Hjem » Aftensmad » Flæskesteg med det hele

Flæskesteg med det hele

Flæskesteg med knasende sprøde svær, kartofler, sovs i rigelige mængder og en god portion rødkål, det er bare godt! Flæskesteg med det hele står på menuen i mange hjem og er rigtig hyggemad. Her får du alle opskrifter til flæskesteg med det hele samlet på et sted, læs med og se hvordan du selv kan lave et lækker klassisk dansk måltid.

Flæskesteg med det hele - kamsteg med sprøde svær, kartofler, rødkål og brun sovs

Flæskesteg om søndagen

Os der bor i nærheden af Østerhøjst kro, ved at der om søndagen er flæskesteg med det hele på som dagens ret, og selvom det smager rigtig godt og det er nemt, så er der ikke noget der slår den hjemmelavede version.

Og det er faktisk slet ikke så slemt når man først er i gang, og belønningen kommer når duften breder sig i hytten, når spisetid nærmer sig. Jeg elsker flæskesteg med det hele, og sådan tror jeg at vi er rigtig mange der har det.
vores unger elsker flæskesteg, og selvom vi spiser rigtig meget spændende mad, så er der noget rart og hyggeligt ved en god flæskesteg som der ikke er så meget andet mad der kan.

To skiver flæskesteg, brun sovs, kartofler og rødkål på tallerken

Hvordan laver man flæskesteg med det hele?

Alle der elsker flæskesteg kan vidst blive enige om at sværen er meget vigtig, den skal selvfølgelig være sprød og knasende. Hvis man er lidt omhyggelig med at ridse svære grundigt, og for gnedet masser af salt ned imellem dem, så kan det også sagtens lade sig gøre. En flæskesteg tager den tid den skal i ovnen, og derfor kan tilberedningstiden variere. Der er også meget forskel på hvordan ovne varmer, så hold øje med den. Det kan godt være at din flæskesteg skal have mere eller mindre tid i ovnen.

Her kommer en lille gennemgang af hvad du skal bruge og fremgangsmåden.

Den fulde opskrift med tider og temperaturer finder du nederst på siden.

  • Flæskesteg, ca. 1500 gram.
  • Laurbærblade
  • Peberkorn
  • Frisk timian
  • Nelliker
  • Vand, til flæskestegen, kogende, skal kunne dække sværene. Bliver til stegesky til sovsen.
  • Løg
  • Salt, til flæskestegen, groft kokkesalt eller flagesalt.
  • Kartofler, mellem størrelse.
  • Smør
  • Hvedemel
  • Stegesky fra stegen
  • Vand, eller kogevand fra kartofler.
  • Piskefløde
  • Ribsgele
  • Bouillonterning, svinebouillon.
  • Kulør
  • Salt og peber, til tilsmagning.
  • Gastrik, tilsmagning
  • Rødkål

Ovnen forvarmes og imens den varmer op, forberedes flæskestegen. Alle svær skæres igennem, dog uden at skære ned i kødet.
En gryde med vand bringes i kog, og flæskestegen placeres med sværsiden ned i et ildfast fad. Det nu kogende vand hældes ved stegen til det dækker sværen. Nelliker, peberkorn samt laurbærblade kommes i vandet. Fadet stilles nu i den forvarmede ovn i 20 minutter.

Når stegen har stået i ovnen i 20 minutter tages den ud og vendes med sværsiden op. Groft salt gnides ned imellem sværene, løg samt timian kommes i fadet. Stil stegen i ovnen igen.

Nu skal stegen tilberedes til kernetemperaturen næsten er nået, der skrues op for varmen til sværen bobler op og kernetemperaturen er nået. Tag stegen ud af ovnen og stil den utildækket så den kan trække.
Gem stegeskyen fra stegen til sovsen. Husk at skumme fedtet fra.

Kartoflerne skrælles og koges i velsaltet vand til de er møre. Gem eventuelt lidt kogevand til sovsen.

Kom rødkålen i en gryde og varm den op i mens kartoflerne koger.

I en anden gryde forberedes sovsen. Smelt smørret og tilsæt melet, svits det i smørret i et par minutter. Tilsæt derefter gradvist stegesky, vand og fløde gradvist til sovsen har fået den ønskede konsistens.
Bouillonterning, ribsgele samt kulør tilsættes. Lad sovsen simre i nogle minutter og smag den til med salt, peber samt gastrik.

Når kartofler, sovs og rødkål er klar, så er stegen også klar til at skære ud. Skær et par skiver flæskesteg. og kom dem på en tallerken ammen med nogle kartofler og en portion rødkål. Hæld sovs over kartoflerne, og så det klar til servering.

Velbekomme.

Flæskesteg med tilbehør af kartofler rødkål og sovs

Opskrift på flæskesteg med det hele

Her kommer opskriften på vores udgave af flæskesteg med det hele. Flæskesteg med sprøde svær, en lækker sovs og kartofler samt rødkål. En rigtig søndagsret for hele familien.

