Madformadelskere / Bagvรฆrk / Brioche burgerboller

Brioche burgerboller

4.29

/5

5 timer 40 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Mรธller

Udgivet:

4.29

/5

5 timer 40 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Mรธller

Der er ikke noget der slรฅr hjemmebagte brioche burgerboller! Smรธragtige, luftige burgerboller, der bare smelter pรฅ tungen, med den der lรฆkre smag af brioche. Det er bare det bedste! Og nรฅr menuen stรฅr pรฅ en hjemmelavet burger eller en ribbensandwich, sรฅ skal der ogsรฅ hjemmelavede burgerboller til! Hvis du har lyst til at lave verdens bedste burgerboller, sรฅ lรฆs med her og fรฅ opskriften.

Opskrift pรฅ hjemmelavede luftige brioche burgerboller

Hvad er brioche?

Brioche stammer fra Frankrig og er egentlig et brรธd, med et hรธjt indhold af smรธr og รฆg. De andre ingredienser i en briochedej er normalt mรฆlk, sukker samt salt og gรฆr. Briochedej kan bรฅde indgรฅ i det sรธde og det salte kรธkken.

Lรฆs mere om Brioche her

Brioche burgerboller er altsรฅ blรธde og luftige burgerboller. Det er ikke en bolle til de fedtforskrรฆkkede, der er nemlig en del smรธr i, som gรธr dem blรธde og lรฆkre.

Vi bruger disse burgerboller til flere ting, bรฅde til en klassisk hjemmelavet burger og til ribbensandwich eller en Crispy chicken burger. De er ogsรฅ gode som madpakkeboller med pรฅlรฆg, eller fyldt medย pulled pork lavet pรฅ grillen. De holder sig rigtig godt, og bliver ikke tรธrre, pga. den store mรฆngde smรธr.

Gรฅr der mere end 3-4 dage fรธr du skal spise dem, anbefaler vi dog at du fryser dem ned. Det bliver de ikke dรฅrligere af, og vi laver gerne en portion til fryseren, sรฅ vi altid har lรฆkre burgerboller i fryseren nรฅr fast food-trangen melder sin ankomst.

Hjemmelavede burgerboller med og uden sesam

Hvordan laver man brioche burgerboller?

At lave de perfekte hjemmelavede burgerboller er er projekt! Der skal “kรฆles” for dejen og hele processen tager ca. 6 timer. Det kan godt virke som rigtig lang tid, men nรฅr det sรฅ er sagt, sรฅ fortryder du det ikke! Nรฅr duften af brioche boller breder sig i huset, sรฅ ved man at det bliver godt.

Sรฅ nรฅr vi bager burgerboller, er det som regel et weekend-hyggeprojekt. Her kommer en lille gennemgang af de ingredienser du skal bruge for at lave de bedste brioche burger boller.

  • Hvedemel, her skal man finde sig et mรฆrke hvor indholdet af protein er hรธjt, gerne 12 – 14 %
  • Smรธr, smรธr er det der gรธr brioche sรฅ lรฆkkert.
  • Salt
  • Bageenzym (reklamelink), hjรฆlper under bagningen til at gรฆren bliver udnyttet bedre og det giver mere luftige burgerboller.
  • Hvedesur (reklamelink), bidrager til den gode smag. Men det kan udelades.
  • Tรธrgรฆr, kan erstattes med almindelig gรฆr. Sรฅ skal man bare regne med ca. 35 g. alm gรฆr.
  • Sukker
  • ร†g
  • Mรฆlk

Fรธrst skal dejen laves, den รฆltes pรฅ maskine, da den krรฆver lang รฆltetid. Nรฅr dejen slipper skรฅlens kanter, og man kan lave glutentesten, sรฅ er dejen klar til at komme pรฅ kรธl i et par timer.

En af grundene til at dejen skal pรฅ kรธl er at den bliver meget nemmere at arbejde med efterfรธlgende. Nรฅr dejen har vรฆret pรฅ kรธl deles den op i 9 lige store portioner. Dejklumperne skal derefter foldes, sรฅ man fรฅr spรฆndt dejen op. Nu skal bolleren i en form, her kan kan lave sine egne forme i alufolie, eller kรธbe enten bageringe i stรฅl eller silikoneforme.

