Madformadelskere / Jul / Julefrokost / Julefrikadeller

Julefrikadeller


Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

Photo of author

Rasmus Juul Møller

Der er ikke noget som gode frikadeller, det skulle da lige være julefrikadeller! Julefrikadeller smager bare fantastisk, og med en god portion af julens krydderier, er de selvskrevne til julefrokosten, eller serveret med brunede kartofler, rødkål og en lækker brun sovs. Hvis du vil se hvordan du laver de bedste julefrikadeller, så læs med her og få vores opskrift.

julefrikadeller med nellike, allehånde og muskatnød

frikadeller og julehygge i køkkenet

Så er det nu! Julen er landet og alle forberedelser er for de fleste allerede i gang. Jeg elsker julen, det er så hyggeligt når man kan se at ungerne lyser op og bare glæder sig. Der bliver bagt småkager i lange baner, legetøjskatalogerne bliver studeret og julemusikken summer ud fra højtaleren i køkkenet.

For os der elsker julen, er julens mad også en sand glæde, men når det så er sagt, så er de fleste af os alligevel også lettet når det er overstået, og pastaretter og alle de andre lækre lette retter indfinder sig igen i januar.

Julefrikadeller er en tilbagevendende december-ret herhjemme. De er fyldt med julens krydderier og de smager simpelthen fantastisk. Nu er vore unger så store, at de indfinder sig i køkkenet og hjælper mig når jeg står ved gryderne. Og det er bare så hyggeligt når ungerne kommer og spørger om vi ikke snart skal lave julefrikadeller sammen.

Der er hjælp til at røre farsen, hjælp til at stege julefrikadellerne, og i den grad hjælp til at prøvesmage! Det er det hele værd og vi synes selv at det er de bedste julefrikadeller man kan finde.

Vi plejer at spise dem med enten nogle lækre flødekartofler og noget grønt, eller også med brunede kartofler, rødkål og selvfølgelig en lækker brun pandesovs til. Julefrikadeller er et must til enhver julefrokost, og jeg er sikker på at alle gæster og familien vil elske dem.

Herunder kommer vores bud på hvoran du laver de bedste frikadeller med julesmag, du kan sagtens lave dem på forhånd og varme dem op til servering, men lav nu en stor portion, de en nemlig hurtigt væk.

fad med julefrikadeller med allehånde og muskatnød til julefrokost

Ingrediensnoter

Hakket kalv og flæsk – Jeg plejer normalt at lave frikadeller af rent svinekød, men til julefrikadeller bruger jeg kalv og flæsk. Det giver en lidt mere fast frikadelle.

Bacon – Jeps! Bacon er godt til næsten alt, og de giver en dejlig mild røgede/salt smag til frikadellerne.

Løg – Der skal løg i frikadeller, sådan er det bare. Jeg tænker egentlig godt at man til nød kunne bruge løgpulver, men jeg har aldrig prøvet det.

Æg – Æggene binder farsen sammen, og jeg plejer at bruge m/l æg.

Havregryn – Jeg plejer at komme havregryn i mine frikadeller, det er også med til at binde farsen og suge noget væske til sig.

Hvedemel – Hvedemel er også med til at binde farsen sammen. Når der også er havregryn i er det nok med to spsk.

Salt – Jeg bruger salt, og jeg salter til kanten. Der er mange der rører salt i kødet først, men jeg synes nu ikke det gør den store forskel.

Peber – Peber er et undervurderet krydderi, det har sin helt egen smag og giver også lidt styrke til retten.

Allehånde, nelliker og muskat – Julekrydderierne som jeg kalder dem. De gør sig bare godt og indgår i så mange af julens opskrifter, men nok mest i det søde køkken.

Hvordan laver man julefrikadeller?

Her kommer der en kort beskrivelse af hvordan du laver julefrikadeller helt fra bunden. Det er slet ikke så svært, men jeg vil anbefale dig at tænde godt for emhætten, ellers hænger frikadelleduften i hele huset flere dage efter.

Farsen pakkes ud og kommes i en skål sammen med de revne løg og den finthakkede bacon. Alle de øvrige ingredienser tilsættes og farsen røres grundigt sammen. På en pande smeltes en god portion smør, og farsen formes nu til frikadeller og steges i smørret på begge sider til de er gyldne og lækre.

