Boller i karry

Af:

Rasmus Juul Møller

Opdateret:

Udgivet:


Boller i karry er en dansk klassiker, og det er en nem og familievenlig ret, som vi elsker at spise herhjemme.

boller i karry med ris i tallerken med gaffel.

Mere hverdagsmad

HOP DIREKTE TIL

    Vi laver ofte boller i karry herhjemme, og denne her klassiske version er et hit hos alle vi serverer den for.

    Det gode ved denne opskrift

    Gammeldags opskrift – Det her er en god klassisk gammeldags boller i karry. Der er ikke noget fancy, bare ægte god smag. Opskriften her stammer oprindeligt fra min mor, så det er altså farmors version du får her.
    Børnevenlig – Vores opskrift er til hele familien. Det er den vi selv laver herhjemme, og vores børn har spist den helt fra små. Karrysovsen har den gode krydrede smag, men den er familievenlig og her kan alle være med.

    Ingrediensnoter

    Hakket svinekød – Vi bruger oftest hakket svinekød eller en blanding af hakket svinekød og hakket kalv og -flæsk.

    Havregryn – I vores opskrift er der havregryn i farsen til bollerne for at give lækre og saftige kødboller. Det samme gør vi når vi laver frikadeller, og det er altså virkelig lækkert.

    Smør – Sovsen laver vi som en opbagt karrysovs, så der skal bruges smør. Vælg rigrig smør når du skal lave sovs, det giver den bedste sovs.

    Karry – Du skal have fat i en god karry, der smager af noget. Her må du prøve dig lidt frem, og finde din favorit. Karry er et blandingskrydderi, og består af mange forskellige krydderier, og de kan være blandet i forskellige forhold. Hvis du har mod på det kan du endda gå i gang med at lave din egen karry, for at få det helt rigtige forhold mellem krydderierne.

    Alternative ingredienser

    Kød – Hvis I ikke spiser svinekød, kan du også fint lave opskriften med hakket kyllingekød.

    Mælk – Mælken i opskriften til karrysovsen kan udskiftes med kokosmælk i samme mængde.

    Hvordan laver man boller i karry?

    Det er slet ikke så svært at lave hjemmelavet boller i karry fra bunden.

    1. Først skal farsen til kødbollerne laves. Det gør man ved at rive løget, og blande det sammen med alle de andre ingredienser til en jævn fars.
    2. Kødbollerne koger man i vand tilsat bouillonterninger, eller bouillon hvis man har det, og når de er færdige, så skal man lave karrysovsen.
    3. Det er en opbagt sovs karrysovsen er baseret på. Den laver man ved først at smelte smørret og svitse karryen heri inden man rører hvedemelet i. Så skal væsken i lidt af gangen mens man pisker, indtil sovsen har den rette konsistens.
    4. Til sidst smages saucen til med salt, peber og sukker og så kan man vende kødbollerne i sovsen eller servere det hver for sig.

      Find den fulde opskrift længere nede på siden.

    Madelsker-tip

    Kog bollerne i bouillon

    Det vigtigste når du skal lave en god karrysovs, er at koge kødbollerne i vand tilsat et par bouillonterninger (eller hjemmelavet bouillon) og så bruge kogevandet fra bollerne til at lave sovsen. Det giver en helt fantastisk god smag til sovsen.

    Lav ekstra kødboller

    Lav gerne en dobbeltportion af kødbollerne nu hvor du er i gang, de er gode at have i fryseren til en anden dag.

    tallerken med klassisk boller i karry drysset med hakket koriander

    Er du sulten efter mere? Følg Madformadelskere på Instagram, Facebook og Pinterest for at få de nyeste opskrifter!

    boller i karry med ris i tallerken med gaffel.
    5 fra 2 stemmer

    Boller i karry

    En klassisk dansk ret, som mange af os elsker. Det er en familiefavorit med god smag, som både børn og voksne er glade for. Saftige kødboller i lækker karrysovs og serveret med kogte ris, så behøver man ikke så meget mere.
    Opskrift af: Rasmus Juul Møller
    Udskriv Pin
    Forb. tid 10 minutter
    Tilb. tid 35 minutter
    Samlet tid 45 minutter
    Ret Aftensmad
    Køkken Dansk
    Antal 4 personer
    Kalorier 1000 kcal

    Ingredienser

    Kødboller

    • 1 kg hakket svinekød
    • 2 løg
    • 2 dl havregryn
    • 2 æg, eller 3 efter behov for at binde farsen
    • 3 dl mælk
    • ½ tsk stødt spidskommen
    • 2 ½ tsk salt
    • Peber

