Boller i karry er en dansk klassiker, og det er en nem og familievenlig ret, som vi elsker at spise herhjemme.

Mere hverdagsmad
Vi laver ofte boller i karry herhjemme, og denne her klassiske version er et hit hos alle vi serverer den for.
Det gode ved denne opskrift
Gammeldags opskrift – Det her er en god klassisk gammeldags boller i karry. Der er ikke noget fancy, bare ægte god smag. Opskriften her stammer oprindeligt fra min mor, så det er altså farmors version du får her.
Børnevenlig – Vores opskrift er til hele familien. Det er den vi selv laver herhjemme, og vores børn har spist den helt fra små. Karrysovsen har den gode krydrede smag, men den er familievenlig og her kan alle være med.
Ingrediensnoter
Hakket svinekød – Vi bruger oftest hakket svinekød eller en blanding af hakket svinekød og hakket kalv og -flæsk.
Havregryn – I vores opskrift er der havregryn i farsen til bollerne for at give lækre og saftige kødboller. Det samme gør vi når vi laver frikadeller, og det er altså virkelig lækkert.
Smør – Sovsen laver vi som en opbagt karrysovs, så der skal bruges smør. Vælg rigrig smør når du skal lave sovs, det giver den bedste sovs.
Karry – Du skal have fat i en god karry, der smager af noget. Her må du prøve dig lidt frem, og finde din favorit. Karry er et blandingskrydderi, og består af mange forskellige krydderier, og de kan være blandet i forskellige forhold. Hvis du har mod på det kan du endda gå i gang med at lave din egen karry, for at få det helt rigtige forhold mellem krydderierne.
Alternative ingredienser
Kød – Hvis I ikke spiser svinekød, kan du også fint lave opskriften med hakket kyllingekød.
Mælk – Mælken i opskriften til karrysovsen kan udskiftes med kokosmælk i samme mængde.
Hvordan laver man boller i karry?
Det er slet ikke så svært at lave hjemmelavet boller i karry fra bunden.
- Først skal farsen til kødbollerne laves. Det gør man ved at rive løget, og blande det sammen med alle de andre ingredienser til en jævn fars.
- Kødbollerne koger man i vand tilsat bouillonterninger, eller bouillon hvis man har det, og når de er færdige, så skal man lave karrysovsen.
- Det er en opbagt sovs karrysovsen er baseret på. Den laver man ved først at smelte smørret og svitse karryen heri inden man rører hvedemelet i. Så skal væsken i lidt af gangen mens man pisker, indtil sovsen har den rette konsistens.
- Til sidst smages saucen til med salt, peber og sukker og så kan man vende kødbollerne i sovsen eller servere det hver for sig.
Find den fulde opskrift længere nede på siden.
Madelsker-tip
Kog bollerne i bouillon
Det vigtigste når du skal lave en god karrysovs, er at koge kødbollerne i vand tilsat et par bouillonterninger (eller hjemmelavet bouillon) og så bruge kogevandet fra bollerne til at lave sovsen. Det giver en helt fantastisk god smag til sovsen.
Lav ekstra kødboller
Lav gerne en dobbeltportion af kødbollerne nu hvor du er i gang, de er gode at have i fryseren til en anden dag.
Er du sulten efter mere? Følg Madformadelskere på Instagram, Facebook og Pinterest for at få de nyeste opskrifter!

Boller i karry
Ingredienser
Kødboller
- 1 kg hakket svinekød
- 2 løg
- 2 dl havregryn
- 2 æg, eller 3 efter behov for at binde farsen
- 3 dl mælk
- ½ tsk stødt spidskommen
- 2 ½ tsk salt
- Peber
Kogning
- Vand
- Svinebouillonterninger, tilpasset mængden af vand
Karrysovs
- 50 g smør
- 50 g hvedemel
- 1 ½ spsk karry
- 1 tsk stødt gurkemeje, (kan udelades)
- 5 dl svinebouillon, , kogevand fra kødbollerne
- 4 dl mælk
- 1 tsk sukker
- Salt
- Peber
Sådan gør du
Kødboller
- Riv løg groft på et rivejern, og rør det sammen med resten af ingredienserne til kødbollerne til en jævn masse.1 kg hakket svinekød, 2 løg, 2 dl havregryn, 2 æg, 3 dl mælk, ½ tsk stødt spidskommen, 2 ½ tsk salt, Peber
- Bring rigeligt vand tilsat svinebouillonterninger1 i kog. Form kødbollerne i en passende størrelse og kom dem i det kogende vand. Skru ned for varmen og lad dem simre i ca. 8 – 10 min.Vand, Svinebouillonterninger
- Sluk for gryden og lad dem trække i kogevandet en halv times tid.
Karrysovs
- Smelt smørret ved jævn varme i en gryde, og drys karrypulver og gurkemeje i, og lad det svitse med i ca. 1 minut inden du går videre2.50 g smør, 50 g hvedemel, 1 ½ spsk karry, 1 tsk stødt gurkemeje
- Drys melet i, og rør til det er helt opsuget af smørret.
- Hæld lidt af kogelagen fra kødbollerne ved under konstant piskning. Tilsæt mælk og bouillon lidt af gangen til saucen har den ønskede konsistens.5 dl svinebouillon, 4 dl mælk
- Lad saucen koge ved svag varme og under omrøring i ca. 5 min. Smag saucen til med sukker, salt og peber, og varm kødbollerne i saucen.1 tsk sukker, Salt, Peber
- Server retten med ris til3.
Se video til opskriften
Tips og noter
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Servering og rester
Tilbehør
Vi serverer altid vores boller i karry med ris til. Hvis det skal være lidt sundt, kan vi også finde på at servere kogte grønne bønner eller ærter til. Det elsker børnene. Tilbehøret skal helst ikke være for kompliceret.
Du kan også servere retten med æbletern, som man kan drysse ud over, og vi putter også nogle gange lidt revet æble i karrysovsen lige inden servering, både for at give lidt ekstra grønt til retten, men også for at lette sovsen lidt og give noget friskhed og syre.
Rester
Du kan gemme resterne i køleskabet og genopvarme det dagen efter, eller du kan fryse resterne ned. Hvis du har blandet boller og sovs sammen, kan det fryses samlet, men du kan også fryse det hver for sig. Det kan være lidt lettere at varme sovsen op, hvis bollerne ikke er i når du skal varme den op, og røre i den. Så ved du på forhånd at du vil fryse retten ned, så vil jeg anbefale dig at fryse kødboller og karrysovs i to forskellige beholdere.
Mere dansk aftensmad
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 8. januar 2019 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret: