Pandesovs

Indhold

Når der skal deller, medister eller en Dansk bøf på bordet, så skal der også sovs til. Og det skal selvfølgelig være en lækker, tyk og brun pandesovs. Sovsen binder det hele sammen, og der er ikke noget nemmere end at lave en pandesovs. Hvis du vil se hvor nemt det er at lave en velsmagende sov til hakkebøfferne, så læs med her.

Nem pandesovs til medister, hakkebøffer eller frikadeller på panden

Nem brun sovs lavet på pande

Når der skal frikadeller på bordet, så plejer jeg også at svinge en hurtig brun pandesovs sammen. Det er nu mest for ungernes skyld, men man kan ikke komme uden om at en sovs faktisk må være det vigtigste tilbehør til rigtig mange retter.

For mig ligger pandesovsen i bunden af “sovsehierarkiet” Det er den nemme løsning, men kan også med lidt hjælp, være fyldt med velsmag og “rarhed” Og så skal der jo være noget til kartofler, der ellers kan være en lidt tør oplevelse.

Man kan ikke komme uden om at det er nemt at lave en pandesovs, og det er nok også derfor den er så populær.

Hvad er pandesovs?

Pandesovs er som navnet afslører lavet på panden, og det er måde at bruge stegeresterne fra panden, til at få noget smag ind i en hurtig sovs.

Det kan være til alt fra hakkebøffer, medister, frikadeller, eller hvad der nu lige har være en tur på panden og blive brunet. Stegeresterne sammen med fedtet og mel, danner grundlaget for en opbagning, der spædes op med vand, bouillon eller kogevand fra kartoflerne. Det kan også være en kombination af de 3 nævnte.
Til den her base kan tilsættes et hav af andre smagsgivere, der sammen med en smule kulør bliver til pandesovsen over dem alle.

Sovs kræver tilsmagning! Det gør den nemlig, og her skal man ikke holde sig tilbage. Det var sådan min kærlighed til mad startede, jeg smagte sovsen til sammen med min mor og mormor.

Brun pandesovs i sovsegryde med sovseske i baggrunden

Hvordan laver man brun pandesovs?

Her kommer en lille gennemgang af hvordan jeg normalt laver en pandesovs, man kan selv tilsætte mere eller mindre af de forskellige ingredienser, eller tilføje helt nye elementer, det kunne være en smule vin, cognac, eller portvin for den sags skyld.

Her kommer en oversigt over fremgangsmåden og de ingredienser du skal bruge.

Den fulde opskrift finder du nederst på siden.

  • Fedtstof samt stegerester fra panden
  • Hvedemel
  • Kogevand fra kartofler, eller vand.
  • Bouillon
  • Fløde
  • Engelsk sauce
  • Sød sennep, eller dijonsennep
  • Tomatpure
  • Ketchup
  • Kulør
  • Salt
  • Sukker
  • Peber

I panden med stegefedt samt stegerester tilsættes mel, rør det ind i fedtstoffet og svits det ved meddel varme, det må ikke brænde på. Derefter tilsættes kartoffelvand, bouillon samt fløde hældes gradvist i mens der piskes. Tilsæt væske til sovsen har fået den ønskede konsistens.

Derefter tilsættes Engelsk sauce, sød sennep, tomatpure, ketchup samt kulør. Rør det det grundigt ind i sovsen, tilsæt sukker, salt op peber og smag sovsen til.

Når man er tilfreds med smagen kan sovsen holdes varm på panden ved lav varme til den skal serveres.

Velbekomme.

Opskrift på brun pandesovs

Og her er den så, vores opskrift på den klassiske danske brune pandesovs. Den er rigtig nemt at lave, og der er masser af velsmag. Jeg håber du får lyst til at prøve den næste gang der står deller eller hakkedrenge på menuen.

Nem pandesovs til medister, hakkebøffer eller frikadeller på panden
5 fra 3 stemmer

Pandesovs

Opskrift på en helt klassisk brun pandesovs, der passer perfekte til frikadeller, medister eller hakkebøffer.
Opskrift lavet af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Tilb. tid 10 min
Samlet tid 10 min
Ret Sovs
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 137 kcal

Ingredienser

  • Fedtstof samt stegerester fra panden
  • 2 spsk hvedemel
  • 1 dl kogevand fra kartofler, eller vand
  • 2,5 dl bouillon, ½ terning samt 2,5 dl vand er fint
  • 1 dl piskefløde
  • 1 spsk engelsk sauce
  • 1 tsk sød sennep
  • 1 tsk tomatpure
  • 1 spsk ketchup
  • 1 spsk kulør
  • 1 tsk salt, eller efter smag
  • 1 tsk sukker, eller efter smag
  • Peber, efter smag

Sådan gør du

  • I en pande med stegerester samt fedtstof fra frikadeller, medister eller hakkebøffer kommes melet i. Svits det ved middel varme i et par minutter.
  • Tilsæt kartoffelvandet i mens der piskes, så der ikke kommer klumper i sovsen.
  • Derefter tilsættes bouillon, samt fløden gradvist i mens der piskes let. Lad sovsen koge op og jævne under omrøring i et par minutter.
  • Tilsæt derefter Engelsk sauce, sød sennep, tomatpure, ketchup samt kulør og rør det ind i sovsen. Tilsæt salt, sukker og peber efter smag og lad sovsen simre i et par minutter og koge lidt ind.
    – Hvis den bliver for tyk tilsættes mere vand.
    – Hvis saucen ønskes tykkere kan den jævnes med en smule maizena rørt op i vand.
  • Når man er tilfreds med smag og konsistens er sovsen klar til servering.
    – Sovsen kan holdes varm ved lav varme til den skal serveres.

Nutrition

Serving: 1personKalorier: 137kcalKulhydrater: 7gProtein: 2gFedt: 11gMættet fedt: 7gKolesterol: 40mgNatrium: 929mgKalium: 100mgFibre: 1gSukker: 3gA-vitamin: 452IUC-vitamin: 1mgCalcium: 25mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Brun sovs, Nem sovs, Pandesovs, Sovs til frikadeller, Sovs til hakkebøffer, Sovs til medister
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:




Denne artikel er skrevet af:

Rasmus Juul Møller

Rasmus Juul Møller

Rasmus er familiefar og madelsker med stort M. Han elsker at stå bag grillen eller pizzaovnen og servere mad, som familie og venner elsker at spise. Rasmus er uddannet teknisk designer, og hans kreativitet ses også i køkkenet, hvor han elsker at frembringe nye retter og kombinationer, der får smagsløgene til at synge. Han elsker gadgets og mad der kan grilles, laves i sous vide eller med noget nyt sejt udstyr.
Rasmus Juul Møller

Rasmus Juul Møller

Rasmus er familiefar og madelsker med stort M. Han elsker at stå bag grillen eller pizzaovnen og servere mad, som familie og venner elsker at spise. Rasmus er uddannet teknisk designer, og hans kreativitet ses også i køkkenet, hvor han elsker at frembringe nye retter og kombinationer, der får smagsløgene til at synge. Han elsker gadgets og mad der kan grilles, laves i sous vide eller med noget nyt sejt udstyr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




Indhold

Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 6 år og Ellen på 4 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Populære opskrifter

Nyeste indlæg

Du vil måske også synes om