Populært:

Madformadelskere / Alle opskrifter / Biksemad med kylling

Biksemad med kylling

4.67

/5

55 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

4.67

/5

55 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Biksemad er godt, sådan er det bare. Biksemad med kylling er faktisk heller ikke så tosset. Og hvis man lige supplerer med at par spejlæg, rødbeder og friskbagt rugbrød, så er og bliver det bare en vinder. Læs med her og se hvor nemt det er at lave.

biksemad med kylling og kartofler serveret med spejlæg og syltede rødbeder.

Livret og biksemad

Der er noget hyggeligt over biksemad. Jeg kan ikke helt sætte ord på det, men det kan altså et eller andet. Hjemme hos os er det en sikker efterfølger til flæskesteg, når der altså er rester tilbage. Men man skal selvfølgelig ikke lade sig begrænse, og det er sådan set også derfor at biksemad med kylling opstod.

Kylling er jo unægteligt sundere end flæskesteg, mindre fedt og den slags! Og i sidste ende, så er der faktisk heller ikke den store forskel i smagen når man sidder med en portion foran sig. Vores søn Johannes er pjattet med biksemad, jeg tror måske det er fordi det er så ukompliceret, kartofler og kød, ikke så meget at tage stilling til.

Så selvom det er med kylling, så har biksemaden altså status af livret. Til en god gang biks, hører selvfølgelig det klassiske tilbehør som rugbrød, spejlæg og syltede rødbeder.

Vi er selvforsynende med rugbrød herhjemme, og det gør altså en forskel fra det du køber i skiver i det lokale supermarked. Når det så er sagt, så er der faktisk rigtig meget godt rugbrød at finde derude. Lidl har godt rugbrød, du kan endda få det skåret i skiver, og der er også mange andre kæder der har “friskt” rugbrød lige til at tage med hjem.

Spejlæggene skal slevfølgelig sidde lige i skabet, med den let flydende kerne. Jeg synes at spejlæg bliver bedst når de bliver tilberedt i smør, men det er en smagssag. Faktisk, så er spejlæg i airfryer også ret godt, og her kan man spare lidt på fedtstoffet.

Når det kommer til rødbederne, så tager jeg den nemme udvej og køber en færdig udgave, og de smager faktisk helt ok. Men nu vi er ved det, så vil jeg da skynde mig at lave en opskrift på hjemmesyltede rødbeder.

tallerken med biksemad med kylling, spejlæg og syltede rødbeder.

Ingrediensnoter

Kartofler – Helt almindelige spisekartofler. Koges i saltet vand, så de bliver lidt mere faste. Det kan godt betale sig at koge dem dagen i forvejen og stille dem på køl, så de er helt faste når de skal steges.

Smør – Jeg foretrækker at stege biksemad i smør, der er ikke noget der kan udgøre det for den der smørsmag. Men er du slet ikke til smør, så skal du bare bruge en smagsneutral olie.

Kyllingebryst – Find noget der ikke er alt for pumpet med vand, selv om det faktisk kan være noget af en opgave efterhånden.

Løg – Helt almindelige gule løg. Skåret i tern eller skiver.

Krydderurter – Laurbærblade, timian og rosmarin, det synes jeg giver en rigtig god smag til biksemaden. Det kan udelades, men prøv det engang.

Salt & Peber – Der skal selvfølgelig krydres godt med salt og peber. Biksemad kan, med sin fedme, tage en del salt.

Æg – Spejlæg er et must til en god gang biksemad. Jeg plejer at bruge M/L størrelse, og så bliver de naturligvis stegt i smør.

Alternative ingredienser

 • Udskift for eksempel kylling med svine- eller oksekød. Hvis du har en rest kød fra dagen før, kan det nemt bruges i din biksemad.

Hvordan laver man biksemad med kylling?

Her kommer der en kort beskrivelse af hvordan du kan lave en lækker biksemad helt fra bunden.

Start med at koge kartoflerne, når de er færdige hældes vandet fra, lad dem køle ned.

I en pande med smeltet smør, svitses de hakkede løg til de bliver gyldne og bløde. Tag løgene op og kom mere smør på og svits den forberedte kylling. Imens kyllingen svitses, skæres kartoflerne i passende stykker. Når kyllingen er tilberedt kommes kartoffelstykkerne, løgene, laurbærblade, timian, rosmarin samt salt og peber i.

Svits nu det hele sammen til kartoflerne har fået noget farve og er blevet gyldne. I mens biksemaden hygger sig på panden, tilberedes spejlæggene.

