer skiverne af flæsk på panden og steg dem i 5 – 6 minutter på hver side eller til de er gyldne og sprøde. Vend dem gerne flere gange undervejs, så de ikke brænder på eller bliver for mørke.

Persillesovs:

  • Smelt smørret i en gryde. Når det er smeltet tilsættes mel, og det piskes sammen til en roux. Lad det svitse et par minutter ved middel varme. Tilsæt mælk og bouillon gradvist under omrøring. Når sovsen har den ønskede tykkelse, tilsættes persille og sovsen smages til med salt og peber.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 1350kcalKulhydrater: 51gProtein: 28gFedt: 115gMættet fedt: 44gFlerumættet fedt: 12gEnkeltumættet fedt: 52gTransfedt: 1gKolesterol: 168mgNatrium: 393mgKalium: 1801mgFibre: 7gSukker: 7gA-vitamin: 4652IUC-vitamin: 116mgCalcium: 196mgJern: 6mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.