Der er ikke noget som gode frikadeller, det skulle da lige være julefrikadeller! De smager bare fantastisk, og med en god portion af julens krydderier, er de selvskrevne til julefrokosten, eller serveret med brunede kartofler, rødkål og en lækker brun sovs.

frikadeller og julehygge i køkkenet
Så er det nu! Julen er landet og alle forberedelser er for de fleste allerede i gang. Jeg elsker julen, det er så hyggeligt når man kan se at ungerne lyser op og bare glæder sig. Der bliver bagt småkager i lange baner, legetøjskatalogerne bliver studeret og julemusikken summer ud fra højtaleren i køkkenet.
For os der elsker julen, er julens mad også en sand glæde, men når det så er sagt, så er de fleste af os alligevel også lettet når det er overstået, og pastaretter og alle de andre lækre lette retter indfinder sig igen i januar.
Julefrikadeller er en tilbagevendende december-ret herhjemme. De er fyldt med julens krydderier og de smager simpelthen fantastisk. Nu er vore unger så store, at de indfinder sig i køkkenet og hjælper mig når jeg står ved gryderne. Og det er bare så hyggeligt når ungerne kommer og spørger om vi ikke snart skal lave mad sammen.
Der er hjælp til at røre farsen, hjælp til at stege dellerne, og i den grad hjælp til at prøvesmage!
Vi plejer at spise dem med enten nogle lækre flødekartofler og noget grønt, eller også med brunede kartofler, rødkål og selvfølgelig en lækker brun pandesovs til.
Juledeller er også et must til enhver julefrokost, og jeg er sikker på at alle gæster og familien vil elske dem.
Herunder kommer vores bud på hvoran du laver de bedste frikadeller med julesmag, du kan sagtens lave dem på forhånd og varme dem op til servering, men lav nu en stor portion, de en nemlig hurtigt væk.
Mere juleinspiration
Ingrediensnoter
Hakket kalv og flæsk – Jeg plejer normalt at lave frikadeller af rent svinekød, men til julefrikadeller bruger jeg kalv og flæsk. Det giver en lidt mere fast frikadelle.
Bacon – Jeps! Bacon er godt til næsten alt, og de giver en dejlig mild røgede/salt smag til frikadellerne.
Løg – Der skal løg i frikadeller, sådan er det bare. Jeg tænker egentlig godt at man til nød kunne bruge løgpulver, men jeg har aldrig prøvet det.
Æg – Æggene binder farsen sammen, og jeg plejer at bruge m/l æg.
Havregryn – Jeg plejer at komme havregryn i mine frikadeller, det er også med til at binde farsen og suge noget væske til sig.
Hvedemel – Hvedemel er også med til at binde farsen sammen. Når der også er havregryn i er det nok med to spsk.
Salt – Jeg bruger salt, og jeg salter til kanten. Der er mange der rører salt i kødet først, men jeg synes nu ikke det gør den store forskel.
Peber – Peber er et undervurderet krydderi, det har sin helt egen smag og giver også lidt styrke til retten.
Allehånde, nelliker og muskat – Julekrydderierne som jeg kalder dem. De gør sig bare godt og indgår i så mange af julens opskrifter, men nok mest i det søde køkken.
Hvordan laver man julefrikadeller?
Her kommer der en kort beskrivelse af hvordan du laver julefrikadeller helt fra bunden. Det er slet ikke så svært, men jeg vil anbefale dig at tænde godt for emhætten, ellers hænger frikadelleduften i hele huset flere dage efter.
Farsen pakkes ud og kommes i en skål sammen med de revne løg og den finthakkede bacon. Alle de øvrige ingredienser tilsættes og farsen røres grundigt sammen. På en pande smeltes en god portion smør, og farsen formes nu til frikadeller og steges i smørret på begge sider til de er gyldne og lækre.
De færdige frikadeller serveres med dit favorittilbehør, eller stilles på bordet til årets julefrokost.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Du kan opbevare rester på køl i 3 dage, eller du kan fryse dem ned. Så lav gerne en dobbeltportion, og kom nogle i fryseren. Det er fantastisk at have sådan en gang i fryseren til når maden skal være ekstranem, eller der kommer frokostgæster i julemåneden.
Du kan sagtens lave dem på rent svinekød hvis du bedre kan lide det.
Andre juleretter du måske vil synes om
Tips og Tricks
- Steg en prøvedelle
- Inden du fylder panden op med frikadeller, kan det være en god ide lige at stege en enkelt prøvedelle for at se om krydringen sidder lige i skabet eller der skal lidt mere salt eller krydderier i. På den måde ærger du dig ikke bagefter hvis farsen nu lige skulle have haft lidt ekstra salt.
Serveringsforslag
- Server til julefrokosten med andre lune, kolde og varme anretninger.
- Server som aftensmad i julemåneden, for eksempel med Flødekartofler eller Klassiske brunede kartofler, Hjemmelavet rødkål og Pandesovs.
Skal du holde julefrokost?
Prøv også vores opskrifter på Hønsesalat med bacon eller Hjemmelavede sennepssild
Opskrift på frikadeller til julefrokosten
Her får du vores opskrift på julens bedste frikadeller. Der er fuld drøn på alle de gode julesmage, de passer helt perfekt til årets julefrokost, eller bare som en hyggeret i løbet af den lange og kolde december.
Forkæl familien og server dem med brunede kartofler, hjemmelavet rødkål og maser af sovs. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften.

Julefrikadeller
Ingredienser
- 1 kg hakket kalv og flæsk
- 150 g bacon
- 2 løg
- 1 dl mælk
- 2 æg
- 1 dl havregryn
- 2 spsk hvedemel
- 2,5 tsk salt
- Peber
- 1 tsk stødt allehånde
- 0,5 tsk stødte nelliker
- 0,5 tsk stødt muskatnød
- Smør, til stegning
Sådan gør du
- Kom den hakkede kalv og flæsk i en stor skål.1 kg hakket kalv og flæsk
- Baconen skæret fint ud og kommes i samme skål.150 g bacon
- Pil løgene og riv dem på den grove side af et rivejern ned i skålen.2 løg
- Tilsæt de øvrige ingredienser og kom peber i efter smag.1 dl mælk, 2 æg, 1 dl havregryn, 2 spsk hvedemel, 2,5 tsk salt, Peber, 1 tsk stødt allehånde, 0,5 tsk stødte nelliker, 0,5 tsk stødt muskatnød
- Nu skal farsen røres grundigt sammen, enten i hånden eller på en røremaskine.
- Når farsen er blevet sammenhængende er den klar til brug. Den kan alternativt stilles på køl i et par timer.
- Find en stor pande frem og smelt en god portion smør ved middel varme.Smør
- Form derefter frikadeller i ønsket størrelse af farsen med en spiseske.
- Steg derefter frikadellerne på panden ved middel varme i 10 -15 minutter, husk at vende dem når halvdelen af tiden er gået. De skal have en lækker brun stegeskorpe uden at være brændte. Gentag processen til alle frikadeller er stegt.
- Frikadellerne kan holdes varme i ovnen til de skal serveres.
- Server frikadellerne til en god julefrokost, eller sammen med nogle gode flødekartofler.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 2. december 2021 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret:
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her