Flæskesteg med det hele - kamsteg med sprøde svær, kartofler, rødkål og brun sovs
3.67 fra 3 stemmer

Flæskesteg med det hele

Opskrift på flæskesteg med sprøde svær, rødkål, kartofler og flæskestegssovs
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 1 t 20 min
25 min
Samlet tid 1 t 55 min
Ret Hovedret
Køkken Dansk
Antal 6 personer
Kalorier 824 kcal

Ingredienser

Flæskesteg: Tilberedes på grill eller i ovn

  • 1,5 kg flæskesteg
  • 4 laurbærblade
  • 10 peberkorn
  • 1 kvist frisk timian
  • 3 hele nelliker
  • 1 l vand, kogende, skal kunne dække sværene
  • 1 løg
  • 1 spsk salt, groft kokkesalt eller flagesalt

Kartofler:

  • 1,5 kg kartofler, mellem størrelse

Sovs:

  • 50 g smør
  • 2,5 spsk hvedemel, med top
  • 4 dl stegesky, fra stegen, skummet for fedt
  • 3 dl vand, eller kogevand fra kartofler
  • ½ dl piskefløde
  • 1 spsk ribsgele
  • ½ svinebouillonterning
  • 1 spsk sovsekulør
  • Salt, efter smag
  • Peber, efter smag
  • 1 spsk gastrik, kan udelades

Rødkål:

Sådan gør du

Flæskestegen: Tilberedes i ovn

  • – Forvarm ovnen til 200 grader.
    – Kom vandet i en gryde og bring det i kog.
    – Flæskestegen ridses, så alle svær er ridset igennem. Undgå at skære ned i kødet.
  • Flæskestegen placeres i et ildfast fad med sværsiden ned. Kom kogende vand ved til det dækker sværene. Kom peberkorn, nelliker samt laurbærblade ved.
  • Stil det ildfaste fad i ovnen. Lad den stå ved 200 grader i 20 minutter. med sværsiden ned.
  • Tag flæskestegen ud og vend den med sværsiden op.
  • Gnid groft salt ned imellem sværene. Kom et løg skåret i kvarte i vanden sammen med timian.
  • Derefter kommes flæskestegen i oven igen og tilberedes i ca. 50 minutter, eller til kernetemperaturen er 58 grader. Skru op for varmen til 230 grader og tilbered stegen til sværen er sprød og kernetemperaturen er 62-63.
    – Stegesky, det stilles til siden og gemmes til saucen.
  • Når sværen er sprød og kernetemperaturen er nået tages stegen ud. Den skal nu hvile utildækket i ca. 25 minutter inden den skæres ud og er klar til servering.

Kartofler: Laves i mens stegen hviler

  • Kartoflerne skrælles og skylles i koldt vand. Alternativt kan kartoflerne pilles efter kogning i stedet for at skrælle dem.
  • I mens stegen hviler bringes velsaltet vand i kog i en stor gryde. Kom kartoflerne i når vandet koger.
  • Når vandet er kommet i kog igen, skrues der ned til middel varme. Lad kartoflerne koge i 15 -20 minutter, eller til de er møre.
  • Når kartoflerne er færdige, hældes vandes fra. Lad dem stå med låg på til de skal serveres.

Flæskestegssovs: Laves når kartoflerne koger.

  • Smelt smørret i en gryde og tilsæt melet. Svits det ved middel varme i et par minutter i mens der røres.
  • Derefter tilsættes stegesky samt vand og fløde gradvist i mens der piskes til saucen har fået den ønskede konsistens.
  • Bouillonterning, ribsgele samt kulør tilsættes. Sovsen simrer herefter ved svag varme i et par minutter. Smag den til med salt, peber samt gastrik. Tilsæt mere væske efter behov for at justere konsistensen på saucen.
  • Når man er tilfreds med smag og konsistens holdes sovsen varm ved lav varme til den skal serveres.

Rødkål: Varmes samtidig med kartofler og sovs tilberedes.

  • I en gryde varmes rødkålen op ved middel varme til den er helt gennemvarm. Den er derefter klar til servering.

Servering:

  • Flæskestegen skæres ud.
    – Anret på tallerkner med 2 skiver flæskesteg, kartofler samt rødkål og sovs.
    Alternativt stilles det hele på bordet, så man selv kan tager for sig.
  • Velbekomme.

Hvad skal du huske til næste gang?



Nutrition

Serving: 1personKalorier: 824kcalKulhydrater: 53gProtein: 63gFedt: 20gMættet fedt: 9gKolesterol: 187mgNatrium: 1574mgKalium: 2173mgFibre: 7gSukker: 5gA-vitamin: 437IUC-vitamin: 53mgCalcium: 82mgJern: 4mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Flæskesteg med tilbehør, Klassisk dansk mad, Kromad, Traditionelle danske retter
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Photo of author

Opskrift af Rasmus Juul Møller

Rasmus er familiefar og madelsker med stort M. Han elsker at stå bag grillen eller pizzaovnen og servere mad, som familie og venner elsker at spise. Rasmus er uddannet teknisk designer, og hans kreativitet ses også i køkkenet, hvor han elsker at frembringe nye retter og kombinationer, der får smagsløgene til at synge. Han elsker gadgets og mad der kan grilles, laves i sous vide eller med noget nyt sejt udstyr.

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.