Populært:

Boller i karry

5

/5

45 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

45 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Boller i karry er en dansk klassiker. Det er en nem og familievenlig ret, som vi altså også elsker at spise herhjemme. Lav endelig en dobbeltportion kødboller, det er nemlig noget der er rart at have i fryseren til dage hvor man ikke gider at stå i køkkenet. Læs med her og få vores opskrift på verdens bedste boller i karry.

boller i karry drysset med koriander, anrettet i tallerken med gaffel

Dansk familiemad når det er best

Boller i karry, det er bare godt! Det spiser vi tit her hos os og vi laver altid en stor portion kødboller, så der er til fryseren. 

Det er vel lidt som med frikadeller, en familieopskrift, her er det i hvert fald min mors version jeg har valgt at dele. Så vil du prøve farmors boller i karry, så læs endelig videre her!

Kødbollerne skal smage af noget, og karrysaucen skal have styrke! Man skal dog ikke overdrive med styrken. Pas på med karry, der er mange forskellige blandinger, og de varierer i styrke. Så det er så vigtigt at huske at smag på maden!

Kom hellere for lidt i til en start, og så kan du altid tilsætte lidt mere karry senere. Sovsen vil også smage af mere jo længere tid den står og simrer på blusset. Så smag til, og gerne flere gange i løbet af tilberedningstiden.

Boller i karry er en klassiker for mange Danske familier. Det er en klassisk dansk ret, som vist ofte er på middagsbordet i mange danske familier – også i vores. Vi spiser måske retten 1 gang om måneden, og det er virkelig en god og børnevenlig ret.

tallerken med klassisk boller i karry drysset med hakket koriander

Ingrediensnoter

Hakket svinekød – Vi bruger som regel hakket svinekød eller en blanding af hakket svinekød og hakket kalv og -flæsk. Du kan også lave boller i karry med hakket kyllingekød.

Havregryn – Vi bruger havregryn i farsen til bollerne for at give lækre of saftige kødboller. Det samme gør vi når vi laver frikadeller.

Spidskommen – Giver et lille pift til kødbollerne.

Smør – Sovsen laver vi som en opbagt karrysovs, så der skal bruges smør.

Hvedemel – Helt almindeligt hvedemel, bruges til at lave en opbagning, der jævner sovsen.

Karry – Der er stor forskel på smagen og styrken af karry, så det er vigtigt at smage dig frem og justere hvor meget der skal i.

Hvordan laver man boller i karry?

Det er slet ikke så svært at lave hjemmelavet boller i karry fra bunden.

Først skal farsen til kødbollerne laves. Det gør man ved at rive løget, og blande det sammen med alle de andre ingredienser til en jævn fars.

Kødbollerne koger man i vand tilsat bouillonterninger, eller bouillon hvis man har det, og når de er færdige, så skal man lave karrysovsen.

Først smelter man smørret, og svitser karryen her i inden man rører hvedemelet i. Så skal væsken i lidt af gangen mens man pisker, indtil sovsen har den rette konsistens. Til sidst smages saucen til med salt, peber og sukker og så kan man vende kødbollerne i sovsen eller servere det hver for sig.

Server boller i karry med ris til.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

tallerken med boller i karry med ris

Ofte stillede spørgsmål

Kan boller i karry fryses ned?

Ja det kan du! Hvis du har blandet boller og sovs sammen, kan det fryses samlet, men du kan også fryse det hver for sig. Det kan være lidt lettere at varme sovsen op, hvis bollerne ikke er i når du skal varme den op, og røre i den. Så ved du på forhånd at du vil fryse retten ned, så vil jeg anbefale dig at fryse kødboller og karrysovs i to forskellige beholdere.

Kan jeg gemme rester til dagen efter?

Ja det kan du sagtens. Gem resterne i køleskabet, og så kan de varmes igen når de skal spises.

Kan jeg lave karrysovsen med kokosmælk?

Ja det kan du sagtens. Følg opskriften herunder, og udskift mælk med kokosmælk i samme mængde.

