Populært:

Madformadelskere / Aftensmad / Langtidsstegt ribbensteg

Langtidsstegt ribbensteg

4.58

/5

6 timer

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

Photo of author

Rasmus Juul Møller

Der er nu ikke noget som en langtidsstegt ribbensteg med sprøde svær. Du kan for eksempel serverede den helt traditionelt med brunede kartofler, rødkål og sovs eller i en lækker ribbensandwich. Ved at langtidsstege den når du en mørt og saftig ribbensteg. Læs med her og få vores opskrift.

Landtigsstegt ribbensteg med sprøde svær med skriver af ribbensteg

Ribbensteg eller flæskesteg?

Ribbensteg smager bare altid godt, og vi foretrækker det ofte frem for en flæskesteg. Der er bare mere smag i, og flæskesteg på svinekam bliver bare ofte lidt tør og kedelig. Med en ribbensteg er der lidt mere fedt at gøre godt med, og hvis man endda vælger at salte/spænge den inden tilberedning, ja så bliver den altså bare ekstra god.

December måned er højsæson for ribbensteg, og selvfølgelig er det et must på julefrokostbordet eller til julemiddagen sammen med rødkål og de brunede kartofler. Sådan en god gammeldags ribbensteg går man bare aldrig galt i byen med! Vi laver som regel vores ribbensteg i ovn, og får samtidig en rigtig god sovs ud af det!

Ribbensteg med nelliker og laurbærblande klar til at komme i ovnen

Hvordan laver man langtidsstegt ribbensteg?

For at få det allerbedste resultat vil vi anbefale at du sprænger/salter stegen først. Det tager lidt længere tid, men er altså hele ventetiden værd.

Når du har sprængt stegen, er du klar til at gå i gang med tilberedningen. Hvis du ikke ønsker at sprænge den, kan du også vælge at tilberede den med det samme.

Det vigtigste inden du går i gang er at sørge for at sværen er ridset ordenligt. Det kan godt være du lige skal efter den med en kniv selv. Herefter skal de salt, laurbærblade og nelliker på inden stegen skal i ovnen på en rist. Under risten sætter vi et fad med forskellige grøntsager og vand, det er det der senere bliver til den gode sovs!

Vi tilbereder stegen ved 120 grader i cirka 5 timer, det gør at fedtet rigtig har tid til at smelte, og man får en saftig og mør steg. Efter de 5 timer kan sovsebasen tages ud, og sværene kan gøres sprøde ved at skrue ovnen godt op og give den det sidste. Så skal stegen ud og trække, i mens kan du lave en lækker Brun sovs.

Tilbehør og serveringsforslag

  • Server som en gammeldags ribbensteg med brunede kartofler, rødkål og selvfølgelig en god brun sovs til.
  • Server i en lækker ribbensandwich – for eksempel med rødkål, remoulade og syltede agurker i en lækker brioche burgerbolle.
  • Server den til julefrokosten sammen med rødkål og et godt rugbrød

Langtidsstegt ribbensteg på grill

Vil du hellere lave stegen på grillen, så kan du selvfølgelig også det. Fremgangsmåden er helt den samme som herover hvad enten du bruger grillen eller ovnen.

Opskrift på den bedste ribbensteg

Her er vores opskrift på langtidsstegt ribbensteg. Vi kan godt lidt at tilberede ribbenstegen på denne måde, da den bliver super mør, og en del af fedtet smelter væk under tilberedningen. Det giver en rigtig lækker steg i sidste ende, og selvfølgelig med sprøde svær.

Langtidsstegt ribbensteg med sprøde svær og skiver af ribbensteg ved siden af
4.58 fra 7 stemmer

Langtidsstegt ribbensteg

Opskrift på smagfuld, saftig og mør ribbensteg med sprøde svær
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 5 timer 30 minutter
Samlet tid 6 timer
Ret Hovedret
Køkken Dansk
Antal 8 personer
Kalorier 786 kcal

Ingredienser

  • 2,4 kg ribbensteg

Saltlage (Valgfrit)

  • 3 l vand
  • 180 g salt
  • 4 laurbærblade
  • 10 peberkorn
  • 50 g sukker

Tilberedning af stegen:

  • 1 spsk kokkesalt
  • 4 laurbærblade
  • 8 hele nelliker
  • 1 gulerod, skåret i skiver
  • 1 løg, delt i 2 eller hakket groft
  • 2 fed hvidløg, hakket groft
  • 1 porre, renset og skåret i skiver
  • 1 stængel bladselleri, skåret i skiver
  • 2 spsk frisk timian, hakket fint
  • 1/2 l vand

Sådan gør du

Sprængning af stegen (Kan undlades – spring da direkte til "Tilberedning")

  • Bland alle ingredienserne til lagen i en gryde, giv det opkog og køl derefter lagen helt ned.
  • Kom stegen i lagen med sværsiden op kom lidt vægt på så den holder sig nede.
  • Nu skal stegen ligge i saltlagen i 2 døgn.
  • Når der er gået 2 døgn tages stegen op og skylles grundigt af i koldt vand for at fjerne det overskydende salt. Derefter følges opskriften herunder.

Tilberedning af langtidsstegt ribbensteg (Start her hvis du ikke ønsker at sprænge stegen)

  • Forvarm ovnen til 120 grader.
  • Tør stegen grundigt af og sørg for at alle svær er ridset godt igennem, dog uden at der er skåret ned i selve kødet.
  • Kom groft salt på sværsiden , sørg for at det kommer godt ned i mellem sværene.
  • Knæk laurbærbladene i 2 og stik dem ned imellem sværene, stik også nellikerne ned i mellem sværene.
  • Kom alle grøntsagerne i et ildfast fad, tilsæt vand. Placer nu stegen på en rist over det ildfaste fad og stil det midt i den forvarmede ovn. Nu skal stegen stå i ovnen ved 120 grader i ca. 5 timer. Sørg for at supplere med mere vand i fadet, så det ikke tørrer ud.
  • Efter ca. timer 5 timer tages det ildfaste fad ud og skyen hældes igennem en si over i en gryde. Det skal bruges som base til en sovs, så gem det endelig. Stil det tomme fad under stegen igen.
  • Skru ovnen op på 225 grader og steg videre til sværen er boblet op og er helt sprød. Hvis det driller og sværen stadig ikke er sprød, så kan man tænde for ovnens grill-funktion, stil lågen i ovnen en smule på klem. Det kan godt være nødvendigt at rykke rundt på stegen under grillen, så alle sværene bliver sprøde. Nogle gange skifter jeg fra grill til varmluft for at undgå at sværene brænder på, men det kommer meget an på hvordan ens ovn varmer. Man kan også komme lidt sølvpapir under stegen så den ligger mere jævnt.
  • Når man er i mål med sprøde svær, tages stegen ud og stilles på en tallerken eller et skærebræt, her skal den stå og trække/hvile i ca. 20 minutter inden den skæres ud og serveres med dit favorit tilbehør.
    Velbekomme!

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 786kcal
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Prøv også: Flæskesteg på grill eller flæskesteg sous vide

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 23. december 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.