Lækker og dejlig syrlig sovs med citron, der passer helt perfekt til fisk. Server den for eksempel til laks, nye kartofler og asparges eller et stykke stegt kylling med ovnkartofler.
Forb. tid 5 minuttermin
Tilb. tid 10 minuttermin
Samlet tid 15 minuttermin
Antal 4personer
Ingredienser
30gsmør
2 ½spskhvedemel
½dlhvidvin
2 ½dlmælk
2 ½dlgrøntsagsbouillon
1øko citron, Saft og skal heraf
½tsksukker
1 ½tsksalt
Peber
Sådan gør du
I en tykbundet gryde smeltes smørret ved middel varme. Tilsæt melet og rør det ud i smørret. Lad rouxen svitse i et par minutter inden der tilsættes væske.
30 g smør, 2 ½ spsk hvedemel
Når blandingen af mel og smør har svitset lidt, tilsættes mælk og grøntsagsbouillon gradvist imens der piskes. Når det er pisket i, tilsættes hvidvin, citronsaft, fint revet citronskal samt salt, sukker og peber.
½ dl hvidvin, 2 ½ dl mælk, 2 ½ dl grøntsagsbouillon, 1 øko citron, ½ tsk sukker, 1 ½ tsk salt, Peber
Skru ned for varmen og lad saucen simre ved svag varme. Smag den til med slat og peber. Tilsæt eventuelt ekstra citronsaft hvis den skal være mere syrlig. - Der er meget forskel på hvor syrlig man vil have en citronsovs, så smag på den løbende når der tilsættes citronsaft. Hvis den bliver for syrlig tilsættes en smule sukker.
Server den færdige citronsovs i en forvarmet sovseskål eller kande.
Noter
Ingrediensnoter
Hvedemel - Hvedemel udgør den ene del af en roux, altså basen til opbagningen. Det er nødvendigt, da denne sauce er en opbagt citronsovs.Smør - Smør er den anden del af opbagningen. Det kan også være andet fedtstof, men helt klassisk er det smør man bruger. Hvis man ikke kan tåle smør, kan der bruges olie i stedet for.Hvidvin - Hvidvinen giver en dejlig smag til citronsaucen, den kan udelades og erstattes af vand hvis man ikke vil have vin i.Mælk - Mælk er den ene del af væsken i citronsovsen, den kan erstattes af vand hvis man ikke tåler mælk.Grøntsagsbouillon - Her plejer jeg at bruge 1/2 bouillonterning og 2,5 dl vand.Citron - Du skal bruge både skal og saft fra citronen, så det er altså vigtig at købe øko! Køb eventuelt en citron mere, hvis din saucen kommer til at mangle syre, så du kan smage den til med ekstra citronsaft.Sukker - Sukker er for mig en vigtig ingrediens i meget mad, og jeg bruger det som smagsforstærker på samme måde som salt.
Serveringsforslag
Server saucen dampet fisk med nye kartofler og grillede grønne asparges. Den er også skøn til stegt kyllingebryst med ovn kartofler eller andet lyst kød eller fisk.
Rester og genopvarmning
Rester af saucen kan opbevares på køl og genopvarmes ved lav varme i en tykbundet gryde. Der kan eventuelt tilsættes en smule væske til gryden når den skal varmes op. Alternativt, så kan saucen også varmes i microbølgeovnen.