Bollerne skal have et lille tryk og sรฅ er det hรฆve tid. Bollerne skal hรฆve et lunt sted, til de er oppe ved kanten af formen. Sรฅ skal de bages med damp i 20 – 25 minutter, eller til de er gyldne og lรฆkre.

Nu skal du ikke gรฅ i panik hvis du ikke har en dampovn! Man kan sagtens lave damp i en almindelig ovn. Det krรฆver bare et ildfast fad i metal. Fadet placeres i bunden at ovnen, nรฅr den varmes op og den kommer man sรฅ en smule vand i nรฅr der skal bages. Pรฅ den mรฅde kan man lave damp i ovnen.

Fรฆrdigbagte brioche burger boller

Brioche burgerboller opskrift

Her er vores opskrift pรฅ burgerboller. Det er helt klart verdens bedste burgerboller, og vi har aldrig fรฅet andet end glade gรฆster nรฅr vi har serveret dem herhjemme. Faktisk har vi flere vennepar der gerne “bestiller” burger nรฅr de skal pรฅ besรธg. Bรธrnene er ogsรฅ meget glade for dem – blรธde boller med dejlig smรธrsmag – what’s not to like?

Opskriften er ikke sรฅ kompliceret hvis du fรธlger den slavisk. Det er lidt forskelligt hvor meget mel der skal bruges. Derfor skriver vi ogsรฅ at der evt. skal lidt ekstra mel til. Det afhรฆnger meget af den meltype du bruger. Vi gรฅr altid efter mel, med et sรฅ hรธjt proteinindhold som muligt.

Derudover skal du i opskriften bruge bageenzym og hvedesur. Begge dele kรธber vi hos bagebixen (reklamelink). Det er ikke dyrt, og du skal ikke bruge ret meget, men nรฅr du fรธrst har prรธvet at bage med det, kan du ikke undvรฆre det igen.

Opskrift pรฅ hjemmelavede luftige brioche burgerboller
4.29 fra 7 stemmer

Brioche burger boller opskrift

Hjemmebagte luftige burgerboller
Opskrift af: Rasmus Juul Mรธller
Udskriv Pin
Forb. tid 25 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Hviletid 5 timer
Samlet tid 5 timer 40 minutter
Ret Boller, Burger, Tilbehรธr
Kรธkken Amerikansk, Fransk
Antal 9 stk
Kalorier 290 kcal

Ingredienser

  • 360 g hvedemel, gerne med hรธjt protienindhold, evt 10 -20 g ekstra
  • 100 g smรธr, usaltet
  • 10 g salt, fint
  • 5 g Bageenzym (reklamelink), gรธr bollerne lette og luftige
  • 13 g Hvedesur (reklamelink), bidrager til smagen, kan udelades
  • 8 g tรธrgรฆr
  • 40 g sukker
  • 180 g รฆg
  • 75 g mรฆlk

Til pensling:

  • 25 g รฆg
  • 25 g mรฆlk

Topping:

  • Sesamfrรธ, Evt.

