Hjem » Aftensmad » Biksemad med flæskesteg

Biksemad med flæskesteg

Vi elsker bare biksemad! Biksemad med flæskesteg er den perfekte resteret, det er nemt at lave, og det smager altså bare fantastisk. Vi plejer at servere biksemad med spejlæg, ristet rugbrød og rødbeder. Hvis du vi se hvordan man laver den bedste biksemad med flæskesteg, så læs med her og få vores opskrift.

biksemad med flæskesteg på tallerken med spejlæg og rødbeder

Klassisk Biksemad med det hele

Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg er ret vild med biksemad, der er bare et eller andet rart ved det. Og er der rester af flæskesteg, så er det sikkert at der er biksemad på vej.

Når vi har rester af flæskesteg, så bliver der skåret til pålæg, og det resterende bliver skåret i tern, så det er klar til at forvandle sig til en lækker omgang biksemad med flæskesteg.

Og i forberedelsens tegn, så er kartoflerne også noget der kan laves på forhånd og stilles på køl til der skal gang i panden. I det hele taget, så er biksemad noget nær den perfekte resteret, for det er ikke kun flæskesteg der kan bruges, skulle der være rester af culottestegen, cuvetten eller en god hamburgerryg, så er det bare med at trylle det om til den bedste biksemad.

Vores børn elsker biksemad med flæskesteg, det smager af det det er, og de plejer faktisk også selv at være med til at lave det. Biksemad er en klassisk Dansk frokostret der serveres på mange kroer rundt omkring i landet, og heldigvis! Biksemad er vel den Danske version af den Svenske ret Pyt i pande.

Uanset hvilken biksemad vi taler om, så smager det rigtig godt, og det er også en rigtig mættende ret. Det er også en billig ret, så det belaster ikke madbudgettet så meget hvis man altså sørger for at bruge rester hvor det er muligt.

For mig er biksemad ikke biksemad uden et godt spejlæg, og jeg foretrækker altså mine spejlæg “sunny side up” Altså med en blød blomme og et spejlæg, der ikke har været vendt rundt. Og som det sidste perfekte bidrag til en dejlig frokost, så en iskold pilsner til at slukke tørsten.

biksemad med flæskesteg serveret med spejlæg og rødbeder

Ingrediensnoter

Flæskesteg – Her snakker jeg om en rest flæskesteg, uden svær, skåret i passende tern. Du kan også bruge andre typer kød, det kunne være et stykke hamburgerryg, en rest culottesteg, eller kylling, pølser eller sågar and fra juleaften.

Kartofler – Kogte kartofler, de må gerne være faste og derfor anbefaler jeg også at koge dem i saltet vand. Der er ikke noget ved biksemad, hvor kartoflerne “splatter” helt ud.

Løg – Løg skal der til. 2 store løg, eller mere hvis man er til meget løg. Løgene skal svitses af for sig selv inden det hele blandes.

Rosmarin – Jeg plejer at komme en dusk frisk rosmarin i min biksemad, men det er smag og behag. Det kan undværes, men det giver altså en dejlig smag til retten.

Timian – Frisk timian kan noget sammen med kartofler og kød, men igen er det altså noget der kan undværes.

Laurbærblade – Laurbærblade giver en dejlig smag til biksemaden, og dem vil jeg ikke undvære. De har en helt speciel smag der bare gør sig rigtig godt i biksemaden.

Hvordan laver man biksemad med flæskesteg?

Her kommer der en kort beskrivelse af hvordan du laver verdens bedste biksemad.

Som altid, så kan meget af det forberedes på forhånd. Du kan altså sagtens koge kartoflerne dagen før, svitse løgene og brune kødet af. Så er der bare tilbage og svitse kartoflerne og blande det hele sammen til sidst, og selvfølgelig lave spejlæg.

Der skal en del fedtstof, altså smør til at stege det hele, og her må du ikke spare! Smørret er med til at give den helt rigtige smag i biksemade. Hvis du ikke spiser smør eller bruger det i madlavning, så kan du bruge rapsolie, du får bare ikke helt den samme smag.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

biksemad med flæskesteg, spejlæg og rødbeder

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg bruge andet end flæskesteg?

Ja du kan også lave denne biksemad med andre typer af kød. Du kan bruge culottesteg eller andet oksekød, kyllingekød, pølser, eller sågar andekød fra juleaften. Kun fantasien sætter grænsen, så prøv dig bare frem.

