Der er altså ikke meget der slår et friskt hjemmebagt rugbrød. Det er noget vi bager hver eneste uge, og her får du opskriften på vores hverdagsrugbrød. Det er med surdej, bløde rugkerner, solsikkeker og hørfrø, og så er det drysset med sesam på toppen.
Hverdagsrugbrødet
Rugbrød er en stor del af vores hverdag herhjemme, og sikkert også i mange andre danske familier. Vi spiser det til frokost, på madpakken og til særlige lejligheder som jule- og påskefrokost.
Fordi vi spiser så meget rugbrød, er det særligt vigtigt at det smager godt, er mættende og sundt, og vigtigst af alt så skal det helst holde sig friskt i lang tid.
Denne opskrift rammer plet på alle punkter. Det er efter vores mening det ultimative rugbrød, og det er det rugbrød vi bager hver eneste uge herhjemme.
Vi kan godt lide at variere det nogle gange, og drysser måske med andre kerner eller kommer andre kerner eller frø inden i brødet. Men grundopskriften her, den holder altså hver eneste gang.
Men pas på, det er farligt at gå i gang med at bage sine egne rugbrød, vores børn gider i hvert fald ikke spise andet nu.
Ingrediensnoter
Skårne rugkerner – Der skal rugkerner i et godt rugbrød, og vi bruger skårne rugkerner. Kerner koger vi først for at få dem lækre og bløde, så alle, både børn og voksne, er vilde med rugbrødet.
Surdej – Der skal surdej i rugbrødet. Det bidrager både til hævningen, men vigtigst af alt den gode rugbrødssmag. Se vores guide til surdej her.
Gær – Vi kommer altid lidt gær i rugbrødet. Hvis din surdej er fint aktiv kan du godt springe det over, men hævningen går altså lige lidt hurtigere når det også får lidt gær.
Mørk maltmel – Vi bruger en mørk maltmel i vores rugbrød. Jeg har set at man nu kan købe maltmel i nogle supermarkeder, men ellers kan det købes online eller i nogle bagerbutikker.
Salt – Salt er virkelig vigtigt for smagen i rugbrød, og du bør ikke reducere mængden hvis du ikke vil gå på kompromis med smagen i brødet.
Hvordan laver man rugbrød med surdej?
Jeg frisker altid min surdej op dagen før, så den er aktiv og klar til når jeg skal bage.
Jeg laver altid dejen på røremaskinen, mens du kan også lave den i et dejfad med en grydeske hvis du har stærke arme.
- Det første du skal gøre, er at lave dejen. Rugkernerne koges i vand og køler lidt ned. I mens opløses gæren i vand, og alle de andre ingredienser tilsættes sammen med rugkernerne. Dejen æltes cirka 10-15 minutter på maskinen, og så skal den hvile i skålen 15 minutter.
- Når dejen har hvilet, fordeles den i to forme. Du kan veje formene for at sikre at rugbrødene får samme størrelse
- Brug en dejskraber med vand på, og glat overfladen på rugbrødet ud.
- Drys sesamfrø på toppen af dine rugbrød.
- Nu skal dine rugbrød hæve, dæk dem med et viskestykke og lad dem hæve i halvanden time til de har hævet cirka 2 cm i formen. Hævetiden afhænger meget af hvor aktiv din surdej er, og hvilken temperatur du har i dit køkken.
- De er færdighævede når du har kan dejen er blevet mere luftig, og er vokset cirka 1/2 gang i formen.
- Tag en kødnål eller et træspyd og gør den våd. Prik nogle huller i rugbrødet helt ned i bunden af brødet. Lav cirka 10-15 huller fordel i hele brødet, det er for at dampen kan slippe ud, og brødet ikke bliver klægt.
- Bag dine rugbrød ved 210 grader varmluft med damp i cirka 1 time, og lad dem herefter køle helt ned inden du skærer dem.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja det kan du godt. På hæveprogrammet i min ovn passer det med cirka 40 minutter ved 40 grader.
Ja det kan du godt. Brug cirka de samme mængder som angivet her, for at få den rette fugtighed i brødet.
Ja det kan du. Du kan fryse brødene både hele, halve og i skiver. Det er helt op til dig, hvad du synes er nemmest.
Andre brødopskrifter du måske vil synes om
Tips og tricks til opskriften
- Kerner og frø
- Du kan eksperimentere med andre kerner end solsikkerkerner og hørfrø. Sesam, chia, græskarkerner og mandler er også super lækkert i brødet.
- Rugbrødsform
- Du kan få rugbrødsforme i metal eller træ. Vi bruger her metal, og dem vi bruger er på 30x10x10 cm, og det svarer til 3 liter. Denne opskrift passer til to forme af den størrelse.
- Find en lignende rugbrødsform her.
- Hvis du bruger små rugbrødsforme, vil denne opskrift give 3 rugbrød.
- Hævning i ovn
- Har du et hæveprogram i din ovn, så kan du forkorte hævetiden. Jeg plejer at hæve mit rugbrøg ved 40 grader i cirka 40 minutter, og så er det klar til at bage.
- Koldhævning
- Lad dejen koldhæve i køleskabet i formene natten over, det giver masser af god smag til brødet. Tag formene ud og lad dem stå på køkkenbordet mens ovnen varmer op og bag dem som angivet i opskriften.