Sรฅdan gรธr du

  • Kom รฆg, mรฆlk, sukker, gรฆr samt bageenzym og hvedesur i en skรฅl og rรธr det sammen til alt sukker og gรฆr er oplรธst. Det kan godt tage lidt tid fรธr det er oplรธst, sรฅ det er altsรฅ en god ide at bruge en kรธkkenmaskine. Lad det stรฅ i ti minutter efter det er pisket, sรฅ gรฆren fรฅr lidt tid til at komme i gang.
  • Tilsรฆt under omrรธring, salt og melet lidt af gangen til det hele er rรธrt i. Det kan godt virke som en lidt tynd omgang, men det skal nok samle sig nรฅr stivelsen bliver frigjort og binder vรฆsken. Jeg skriver ogsรฅ 360 g mel, plus evt. 10-20 g ekstra, det er fordi der er lidt forskel pรฅ hvor meget vรฆske melet kan binde.
  • Nรฅr det er blevet en lidt mere fast dej, sรฅ tilsรฆttetes det usaltede blรธde smรธr, herefter skrues op til medium hastighed for rรธremaskinen og dejen รฆltes i 10 – 15 min eller indtil den slipper bunden.
  • Kom nu dejen til dine brioche burgerboller i et smurt fad, dรฆk til med film og kom i kรธleskabet i et par timer. Faktisk kan det sagtens stรฅ i kรธleskabet til dagen efter. Formรฅlet med nedkรธlingen er at gรธre den ellers meget blรธde dej, mere fast, sรฅ man kan arbejde med den.
  • Sรฅ er der ingen vej udenom, Lav 9 – 10 ringe i alufolie med en diameter pรฅ 10 cm og hรธjde pรฅ 1 – 1,5 cm og hรฆft dem sammen, sรฅ de kan holde pรฅ formen under hรฆve og bageprocessen. Man kan sagtens kรธbe sรฅdan nogle ringe, men det er altsรฅ ikke det store bรธvl at lave dem selv. De kan forresten sagtens genbruges. Hvis man ikke orker arbejdet, sรฅ kan man kรธbe en form i silikone der virker helt fint.
  • Placer aluforme pรฅ en bageplade med bagepapir og giv dem et pust med olie eller bagesprayen.
  • Tag nu dejen ud af kรธleskabet og vej den af i portioner pรฅ 80 g. Form nu dejen til kugler og placer dem midt i bage aluformen. Slut af med at give de smรฅ dejkugler et spray pรฅ toppen med olie eller bagespray.
  • Tag en skรฅl eller noget andet og smรธr den under bunden og giv boller et tryk fra oven, sรฅ de bliver mast ud til kanterne af aluformen (de trรฆkker sig lidt sammen nรฅr man fjerner skรฅlen). Dรฆk til med film og lad dem hรฆve ved 20-25 grader i 2 – 3 timer eller til de er hรฆvet lidt op over kanten pรฅ formen. Det kan vรฆre en fordel at hรฆve dem i en lun ovn.
  • Varm ovnen op til 175 g. Alm ovn, ikke noget med varmluft. Stil en metal bradepande i bunden, den skal bruges til at lave damp under bagningen.
  • Bland รฆg samt mรฆlk i en lille skรฅl og pisk sammen. Pensel de nu hรฆvede boller forsigtigt med รฆgge/mรฆlkemassen og drys med sesamfrรธ eller anden topping efter รธnske.
  • Stil bagepladen i ovnen og kom 1 dl vand i bradepanden (Det laver samp), bag bollerne i 10-15 min. til de har fรฅet en lรฆkker gyldenbrun farve. Stil dem til afkรธling pรฅ pladen.
  • Kom de nรฆsten afkรธlede burgerboller i poser, sรฅ de bliver lรฆkre og blรธde.
  • De kan sagtens laves i forvejen og fryses ned.

Hvad skal du huske til nรฆste gang?



Ernรฆringsinformation

Kalorier: 290kcalKulhydrater: 37gProtein: 8gFedt: 12gMรฆttet fedt: 7gKolesterol: 110mgNatrium: 548mgKalium: 91mgFibre: 1gSukker: 5gA-vitamin: 414IUCalcium: 36mgJern: 2mg
Vilkรฅr for beregning af ernรฆringsdata
Har du prรธvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Brioche burgerboller โ€“ Tips og tricks

  • ร†lt dejen lang tid, det er vigtig at man fรฅr aktiveret gluten i dejen sรฅ den bliver rigtig elastisk. Hvis du er i tvivl sรฅ lav glutenprรธven.
  • Spรฆnd dejen godt op nรฅr du former bollerne, det er vigtigt, sรฅ de hรฆver ordentligt.
  • Hvis det gรฅr for langsomt med hรฆvningen, sรฅ tรฆnd kort for din ovn pรฅ 50 grader. Sluk den og stil sรฅ bollerne ind og lad dem hรฆve i den lune ovn.