Kan jeg bruge tilberedt flæskesteg der har været frosset

Ja det kan du. Så hvis du ikke lige kan spise flæskestegen med det samme, kan du skære den i tern og fryse det ned, så er det klar til en omgang biksemad med flæskesteg.

Andre danske retter du måske vil synes om

biksemad med flæskesteg, spejlæg og rødbeder på tallerken med bestik

Opskrift på nem mad med rester af flæskesteg

Her får du vores opskrift på en klassisk biksemad med rester af flæskesteg. Det er en lækker og nem ret, som hele familien elsker at sætte tænderne i.

Så hvis du har lidt flæskstegsrester fra dagen igår, eller fra tidligere som du har frosset ned, så er biksemad det oplagte valg. Brug resterne og stop madspild. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften.

biksemad med flæskesteg på tallerken med spejlæg og rødbeder
5 fra 2 stemmer

Biksemad med flæskesteg

Opskrift på biksemad med flæskesteg
Den perfekte resteret hvis du har flæskestegsrester. Det er en lækker og smagsfuld biksemad serveret med lækre spejlæg. Ud over spejlæg kan du servere din biksemad med rugbrød og syltede rødbeder.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 45 min
Samlet tid 55 min
Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 847 kcal

Ingredienser

  • 1,5 kg kartofler
  • 100 g smør
  • 500 g tilberedt flæskesteg
  • 2 løg
  • 3 laurbærblade
  • 1 kvist Frisk rosmarin
  • 1 kvist Frisk timian
  • 1,5 tsk salt
  • Peber
  • 8 æg

Sådan gør du

  • I en stor gryde koges kartoflerne i rigeligt med velsaltet vand. Når kartoflerne er kogt møre (ca. 20 min), hældes vandet fra og kartoflerne stilles til siden så de kan dampe af og køle lidt ned.
  • Når kartoflerne er sat over, pilles løgene og skæres i tern. Kom ⅓ af smørret i en stor pande og smelt det ved middel varme. Nu kommes de forberedte løg i panden og svitses derpå til du bliver gyldne og bløde.
    svitsede løg til biksemad med flæskesteg
  • Imens løgene svitses gøres flæskestegen klar. Fjern svær og fedt. Skær derpå flæskestengen i skiver og derefter i passende tern.
  • Når løgene er færdige tages de af panden og kommes i en skål og stilles til siden. I samme pande smeltes halvdelen af det tilbageblevne smør.
  • Kom ternene af flæskesteg på sammen med rosmarin, timian og laurbærblade, og svits flæskestegsternene til de tager farve og bliver gyldne.
  • Imens flæskestegsternene brunes af, skæres kartoflerne i passende tern.
  • Når flæskestegsternene er brunet af, kommes løgene tilbage i panden sammen med kartoffelternene. Nu skal biksemaden svitses ved middel varme til kartoffelstykkerne tager farve og bliver gyldne.
    Kom salt samt peber i og smag til.
    kartofler og flæskesteg på panden
  • Når biksemaden står og tager farve forberedes spejlæggene. I en pande smeltes en god klat smør og æggene slås ud. Tilbered nu spejlæggene til blommen har den ønskede konsistens, de kan eventuelt vendes til sidst hvis du bedst kan lide dem sådan.
    biksemad og spejlæg på stegepander
  • Server biksemaden med spejlæggene, syltede rødbeder og eventuelt et stykke rugbrød.

Hvad skal du huske til næste gang?



Nutrition

Serving: 1personKalorier: 847kcalKulhydrater: 94gProtein: 35gFedt: 38gMættet fedt: 19gFlerumættet fedt: 3gEnkeltumættet fedt: 8gTransfedt: 1gKolesterol: 435mgNatrium: 1219mgKalium: 1787mgFibre: 9gSukker: 24gA-vitamin: 1301IUC-vitamin: 80mgCalcium: 176mgJern: 6mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD biksemad med spejlæg, flæskesteg rester, Klassisk dansk mad, rest af flæskesteg, Restemad, Stop madspild, Traditionelle danske retter
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Photo of author

Opskrift af Rasmus Juul Møller

Rasmus er familiefar og madelsker med stort M. Han elsker at stå bag grillen eller pizzaovnen og servere mad, som familie og venner elsker at spise. Rasmus er uddannet teknisk designer, og hans kreativitet ses også i køkkenet, hvor han elsker at frembringe nye retter og kombinationer, der får smagsløgene til at synge. Han elsker gadgets og mad der kan grilles, laves i sous vide eller med noget nyt sejt udstyr.

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.