Brioche burgerboller

Her i familien elsker vi burgere. Det er dog tit en undfordring for os at lave den perfekte burger med de burgerboller man kan købe i butikkerne. De er bare ikke rigtig os. Enten er de for tørre eller er det sådan nogen helt sprøde cafe-burgerboller, som man ikke kan skære over eller tygge for den sags skyld. Her de seneste år er man begyndt at kunne købe brioche burgerboller, men det er nu sjovere og 100 gange bedre med sine egne hjemmelavede burgerboller.

Brioche burgerboller er bløde og luftige burgerboller. Det er ikke en bolle til de fedtforskrækkede, der er nemlig en del smør i, som gør dem bløde og lækre. Opskriften giver 9 burgerboller.

Vi bruger brioche burgerboller til flere ting, både til en klassisk hamburger, men prøv dem også som madpakkeboller med pålæg, eller fyldt med pulled pork lavet på grillen. De holder sig rigtig godt, og bliver ikke hurtigt tørre, pga. den store mængde smør. Går der mere end 3-4 dage før du skal spise dem, anbefaler vi dog at du fryser dem ned. Det bliver de ikke dårligere af, og vi laver gerne en portion til fryseren, så vi altid har lækre burgerboller når fast food-trangen melder sin ankomst.

Brioche burgerboller - Opskrift på hjemmelavede burgerboller - bløde og luftige
Brioche burgerboller - Opskrift på hjemmelavede burgerboller - bløde og luftige

Brioche burgerboller opskrift

Her er vores opskrift på brioche burgerboller. Det er helt klart verdens bedste burgerboller, og vi har aldrig fået andet end glade gæster når vi har serveret dem herhjemme. Børnene er også meget glade for dem – bløde boller med dejlig smøragtig smag – whats not to like?

Opskriften er ikke så kompliceret hvis du følger den slavisk. Det er lidt forskellige hvor meget mel der skal bruges. Derfor skriver vi 360-380 gram. Det afhænger meget af dem meltype du bruger. Vi hår altid efter mel med et så højt proteinindhold som muligt.

Derudover skal du i opskriften bruge bageenzym og hvedesur. Begge dele køber vi hos bagebixen (reklamelink). Det er ikke dyrt, og du skal ikke bruge ret meget, men når du først har prøvet at bage med det, kan du ikke undvære det igen.

Brioche burgerboller - Opskrift på hjemmelavede burgerboller - bløde og luftige
Udskriv Pin
3.5 fra 2 stemmer

Brioche burgerboller opskrift

Ret Tilbehør
Køkken Amerikansk, Fransk
Keyword Boller, Sommer
Portioner 9 stk

Ingredienser

  • 360 – 380 g hvedemel gerne med højt protienindhold
  • 100 g smør usaltet
  • 10 g salt fint
  • 5 g bageenzym (reklamelink) gør bollerne lette og luftige
  • 13 g hvedesur (reklamelink) bidrager til smagen, kan udelades
  • 8 g tørgær
  • 40 g sukker
  • 180 g æg
  • 75 g mælk

Til pensling:

  • 25 g æg
  • 25 g mælk

Topping:

  • Sesamfrø

Udstyr:

  • 9 stk ringe i alufolie 10 cm i diameter, eller bageform

Fremgangsmåde

  • Kom æg, mælk, sukker, gær samt bageenzym i en skål og rør det sammen til alt sukker og gær er opløst. Det kan godt tage lidt tid før det er opløst, så det er altså en god ide at bruge en køkkenmaskine. Lad det stå i ti minutter efter det er pisket, så gæren får lidt tid til at komme i gang.
  • Tilsæt under omrøring, salt og melet lidt af gangen til det hele er rørt i. Det kan godt virke som en lidt tynd omgang, men det skal nok samle sig når stivelsen bliver frigjort og binder væsken. Jeg skriver også 360 – 380 g mel, det er fordi der er lidt forskel på hvor meget væske melet kan binde.
  • Når det er blevet en lidt mere fast dej, så tilsættetes det usaltede bløde smør, herefter skrues op til medium hastighed for røremaskinen og dejen æltes i 10 – 15 min eller indtil den slipper bunden.
  • Kom nu dejen i et smurt fad, dæk til med film og kom i køleskabet i et par timer. Faktisk kan det sagtens stå i køleskabet til dagen efter. Formålet med nedkølingen er at gøre den ellers meget bløde dej, mere fast, så man kan arbejde med den.
  • Så er der ingen vej udenom, Lav 9 – 10 ringe i alufolie med en diameter på 10 cm og højde på 1 – 1,5 cm og hæft dem sammen, så de kan holde på formen under hæve og bageprocessen. Man kan sagtens købe sådan nogle ringe, men det er altså ikke det store bøvl at lave dem selv. De kan forresten sagtens genbruges. Hvis man ikke orker arbejdet, så kan man købe en form i silikone der virker helt fint.
  • Placer aluforme på en bageplade med bagepapir og giv dem et pust med olie eller bagesprayen.
  • Tag nu dejen ud af køleskabet og vej den af i portioner på 80 g. Form nu dejen til kugler og placer dem midt i bage aluformen. Slut af med at give de små dejkugler et spray på toppen med olie eller bagespray.
  • Tag en skål eller noget andet og smør den under bunden og giv boller et tryk fra oven, så de bliver mast ud til kanterne af aluformen (de trækker sig lidt sammen når man fjerner skålen). Dæk til med film og lad dem hæve ved 20-25 grader i 1 1/2 – 2 timer eller til de er hævet lidt op over kanten på formen.
  • Varm ovnen op til 175 g. Alm ovn, ikke noget med varmluft. Stil en metal bradepande i bunden, den skal bruges til at lave damp under bagningen.
  • Bland æg samt mælk i en lille skål og pisk sammen. Pensel de nu hævede boller forsigtigt med ægge/mælkemassen og drys med sesamfrø eller anden topping efter ønske.
  • Stil bagepladen i ovnen og kom 1 dl vand i bradepanden (Det laver samp), bag bollerne i 10-15 min. til de har fået en lækker gyldenbrun farve. Stil dem til afkøling på pladen.
  • Kom de næsten afkølede boller i poser, så de bliver lækre og bløde.
  • De kan sagtens laves i forvejen og fryses ned.
Har du prøvet denne opskrift?Nævn os på dit billede med @madformadelskere brug #madformadelskere!

Burgerboller udstyr

Når du skal bage burgerbollerne, er det rart at have en røremaskine du kan ælte dem op. Vi bruger en Ankarsrum (reklamelink).

Derudover er det en god ide med enten aluform, stålforme eller en silikoneform som denne (reklamelink). Vi har netop købt en silikoneform til at bage burgerboller i, og det er altså bare nemt. Husk at spraye formen med lidt fedt inden du kommer bollerne i, for at sikre at de ikke sidder fast.

Burgerbolle silikoneform (reklamelink)
Bageenzym (reklamelink)

11 Replies to “Brioche burgerboller”

  1. Briochebollerne ser ualmindeligt lækre ud.
    Vi har haft et lidt anstrengt forhold til de burgere, der serveres i briocheboller på fancy burgerbarer, men når man smager de hjemmelavede, er det en helt anden, lækker sag;-)

    1. Her er børnene i hvert fald vilde med dem. De vil gerne spise dem til morgenmad dagen efter hvis der er flere tilbage 😉

    1. Der er stor foreskel på størrelsen af æg. 180 gram svarer til 3 mellemstore æg, men hvis de er meget små skal du bruge 4 for at få 180 gram. Derfor angiver vi det i gram 🙂
      Mvh Tina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg

shares