Burgerboller udstyr

Nรฅr du skal bage burgerbollerne, er det rart at have en rรธremaskine du kan รฆlte dem pรฅ. Vi bruger en Ankarsrum (reklamelink).

Derudover er det en god ide med enten aluforme, stรฅlforme eller en silikoneform som denne (reklamelink). Vi har netop kรธbt en silikoneform til at bage burgerboller i, og det er altsรฅ bare nemt. Tidligere har vi brugt hjemmeformede ringe af staniol. Husk at spraye formen med lidt fedt inden du kommer bollerne i, for at sikre at de ikke sidder fast.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prรธvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne hรธre hvad du synes om den. Lรฆg en kommentar, giv antal stjerner pรฅ opskriften og del dit billede pรฅ Instagram med #madformadelskere โ€“ Vi elsker at se Jeres retter โค๏ธ

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 19. august 2019 โ€“ Vi har efterfรธlgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig ogsรฅ gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lรฆkre mad du laver!ย Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Rasmus Juul Mรธller Avatar

21 kommentarer til “Brioche burgerboller”

  1. Briochebollerne ser ualmindeligt lรฆkre ud.
    Vi har haft et lidt anstrengt forhold til de burgere, der serveres i briocheboller pรฅ fancy burgerbarer, men nรฅr man smager de hjemmelavede, er det en helt anden, lรฆkker sag;-)

    Svar
    • JA! Det er svรฆrt at “gรฅ tilbage” nรฅr man fรธrst begynder at bage dem selv ๐Ÿ˜‰

      Svar
    • Her er bรธrnene i hvert fald vilde med dem. De vil gerne spise dem til morgenmad dagen efter hvis der er flere tilbage ๐Ÿ˜‰

      Svar
      • Hej Sonja.

        Man kan sagtens bruge alm. gรฆr. Du skal bare huske tommelfingerreglen siger at 1 gram tรธrgรธr svarer ca. til 3 gram alm. gรฆr.
        Sรฅ der skal lige regnes lidt om, men ellers er det bare at klรธ pรฅ ๐Ÿ™‚

        Held og lykke med bageriet

        Med venlig hilsen

        Rasmus – Madformadelskere

        Svar
    • Der er stor foreskel pรฅ stรธrrelsen af รฆg. 180 gram svarer til 3 mellemstore รฆg, men hvis de er meget smรฅ skal du bruge 4 for at fรฅ 180 gram. Derfor angiver vi det i gram ๐Ÿ™‚
      Mvh Tina

      Svar
  2. Flyder dejen ud , hvis bollerne ikke kommer i en form?
    Jeg vil gerne have bollerne mere flade.
    Ser ฤบรฆkre ud๐Ÿ˜Š

    Svar
    • Hej Hanne.

      Jeg har faktisk aldrig prรธvet at bage dem uden form, men jeg er sikker pรฅ at det sagtens kan lade sig gรธre. ๐Ÿ™‚

      De bedste hilsener

      Rasmus – Mad For Madelskere

      Svar
  3. Det ser virkelig lรฆkkert ud, men der er ALT for mange reklamer pรฅ siden. Det stikker helt af. Siden hopper og danser๐Ÿ˜”
    ร˜v ville rigtig gerne have prรธvet det,

    Svar
    • Tak for din kommentar Annie.

      Du skulle virkelig prรธve briochebollerne, de er helt vildt lรฆkre. ๐Ÿ™‚

      Det er bรฅde dyrt og tager lang tid at lave opskrifter, sรฅ jeg synes at det er reklamerne er en lille pris at betale for gratis opskrifter.

      Med venlig hilsen

      Rasmus – Mad For Madelskere

      Svar
4.29 from 7 votes (7 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Mรธller
Rasmus Juul Mรธller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder pรฅ denne hjemmeside tilhรธrer Madformadelskere โ€“ Du mรฅ under ingen omstรฆndigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrรฆdelse vil udlรธse et krav om kompensation.