Andre danske opskrifter du måske vil synes om

tallerken med boller i karry med ris til

Tips og tricks til den bedste boller i karry

  • Det vigtigste ved at lave en god sovs til boller i karry, er at koge kødbollerne i vand tilsat et par bouillonterninger (eller hjemmelavet bouillon) og så bruge kogevandet fra bollerne til at lave sovsen.
  • Derudover skal du have fat i en god karry, der smager af noget. Her må du prøve dig lidt frem, for der er rigtig stor forskel på karry. Karry er et blandingskrydderi, og består af mange forskellige krydderier, og de kan som sagt være blandet i forskellige forhold. Hvis du har mod på det kan du endda gå i gang med at lave din egen karry, for at få det helt rigtige forhold mellem krydderierne.

Serveringsforslag

  • Vi serverer altid vores boller i karry med ris til. Hvis det skal være lidt sundt, kan vi også finde på at servere kogte grønne bønner eller ærter til. Det elsker børnene. Det skal helst ikke være for kompliceret.
  • Vi putter gerne lidt revet æble i karrysovsen lige inden servering, både for at give lidt ekstra grønt til retten, men også for at lette sovsen lidt og give noget friskhed og syre. Ellers kan sådan en karrysovs godt blive lidt tung. Du kan også servere retten med æbletern til, som man kan drysse ud over.
tallerken med boller i karry med ris
boller i karry med ris

Opskrift på nem og børnevenlig Boller i karry

Her får du vores version af boller i karry. Vi laver altid denne version, og den er både nem og børnevenlig, så hele familien kan spise med.

Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, og servere en lækker omgang boller i karry for familien. Det smager altså bare fantastisk godt!

boller i karry drysset med koriander, anrettet i tallerken med gaffel
5 fra 2 stemmer

Boller i karry

Opskrift på boller i karry
Boller i karry er en klassisk dansk ret, som mange af os elsker. Det er en familiefavorit med god smag, som både børn og voksne er glade for. Saftige kødboller i lækker karrysovs og serveret med kogte ris, så behøver man ikke så meget mere.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Samlet tid 45 minutter
Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 1000 kcal

Ingredienser

Kødboller:

  • 1 kg hakket svinekød
  • 2 løg
  • 2 dl havregryn
  • 2 æg, eller 3 efter behov for at binde farsen
  • 3 dl mælk
  • 1/2 tsk stødt spidskommen
  • 2,5 tsk salt
  • Peber

Kogning:

  • Vand
  • Svinebouillonterninger, tilpasset mængden af vand

Karrysovs:

  • 50 g smør
  • 50 g hvedemel
  • 1 ½ spsk karry
  • 1 tsk stødt gurkemeje, (kan udelades)
  • 5 dl svinebouillon, Eller kogevand fra kødbollerne
  • 4 dl mælk, eller kokosmælk
  • 1 tsk sukker
  • Salt
  • Peber

Sådan gør du

Kødboller:

  • Løget rives groft på et rivejern, og røres sammen med resten af ingredienserne til kødbollerne til en jævn masse.
  • Bring rigeligt vand tilsat svinebouillonterninger i kog. Form kødbollerne i en passende størrelse og kom dem i det kogende vand, skru ned for varmen og lad dem simre i ca. 8 – 10 min.
  • Sluk for gryden og lad dem trække i kogevandet en halv times tid.

Karrysovs:

  • Smelt smørret ved jævn varme i en gryde, og drys karrypulveret i lad det boble med i ca. 1 min.
  • Drys melet i, og rør til det er helt opsuget af smørret.
  • Hæld lidt af kogelagen fra kødbollerne ved under konstant piskning. Tilsæt mælk og bouillon lidt af gangen til saucen har den ønskede konsistens.
  • Lad saucen koge ved svag varme og under omrøring i ca. 5 min. Smag saucen til med sukker, salt og peber, og varm kødbollerne i saucen.
  • Server boller i karry med ris til.

Noter

Tilbehør: Ris og evt. grønne bønner eller ærter.
Prøv også at tilsætte revet æble i karrysovsen lige inden servering, det smager skønt!

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 1000kcalKulhydrater: 32gProtein: 54gFedt: 72gMættet fedt: 30gFlerumættet fedt: 6gEnkeltumættet fedt: 29gTransfedt: 1gKolesterol: 306mgNatrium: 535mgKalium: 1154mgFibre: 3gSukker: 13gA-vitamin: 751IUC-vitamin: 6mgCalcium: 280mgJern: 4mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere
Boller i karry med ris
boller i karry med ris

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 8. januar 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.