Rugbrød er en stor del af vores hverdag herhjemme, og sikkert også i mange andre danske familier. Vi spiser det til frokost, på madpakken og til særlige lejligheder som jule- og påskefrokost.
Fordi vi spiser så meget rugbrød, er det særligt vigtigt at det smager godt, er mættende og sundt, og vigtigst af alt så skal det helst holde sig friskt i lang tid. Denne opskrift rammer plet på alle punkter. Det er efter vores mening det ultimative rugbrød, og det er det rugbrød vi bager hver eneste uge herhjemme.

Rugbrød opskrift
Opskriften her giver 2 store rugbrød. Formene jeg bruger er 30 cm lange og 10 cm brede. De kan købes her (reklamelink). Hvis du bruger små rugbrødsforme, vil denne opskrift give 3 rugbrød.

rugbrød opskrift
Ingredienser
- 200 g knækkede rugkerner
- 470 g vand
- 900 g vand
- 20 g gær, (kan undlades hvis din surdej er meget aktiv)
- 25 g salt
- 300 g surdej
- 130 g solsikkekerner
- 130 g hørfrø
- 20 g maltmel (reklamelink)
- 550 g fuldkornsrugmel
- 130 g fuldkornshvedemel
- 260 g hvedemel
Drys:
- Sesamfrø
Sådan gør du
- Kog de knækkede rugkerner og 470 g vand op i en gryde. Lad kernerne koge 10 minutter til de har absorberet alt vandet, og tag dem herefter af varmen og lad dem køle af.
- Kom 900 g vand i en skål (jeg bruger røremaskinen da dejen skal æltes længe). Opløs gæren i vandet og tilsæt salt og surdej og rør sammen. Tilsæt de resterende ingredienser samt rugkernerne fra gryden. Ælt dejen i 15 minutter.
- Lad dejen hvile 15 minutter i røreskålen.
- Smør 2 store rugbrødsforme og fordel dejen i formene. Brug en våd dejskraber eller bagsiden af en ske for at jævne dejen ud. Drys evt. med sesam.
- Lad rugbrødene hæve på køkkenbordet til dobbelt størrelse. Det tager ca. 1 time.
- Varm ovnen op til 250 grader. Sæt en bradepande i bunden af ovnen.
- Sæt rugbrødene i den varme ovn, skru ned på 220 grader og hæld ca 2. dl vand i bradepanden i bunden af ovnen for at lave damp. Bag brødene i ca. 1 time og 15 minutter. Mål temperaturen med et stegetermometer – Brødene skal være 96 grader i midten for at være færdigbagte.
- Lad brødene hvile 5 minutter i formen før de vendes ud på en rist og køler helt af inden der skæres af rugbrødet.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
En god rugbrødsform
For at bage gode brød er det vigtigt med en god rugbrødsform. Vi har købt 2 virkelig lækre professionelle rugbrødsforme som denne (reklamelink). Med dem får vi perfekte rugbrød hver gang, og denne opskrift passer lige præcis til 2 forme på denne størrelse.
Tips og tricks til de bedste hjemmebagte rugbrød
- Lad dejen koldthæve i køleskabet i formene natten over, det giver masser af god smag til brødet. Tag formene ud og lad dem stå på køkkenbordet mens ovnen varmer op og bag dem som angivet i opskriften.
- Brødene kan sgtens fryses. Vi deler dem i halve og fryser dem ned i fryseposer. Så er det nemt at tage et halvt brød op. Du kan også skære brødet i skriver og fryse skiverne ned, så kan du tage enkelte skriver op hvis du ikke spiser så meget rugbrød som vi gør af gangen.
- Du kan eksperimentere med andre kerner end solsikkerkerner og hørfrø. Sesam, chia, græskarkerner og mandler er også super lækkert i brødet.
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️
Hej jeg har prøvet at bage Jeres rugbrød, men endte ud med et neget klægt brød. Derfor spørger jeg nu om Jeres ovn temperatur er med varmluftovn, eller uden varmluft. Det smager ellers vildt godt
Hej Rie
Det er uden varmluft. Prøv at måle temperaturen på brødet når du har bagt det, det skal nogen gange have lidt længere alt efter størrelse på formen og konsistensen på din surdej. Temperaturen målt midt i brødet med et stege termometer skal være 96-98 grader. Der er stor forskel på mel, så du kan prøve at bruge en skefuld ekstra mel næste gang du bager brødet 🙂
God fornøjelse.
Mvh Tina