    Kogning

    • Vand
    • Svinebouillonterninger, tilpasset mængden af vand

    Karrysovs

    • 50 g smør
    • 50 g hvedemel
    • 1 ½ spsk karry
    • 1 tsk stødt gurkemeje, (kan udelades)
    • 5 dl svinebouillon, , kogevand fra kødbollerne
    • 4 dl mælk
    • 1 tsk sukker
    • Salt
    • Peber

    Sådan gør du

    Kødboller

    • Riv løg groft på et rivejern, og rør det sammen med resten af ingredienserne til kødbollerne til en jævn masse.
      1 kg hakket svinekød, 2 løg, 2 dl havregryn, 2 æg, 3 dl mælk, ½ tsk stødt spidskommen, 2 ½ tsk salt, Peber
    • Bring rigeligt vand tilsat svinebouillonterninger1 i kog. Form kødbollerne i en passende størrelse og kom dem i det kogende vand. Skru ned for varmen og lad dem simre i ca. 8 – 10 min.
      Vand, Svinebouillonterninger
    • Sluk for gryden og lad dem trække i kogevandet en halv times tid.

    Karrysovs

    • Smelt smørret ved jævn varme i en gryde, og drys karrypulver og gurkemeje i, og lad det svitse med i ca. 1 minut inden du går videre2.
      50 g smør, 50 g hvedemel, 1 ½ spsk karry, 1 tsk stødt gurkemeje
    • Drys melet i, og rør til det er helt opsuget af smørret.
    • Hæld lidt af kogelagen fra kødbollerne ved under konstant piskning. Tilsæt mælk og bouillon lidt af gangen til saucen har den ønskede konsistens.
      5 dl svinebouillon, 4 dl mælk
    • Lad saucen koge ved svag varme og under omrøring i ca. 5 min. Smag saucen til med sukker, salt og peber, og varm kødbollerne i saucen.
      1 tsk sukker, Salt, Peber
    • Server retten med ris til3.

    Se video til opskriften

    Tips og noter

    1. Bouillonterninger – Læs på pakken med terningerne, for at se hvor mange du skal bruge til den mængde vand du bruger. Oftest er det 1 terning pr halve liter vand. Sæt rigeligt vand over, det er nemmere at koge kødbollerne i lidt for meget vand.
    2. Svits krydderierne – For at få smagen af karry rigtig frem i sovsen, er det vigtigt at svitse krydderierne af i smørret inden du begynder at komme andet i.
    3. Servering – Server boller i karry med ris og evt. grønne bønner eller ærter. Prøv også at tilsætte revet æble i karrysovsen lige inden servering, eller server med æbletern til at drysse over retten.

    Hvad skal du huske til næste gang?



    Ernæringsinformation

    Serving: 1personKalorier: 1000kcalKulhydrater: 32gProtein: 54gFedt: 72gMættet fedt: 30gFlerumættet fedt: 6gEnkeltumættet fedt: 29gTransfedt: 1gKolesterol: 306mgNatrium: 535mgKalium: 1154mgFibre: 3gSukker: 13gA-vitamin: 751IUC-vitamin: 6mgCalcium: 280mgJern: 4mg
    Vilkår for beregning af ernæringsdata
    Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

    Servering og rester

    Tilbehør

    Vi serverer altid vores boller i karry med ris til. Hvis det skal være lidt sundt, kan vi også finde på at servere kogte grønne bønner eller ærter til. Det elsker børnene. Tilbehøret skal helst ikke være for kompliceret.

    Du kan også servere retten med æbletern, som man kan drysse ud over, og vi putter også nogle gange lidt revet æble i karrysovsen lige inden servering, både for at give lidt ekstra grønt til retten, men også for at lette sovsen lidt og give noget friskhed og syre.

    Rester

    Du kan gemme resterne i køleskabet og genopvarme det dagen efter, eller du kan fryse resterne ned. Hvis du har blandet boller og sovs sammen, kan det fryses samlet, men du kan også fryse det hver for sig. Det kan være lidt lettere at varme sovsen op, hvis bollerne ikke er i når du skal varme den op, og røre i den. Så ved du på forhånd at du vil fryse retten ned, så vil jeg anbefale dig at fryse kødboller og karrysovs i to forskellige beholdere.

    Opdatering

    Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 8. januar 2019 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

    Denne opskrift er senest opdateret:

    Opskrift af

    Rasmus Juul Møller Avatar
    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skriv en kommentar

    Opskriftsvurdering





    Om madformadelskere

    Redaktionen:
    Tina Westergaard Møller
    Rasmus Juul Møller

    Mad for Madelskere udgives af:
    WM Media
    CVR: 38046799
    Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

    [email protected]

    Rettigheder

    Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.