Sprængt ribbensteg smager helt fantastisk! Det er lidt som at skrue på alle de ting der gør en veltillavet ribbensteg lækker, så den bliver bare lidt bedre hele vejen rundt. Masser af smag og sprøde svær sammen med den lækre lidt salte smag, det er bare godt. Hvis du har lyst til at se hvor nemt det er at salte en ribbensteg, så læs med her og få vores opskrift.
Inspiration fra slagteren
Jeg har i rigtig mange år været en fast kunde hos slagter Popp i Toftlund. Der er så mange lækre ting, og duften i en slagterbutik kan vel gøre enhver lidt lækkersulten.
Den lune sprængte ribbensteg ligger i varmeboksen, og lurer hver gang man kommer derind, men man kan vel også lave den selv? Og det kan man heldigvis. En god ribbensteg, en god saltlage og så en man kørende.
Når man skal tilberede en sprængt ribbensteg, så kan den laves både i ovn og på grillen. I den her opskrift er det ovnen vi har fat i.
Hvordan laver man sprængt ribbensteg?
Som jeg skrev, så er det eneste det kræver en god saltlage, en ribbensteg og tålmodighed. For det tager altså ca. 1 døgn i lagen før den er klar, så start op i god tid. Her kommer en gennemgang af de ingredienser du skal bruge og fremgangsmåden. Den fulde opskrift kan du finde nederst på siden.
- Ribbensteg
- Vand
- Salt
- Sukker
- Peberkorn
- Laurbærblade
Ingredienserne til saltlagen blandes til sammen indtil alt salt og sukker er opløst. Stegen kommes i saltlagen, hvor den nu skal trække 1 døgn. Når stegen har ligget i lagen, skylles den efterfølgende grundig, så overskydende salt fjernes, derefter tørres den grundigt.
Oven forvarmes med varmluft. Stegen placeres med sværsiden ned i et ildfast fad og kogende vand hældes ved. Stil stegen midt i den forvarmede ovn. Efter 20 minutter tages fadet ud og stegen vendes og rettes om nødvendigt op.
Så skal stegen i ovnen igen. Her skal den tilberedes stadig med varmluft i ca. 90 minutter, eller til sværen er gylden og sprød. Når stegen er færdig tages den ud, og den skal trække utildækket inden den skæres ud og serveres.
Gem stegeskyen og lav en lækker brun sovs som du kan servere til den sprængte ribbensteg. Velbekomme.
Opskrift på sprængt ribbensteg
Her kommer vores opskrift på hvordan du selv kan lave en lækker sprængt ribbensteg. Server sprængt ribbensteg helt traditionelt med brunede kartofler, rødkål og en lækker brun sovs. Den er også vildt lækker i en ribbensandwich med det hele. jeg håber du får lyst til at prøve opskriften.
Sprængt ribbensteg opskrift
Ingredienser
- 1,5 kg ribbensteg
- Salt, groft
Saltlage:
- 3 l vand, koldt
- 210 g salt, evt. ¼ nitritsalt, 0,4 – 0,6 %
- 60 g sukker
- 10 peberkorn
- 4 laurbærblade
Sådan gør du
Sprængning af kødet:
- Bland ingredienserne til saltlagen indtil salt og sukker er opløst. Brug for eksempel en stor plastbøtte.
- Kom ribbenstegen i lagen og tyng den ned så den er helt dækket af lagen, stil den på køl. Efter 12 timer vendes stegen og trækker herefter yderligere 12 timer.
- Efter stegen har ligget i saltlage tages den op og skylles i rigeligt med koldt vand. Lad den evt ligge i koldt vand i ½ times tid for at skylle alt salt væk fra overfladen.
- Derefter tørres stegen grundigt med et viskestykke.
Tilberedning i ovn:
- Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
- Tjek at alle svær på stegen er skåret helt igennem, ellers gøres dette med en kniv, dog uden at skære ned i kødet.
- Vend stegen med sværsiden nedad i det ildfaste fad. Hæld kogende vand ved til det dækker sværene.
- Nu skal stegen i ovnen i 20 minutter inden den vendes med sværsiden op. Ligger stegen lidt ujævnt, kan man rette den op med kugler af sølvpapir. det er vigtigt at sværsiden ligger jævnt, så den bliver jævnt tilberedt. Drys eventuelt sværene med groft salt, men husk at den er salt i forvejen, så overdriv ikke.
- Nu skal stegen i ovnen i 1 ½ time ved 200 grader varmluft. Fadet med stegen placeres midt i ovnen. Suppler evt. med mere vand undervejs.
- De sidste 15 minutter af tilberedningen holdes der øje med sværene så de ikke brænder på.
- Når alle svær er boblet op og blevet sprøde, tages stegen ud. Den skal nu hvile 15-20 minutter utildækket inden den skæres ud og serveres. Husk at gemme stegeskyen til sauce.
- Velbekomme.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her