De færdige frikadeller serveres med dit favorittilbehør, eller stilles på bordet til årets julefrokost.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

julefrikadeller med bacon og krydderier til julefrokost

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man julefrikadeller?

Du kan opbevare rester på køl i 3 dage, eller du kan fryse dem ned.

Kan julefrikadeller fryses?

Ja, lav en kæmpeportion, og frys ned, så du altid har en lækker delle lige til at varme op.

Kan jeg bruge andet end hakket kalv og flæsk?

Du kan sagtens lave julefrikadeller på rent svinekød hvis du bedre kan lide det.

Andre juleretter du måske vil synes om

julefrikadeller til julefrokost

Opskrift på frikadeller til julefrokosten

Her får du vores opskrift på julens bedste frikadeller til jul. Der er fuld drøn på alle de gode julesmage, de passer helt perfekt til årets julefrokost, eller bare som en hyggeret i løbet af den lange og kolde december.

Forkæl familien og server julefrikadeller med brunede kartofler, hjemmelavet rødkål og maser af sovs. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften.

julefrikadeller med nellike, allehånde og muskatnød
4.5 fra 4 stemmer

Julefrikadeller

Opskrift på julefrikadeller
Frikadeller er et must til julefrokosten, og nogle serverer også deller juleaften. Prøv disse julefrikadeller hvis du vil skrue lidt ekstra op for julestemningen i december måned. De er saftige og fyldt med gode julekrydderier som nellike, allehånde og muskatnød.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 30 min
Samlet tid 40 min
Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Antal 6 personer
Kalorier 662 kcal

Ingredienser

  • 1 kg hakket kalv og flæsk
  • 150 g bacon
  • 2 løg
  • 1 dl mælk
  • 2 æg
  • 1 dl havregryn
  • 2 spsk hvedemel
  • 2,5 tsk salt
  • Peber
  • 1 tsk stødt allehånde
  • 0,5 tsk stødte nelliker
  • 0,5 tsk stødt muskatnød
  • Smør, til stegning

Sådan gør du

  • Kom den hakkede kalv og flæsk i en stor skål.
  • Baconen skæret fint ud og kommes i samme skål
  • Pil løgene og riv dem på den grove side af et rivejern ned i skålen.
  • Tilsæt de øvrige ingredienser og kom peber i efter smag.
  • Nu skal farsen røres grundigt sammen, enten i hånden eller på en røremaskine.
  • Når farsen er blevet sammenhængende er den klar til brug. Den kan alternativt stilles på køl i et par timer.
  • Find en stor pande frem og smelt en god portion smør ved middel varme.
  • Form derefter frikadeller i ønsket størrelse af farsen med en spiseske.
  • Steg derefter frikadellerne på panden ved middel varme i 10 -15 minutter, husk at vende dem når halvdelen af tiden er gået. De skal have en lækker brun stegeskorpe uden at være brændte. Gentag processen til alle frikadeller er stegt.
  • Frikadellerne kan holdes varme i ovnen til de skal serveres.
  • Server frikadellerne til en god julefrokost, eller sammen med nogle gode flødekartofler.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 662kcalKulhydrater: 7gProtein: 35gFedt: 54gMættet fedt: 22gFlerumættet fedt: 5gEnkeltumættet fedt: 23gTransfedt: 1gKolesterol: 211mgNatrium: 510mgKalium: 640mgFibre: 1gSukker: 3gA-vitamin: 337IUC-vitamin: 4mgCalcium: 65mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Frikadeller, frikadeller til julebuffet, Julefrokost, Julemad, krydrede frikadeller
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Flere billeder af julefrikadeller

fad med julefrikadeller med nellike, allehånde og muskatnød

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Photo of author

Opskrift af Rasmus Juul Møller

Rasmus er familiefar og madelsker med stort M. Han elsker at stå bag grillen eller pizzaovnen og servere mad, som familie og venner elsker at spise. Rasmus er uddannet teknisk designer, og hans kreativitet ses også i køkkenet, hvor han elsker at frembringe nye retter og kombinationer, der får smagsløgene til at synge. Han elsker gadgets og mad der kan grilles, laves i sous vide eller med noget nyt sejt udstyr.

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.