- Bagning
- Har du en dampovn? så er det oplagt at bruge ovnens dampprogram når du skal bage rugbrød. Jeg bager altid mit på 210 grader varmluft med damp, og her er bagetiden cirka 60 minutter.
- Har du ikke en damp ovn? Så kan du lave damp i din ovn ved at sætte et fad i bunden af ovnen, og hælde kogende vand i fadet når du sætter dine rugbrød ind.
- Har du ikke varmluft på din ovn? Så skal du bage dine rugbrød ved 220 grader almindelig over- og undervarme med damp. Det tager cirka 1 time og 15 minutter i min ovn.
- Frysning
- Brødene kan sagtens fryses. Vi deler dem i halve og fryser dem ned i fryseposer. Så er det nemt at tage et halvt brød op. Du kan også skære brødet i skriver og fryse skiverne ned, så kan du tage enkelte skriver op hvis du ikke spiser så meget rugbrød som vi gør af gangen.
Serveringsforslag
- Server dit friskbagte rugbrød til julefrokost eller påskefrokost med sild og lune retter.
- Brug brødet til dine egne eller ungernes madpakker.
- Spis rugbrød til aftensmad – det gør vi altid herhjemme om onsdagen, for der er vi sent hjemme fra fritidsaktiviteter, og jeg bager altid frisk rugbrød om onsdagen. Det er faktisk en dag alle ser frem tid, for rugbrødsmadder til aften er et kæmpe hit herhjemme.
Vil du også prøve at bage et lækkert franskbrød?
Prøv vores opskrift på Franskbrød med birkes
Opskrift på verdens bedste rugbrød
Her får du vores opskrift på vores yndlingshverdagsrugbrød, som vi bager hver uge og spiser til frokost og også til rugbrødsdag om onsdagen hvor det er helt friskbagt.
Opskriften her giver 2 store rugbrød, og du kan med fordel fryse et af dem ned til senere på ugen. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften og bage lækre rugbrød til din familie.
Rugbrød
Udstyr
- Wilfa Probaker røremaskine (reklamelink)
Ingredienser
- 200 g skårne rugkerner
- 3 dl vand
- 9 dl vand
- 20 g gær, (kan undlades hvis din surdej er meget aktiv)
- 30 g salt
- 300 g surdej
- 130 g solsikkekerner
- 130 g hørfrø
- 25 g maltmel (reklamelink)
- 550 g fuldkornsrugmel
- 130 g fuldkornshvedemel
- 260 g hvedemel
Drys:
- 2 spsk Sesamfrø
Sådan gør du
- Kog de skårne rugkerner og 3 dl vand op i en gryde. Lad kernerne koge 10 minutter til de har absorberet alt vandet, og tag dem herefter af varmen og lad dem køle af.200 g skårne rugkerner, 3 dl vand
- Kom 9 dl vand i en skål (jeg bruger røremaskinen da dejen skal æltes længe). Opløs gæren i vandet og tilsæt salt og surdej og rør sammen. Tilsæt de resterende ingredienser samt rugkernerne fra gryden. Ælt dejen i 15 minutter.9 dl vand, 20 g gær, 30 g salt, 300 g surdej, 130 g solsikkekerner, 130 g hørfrø, 25 g maltmel (reklamelink), 550 g fuldkornsrugmel, 130 g fuldkornshvedemel, 260 g hvedemel
- Lad dejen hvile 15 minutter i røreskålen.
- Smør 2 store rugbrødsforme og fordel dejen i formene. Brug en våd dejskraber eller bagsiden af en ske for at jævne dejen ud. Drys brødene med sesamfrø.2 spsk Sesamfrø
- Lad rugbrødene hæve på køkkenbordet til næsten dobbelt størrelse. Det tager ca. 1,5 timer.
- Varm ovnen op til 210 grader varmluft. Sæt en bradepande i bunden af ovnen hvis din ovn ikke har dampfunktion.
- Stik i rugbrødene med en våd kødnål, og lav 10-15 huller fordelt jævnt i hvert brød. Du skal stikke hele vejen til bunden af formen.
- Sæt herefter rugbrødene i den varme ovn, og hæld ca 2. dl vand i bradepanden i bunden af ovnen for at lave damp hvis du ikke bruger ovnens dampfunktion. Bag brødene i ca. 1 time. Mål temperaturen med et stegetermometer – Brødene skal være 96 grader i midten for at være færdigbagte. Husk alle ovne varmer forskelligt, så det kan være lidt brød skal bages lidt længere for at være helt færdigbagt. Husk at tjekke temperaturen i midten af brødet inden du tager det ud af ovnen.
- Lad brødene hvile 5 minutter i formen før de vendes ud på en rist og køler helt af inden der skæres af rugbrødet.
Noter
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 4. marts 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Hej jeg har prøvet at bage Jeres rugbrød, men endte ud med et neget klægt brød. Derfor spørger jeg nu om Jeres ovn temperatur er med varmluftovn, eller uden varmluft. Det smager ellers vildt godt
Hej Rie
Det er 220 grader hvis det er uden varmluft. Prøv at måle temperaturen på brødet når du har bagt det, det skal nogen gange have lidt længere alt efter størrelse på formen og konsistensen på din surdej. Temperaturen målt midt i brødet med et stege termometer skal være 96-98 grader. Der er stor forskel på mel, så du kan prøve at bruge en skefuld ekstra mel næste gang du bager brødet 🙂
God fornøjelse.
Mvh Tina