Når det hele er klar, serveres det med rugbrød og rødbeder.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

hjemmelavet biksemad med kyllingebryst serveret med spejlæg og syltede rødbeder.

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg gemme resterne?

Yes. Du kan varme dem i mikroovnen dagen efter og spise det til frokost! Mums, det er en kongefrokost.


Andre retter du måske vil synes om

biksemad med kyllingebryst og purløg på toppen serveret med æg og rødbeder.

Tips og Tricks

 • Kog kartoflerne dagen før
  • Kog gerne kartoflerne i god tid. Det kan være tidligere på dagen eller dagen før. Så er det nemt at skære de kolde kartofler ud, og komme dem direkte på panden.

Serveringsforslag

Elsker du denne opskrift?

Prøv også vores opskrift på lækre Græske kyllingefrikadeller
tallerken med anretning af kyllingebiksemad med spejlæg og rødbeder.

Opskrift på kyllinge-biks

Her får du vores opskrift på lækker og nem biksemad med kyllingebryst. Det er en favorit herhjemme, for vi elsker biksemad, og i denne version kan vi nemt lave det uden at have rester.

Vi håber du får lyst til at prøve at servere retten for din familie, herhjemme er det noget vi elsker alle 4.

biksemad med kylling og kartofler serveret med spejlæg og syltede rødbeder.
4.67 fra 3 stemmer

Biksemad med kylling

Helt klassisk biksemad bare lavet med kyllingebryst. Det er en nem og lækker måde at lave biks på, også selvom du ikke har en rest kød til at ligge. Server med spejlæg, rugbrød og syltede rødbeder.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Samlet tid 55 minutter
Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 663 kcal

Ingredienser

 • 1 kg kartofler
 • 75 g smør, eller olie
 • 500 g kyllingebryst
 • 2 løg
 • 3 laurbærblade
 • 1 kvist frisk rosmarin, hakket fint
 • 1 kvist frisk timian, hakket fint
 • 1,5 tsk salt
 • Peber

Spejlæg

 • 8 æg
 • 25 g smør, eller olie

Sådan gør du

 • Find en stor gryde frem, og bring velsaltet vand i kog. Kom kartoflerne i og lad dem koge til de er møre. Det tager 15 – 20 minutter. Hæld vandet fra og lad dem dampe af og køle ned.
  1 kg kartofler
 • Når kartoflerne er sat over og småkoger, forberedes løgene. Pil dem og skær dem i passende tern. På en pande opvarmes ⅓ af smørret til middel varme. Kom løgene på panden og svits dem til de bliver let gyldne og bløde.
  2 løg
 • Når løgene svitses, forberedes kyllingen. Fjern sener og fedt og skær kyllingebrysterne i mundrette tern og stil dem til siden.
  500 g kyllingebryst
 • Når løgene er blevet let gyldne og bløde, tages de af panden og kommes i en skål. Stil dem til siden. I samme pande smeltes nu halvdelen af det resterende smør.
 • Kom kyllingestykkerne på panden og svits dem ved høj varme til de er tilberedte og får lidt farve.
 • Imens kyllingestykkerne brunes af, skæres kartoflerne i passende tern.
  – Her kan man vælge at pille kartoflerne, jeg plejer at bruge dem med skræl på. De kan også skrælles før de koges.
 • Når kyllingen er brunet af, smeltes det resterende smør, og så kommes løg og kartoffelstykkerne tilbage i panden sammen med laurbærblade, timian, rosmarin samt salt og peber. Steg nu biksemaden ved middel varme til kartoffelstykkerne tager farve og bliver gyldne.
  3 laurbærblade, 1 kvist frisk rosmarin, 1 kvist frisk timian, 1,5 tsk salt, Peber
 • Når biksemaden står og steger, laves spejlæggene. På en stor pande smeltes smørret ved middel varme. Når smørret er smeltet og bruset af, slår man æggene ud i panden.
  8 æg, 25 g smør
 • Tilbered nu spejlæggene til blommen har den ønskede konsistens. Når de er færdige, tages de af panden.
  – De kan eventuelt vendes til sidst hvis du bedst kan lide dem sådan.
 • Når biksemad og spejlæg er færdige serveres det hele sammen med rugbrød og syltede rødbeder.

Hvad skal du huske til næste gang?Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 663kcalKulhydrater: 50gProtein: 44gFedt: 32gMættet fedt: 16gFlerumættet fedt: 3gEnkeltumættet fedt: 9gTransfedt: 1gKolesterol: 461mgNatrium: 593mgKalium: 1726mgFibre: 7gSukker: 5gA-vitamin: 1167IUC-vitamin: 55mgCalcium: 107mgJern: 4mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering

Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.