Hjemmelavede frikadeller med brun sovs er bare det bedste! Serveret med kartofler og en god syrlig rødkål, så bliver det ikke meget bedre. Det er helt klassisk mormormad som de fleste af os elsker. Hvis du vil se hvordan du selv kan lave frikadeller med brun sovs, så læs med her og få vores opskrift.
Brun sovs til frikadeller
Når vi spiser frikadeller, så er det meget forskelligt hvad vi serverer til. Men en gang imellem, så skal det være med det hele! Altså, sådan en rigtig tyk brun frikadelle-sovs, som vores datter Ellen kalder det.
Og når det er med brun sovs, så kalder det helt automatisk på kartofler og rødkål. Men det er nu heller ikke så ringe endda! Det er tung mad, så det er ikke så tit vi får det, men det smager nu altså bare godt.
Frikadeller med brun sovs er absolut en af ungernes favoritter. Johannes er mest til frikadellerne og Ellen er til moste kartofler i brun sovs, så det går lige op.
Og så er der Lasse vores Newfoundlænder, han viger ikke fra komfuret når vi laver frikadeller! Og der falder da også en i hans retning, når det nu også er hans livret.
Hvordan laver man frikadeller med brun sovs?
Og hvordan laver man så frikadeller med brun sovs? Jo, det er faktisk ret nemt, og man kan jo forberede sig lidt og lave farsen i forvejen, den tager ikke skade af at stå i køleskabet og trække et par timer. Og ingredienserne til sovsen kan også stilles klar.
Kartoflerne koger du selvfølgelig samtidig med at du steger frikadellerne, og rødkålen varmes selvfølgelig også på forhånd. Hvis du vil have en god opskrift hjemmelavet rødkål og du gider bruge tiden på det, så prøv den her: Hjemmelavet rødkål.
Her kommer en gennemgang af de ingredienser du skal bruge og fremgangsmåden.
Du kan finde den fulde opskrift nederst på siden.
- Hakket svinekød, eller en blandet af hakket svine- og kalvekød.
- Løg
- Havregryn
- Æg
- Mælk
- Stødt allehånde
- Salt
- Peber
- Smør, til stegning
- Olivenolie
- Fedtstof/stegerester fra panden
- Hvedemel
- Kogevand fra kartofler
- Bouillon
- Piskefløde
- Engelsk sovs
- Sød sennep
- Tomatpure
- Ketchup
- Madkulør
- Sukker
Først røres farsen til frikadellerne sammen. Der kan steges en “prøvedelle” for at tjekke om man er tilfreds med salt og peber.
Frikadellerne steges steges i en blanding af smør og olie.
Imens frikadellerne steges, koges kartoflerne i velsaltet vand. Rødkålen kommes i en gryde og varmes op ved lav varme.
Når frikadellerne er færdige, kommes de et fad og dækkes med folie så de kan holde sig varme.
I samme pande som frikadellerne blev stegt i laves nu sovsen. Når sovsen er tilsmagt og sidder lige i skabet, skrues der ned for varme, så den kan holde sig varm til maden skal på bordet.
Server frikadellerne med kartofler, rødkål og den brune sovs.
Opskrift på klassiske frikadeller med kartofler, rødkål og brun sovs
Her får du vores opskrift på en klassisk dansk middagsret, nemlig frikadeller med brun sovs, kartofler og selvfølgelig rødkål. Det er en ret vi elsker herhjemme, og som man aldrig går galt i byen med. Husk at gemme resterne, kolde frikadeller er formidable på madpakken dagen efter.
Frikadeller med brun sovs
Ingredienser
Frikadellefars
- 500 g hakket svinekød, eller en blanding af hakket svine- og kalvekød
- 1 stk løg, stort, groft revet på rivejern
- 1 dl havregryn
- 2 stk æg
- 1 dl mælk
- ¼ tsk stødt allehånde
- 1,5 tsk salt, eller efter smag
- Peber
Til stegning:
- 50 g smør
- 2 spsk olivenolie
Brun sovs til frikadeller:
- fedtstof samt stegerester fra panden
- 2 spsk hvedemel
- 1 dl kogevand fra kartofler, eller vand
- 2,5 dl svinebouillon
- 1 dl piskefløde
- 1 spsk engelsk sauce
- 1 tsk sød sennep
- 1 spsk tomatpure
- 1 spsk ketchup
- 1 spsk madkulør
- 1 tsk salt, eller efter smag
- 1 tsk sukker, efter smag
- Peber, efter smag
Sådan gør du
- Alle ingredienser til farsen røres sammen i en skål eller på køkkenmaskine.
- Olivenolie og smør varmes op til middel varme på en stor pande.
- Form frikadellerne til en passende størrelse og steg dem 6-7 minutter på hver side, juster på varmen hvis panden er for varm, frikadellerne skal have en pæn brun stegeskorpe uden at være brændte. Når frikadellerne bliver færdige, lægges i et fad og dækkes med staniol for at holde sig varme.
Brun sovs til til frikadeller:
- Melet kommes i panden med fedtstof og stegerester fra frikadellerne. Svits det under omrøring i et par minutter.
- Tilsæt kartoffelvandet imens der piskes, pas på der ikke kommer klumper i sovsen.
- Tilsæt derefter bouillon, samt fløde gradvist imens der piskes let. Lad sovsen koge op og jævne under omrøring i et par minutter.
- Derefter tilsættes Engelsk sauce, sød sennep, tomatpure, ketchup samt kulør og rør det ind i sovsen. Tilsæt salt, sukker og peber efter smag og lad sovsen simre i et par minutter og koge lidt ind.– Hvis sovsen bliver for tyk kan den fortyndes med vand.
- Smag sovsen endeligt til og og den varm på lavt blus til den skal serveres.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter: