Sprængt ribbensteg

Af:

Rasmus Juul Møller

Opdateret:

Udgivet:


Sprængt ribbensteg smager helt fantastisk! Det er lidt som at skrue på alle de ting der gør en veltillavet ribbensteg lækker, så den bliver bare lidt bedre hele vejen rundt. Masser af smag og sprøde svær sammen med den lækre lidt salte smag, det er bare godt. Hvis du har lyst til at se hvor nemt det er at salte en ribbensteg, så læs med her og få vores opskrift.

Jeg har i rigtig mange år været en fast kunde hos slagter Popp i Toftlund. Der er så mange lækre ting, og duften i en slagterbutik kan vel gøre enhver lidt lækkersulten. Den lune sprængte ribbensteg ligger i varmeboksen, og lurer hver gang man kommer derind, men man kan vel også lave den selv? Og det kan man heldigvis. En god ribbensteg, en god saltlage og så er man kørende.

Når man skal tilberede en sprængt ribbensteg, så kan den laves både i ovn og på grillen. I den her opskrift er det ovnen vi har fat i.

sprængt ribbensteg med sprøde svær.

Mere juleinspiration

Opskrift

Sprængt ribbensteg

4.34 fra 3 stemmer
Opskrifter på lækker saltet ribbensteg. Den bliver virkelig smagfuld og mør når man sprænger kødet før man tilbereder ribbenstegen.
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 2 timer
Saltning 1 dag
Samlet tid 1 dag 2 timer 10 minutter
Antal6 personer

Ingredienser
 

  • 1 ½ kg ribbensteg
  • Salt, groft
Saltlage
  • 3 l vand, koldt
  • 210 g salt, evt. ¼ nitritsalt, 0,4 – 0,6 %
  • 60 g sukker
  • 10 peberkorn
  • 4 laurbærblade

Fremgangsmåde
 

Sprængning af kødet
  1. Bland ingredienserne til saltlagen indtil salt og sukker er opløst. Brug for eksempel en stor plastbøtte.
    3 l vand, 210 g salt, 60 g sukker, 4 laurbærblade, 10 peberkorn
  2. Kom ribbenstegen i lagen og tyng den ned så den er helt dækket af lagen, stil den på køl. Vend stegen om efter 12 timer, og lad den derefter trække yderligere 12 timer.
    1 ½ kg ribbensteg
  3. Tag herefter stege op, og skyl den i rigeligt med koldt vand. Lad den evt ligge i koldt vand i ½ times tid for at skylle alt salt væk fra overfladen.
  4. Tør stegen grundigt med et viskestykke.
Tilberedning i ovn
  1. Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
  2. Tjek at alle svær på stegen er skåret helt igennem, og eller skær dem efter med en kniv, dog uden at skære ned i kødet.
  3. Vend stegen med sværsiden nedad i et ildfast fad. Hæld kogende vand ved til det dækker sværene. Sæt stegen i ovnen i 20 minutter med sværene nede i vandet.
  4. Efter 20 minutter skal stegen vendes om. Ligger stegen lidt ujævnt, kan man rette den op med kugler af sølvpapir. Det er vigtigt at sværsiden ligger jævnt, så den bliver jævnt tilberedt. Drys eventuelt sværene med groft salt, men husk at den er salt i forvejen, så overdriv ikke.
    Salt
  5. Sæt stegen tilbage midt i ovnen i 1 ½ time ved 200 grader varmluft. Suppler evt. med mere vand undervejs hvis det er nødvendigt.
  6. Hold godt øje med sværene de sidste 15 minutter af tilberedningen, så de ikke brænder på.
  7. Tag stegen ud når alle svær er boblet op og blevet sprøde. Ribbenstegen skal nu hvile 15-20 minutter utildækket inden den skæres ud og serveres. Husk at gemme stegeskyen til sauce.

Næringsindhold

Serving: 1personKalorier: 1340kcalKulhydrater: 12gProtein: 24gFedt: 133gMættet fedt: 48gKolesterol: 180mgNatrium: 13671mgKalium: 485mgFibre: 1gSukker: 10gA-vitamin: 75IUC-vitamin: 1mgCalcium: 49mgJern: 2mg

Madelskernes Tips

Serveringsforslag

Server sprængt ribbensteg helt traditionelt med brunede kartofler, rødkål og en lækker brun sovs (følg opskriften her og brug stegeskyen fra fadet). Den er også vildt lækker i en ribbensandwich med det hele.

Rester

Du kan gemme resterne på køl nogle dage. Spis eventuelt kolde skiver af ribbensteg på rugbrød med rødkål. Resterne kan også fint fryses ned til en anden dag.
Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!
4.34 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Egevej 3, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.